Apărută în 2016 (la noi în 2017), Fata dinainte este o carte pe care am terminat-o de curând de citit în variantă electronică. Pentru că mi-au plăcut toate cărțile despre și cu diverse fete (Fata dispărută, Fata cu palton albastru, Fata din gheață), nu aveam cum să ratez o astfel de carte, mai ales că este marcată ca bestseller internațional și am văzut că a fost și nominalizată la Premiul Goodreads Choice pentru Mister și Thriller.
Fata dinainte – scurt rezumat
Emma și Simon sunt în căutarea unei case, după ce locuința anterioară se dovedise foarte nesigură (fuseseră victimele unei spargeri). Nu le place nimic din ce-și pot permite, așa că le surâde propunerea agentului imobiliar de le arată o casă puțin ciudată, a unui proprietar cu multe reguli aparent nebunești. O casă în care nu ai voie să faci o mulțime de lucruri, nu au voie cărți, fotografii sau obiecte personale. Este construită de un arhitect celebru, o locuință cu design minimalist, din piatră și sticlă, o locuință cu un sistem de securitate impresionant și în care totul este controlat digital.
Emma crede că este casa potrivită și decide să aplice pentru postul de chiriaș. Nici aici lucrurile nu sunt simple. Trebuie completat un chestionar tare ciudat, mai degrabă un test psihologic, și doar dacă proprietarul va crede de cuviință vor fi chemați la un interviu. Norocul (sau nu) va fi de partea lor și vor deveni locatarii casei construite și închiriate de arhitectul Edward Monkford, un tip cel puțin la fel de ciudat ca ale sale creații.
În paralel, mai este prezentată o altă poveste, cea a lui Jane. Jane tocmai și-a pierdut copilul (născut mort) și își caută o casă. Completează același chestionar psihologic și ajunge chiriașă în casa pe care Simon și Emma o crezuseră perfectă. Se simte la fel de bine și de în siguranță în ea, ca și Emma, și începe o relație amoroasă cu proprietarul Edward. Află că Emma, fosta chiriașă, se sinucisese în această casă și se gândește tot timpul la ce i-a spus Simon, că Emma de fapt s-a schimbat foarte mult din pricina casei și că el crede că a fost ucisă.
Ce s-a întâmplat de fapt cu Emma? Ce secrete ascunde Edward? Este Jane în pericol în această casă și în relația atipică în care se simte fericită pentru moment?
Comanda cartea AICI! Transport GRATUIT la peste 50 de lei!
Fata dinainte – impresii de după
Nu am crezut că-mi va plăcea așa de mult această carte. Am terminat-o de citit în două seri. Mi-era somn, dar nu puteam să mă opresc pentru că trebuia să aflu dacă Emma s-a sinucis și dacă această casă și proprietarul ei au avut ceva de-a face cu tot ce s-a întâmplat înainte ca Jane să se mute aici.
Fata dinainte este împărțită în mini-capitole scrise când din perspectiva lui Jane, când din cea a Emmei. Ele povestesc pe rând experiențele trăite pe perioada șederii în acea casă. Trecerea de la o perspectivă la alta nu este deloc greu de urmărit pentru că totul este scris le persoana întâi și fiecare capitolaș poartă numele personajului care-și spune povestea în el.
Este o carte foarte incitantă, un adevărat thriller, cu multă acțiune și mult mister (sigur nu ai cum să dormi cu atâtea întrebări în cap!) și cu răsturnări de situație la fiecare pas. Plus un final care te va surprinde mai mult decât crezi.
Nu pot vorbi prea mult despre personaje pentru că mă tem că ce aș spune despre ele ar putea da indicii despre cum evoluează lucrurile și nu îmi doresc lucrul acesta. Emma minte mult și știm cu toții că minciuna are picioare scurte. Simon va regreta toată viața că a acceptat să se mute în casa-problemă. Jane este o femeie teribil de curajoasă, sinceră, puternică, directă, prudentă, deși îndrăgostită. Clar are calități de detectiv. Edward rămâne un ciudat până la final, genul de om despre care știi prea puține, iar necunoscutul întotdeauna te sperie. Pentru unii dintre ei va fi sfârșitul, pentru alții un nou început, o viață nouă.
Casa în care se întâmplă aproape totul este ca un vis, dar un vis urât, din punctul meu de vedere. Pornind de la cum este construită, continuând cu acele condiții pe care chiar Edward de califică drept intolerabile și sfârșind cu modul în care este controlată fiecare mișcare în interiorul ei. Nu cărți, nu perne aruncate pe jos, nu animale, nu plante, nu draperii. Vrei să cauți o informație pe internet, sistemul care controlează totul îți cenzurează rezultatele căutării. Totul filmat, controale regulate… o casă ca un muzeu și deschisă vizitatorilor arhitecți, întocmai ca un muzeu. Sună a a închisoare sau iad pentru mine. Eu țin la intimitate, la dreptul de a fi dezordonată și la toate lucrurile pe care Edward le consideră inutile.
Relațiile umane, la fel ca viețile oamenilor, tind să acumuleze lucruri inutile, zice el încet. Felicitări de Ziua îndrăgostiților, gesturi romantice, întâlniri speciale, nume de alint fără sens, toată plictiseala și inerția unor relații timide, convenționale, care s-au epuizat înainte chiar să înceapă. Dar dacă renunțăm la toate astea?
Și fiți atenți cât de eficientă este din punct de vedere energetic!
Încălzirea se face prin pardoseală, evident, continuă agentul, simțind că e pe val. Dar căldura provine de la un puț cu apă termală aflat direct sub casă. Și toate ferestrele au trei foi de geam – casa este atât de eficientă încât chiar dă energie înapoi Rețelei Naționale. Nu veți mai plăti niciodată o factură de energie.
Și cât de sigură!
N-o puteți vedea, dar există o alarmă împotriva hoților încastrată în peretele exterior. Toate camerele au senzori – aceiași care aprind luminile. Și e un sistem inteligent. Învață cine ești și care e rutina ta, dar pentru alte persoane va cere confirmare că sunt autorizate.
Dar Emma a murit aici. Într-o casă sigură. Și Simon e sigur că nu a fost sinucidere. Nici Jane nu se mai simte confortabil după o vreme.
Tu ai putea locui într-o astfel de casă?
Eu nu sunt foarte sigura ca mi-ar placea cartea :). Prea mult mister, prea multe personaje complicate… Dar, cum spui si tu, mereu avem surprize :).
Personajele sunt greu de citit, este adevarat!
clar e o carte pe gustul meu. vb ta, si mie mi-au palcut toate cartile cu fete pe care le-am citit, deci nici asta nu pare sa faca o exceptie!
😀 suntem pe aceeasi lungime de unda de data asta.
Multumim pentru recenzie.
Multumesc pentru vizita!
Daca ai stii cate carti asteapta la rand…majoritatea sunt recomandate de tine! Insa, cu nicio carte nu am dat gres si mi-a placut si recenzia. Chiar m-ai facut curioasa de firul actiunii, dar si de finalul cartii!
ma bucur ca nu te-au dezamagit recomandarile mele.
Este o carte fumoasa sunt sigura de asta…doar ca in aceasta perioada a anului cred ca sunt eu mai melancolica si citesc mai mult carti siropoase, cu magie, Craciun, cadouri. Habar n-am daca este de vina data din calendar sau asa pur si simplu trec eu printr-o perioada in care am nevoie de mai mult „sirop” in viata… Multumim pentru prezentare si recoamndare!
Eu si asa visez prea mult la Mos Craciuni pe pereti! Daca mai si citesc chestii de sezon, ma trezesc la Polul Nord intr-o dimineata!
Sa stii ca mi se pare o carte misto, pe care chiar as citi-o. Din ce ai prezentat vad ca aceasta carte ascunde mult mister si multe secrete si cu siguranta te tine cu sufletul la gura.
chiar este una din cartile bune de anul asta.
Uh, destul de freaky ideea. Genul de povesti pe care le savurez…carte, filme, nu conteaza. Sa fie un thriller bine inchegat, cu suspans, cu elemente tip puzzle, de ce nu, si m-a cucerit.
Imi plac aceste carti captivante care nu te lasa nici să dormi. Mie mi-ar plăcea mult această carte. Cât despre casă, da, tehnologia e bună, însă mai dă și erori și nu poate fi sigură 100%.
Pana la urma nimic nu e sigur in totalitate.
Partea cu incalzirea imi place dar nu cred ca as putea locui intr-o asemenea casa nici daca ar fi gratis, pentru ca eu sunt obisnuita ca la mine in casa sa fie haos, jucarii peste tot, carti, bomboane, s.a.m.d.
Imi plac cartile care te tin in priza pana la ultima pagina asa ca o s-o iau si pe asta. In ultima vreme vad ca ai citit numai carti faine, te documentezi inainte sau mizezi pe intuitie atunci cand le alegi?
După cum știi la aarea majoritate a cărților nu citesc nici măcar descrierea și mi le aleg după copertă, ca o ființă superficială ce sunt.
Vai de mine ce viata are femeia asta. Eu nu cred c-as putea trai intr-o astfel de casa. Am vazut foarte multe filme de groaza si mi-am facut zeci de mii de scenarii asa ca nu mi-ar placea sa stau intr-o casa de acest gen
Nici mie!!!
Mie mi-e frica de casa asta numai dupa ce am citit recenzia ta, deci clar n-as putea sa locuiesc acolo. Desi, admit, pe parcurs ce citeam parca imi suradea faptul ca are incalzire prin pardoseala si o alarma ascunsa. Insa e ceva ciudat cu ea si lucrul asta se simte. Mie mi-e frica sa citesc carti din categoria thriller, dar zau ca m-ai facut curioasa cu asta :D.
Thriller nu e horror, Ioana. Eu pe horror nu m-as baga.