N-ai miros și respiri pe gură? 4 cauze posibile și soluții pentru a scăpa de probleme

femeie miroase florile

Unul dintre simptomele cele mai enervante ale unei banale răceli este nasul înfundat. Este foarte greu să îți desfășori activitatea obișnuită respirând foarte greu pe nas sau chiar deloc. Obosești mai repede, nu te poți concentra. Dar treaba asta durează câteva zile, apoi totul revine la normal. Nu pentru toată lumea. Există persoane care se confruntă zilnic cu această problemă. Ești printre ele și nu știi din ce cauză? Iată patru motive posibile pentru care ai nasul mereu înfundat și ce este de făcut!

Bolile infecțioase

Dacă răceala a trecut și nasul înfundat a rămas, este cazul să vă gândiți la o eventuală sinuzită. Sinuzita reprezintă o inflamare cauzată de infecție la nivelul sinusurilor. Poate fi vorba de o sinuzită acută sau una cronică. În ambele cazuri diagnosticul trebuie pus de medicul ORL-ist și urmat întocmai tratamentul recomandat de acesta. Tratamentul administrat după ureche poate veni de hac anumitor simptome fără a trata corect cauza, infecția în sine.

Pentru un diagnostic corect, medicul va efectua un examen amănunțit și va solicita/efectua, după caz, o endoscopie nazală și/sau o radiografie a sinusurilor. Se pot lua, până ajungeți la medic, analgezice și spray-uri nazale dezinfectante și decongestionante. Fără antibiotic! Majoritatea sinuzitelor se tratează cu medicamente, nu vă speriați!

Hipertrofia cornetelor nazale

Un alt motiv pentru care poți avea nasul mereu înfundat este mărirea cornetelor nazale. Cornetele nazale sunt niște mici formațiuni anatomice prezente la nivelul foselor nazale. Din diverse motive, ele ajung să se inflameze la unele persoane, blocând o bună parte din orificiul prin care aerul pătrunde prin nas. Simțim că nu putem respira corect și suficient, începem să respirăm mai mult pe gură, lucru care este obositor și periculos, în egală măsură, pentru că aerul ajuns în plămâni pe cale orală nu este curățat de bacterii și microbi și apar mai des virozele.

Dimensiunea cornetelor poate fi redusă prin urmarea unui tratament adecvat, dar, de cele mai multe ori, ele ajung să se inflameze din nou. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă mai degrabă tratamentul chirurgical. Nu este deloc o operație complicată. Poți citi mai multe aici despre cum se realizează o astfel de intervenție, ce presupune, dar mai ales despre beneficiile pentru sănătate ale unei rinoplastii, prin îmbunătățirea funcției respiratorii.

Iată că operațiile estetice nu au ca scop doar schimbarea aspectului nasului, ci și o mai bună funcționalitate a acestuia!

Deviația de sept

Cele două nări sunt separate printr-un os și un cartilaj (sept). La foarte puțini dintre noi septul nazal reușește să împartă nasul în două jumătăți simetrice. În cele mai multe cazuri el deviază spre stânga sau spre dreapta. Se pare că 80% din populația globului are deviație de sept, adică una din fosele nazale nu este suficient de largă pentru a permite pătrunderea unei cantități suficiente de aer în organism.

Deviația de sept este o altă cauză posibilă pentru nasul mereu înfundat. Dacă radiografia indică o astfel de problemă, medicul vă poate prescrie un tratament care vă va ajuta, dar doar pe termen scurt dacă vorbim despre o deviație majoră. Soluția o reprezintă, și de această dată, intervenția chirurgicală. Aceasta poartă numele de septoplastie. Mai multe detalii despre metodele de diagnosticare a deviației de sept și despre cum reușește septoplastia să creeze două fose nazale de dimensiuni egale, găsiți în acest articol.

De reținut că persoanele care plănuiesc o operație estetică pentru a corecta aspectul exterior al nasului și au și o deviație de sept sau cornetele nazale mărite, pot rezolva toate problemele într-o singură operație numită rinoseptoplastie!

Alergiile

Foarte multe persoane au nasul mai mereu înfundat deși nu sunt răcite, nu au sinuzită sau vreo deviație serioasă de sept. În cazul lor, congestia nazală poate apărea din cauza unei alergii. Pe fondul unei alimentații incorecte, a unui grad ridicat de poluare și a unei imunități scăzute, în ultimii ani apar foarte des alergiile. Putem vorbi de alergii sezoniere, la diverse plante, alergii la praf, mucegai, etc.

Dacă nasul înfundat este însoțit de lăcrimare, strănut și ochi roșii, atunci sigur ești alergic la ceva. Soluția? Consultă medicul pentru a-ți prescrie niște antihistaminice, dar ai grijă să eviți, pe cât posibil, factorii alergeni, și să adopți o alimentație și un stil de viață mai sănătoase pentru a te imuniza mai bine.

Pe lângă aceste 4 cauze principale, nasul înfundat mai poate fi pus și pe seama polipilor (în special la copii), a dereglărilor hormonale din timpul sarcinii sau a reacțiilor adverse ale anumitor clase de medicamente (de exemple cele pentru reglarea tensiunii arteriale). Un nas înfundat nu înseamnă doar disconfort (respirație superficială, sforăit), ci și probleme mai grave de sănătate. Inima, creierul, plămânii sunt afectate de o respirație deficitară. De aceea, problema trebuie rezolvată cât mai rapid.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 28/12/2018
    Răspunde

    Din păcate o problema des întâlnită în această perioadă 😐

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Si nu numai. Persoanele cu probleme au nasul infundat indiferent de sezon.

    • Lamiita Petre
    • 28/12/2018
    Răspunde

    Mi se intampla atunci cand racesc si situatia nu e deloc placuta. Din cauza ca respir pe gura si noaptea, mi se usuca gatul, incepe tusea si cand se porneste e greu sa o mai stavilesc. Intotdeauna ajung la complicatii, mai ales ca ma si confrunt cu alte probleme de respiratie.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Si asta dupa doar cateva zile! Imagineaza-ti sa respiri mereu mai mult pe gura.

    • Valeria Chertes
    • 28/12/2018
    Răspunde

    La noi în familie avem probleme cu alergia ,soțul meu este tot timpul cu nasul înfundat.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Stii ca si al meu sot a facut analize si a primit tratament pentru asa ceva.

  1. Răspunde

    Cea mai grea povara nasul este, cand se infunda si nu pot sa respir corespunzator am o mie de nervi pe minut.
    Am descoperit si problema, polipii, dar ma tem sa ii scot…. deocamdata.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Este oribila senzatia aia. Eu simt ca nu ma pot concentra pe nimic cand am nasul congestionat din cauza racelii.

    • Victorița
    • 29/12/2018
    Răspunde

    Eu am deviate de sept si alergie, iar băiatul deviatie de sept.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Uf, v-ati nimerit amandoi cu probleme. Ce sa mai zic? Doamne fere de altele mai grave!

  2. Si eu ma confrunt in ultima vreme cu nasul infundat si evit sa folosesc picaturi care dau dependenta asa ca apelez la Quixx, apa sarata din oceanul Atlantic. Pe mine si pe Dragos ne ajuta. Cand problema e mai grava folosim si uleiuri esentiale, dar in general picaturile astea ma ajuta sa respir bine.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Quixx nu prea a dat rezultate la sotul meu. El se impaca bine cu un alt produs, Marimer.

  3. Sotul meu are o deviatie de sept si de acolo problemele cu nasul mereu infundat, insa operatia nu ne-a convins ca este o solutie buna. Mai cautam remedii.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      fiecare decide ce este mai bine pentru el si alege metodele de tratament care i se potrivesc.

  4. Chiar acum am nasul infundat insa motivul e ca am prins o raceala de toata frumusetea. Daca nasul e infundat chiar daca nu suntem raciti chiar e indicat sa mergem la medic pentru a sti cu exactitate cauza, sa nu ne chinuim aiurea si sa tratam problema din timp.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Sa vezi cum e cand devii dependent de picaturi nazale!

    • Nicolae Claudia
    • 31/12/2018
    Răspunde

    Eu am senzatia tot timpul de nas infundat..cel mai probabil am o alergie

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Daca a aparut in sarcina, poate nu ai totusi alergie.

  5. mie de la deviatia de sept mi se trage si de la polipi… zau ca as face operatie, dar nu in braila. am tot zis ca ma voi documenta mai mult pe tema asta

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Spor la gasit un medic bun!

  6. Ca norocul ca nu am astfel de probleme decat atunci cand racesc…si nu e deloc placuta senzatia sa nu poti respira (mai ales cand te asezi la orizontala si iti simti ambele nari infundate). Polipi au avut fratii mei mai mici, gemeni fiind…s-au operat acum ceva ani cand inca erau mai copii asa.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Nici nu stiam ca ai frati gemeni! UIte cum aflu eu lucruri noi despre voi.

    • Lisac Raluca
    • 04/01/2019
    Răspunde

    M-am regăsit la alergii; e o adevărată corvoadă.Am o listă lungă de lucruri la care sunt alergică dar cu timplul m-am obişnuit; simt praful de la o distantă destul de mare şi nasul îcepe să secrete o spumā care nu îmi dă voie să respir; dacă fac alergie şi nu mă îndepărtez de factor şi sunt răcit risc să fac pneumonie.Spuma persistă şi încet ..încet ajunge în plămâni.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Of, la tine chiar pare o forma grava de alergie. Nu exista tratament pentru ea?

  7. Răspunde

    Sa știi ca eu am fost tare complexata de aceasta problema in copilărie. NU știu dacă am vreuna din aceste probleme. Doar noaptea am aceasta problema. Pentru ca nu am fost atât de deranjata, nici nu prea am căutat rezolvarea problemei

      • Cristina Dragomir
      • 11/01/2019
      Răspunde

      Daca nu sforai, inca nu e asa grav :))

    • Rotaru Gabriela
    • 21/09/2023
    Răspunde

    Un articol super,m-am confruntat cu alergii,deviatie de sept,operata de cornete nazale.Acu un pic mai bine,este o problema de actualitate cu nasul.

      • Cristina Dragomir
      • 22/09/2023
      Răspunde

      Sunt curioasa daca dupa operatie de cornete nazale a fost mai bine si pentru cat timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares