Avem în casă o candelă pe care mama o ține mereu aprinsă. Folosește pentru ea fitil din bumbac și ulei de floarea soarelui. Problema este că, de fiecare dată când eu cumpăr un alt sortiment de ulei pe care-l găsesc la ofertă (eu fiind responsabilă cu aprovizionarea de când mama nu mai iese din casă), primesc tot felul de reclamații. Candela se pare că are preferințe!
Da, așa zice mama, că a noastră candelă face mofturi la ulei și cu unele sortimente arde mai multe ore, iar cu altele mai puțin. Iar, cele care întrețin arderea pentru mai puține ore, degajă și miros neplăcut, mai ales la stingere. Ca să nu mai vorbim de afumat peretele!
La început, am zis că nu poate fi adevărat, apoi am început să mai citesc pe ici-colo despre uleiurile folosite pentru candele. Am înțeles că cel mai recomandat pentru asta este uleiul de parafină pentru că arde foarte lent, degajă foarte puțin miros și nu afumă. Numai că este destul de scump. Aceeași problemă și cu uleiul de măsline pe care mulți îl folosesc pentru candelă. Mi-am amintit și de cum ardea candela când eram eu copil, o noapte și o zi fără să se stingă, mi-am dat seama că pe atunci nu existau atâtea sortimente de ulei și am început să îi dau dreptate și am urmărit eu însămi evoluția candelei cu diverse tipuri/mărci de ulei de floarea soarelui.
Dintre uleiurile la preț mai mic, asta însemnând undeva până în 5 lei/litru, unul singur îi place (un sortiment de la Lidl). Restul mărcilor proprii de prin supermarketuri nu-i priesc. Atunci când le folosim, candela trebuie reîmprospătată la 4-5 ore. La început arde cu flacără mare și afumă. Spre final, se face mică și miroase tot mai urât. La o diferență de 2-3 lei/pe litru, deja candela reacționează mult mai bine, arde mai mult, cu flacără mică, dar constantă.
Nu știu care-i explicația sigură, dar intuiesc că este vorba despre calitatea mai bună sau mai slabă a uleiului folosit. Posibil ca unele sortimente să nu fie suficient de grase. Am auzit și varianta potrivit căreia unii vând amestec de apă și ulei cu titlu de ulei. Poate fi vorba și de modul de obținere al uleiului și de procesele prin care trece acesta înainte de a ajunge în sticlă și a fi vândut spre consum.
Treaba e că acum nu știu dacă până la urmă uleiul ala la 4 lei, pe care candela îl refuză, este bun sau nu. Nu merg nici pe principiul că toate lucrurile ieftine sunt proaste, știind că în multe cazuri eticheta este cea care vinde mai scump, dar parcă nici nu am încredere că două uleiuri, din care unul este la aproape jumătate de preț, sunt la fel de bune. De ce peste tot scrie să folosești ulei bun pentru candelă? Acest bun ține de calitate sau de cât de gras este? Există ulei mai gras și ulei mai slab? Pe vremea mea (puteți râde dacă vreți!), uleiul era ulei și punct.
Oare uleiul care scoate fum când este ars în candelă nu fumegă mai tare și când este folosit la prăjit? Vâscozitatea, mirosul, culoarea uleiului mai sunt criterii de care putem ține cont când mergem la cumpărături sau sunt falsificate și astea cu prafuri, coloranți și arome sintetice? Cum să aleg un ulei bun? Să aplic metoda mamei, să folosesc candela pe post de detector de ulei bun (pentru ea) și să consider că un ulei care-i este ei pe plac este bun și pentru mine?
Dacă aveți ceva sfaturi pentru mine, le aștept cu mare interes!
stai sa discut cu grecul din dreapta (tatal lui e sursa mea de ulei de 3 ani).
La cat ulei consumi tu….
Am si eu o candela in casa, primita de la sora mea la un Paste. Spre rusinea mea, nu am pus-o in functionare….insa acum ca mi-ai adus aminte de ea, o voi cauta…macar de sarbatori sa o aprind!
Eu nu prea sunt cu astea. Mama e fan!
Unele marci miros cumplit si in stare naturala, am aruncat foarte multe sticle. Desigur ca un ulei care arde prost in candela, arde prost si in tigaie. Marcile proprii sunt controlate pt standardizarea calitatii dar de multe ori pt ele se folisesc materii prime de slaba calittate. Prin urmare, mama dvs avea dreptate: candela poate fi un bun detector pt calitatea uleiului.
Zice asa: daca flacara e f. mare, problema ar fi la cum e „reglat” fitilul, adica daca e prea mare bucata lasata, flacara e influentata si mai si face fum.
Altfel, mi-a zis inca o chestie f. interesanta: ei pun in opaitz si uleiul de la prajit cartofii …
Daca aude mama de pus ulei folosit in candela, iti scoate ochii! Nu e voie cica. Numa ulei curat!
Eu nu am candela in casa si nu stiu aproape nimic despre uleiul care ii prieste sau nu, dar stiu ca bunicii mei tineau tot timpul candela aprinsa si nu cred ca ei foloseau vreun ulei scump pentru ca locuiau pe dealuri si acolo nu erau magazine.
ba tocmai ca al lor era mai bun, ca era natural!
Am si eu o candelă si eu folosesc tot ulei de floarea soarelui pentru ea
Pai asta e mai accesibil. Ce sa facem?
Foarte interesant! Sa stii ca nu m-am gandit la asta pana acum dar cred ca ai dreptate. Noi nu prea mai folosim candela cu ulei tot din cauza asta, ca lasa fum si nu tinea. Preferam lumanarile.
Si lumanarile sunt destul de scumpe si la alea pastile unele ard doar pe jumatate.
Uite ca pe asta nu o știam. Și nu,nu am candela în casă
Bună întrebare, eu cumpăr doar ulei de măsline si unul anume pentru gatit/prajit, dar la candela nu ma pricep 😀 eu merg doar pe lumânări aprinse in casa.
Nu stii tu ce stie mama, zuzi!
Eu merg pe uleiul cumparat din magazinele bisericesi. N-am incercat cu alt fel de ulei…nu este foarte scump dar ce este drept nici nu aprind des candela. Aprind insa zilnic lumanari si lampi de aromoterapie.
Mi-e greu sa cred ca uleiul din magazinele lor e mai bun.
Am citit comentariile si sunt indignat de faptul ca nu va intereseaza decat de : pret , sa arda cat mai mult si de fum. Dar v-ati intrebat cat de toxice sunt aceste uleiuri ,parafine mai ales cele parfumate , cica ,,aromo terapie ” , ce emana fitilurile , ce contin funinginile wliberate intr-p camera ? Ati dat o simpla cautare ? Vai de capuñ nostru….
Nu am candela dar ma bucur acum ca am citit acest articol si imi voi cumpara si eu.
Nu era un indemn de a cumpara. Mama asa a citit in cartile ei ca e bine.
Ceva este, cu siguranta. Altfel de ce ar fi diferentele de pret dintre ele. Uleiul de masine este in general un uei gras, probabil si sortimentele la cel de floarea soarelui depinde de modul de obtinere al uleiului si de procesele prin care trece acesta. Nu am candela, deci nu stiu sa fac o comparatie a uleiului, cu candela, dar in elimentatie, uneori diferenta este vizibila. Deci, ar trebui sa facem testul uleiului cu candela.
Nu zic ca e cel mai bun mod de testare, zuzi. Doar ca mama ia de bun ce zice candela ei si ma gandesc si eu ca poate are dreptate.
auch, aici m-ai prins in offside! habar nu am, adevarul e ca nu am mai aprins candela de multicel. nu fac diferenta intre uleiuri pentru ca nici nu consum prea mult, pe mine o sticla de 1 l ma tine lejer peste o luna, poate chiar 2. si mai mult, uneori. nu folosesc des
La noi se consuma ca se pune si candela, mai o mancare gatita, ba mai servim si chestii praajite cateodata…
Uita ca am si uitat de candela. Mama avea mereu aprinsa cand eram mai mici insa eu recunosc ca nu am. Si zau ca nu stiu care e treaba cu uleiul, care e mai bun, foarte interesant!
Deci pana la urma tot nelamurita ma lasati!
Sincera sa fiu, eu nu am o candela in casa. Poate ca ar trebui sa iau masuri. Nu stiam ca ar exista probleme de acest gen. Mi-ai deschis putin mintea si chiar am sa incerc si eu ulei cu si fara parafina sa vad rezultatele. Si uite asa …. imi cumpar eu candela
Cam am si eu o problema similara. Nu folosesc candela, dar m-am intrebat de multe ori care ulei o fi mai bun si daca exista diferenta mare de calitate intre unul ieftin si unul scump. Inainte foloseam des Floriol si Bunica, dar de vreun an sau doi cumpar orice ulei ieftin, inclusiv marca proprie a supermarketurilor. Pe de o parte cred ca toate uleiurile sunt la fel sau ca diferenta dintre ele e foarte mica. Pe de alta parte uneori chiar ma-ntreb daca nu cumva o exista un ulei mai bun. Chiar nu stiu ce sa cred.
Iaca fix problema mea! You are not helping, girl!
Ai folosit Unisol? Testează-l la candelă. De fiecare dată măsoară partea de afara a fitilului, ca să poți face diferența. Reglezi la fix fitilul apoi vezi câte ore arde fără întrerupere, cu fiecare ulei și apoi ne lamuresti și pe noi!
Si eu ard in casa o candela in permanenta. Pana nu am incercat sa citesc Biblia, nu am dat importanta uleiului. Acolo am vazut ca ofranda se aducea, in zilele Vechiului Testament, doar din untdelemn curat. De atunci, ma straduiesc ca macar de sarbatori si duminica, sa aprind un ulei de masline bun, care arde intradevar superb: lin, fara fum si fara reziduuri. Si tot de atunci, am cumparat doar lumanari din ceara curata.
Am mai citit ca in fiecare zi in care arzi candela, iti sadesti in gradina vesniciei o floare, din soiul plantei din care facut uleiul😊
Pentru gatit si salata, eu folosesc ulei de masline extra virgin sau virgin – continut mare de MUFA si foarte putin PUFA – deci mai sanatos. Pentru prajit, ulei de masline virgin sau rafinat – acelasi motiv dar cu miros mai redus si smoke point mai inalt. Pentru candela in schimb, folosesc si prefer – in ordinea viscozitatii – 1) Soybean oil, 2) Corn oil si 3) la egalitate Canola si Grapeseed (cu cat are viscozitate mai mica, cu atat se absoarbe mai bine prin fitil si arde mai bine).
De aproape 3 ani de cand a murit mama stingem candela doar cand pleaca ultimul de acasa.Am folosit Bunica acum Argus, nemultumit de amandoua fac cenusa in jurul fitilului, ard fitilul in loc sa arda uleiul.Am incercat sa fac fitil din sfoara de bumbac, din tifon, din vata, din fibra de sticla, acelasi rezultat.Acum 7-8 ani in urma aprindea mama candela cu ulei Bunica ardea toata ziua pana termina tot uleiul din paharel, acum daca nu cureti cenusa din jurul fitilului la 4÷6 ore se stinge sau se aprinde cenusa.