Mierea este un super aliment care nu ar trebui să ne lipsească din casă. Este aliment și medicament pentru întreaga familie, de la mic la mare. Copiilor le putem oferi miere începând cu vârsta de un an, asta cred că o știe orice părinte, dar sunt sigură că există tot soiul de întrebări legate de formele sub care oferim miere celor mici, ce tipuri de miere trebuie să alegem pentru ei sau ce cantitate de miere au voie să consume pe zi. De aceea, am făcut o listă cu 6 sfaturi pe care trebuie să le respectați când introduceți mierea în alimentația copilului.
1. Cumpără miere naturală
Pe piața românească, de când românii au început să caute mai mult mierea, și-au făcut apariția și firme care nu oferă miere pură în borcan. Pun și ceva miere, dar completează cu diverse soluții de apă cu zahăr care sunt mai ieftine și absolut nesănătoase pentru organismul oricui, cu atât mai mult pentru cel al unui copil. Există diverse teste pe care le puteți face pentru a vă da seama dacă mierea cumpărată este naturală sau nu. Pentru că nu putem merge doar pe încredere.
Într-un articol anterior v-am povestit despre testul în apă efectuat pe mierea de Apidava. Turnată în apă, aceasta s-a depus frumos pe fundul paharului, nu s-a topit rapid lăsând urme galbene în apă, semn că nu avem de-a face cu un sirop de zahăr.
2. Alege o miere ecologică
Ce înseamnă miere ecologică? O miere culeasă din zone curate, unde nu s-a stropit cu pesticide și chimicale și unde gradul de poluare este redus. O miere certificată bio nu este cu mult mai scumpă decât mierea clasică, cu siguranță nu atât de scumpă să nu-ți permiți s-o cumperi copilului tău. O găsești prin plafare și chiar în supermarketuri, la raionul cu produse bio. Acolo am găsit și mierea ecologică de la Apidava, o miere recoltată de albinuțe din zona Podișului Transilvaniei, un produs pe care ar fi bine să-l cauți când ai decis să introduci mierea în alimentația copilului. Este o miere românească de calitate.
3. Oferă o miere mai ușoară
Fiecare tip de miere are proprietățile ei, dar nu orice tip de miere este potrivită pentru copii. Mierea de floarea soarelui, de mentă, de coriandru, de exemplu, au gust prea pronunțat și probabil nu vor fi pe placul celor mici. Mierea polifloră este o alegere mult mai bună.
Este o miere destul de ușoară, de culoarea chihlimbarului, dulce, parfumată cu aromele florile de pe care albinuțele au cules polenul.
Totuși, alegerea perfectă rămâne o miere de salcâm.
Îi va cuceri prin dulceață (este mai dulce decât alte tipuri de miere), transparență și culoarea alb-gălbuie. Gustul este unul simplu, ușor de acceptat de către copii.
La Apidava găsiți ambele tipuri de miere, de salcâm și polifloră, atât în varianta clasică, cât și în varianta bio. Mie îmi plac foarte mult ambele. Grea decizie!
4. Nu găti cu miere
Oricât de tentant și sănătos ar părea să adaugi într-o prăjitură pentru copil câteva lingurițe de miere în locul lingurițelor de zahăr, nu o face! Ar trebui să știi că, dacă mierea a cristalizat, niciun producător nu recomandă topirea ei prin încălzire. Peste o anumită temperatură, mierea își pierde proprietățile și chiar devine toxică. Nu vrei asta pentru copilul tău. Nu se pune miere nici măcar în ceaiul fierbinte!
Poți folosi mierea doar la gătirea preparatelor în care o poți adăuga după ce acestea s-au răcit (un orez cu lapte, un compot). Sau poți încerca deserturi la rece.
5. Miere, dar cu limită
Faptul că este un aliment sănătos, nu face din miere un produs pe care copiii să-l poată consuma oricând și în orice cantitate. 2-3 lingurițe pe zi sunt mai mult decât suficiente, în măsura în care alimentația nu conține și alte tipuri de dulciuri. Ajungem la un consum mediu acceptat și recomandat de aproximativ 20 de grame de miere/zi pentru un copil.
Asta înseamnă că un borcănel de miere de 250 de grame ne ajunge cam zece zile. Iar prețul, referindu-ne la produsele Apidava, este de aproximativ 15 lei/250 gr la mierea polifloră și vreo 18 lei/250 gr la mierea de salcâm. Prea multă miere îngrașă, afectează nivelul glicemiei și atacă dinții.
6. Atenție cum o păstrezi
Da, este adevărat că mierea nu are termen de valabilitate, dar asta nu înseamnă că, dacă este depozitată incorect, nu își pierde din proprietăți. Pentru a nu risca modificarea texturii, a culorii și a gustului, mierea trebuie păstrată în recipient de sticlă, la loc răcoros și departe de umezeală.
A trecut deja de un an (după părerea unora) sau de doi (după părerea altora)? Poți introduce mierea în alimentația copilului tău. Ea îi întărește imunitatea, îi dă energie, îl scapă de constipație, îi dă poftă de mâncare, elimină problemele digestive (în special mierea de salcâm), este adjuvant în bolile respiratorii și induce un somn liniștit. Consumul de miere are multe beneficii. Important este să alegi o miere de calitate, să o păstrezi corespunzător, să o administrezi corect și în doze potrivite.
Dacă cel mic refuză mierea, îți recomand să citești și articolul Produsele apicole pentru copii – beneficii. Cum îi convingem să le consume?. Vei găsi acolo sfaturi utile, dar și alte două recomandări de produse apicole Apidava pe care le puteți oferi copiilor. Mierea în ursuleț sigur le va plăcea!
Tu ce alegi pentru copilul tău – miere ecologică sau miere obișnuită? De salcâm, polifloră sau alt sortiment?
Ne place mult mierea de salcam pe care o consideram net superioara celorlalte. Are un gust aromat, e tare placuta. Insa, daca e sa am poliflora in casa, ii dau si poliflora copilului. Si noi o consumam cu drag, mai ales in iaurt grecesc in care zdrobim si cateva nuci.
Cu iaurt eu chiar nu am incercat sa combin mierea.
Multumim pentru sfaturi, sunt foarte utile.
Sa fie de folos!
De la 3 ani i-am dat copilei. Dar la noi strictetea e din motive alergice, stii ca sunt pe preventie decat mers la doctori disperata.
Noi cumparam de la o ruda 10-15 borcane mari pe an: poliflora si de tei, ca ruda nu apuca sa o separe cea de salcam (e un proces agresiv asupra albinelor sa le scoata toata mierea in ziua X, iar el oricum face miere artizanala si cantitate mica).
O pun in prajituri raw, la ceaiurile dezgustatoare (3fratipatati :D), limonade vara, limonade cu apa calda iarna, cand fac biscuiti, in iaurtul facut de casa (care e mai acru) cu fulgi de porumb si niste nuci (invatata de la un grec -fac ca si Camelia), in orez cu lapte (putin, alaturi de scortisoara rasa) , in unele prajituri dar f. rar ca se simte, avem miere f. aromata, cand deschid borcanul ma invaluie mirosul. Acum mi-am adus catina si fac miere cu catina (numai eu consum, astia 2 colocatari sunt niste fraieri 😀 )
Cumpar zahar 1-2 ori pe an asa ca, dupa cum vezi, mierea e baza. Eu cred ca e mai sanatoasa, dar de consumat limitat, ca orice indulcitor, 1-2 ori pe sapt.
Mierea de salcam este mai greu de scos si in cantitate mai mica, este adevarat, de aceea este si mai scumpa. In lipsa ei, o prefer pe cea de tei.
Pentru cei mici, as opta pentru miere BIO, dar sigur nu le-ar lipsi din alimentatie.
Sunt sigura ca din mierea ta au gustat si nepotii.
mierea este clar un aliment sanatos, dar stii cum e, totul se da cu masura. tot zahar contine, chiar daca nu in forma pura. eu oricum nu pot manca miere prea multa, ma indulceste si mi se face rau.
Zahar mai bun, dar tot zahar, vorba ta.
Si eu folosesc in fiecare zi miere in ceai, cafea, limonada. Chiar si in prajituri inlocuiesc zaharul. Daca ar fi sa aleg, as alege-o pe cea de salcam.
Mierea de salcam este si preferata mea.
E o intreaga polemica in ce priveste folosirea mierii la gatit. Unii zic ca devine toxica, altii ca sunt doar informatii eronate. Drept sa zic nici eu nu mai stiu ce sa cred. Bunicile noastre faceau niste prajituri din foi cu miere de un gust desavarsit.
In acelasi timp, da, e pacat sa folosesti mierea la temperaturi inalte pentru ca acestea distrug substantele care o compun.
Poate ca si de asta unii zic ca devine toxica? Pentru a ne descuraja sa o folosim riscand sa ii distrugem puterea vindecatoare?
Mierea este alimentul care nu lipseste niciodata din casa noastra. Fetele sunt deja invatate cu lingurita de miere pe stomacul gol si daca vreodata uit de ea, ele imi amintesc!
si eu iau miere si beau apa, pentru un tranzit intestinal bun.
Eu cumpar doar miere poliflora fiindca mi se pare ca are un gust mai echilibrat si o consum ca atare sau in ceai. Lui Dragos nu prea ii place asa ca ii dau doar atunci cand e racit sau il doare in gat. Am inteles ca acum o sa le dea miere si de la scoala si asta e un lucru bun, dar sa vedem daca e de calitate sau doar scrie miere pe ea. Eu am incredere in produsele Apidava pentru ca sunt ecologice, pure, direct de la sursa.
vedem ce va fi si cu mierea din scoli. Cica ar fi obligati sa scrie ce calitate este si de unde provine.
Eu pana la 2 ani nu i-am dat miere si pot sa spun ca abia acum, la 4 ani a inceput sa accepte sa-i dau cate o lingurita si asta pentru intarirea imunitatii. Nu-i place mierea chiar daca este buna si dulce. Nu inteleg fenomenul. Atunci cand ii dau prefer sa apelez la miere ecologica pentru ca vreau sa-i ofer ce-i mai bun fetitei mele
dar voi consumati?
Eu am descoperit produsele Apidava la tine si-s tare bucuroasa. Cred ca de cand ai scris primul articol despre miere de la ei am cautat lista magazinelor din tara si mi-am notat sa trec sa-mi iau si eu de la ei cand mai am drum prin Romania. Au produse chiar foarte bune, confirm.