Cafeaua de dimineață este plăcerea vinovată a multora. Dincolo de miros îmbietor și gust magic, cafeaua este licoarea care te ajută te trezești, îți dă energie sau contribuie la un tranzit intestinal mai bun. Consumul de cafea are multe beneficii, dar și efecte negative mai ales în cazul persoanelor care au deja anumite probleme de sănătate. Acela este momentul în care medicul vine și interzice consumul de cafea. Nu este o tragedie pentru că există astfel de ceaiuri care pot înlocui cafeaua, care îți pot da energia și starea de bine pe care ți le dădea ea, fiind și mult mai sănătoase. Acestea nu au un conținut atât de ridicat de cofeină, nu favorizează deshidratarea și conțin nutrienți pe care nu-i găsim în cafea. Care sunt aceste ceaiuri?
Ceaiul verde
Este cel mai cunoscut și probabil cel mai consumat, la scară internațională, ca substitut al cafelei. El conține multe proteine, fibre, calciu, fier, sodiu, fosfor, magneziu, mangan și potasiu. Ne dă energie, ne ferește de cancer, ajută în curele de slăbire și detoxificare, contribuie la reducerea colesterolului rău și scăderea riscului de boli cardiovasculare și crește capacitatea de concentrare și memorare.
Totuși nu-l putem consuma în orice cantitate pentru că are un conținut destul de mare de cofeină. Dacă depășim 3 căni de ceai verde pe zi, pot apărea dureri de cap, palpitații și ne poate crește tensiunea arterială. Mai multe despre tipuri de ceai verde, beneficiile și contraindicațiile consumului de ceai verde, dar și despre modurile de preparare, găsiți în articolul ceaiul verde.
Ceaiul alb
Este și el pe lista cu ceaiuri care pot înlocui cafeaua. Conține o cantitate mult mai mică de cofeină decât ceaiul verde, dar, potrivit cercetătorilor, este de trei ori mai puternic antioxidant decât el. Vine și cu aport de vitamine (A, B, C și E). Are cam aceleași beneficii ca ceaiul verde, dar și ceva în plus. Ceaiul alb poate fi consumat și de către copii (peste o anumită vârstă), este bun aliat în lupta contra acneei și susține sănătatea sistemului osos.
Ceaiul alb se prepară prin infuzare și se pot consuma până la 3 căni pe zi, în condițiile în care nu aveți tensiunea mare și nu suferiți de boli cardiace, hepatice sau diabet. Este contraindicat și consumul în timpul sarcinii.
Ceaiul negru
Cu aproximativ aceleași beneficii ca ceaiul verde și ceaiul alb, dar cu o cantitate mult mai mare de cofeină, ceaiul negru este și el tot mai consumat în locul cafelei. 200 de ml de ceai negru conțin jumătate din cantitatea de cofeină pe care o conține același volum de cafea. Europenii și americanii sunt cei mai mari consumatori. Se pare că sunt atrași de gustul mult mai puternic, mai bogat, al ceaiului negru.
Ceaiul negru combate stresul și previne apariția diabetului, două probleme care lovesc foarte des în mileniul trei. Este calmant pentru sistemul digestiv (prin taninurile pe care le conține), iar cataplasmele cu săculeți cu ceai negru reduc vizibil cearcănele. În plus, ceaiul negru nu are calorii!
Ceaiul Oolong
Este un ceai situat ca gust și beneficii undeva între ceaiul verde și ceaiul negru. Este special prin modul în care este produs (sunt 7 etape de prelucrare a frunzelor plantei pentru a ajunge la ceaiul pe care-l consumăm noi). Conține calciu, cupru, seleniu magneziu și vitaminele A, B, C, E și K.
Ce este cu adevărat magic la acest ceai este faptul că își arată adevăratul gust și adevărata valoare abia la a doua sau a treia infuzare. Da, ați înțeles bine, ceaiul Oolong se refolosește. Practic, pui dimineața cantitatea de ceai pentru o doză în infuzor și folosești același ceai toată ziua. Îl infuzezi de trei ori.
Ceea ce mulți poate nu știți este că toate aceste ceaiuri care pot înlocui cafeaua, pe care le-am enumerat mai sus, sunt obținute din frunzele aceleiași plante. Diferă doar perioada de culegere a frunzelor și modul în care sunt prelucrate.
Nu te teme că nu-ți va plăcea gustul acestor ceaiuri! Pe piață se găsesc deja în foarte multe combinații, îmbogățite cu arome de iasomie, mango, căpșuni, lămâie și altele. Orientalii chiar au ridicat ceaiul la rang de artă. Nu m-aș mira să apară, curând, și ceaiul verde cu aromă de cafea, ca să nu se mai plângă dependenții de cafea că le lipsește aroma aceea magică de dimineață!
Ați încercat până acum vreunul dintre aceste ceaiuri?
De ceaiul alb nu știam. Nu mă dau in vânt după ceaiul verde sau negru, dar am găsit și combinații care chiar mi-au plăcut. Oricum, sunt o iubitoare de cafea și ceai!
mie combinatiile astea imi plac. Simplu, ceai verde nu beau nici eu.
Sotul meu e bautor de ceai, eu sunt o coffeegirl ce sa fac….asta sunt :))))))
lasa ca te da el pe brazda!
Multumim de sfaturi dar eu daca nu beau un pic de cafea nu functionez.
important e sa nu bei multa daca stii ca iti face rau.
Recunosc, nu sunt o mare bautoare de ceai, dar nici de cafea nu fac abuz, cam 50 ml dimineata( nu se pune 😀 ) Ceai verde mai beau din cand in cand , ceai negru nu am mai baut de fooooate mult timp iar ceai alb si oolong, nu am baut niciodata. Sincer, la cate probleme am, mi-e frica sa mai beau si apa. Mi-ar placea totusi sa le gust si pe celalalte.
ceai oolong nu am baut nici eu.
Oleleeee, ce-mi faci tu, Crisule??? Eu cu ceaiul nu le am,zau. Nu as da cafeaua pe nimic in lume! E prea buna!
zuzi, eu nu as da ceaiul pe cafea!
nu ebau nici ceai nici cafea. La mine si o cana cu apa ajuta dimineatza la ridicat tensiunea si energizat, iar daca fac 10-15min de gimnastica…(haha,f aceam,v ara ma trezesc devreme, acum la 7 30 ma invart pe partea cealalta si ma bucur ca se trezeste fata singura si e scoala aproape 😀 )
apa clar este un bun energizant dimineata. Trezeste fiecare celula la viata.
De ceaiul oolong si de cel alb nu știam … Pe celelalte le-am încercat… Mersi pentru recomandări
Ceai verde mai beam dimineața pentru energizare, dar efectul instant e dat de băutura carbogazoasă neagră fără zahăr, dar cu lime adăugat 😀 Poate ar trebui să beau un ceai în loc de cola…
zuzi, eu nu ma bag! Tu stii mai bine si esti mai responsabila ca mine.
Beau si ceaiuri, mai ales veai verde cu ghimbir, dar la cafea nu renunt. Nici nu ma spal pe ochi, ma arunc din pat direct sa-mi fac cafeaua.
mie ceaiul cu ghimbir nu imi place nici sa ma bati!
Mie îmi place ceaiul negru băut cu lapte. Aș bea întruna.
am auzit de combinatia asta, dar nu am incercat-o inca.
Cred ca ceaiul verde ar fi o varianta buna pentru mine. Nu renunț la cafeaua de dimineata însă am scos.o pe cea de după amiază si as vrea o altă alternativă. Mi.ai dat o sugestie buna, chiar nu stiam de ele.
Sper sa iti placa ceaiul verde.
Ceai verde beau foarte, dar foarte rar. Restul sortimentelor imi sunt usor necunoscute sau cel putin neincercate de mine pana acum. Nu stiu daca as putea sa sar peste cafea, dar as fi curioasa sa incerc
Sigur ai pofti la cafea, dar gustul se schimba in timp.
Uite ca eu inca nu am auzit pana acum de ceai alb. Cred ca ar fi potrivit pentru mine care nu sunt consumatoare de cafea dar mai am nevoie dimineata de un plus de energie.
nu pot sa cred! e ceva de care nu a auzit Claudia pana acum!
Eu am descoperit de curând, ceaiul rooibos. De curând și din întâmplare 🙂 și chiar îmi place, dar tot nu renunț la ceașca de cafea …
Eu l-am descoperit anul trecut si imi placce si mie.
Eu sunt fana atat a ceaiului, cat si a cafelei. De cand cu sarcina acum, cafea nu prea mai consum..m-am bagat mai mult pe ceaiuri 😊
oricum pe astea cu cofeina nu le poti folosi in sarcina. Ce bine m-am gandit eu sa iti iau ceai atunci!
Eu sincer am gasit o alta solutie care chiar a functionat 🙂 ceaiul de ghimbir(proaspat) cu lamaie si miere. Este delicios, iti asigura un tranzit perfect si iti creste imunitatea. In plus am observat ca pot renunta la caeaua de dimineata (insa pe la ora 10 tot o savurez)
Ceaiul alb imi place la ora pranzului iar cel verde il beau cand am nevoie de un plus de energie si deja cafeaua am bifat-o pe ziua respectiva.
eu am mare problema cu ghimbirul – nu il suport deloc.
Eu am baut si ceai verde si ceai negru si inteleg ce zici, contin cofeina, dar gustul, ce facem cu gustul? Eu sunt o mare iubitoare de cafea si nu as inlocui-o cu nici un ceai din lume oricat de bun ar fi. Asta nu inseamna ca nu imi place ceaiul. Prietena mea care e rusoaica bea doar ceai negru cu lapte, o combinatie pe care eu nu o inteleg. 🙂
Stau tare prost la capitolul „fara cafea” 😀 Cred ca din acest motiv blogul meu e o cafenea virtuala. Dar daca zici atat de multe despre ceaiurile astea, ma gandesc sa incerc ceaiul alb, ca suna tare misto 🙂
Te saluta Daniela – blogerita cu cafeaua 😀 😀 😀 Daca treci pe la mine prin cafenea, promit sa inaugurez si ibricul de ceai 🙂
Inainte de a-mi bea cafeaua, mai nou, in fiecare dimineata imi pregatesc ceaiul verde. Nu-l beau inaintea cafelei ca nu apuc, il las frumos sa se infuzeze. In prima parte a zilei tot il beau. Mi-am facut un obicei bun din asta si sper sa ma tina.
Ceai verde si ceai negru chiar beau dimineata si ajuta cu trezirea, concentrarea si, desigur, cu sanatatea :D. De ceaiul alb mi-a mai zis cineva, dar uite ca pana acum nu l-am incercat. Insa vreau sa fac asta, pentru ca-s curioasa in privinta optiunilor pe care le am si, cine stie, poate chiar o sa-mi placa mai mult decat cele pe care le consum eu de fel. 😀
De înlocuit nu înlocuiesc cafeaua, ci o suplimentez cu ceai. Ador și cafeaua, și ceaiul. În schimb, ceai alb nu îmi amintesc să fi băut vreodată.
Eu nu pot fara cafea nici măcar o zi!Ador foarte mult gustul și mirosul ei!!!