Tot ce e puțin nu ajunge și tot ce e în cantitate prea mare strică. Este perfect valabil și când vine vorba de umiditatea aerului pe care-l respirăm.
Un aer prea uscat ne usucă nasul, pielea, ochii și poate duce la apariția unei tuse aparent inexplicabile. Ea apare pentru că nu putem respira pe nas și tragem aer pe gură, aer care ne usucă gâtul. Soluția în acest caz este un umidificator.
Când, din contră, aerul este prea umed în locuință, trebuie folosit un aparat cu efect invers, de uscare a aerului – dezumidificatorul. Dacă aveți probleme cu umiditate excesivă în casă, ar fi bine să vă dotați cu un dezumidificator bun. Sunt câteva probleme pe care vă va ajuta să le evitați.
1. Mucegaiul
Într-o locuință în care sunt probleme cu umiditatea din cauza proastei izolații, cea mai bună soluție pentru a scăpa de mucegai este să cumperi un dezumidificator. Soluțiile aplicate pe pereți au efect pe moment, dar mucegaiul se va forma din nou curând dacă nu elimini cauza apariția lui – excesul de apă din aer.
Un dezumidificator nu este foarte scump, nu ocupă mult loc și te scapă de mucegai, igrasie, condens. Poți vedea prețurile pe site-ul Alecoair la secțiunea dezumidificatoare casnice. Au și oferte în această perioadă și multe dintre modele au 5 ani garanție.
2. Bolile respiratorii
Chiar și pentru o persoană adultă sănătoasă un aer prea umed înseamnă disconfort și probleme de sănătate, dar cei mai predispuși sunt copiii, în special bebelușii. Bacteriile care se formează pe fondul umidității crescute provoacă rinite, amigdalite, bronșite și chiar pot declanșa crize de astm. Un dezumidificator bun te ferește de multe nopți cu febră și plâns și nu este greu de folosit.
De exemplu, modelul Supra Aldo 12 (îl găsiți tot pe alecoair.ro) are higrostat; setezi valoarea optimă a umidității și el are grijă de restul. Când umiditatea crește peste acel nivel, aparatul pornește singur. Când ajunge la nivelul setat, se oprește. Nu există riscul să usuce prea tare aerul. Și este dintre cele cu 5 ani garanție.
3. Conservele compromise
Care sunt condițiile esențiale pentru a păstra în siguranță alimentele și conservele puse pentru iarnă? Scrie pe toate conservele – trebuie ținute la loc răcoros, uscat și întunecos. Menținerea aerului uscat în cămară, în debara, în beci sau pe balcon este o provocare căreia multe gospodine nu-i fac față și conservele la care au muncit toată toamna se strică. Și aici un dezumidificator casnic va face diferența.
4. Uscarea greoaie a rufelor
De ce se usucă așa de greu hainele întinse în baie sau pe balconul închis? Pentru că apa din ele nu are unde să se ducă, aerul fiind deja foarte umed. Asta chiar este o problemă acolo unde nu există uscătoare și unde mai sunt și copii care murdăresc zilnic haine pe bandă rulantă. Dezumidificatorul schimbă datele problemei. El aduce umiditatea la un nivel normal și hainele se usucă mult mai repede.
Cel mai bine ar fi să investești într-un model compact și ușor pe care să-l poți duce ușor din baie în camera de zi și invers. Este mai eficient așa. În plus, fii atent să aibă și funcție de uscare rufe și protectie PX1 ca să poată fi folosit în siguranță și în baie. Și din acest punct de vedere dezumidificatorul Supra Aldo 12 (pe care-l menționam mai sus) este o alegere bună.
5. Mobila deteriorată
Nu doar conservele, pereții și organismul nostru au de suferit atunci când aerul din locuință este prea umed. Afectate sunt și obiectele de decor (atenție la tablouri!), cărțile, documentele, dar și piesele de mobilier. Lemnul absoarbe apa și o menține până aerisești bine de tot, când se usucă brusc. Apoi iar își ia apă din aer și tot așa. Treptat, lemnul se umflă, se deformează, se cojește, mobila nu mai este la fel de frumoasă și poate fi afectată chiar și rezistența ei. Cu un dezumidificator poți proteja aceste lucruri.
6. Alergiile
Mare parte dintre factorii alergeni care declanșează și agravează alergiile la modă sunt în casă, nu afară. Scăpând de mucegai și de umiditatea care favorizează dezvoltarea acarienilor în mobilă, textile și tapițerii, este foarte posibil să scapi și de alergie sau de o parte din simptomele ei deranjante.
7. Insomnia
Unul dintre cele mai des primite sfaturi de către cei care se plâng de insomnie este să aerisească bine locuința (dormitorul). Treaba asta are legătură și cu nevoia de aer proaspăt, dar și cu cea de a permite aerului să circule pentru a îndepărta în mod natural umezeala acumulată. Un aer cu un grad de umiditate mediu și cu o concentrație mai mică de dioxid de carbon te va ajuta să adormi mai repede. Iarna evităm să lăsăm ferestrele prea mult deschise, așa că varianta cea mai bună rămâne cea a unui dezumidificator bun mobil.
Sunt destule neplăceri pe care le poți evita investind într-un dezumidificator. Nu trebuie să fie modelul ales de mine și nu neapărat de pe Alecoair. Eu am dat acest site drept exemplu pentru că are o gamă largă de produse din care să poți alege în funcție de suprafață, de principiu de funcționare, de consum sau capacitate de dezumidificare și oferă preluare și returnare gratuită a produselor aflate în perioada de garanție.
Fiecare alege singur cui dă banii. Important este să realizezi că o investiție destul de mică te va ajuta să te simți mai bine și să scutești banii dați pe mobilă nouă și pe tratamente costistoare repetate. Dacă nu știi exact cât de serioasă este problema cu umiditatea (prea scazută sau prea ridicată) din casa ta (și multe persoane nu știu), poți cumpăra, mai intai, un higrostat (găsești pe site-ul recomandat) care masoara nivelul umidității. Umiditatea normală trebuie să se situeze undeva între 40% si 60%.
Eu chiar urmaresc sa-mi cumpar un umidificator.
Eu cnhiar urmaresc sa-mi cumpar un dezumidificator.
Iti doresc sa gasesti o oferta buna si sa faci alegerea corecta.
Chiar am nevoie si caut asa ceva,ai dreptate cu problemele mentionate in articol.
Sunt probleme reale, nu inventate.
Mai intai mi-am luat un ceas din ala ce masura umiditatea si vazut ca in Bucuresti, chiar daca aeriseam si cu orele zilnic, am aer prea uscat.
Altfel rudele si-au terminat casa pe fuga, iarna, si nu aua pucat sa o usuce bine asa ca si-au luat dezumidificator dar unu profesional ce scotea cativa litri de apa pe zi, dintr-o camera.
noi vara o ducem bine, iarna e mai greu ca am beciul dedesubt si nu este bine izolat.
Despre mobila si insomnie nu am stiut. A! si nici despre camara. Si m-ai ajutat si cu higrostatul, ca nu stiam cum se numeste. II comand dupa ce iti las tie comentariul.
De camara eu am aflat pe pielea mea am zis ca tin gogosarii si dulceata in beci si in beci la noi este foarte mare umiditate si s-a ales praful de ele.
Mai, nu gasesc..
Cauta Termohigrometru.
Asa este! Un dezumificator te fereste de toate prezentate de tine, dar cel mai important te fereste de boli care apar in conditii de umiditate crescuta in locuinta!
Cu siguranta sanatatea este cea mai importanta.
Noi folosim umidificator
Super! Inseamna ca sunteti feriti de toate astea.
Un dezumidificator chiar mi-ar trebui. Nu am probleme cu mobila insa simt uneori ca noaptea nu pot respira si cred ca aerul e de vina. Am sa caut cele mai bune oferte si am sa-mi iau cat mai curand unul.
intai trebuie masurat sa nu fie, din contra, prea uscat.
Of, da, stiu de o parte dintre problemele despre care vorbesti tu aici. Mi-ar prinde si mie bine unul. Si bine ar fi sot sa il fi avut chiar asta vara in iulie cand a fost perioada aia ploioasa. Pe la noi cel putin a fost ingrozitor de multa umezeala in casa de abia puteam respira.
Eu urasc vara, asa ca stiu exact ce spui. Si la noi au fost multe ploi si aerul super umed si irespirabil.
Putina lume intelege de ce umidatatea e o problema in casa. Problemele mentionate de tine ar trebui să pună oamenii pe gânduri și să aleaga un dezumificator bun pentru locuință.
Cred ca problema este ca cei mai multi nici nu au idee care este nivelul optim de umiditate in locuinta.
Ma gandeam ca imi propui un dezumidificator cu afisaj sau ceva de genul. Vazusem eu niste modele care aparusera si pareau eficiente. Cred ca cel propus de tine pare ceva industrial pentru ca observ ca are un pret ceva mai mare fata de ce stiam eu