Sedentarismul este un pericol pentru omul modern. Tineri, bătrâni, chiar și copiii, cu toții suntem mai inactivi decât ar fi normal, din punct de vedere fizic. Mâncarea este mai proastă decât era acum 100 de ani, ca și calitate, dar nu este singura care contribuie la apariția a tot felul de boli. Vinovat este și obiceiul nesănătos de a sta toată ziua cu fundurile lipite de scaune, canapele, fotolii, cu tableta, telefonul sau laptopul în brațe. Nici măcar copiii nu mai fac mișcare câtă făceau copiii de acum 30 de ani. Părinților le este mai ușor să stea la un film și să lase copilul pe tabletă, decât să alerge după el pe afară. În loc de leapșa și frunza, se joacă jocuri pe telefon. În loc să ceară biciclete, cer telefoane scumpe.
Care sunt pericolele unui stil de viață sedentar?
Sedentarismul este mai mult decât un obicei prost. Este un stil de viață total nesănătos. Copilul stă toată ziua, mănâncă ce nu trebuie și învață să mai și ronțăie cât timp se joacă pe tabletă. Primul rezultat – obezitatea. Tot mai mulți copii se confruntă cu această problemă pe care nu o vor conștientiza decât foarte târziu, când va fi foarte greu să renunțe la obiceiurile proaste deprinse în atâția ani. Urmează problemele endocrine și, mai târziu, cele cardiace. Pe fondul supraponderabilității, le va fi afectată și viața socială. Anexietatea, depresia, izolarea sunt lucruri pe care nu cred că le vrei pentru copilul tău.
Convinge copilul să facă sport!
Părinții trebuie să conștientizeze care sunt beneficiile sportului, ale mișcării de orice tip asupra sănătății și să-i stimuleze pe cei mici să se miște cât mai mult. Doar așa corpul lor se va dezvolta armonios și vor fi feriți de kilograme în plus, boli și izolare. Care sunt cele mai sigure metode de a convinge copilul să facă sport?
1. Exemplul personal
Din clipa în care copilul începe să imite comportamentele, adică de la câteva luni, este foarte bine să-i vadă pe părinți făcând sport. Va crește alături de o mamă și un tată care fac gimnastică dimineața, care după o masă copioasă nu aleg să lenevească în fața televizorului, ci ies la o plimbare în parc, care preferă să pedaleze în loc să se deplaseze prin oraș cu mașina. Nu te poți aștepta ca celui mic să-i placă să alerge, dacă el vede că tu-ți găsești plăcerea în butonat telefonul.
2. Distracție împreună
Cea mai bună încurajare este să faceți lucrurile împreună, să faceți activitățile cât mai distractive. Faceți gimnastica de înviorare împreună! Nu vă sfiiți să jucați șotron, forbal, volei sau să săriți coarda împreună cu cel mic în fața blocului! Ieșitul în parc și încurajarea verbală du-te, mami, și plimbă-te cu bicicleta sau joacă-te cu mingea nu valorează prea mult când părintele stă pe bancă dând like-uri pe Facebook.
Bateți mingea împreună pentru a-ți convinge copilul să facă sport! Ia-ți bicicleta și pedalează paralel cu el! Implică-te și se va implica și el! Arata-i că-ți place și îi va plăcea și lui.
3. Cadouri din domeniul sportiv
În loc să-i cumperi o tabletă sau cel mai nou joc pentru PC, lucruri care-l îndeamnă să stea închis în casă, cu fundul pe scaun, alege ceva din categoria biciclete pentru copii! Tuturor copiilor le plac bicicletele, numai să le aibă. Unii părinți nu mai cumpără azi biciclete zicându-și că e mai sugur să stea copilul în casă. Dacă va cădea? Dacă dă mașina peste el? Nu este deloc o atitudine sănătoasă. Și în casă se pot întâmpla multe. Poate că nu-și va rupe piciorul în timp ce se joacă pe telefon, dar există alte riscuri.
Este valabil și pentru adolescenții care au deja probleme cu greutatea. Dacă nu-i puteți convinge să iasă la alergat sau să meargă la sală (pentru că le este rușine), puteți aduce o parte din sală acasă, investind într-una dintre aceste biciclete fitness, într-o bandă de alergare sau o bancă pentru abdomene.
4. Încurajări
Trebuie să fii atent nu doar să alegi formele de mișcare potrivite vârstei, intereselor copilului și condiției sale fizice, ci să îl și încurajezi pe copil, să-l menții motivat. Îl va ajuta foarte mult dacă-i vei spune că execută mișcările de gimnastică mai bine ca tine, că pedalează la fel de repede ca un om mare, că lovește mingea ca un adevărat fotbalist. Dar să fie aprecieri reale!
Este grea misiunea de a-ți convinge copilul să facă sport mai des, dar gândește-te că sănătatea lui depinde de tine! Ți se pare greu să faci 30 de minute de mișcare împreună cu el? Nu vrei să știi cât de greu va fi să-i explici, când va fi mai mare, de ce l-ai lăsat să ajungă supraponderal și nu ai luat măsuri.
Este important sportul pentru copii ,eu i-am dat pe amândoi să facă sport și rezultatele sunt foarte bune.
ce sport fac?
Ei, uite, la mine nu e cazul. Cris e genul foarte sportiv si mai degraba ar trebui sa caut solutii sa mai sta locului cu o carte in mana :)))
considera-te o norocoasa si roaga-te sa ramana la fel de activ!
Nepotica mea merge la inot si dansuri si calarie si zburda prin curte cu mingea dupa ea, bicicleta si trotineta, deci face multa miscare ca sa o tinem departe de tableta si telefon.
Si este un copil fericit. Se vede din poze.
Multumim frumos draga mea pentru acest articol în care ajută să ne reamintim că sănătatea noastră și a copiilor noștri este foarte importantă! Pupici dulci 😘💙
Eu vorbesc din experienta… deci va rog mult sa ma ascultati.
Dragos are si bicicleta si trotineta, ambele in varianta clasica nu electrica si ii plac foarte mult. Acum vrea sa-l inscriu la baschet.
Super, o sa ai un baietel sanatos si voios.
Fetita mea e ca argintul viu..😀😀 nu poate sta o secunda si ea locului. Alearga, ne jucam cu mingea, alergam in parc, mergem cu bicicleta..deci avem multa activitate 😊
Sa iti traiasca si sa fie mereu asa zglobie!
Sportul este foarte important pentru copii. Ante merge la volei, este atat de incantata. Sofia este inca mica, am vrut sa o inscriu la gimnastica insa nu a stat…voia sa stau cu ea in sala 😁
important este sa se plimbe, sa nu stea tot timpul in casa. In rest, va alege ea mai tarziu ce sport vrea sa faca, daca vrea.
In calitate de parinte pot zice ca copilul face ce vede parintele. eu stau la tablete – copilul va sta la tableta. Rontzai toata ziua => copilul va rontzai. Eu gatesc prost asa ca ajungem toti la obezitate.
Si evident opusul.
Chiar daca sunt multe lucruri din ce le fac si copilul nu le face/mananca, stiu ca obisnuinta de a manca ceva verde, doar la masa, 3 mese pe zi + spalat pe dinti + fara nimic intre mese, plimbari zilnice si mers pe jos la scoala etc. sunt deja formate si le are pe restul vietii.
Nu am inscris-o la nicio activitate sportiva de vreo 2 ani, consider ca dupa scoala ii ramane putin timp de joaca (deja la clasa a 5a sunt teme mai multe). Dar iese la alergat cu noi, merge la piscina cu tati si inoata mai bine ca el, merge la plimbari cu noi, are un grup de scouts unde merge 1 data pe luna, pana la scoala e un 1km pe jos zilnic, plus inapoi, mai ramanem in parc cu prietenele, am mai iesit in fata blocului la sarit coarda, vacantele sunt pt miscare in natura etc etc.
Sportul este bun pentru sanatate,eu l-am indemnat pe copilul meu sa faca sport,a facut sportul care i-a placut baschet,volei si i-a prins tare bine.Multumiri de articol,binevenit.
Baschet eu nu am jucat niciodata 😀
uite problema asta o intampin cu nepotul meu, care nu vrea la niciun sport… dar si vara-mea e capoasa. as vrea sa le mai deschid capul, dar nu prea stiu cum… si tare mi-e doar de sanatatea lui, atat
Dar nici bicicleta, totineta, chestii de genul asta nu agreeaza?
Ai perfecta dreptate! Din pacate nici noi nu stam prea bine la acest capitol…ne straduim sa mergem cat mai mult in aer liber insa nu mereu ne iese.
hai ca am vazut ca voi va plimbati destul.
Ce sa zic, i-am luat cam de toate doar ca nu s-a lipit nimic de ea. Am fost si la Hervis cand mi s-a pus mie pata sa-i cumpar bicicleta. In concluzie nu s-a omorat cu mersul. I-am luat trotineta … mai mult o taram eu prin parc. Trotineta fara pedale a avut cel mai mare succes