Aceeași întrebare am lansat-o ieri, pe Facebook, și majoritatea celor care mi-au răspuns au ales cozonacii cumpărați, deși erau conștienți că nimic nu se compară cu un cozonac de casă. Majoritatea cred că se refereau la gust, dar comparația între cele două tipuri de produse se poate face din mult mai multe puncte de vedere. Prin urmare, azi vă spun de ce aleg eu să fac cozonacii în casă, în loc să-i cumpăr de-a gata.
Gustul mai bun
Am mâncat inclusiv cozonac de la firme mai mari de catering, ceva la 50 de lei bucata, și tot nu mi s-a părut că ar semăna la gust cu minunatul cozonac de casă. Probabil că în cozonacii făcuți în fabrici și patiserii/brutării/cofetării multe ingrediente din rețeta originală de cozonac sunt înlocuite cu altele mai ieftine. Un lapte UHT mai ieftin care nu are același gust, un unt ieftin lipsit de gust și el, ouă înlocuite cu praf de ou care… nu mai zic. De unde gust ca în copilărie?
Ingrediente mai sigure
În cozonacul meu știu ce pun. Chit că nu pun lapte bio, măcar știu că e lapte. Coaja de lămâie e coajă de lămâie (bio), nu praf cu aromă de lămâie. Știu ce unt pun, cât ulei, câtă sare și ce umplutură am. Nu ați mâncat niciodată cozonaci umpluți cu pesmet în loc de nuci măcinate sau cozonac cu coji de nuci în el? Vă puteți considera norocoși!
Umpluturi diverse
Încă un motiv pentru care prefer cozonacii făcuți în casă este acela că îi pot umple cu ce vreau și pot face combinații pe care nu le vei găsi nicăieri în comerț. Cozonac cu cacao și nucă, cozonac cu cremă de vanilie, cozonac cu nucă de cocos, cozonac cu finetti și nucă. Poți face și cozonac cu murături dacă poftești la așa ceva.
Preț mai mic
Este la fel ca la pizza. Cu banii pe care-i dai pe un cozonac mai bun din comerț, îți cumperi ingrediente pentru 4-6 cozonaci dolofani de casă. Sigur ca trebuie investite timp și energie pentru a face cozonac de casă, dar merită din punct de vedere financiar. Vă garantez că nu se consumă așa mult gaz sau curent electric să ajungeți ca un cozonac făcut de voi să coste 20-30 de lei.
Mirosul de cozonaci
Pentru mine, Crăciun fără miros de cozonac nu există! Chiar dacă aș avea bani să-mi cumpăr cel mai bun cozonac din comerț, tot nu m-aș lăsa până nu aș coace măcar doi și în casă. Este mirosul acela specific, căldura relaxantă aromată cu esență de rom și cacao. Fără miros de brad, de portocală, de cozonac, de vin fiert cu scorțișoară, unde mai e spiritul Crăciunului?
Sunt cel puțin 5 motive să prepari cozonac în casă. În definitiv, faci treaba asta de două ori pe an, cu ocazia celor mai importante sărbători creștine – Paște și Crăciun. Plus că te poți ajuta de electrocasnice pentru frământat. Un robot de genul ăsta îmi doresc și eu de multă vreme, dar se pare că nu am fost suficient de cuminte să-l primesc. Până se îndură moșul de mine, folosesc mașina de făcut pâine pentru frământat și dospit.
Tu ce zici – merită sau nu să faci cozonac de casă?
Eu prefer cozonacul făcut în casa
facuti de tine sau de mama sau alta ruda?
Eu cred că merită să faci cozonac in casa deoarece este mult mai bun.
Nu ma asteptam la un alt raspuns de la o gospodina ca tine.
De casă, nici nu se discuta. Doar că o să facem după Crăciun, având în vedere faptul că nu vom fi acasă
ce mai conteaza cand? cozonac sa fie!
Stiu ca sunt defecta, dar la mine e fara cozonac
Cine zice ca esti defecta? Fiecare cu gusturile si traditiile lui.
Mie îmi place să gătesc și am făcut și cozonac, însă anul acesta am îl voi cumpăra de la brutaria minunata care foloseste maia in loc de drojdie și faina folosita este un amestec din diverse fainuri pentru un gust mai bun.
daca ai cercecetat si e ok, atunci e bine. Pretul?
Daca ai veni la mine si te-as servi cu cozonac (cu co) ai prefera sa fie cumparat :)))
as prefera o rulada diplomat, in cazul asta.
Cozonacul facut in casa e cel mai bun.
Asa zic si eu.
Eu consider ca merita sa faci cozonac de casa. A s fi vrut si eu sa fac anul asta doar ca timpul nu mi-ar fi permis. Chiar nu se compara cu cel cumparat.
sa stii ca desi al meu a iesit nitel faramicios (nu stiu de ce), nu se compara la gust cu cei cumparati.
Cu siguranta, aleg cozonacii de casa…mai ales de cand am descoperit reteta fara framantare!!! 😛 Imi place mai ales mirosul din bucatarie cand cozonacii sunt la cuptor, iar gustul…nu se compara! 🙂
eu am incercat fara framnantare, dar nu mi-a iesit vreo mare branza.
Sa stii ca m-am gandit si eu la asta zilele trecute. Merita si nu. In functie de situatie. Daca esti o persoana singura si care nu vrea sa mance mult cozonac din diferite motive, clar nu merita sa faca in casa. Mai ales cand nu are timp. Mai bine cumpara o bucatica de la cineva de incredere.
Daca insa ai si timp si pofte mai mari, da, atunci clar va trebui sa faci in casa.
La un famelion de 7 membri carora le place mancarea traditionala… iti dai seama.
da, cozonacul facut in casa e minunat, dar sincer, la cat mancam noi… nu prea merita chinul. eu nici nu cumpar macar, al meu primeste 1 de la munca, cu ce impart si cu ce mai mananc eu 1-2 felii, e suficient!
la noi se mananca cozonac, deci merita muncit.