V-a plăcut cărticica Fără porecle? Dacă da, o să vă placă și cea pe care v-o propun astăzi – Vrei să facem schimb. Vine tot de la editura Cutiuța cu Povești, din aceeași colecție Intră-n joc, special gândită de psihologul Diana-Mihaela Tenciu. Colecția în ajutorul părinților în misiunea lor de a-și pregăti copiii pentru a face față cu brio tuturor provocărilor pe care socializarea li le scoate în cale.
Vrei să facem schimb este o cărticică cu povestiri și jocuri psihoeducaționale din sfera negocierii, a tranzacțiilor între copiii preșcolari sau școlari micuți. Ca un părinte bun, ce ești, probabil ți-ai învățat deja copilul că este bine și frumos să împartă jucăriile cu alți copii sau să facă schimb de jucării atunci când un micuț din parc îi spune că ar vrea să se joace 5 minute cu mingea lui pentru că este verde. Dar asta nu este suficient pentru ca cel mic să fie pregătit 100% pentru toate situațiile care vor urma, mai ales când este vorba de schimb definitiv.
Câteodata copiii acceptă să facă schimb de jucării și apoi se răzgândesc. Alteori oferă la schimb un produs care nu le aparține. Alții oferă la schimb produse cu o valoare mai mică sau nu acceptă un refuz atunci când propun un schimb. Toate aceste situații sunt ilustrate în cele 7 povestiri din cărticica Vrei să facem schimb. Să-ți spun pe scurt despre ce este vorba în fiecare dintre ele!
Îmi vreau mașinuța înapoi – doi băieței fac schimb de mașinuțe. Unul are una albă în plus, celălalt una roșie. Decid de comun acord să facă schimb, dar unul dintre ei se răzgândește după câteva zile și își vrea mașinuța înapoi. Să vedeți ce frumos rezolvă!
Nu îmi păcălesc prietenul – aceiași protagoniști, tot doi băieți. Unul are abțibilduri de la caramele, celălalt vrea și el câteva și decide să ofere la schimb câte o jucărie pentru un abțibild. Oare este un shimb corect? Cum se va încheia povestea?
Filip refuză schimbul de mingi – ce te faci când un prieten vine și-ți propune să-i dai mingea ta roșie și el să ți-o dea la schimb pe a lui, dar tu nu vrei să te desparți definitiv de mingea ta? Nu trebui să sufere nimeni. Nici cel care vrea mingea roșie, nici cel care vrea să și-o păstreze. Și-atunci?
Facem schimb de postere, dar… – unul vine cu un poster mare și nou, iar celălalt vrea să-i dea la schimb pe el un poster pe jumătatea lui și cu colțurile puțin îndoite? O fi corect? Cum trebuie să procedeze cei doi copii pentru ca schimbul să fie corect pentru amândoi?
Nehotărârea de a da baloane la schimb – este ceva normal ca, atunci când se propune un schimb, unul dintre copii să ceară răgaz de gândire. Dar nu e normal să-l lase pe celălalt să aștepte decizie lui la infinit. Indiferent ce hotărăști, trebuie să-ți asumi, nu să eviți persoana care așteaptă răspunsul tău.
Minciuna despre tancurile promise la schimb – o altă problemă apare atunci când una dintre părți negociază pe ceva ce nu deține. Cum se gestionează corect situația în care un băiețel cere să se joace cu ceva promițând la schimb ceva ce el nu are?
Schimbul cu plastilina… furată – chiar mai rău decât a oferi la schimb o jucărie sau un obiect pe care-l nu-l ai, care nu există, este să oferi ceva ce nu-ți aparține, cum ar fi plastilina surorii tale. Să vezi ce se întâmplă când partenerul este tras la răspundere de sora ta care-și vrea plastilina înapoi!
Vrei să facem schimb este mai mult decât o cărticică de povestioare cu tâlc. Dincolo de a expune situațiile și soluțiile găsite de copiii-personaje, autoarea vine și cu un scurt ghid de abordare a lucrării. Nu este suficient să cumperi cărticica și să i-o citești o dată celui mic și să ai pretenția ca el să fi înțeles tot ce trebuie să facă sau să nu facă atunci când vine vorba de negocieri. Trebuie discutat pe marginea poveștii, puse întrebări și făcute exerciții (ai modele în carte) din care să ne dăm seama exact ce a înțeles și unde trebuie să intervenim cu explicații suplimentare.
Ziceam ceva și de jocuri, n-am uitat! La finalul cărticelei, găsiți și câteva materiale de decupat (măști pentru degete) și folosit în jocuri pe roluri. Nu este un material doar educativ, ci în același timp și distractiv.
Pe măsură ce, prin joc, cel mic dă dovadă că a înțeles cum trebuie să se comporte când va fi în situații asemănătoare, tot din cărticică veți decupa și brățări-recompensă, un stimul excelent pentru copii, dar și o diplomă colorată și frumos ilustrată pe care vei scrie numele copilului la finalul cursului de negociere și schimb.
Din punctul meu de vedere, de aproape-părinte (mătușă cu jumătate de normă), cărticica aceasta este excelent gândită pentru scopul ei, de a distra și educa în același timp. Ca și în cazul Fără porecle, eu însămi, ca adult, am avut ce învăța din ea. Mărturisesc sincer că nu aș fi știut cum să le spun nepoatelor mele să reacționeze dacă cineva ar fi cerut înapoi un lucru pe care l-a dat la schimb sau li s-ar fi propus un schimb inechitabil sau cu jucării/produse pe care pertenerul de negociere nu le deține.
La finalul lecturii și după ce ne vom fi jucat și discutat pe temele date pentru o perioadă mai lungă de timp, copilul va deveni un negociator bun, dar corect, ceea ce mulți dintre noi, adulții, nu suntem. Va ști ce înseamnă replica ursuleț de catifea, ce se dă nu se mai ia, va ști să pună condiții (mini-contract) de schimb, să fie corect în ceea ce oferă sau cere la schimb, să refuze un schimb pe care nu și-l dorește, fără a răni sau răspunde urât, să accepte un refuz, să ofere la schimb doar obiecte pe care le are și care-i aparțin. Indierent dacă va fi cel care inițiază un schimb sau cel care-l acceptă, va ști întotdeauna ce are de făcut.
Educație psihologică la îndemâna părinților, asta propun Vrei să facem schimb și restul cărticelelor din portofoliul editurii Cutiuța cu Povești. Gândită de psiholog astfel încât să ajute la dezvoltarea armonioasă a psihicului și comportamentul copilului, construită într-o manieră ușor de abordat de către părinte și ușor de înțeles de către copil.
Valori predate prin povești, posibilitatea de a învăța din greșelile unor personaje simpatice, jocuri captivante și recompense motivante – asta-i cea mai bună metodă de predare acasă a artei negocierii pentru preșcolari și micuții școlari. Sunt lecții pentru toată viața. Lecții pe care le va preda la rândul său mai târziu, lecții din care tu însuți vei învăța să spui nu când o propunere nu este avantajoasă pentru tine și ce să faci când cineva îți propune un schimb și apoi te evită.
Crezi că te-ai descurca să-i predai singur lecțiile acestea, fără ajutorul unei cărticele psihoeducaționale?
O carte foarte draguta, multumim pentru recomandare.
Ma bucur ca va place.
O carte tare buna si abordeaza un subiect important, e bine ca cei mici sa invete sa negocieze si sa comunice.
Cred ca si nepoatei tale i-ar placea si i-ar fi de folos.
O carte care trebuie daruita celor mici pentru ca le va fi cu siguranta de folos
Si eu zic la fel, ca este o idee buna de cadou pentru cei mici.
Mi se pare o carte educativia si ma bucur ca cineva s-a gandit si la acest aspect, psihologi experimentati in a ucra cu copii, nu numai la carti cu roboti, balauri cu 7 capete, galaxii, etc.
eu nu i-as cumpara unui copil genul acela de carti, sincer.
Chiar educativa cartea. O sa o cumpar si eu pentru sofia
O sa va placa sa va jucati.
Nu cred ca m-as descurca fara putin ajutor si ma bucur ca exista astfel de carti care ne invata cum sa abordam problema astfel incat cel mic sa inteleaga de ce trebuie sa faca asa si nu altfel. Dragos face dezvoltare personala de la gradinita in timp ce eu am auzit acest concept abia la 30 de ani si asta spune multe despre vremurile de acum.
ooo, bravo! Nu se face in tiata gradinitele asa ceva. Ai ales bine.
Categoric ca ar fi mai mult de munca, de cautat informatia si metoda cea mai buna de a o transmite. Si nici nu stiu cat de corect as face-o.
Cartile de genul acesta sunt bine gandite si puse la punct de persoane cu pregatire psihologica, chiar pedagogica poate ca.
si scurte, adica perfecte si pentru parinte nu trebuie sa citeasca 2 saptamani ca sa se prinda ce si cum, si pentru copil, ca sigur nu ar avea rabdare de povesti lungi.
La acest capitol mai am si eu de lucrat. A inceput sa inteleaga ca obiectul ei ii va fi restituit si nici un copil nu-i ia jucaria si totusi mai are mici retineri uneori. Ar fi interesanta aceasta carte si cred ca m-ar ajuta
Cristina ta pare o fetita frumos educata, eu cred ca stie sa faca si schimb.