Becuri cu LED, plafoniere cu LED, spoturi cu LED – toate sunt căutate pentru că s-a vorbit mult în ultimii de ani de avantajele tehnologiei LED. Cei mai mulți au în vedere doar factorul economic atunci când aleg un corp de iluminat sau un bec cu LED. Poate se mai gândesc și la calitatea luminii furnizate sau la durata mai mare de viață a acestora. Nimic greșit până aici, numai că tehnologia LED vine și cu alte avantaje despre care multă lume nu spune nimic. Tu le știi? Dacă nu, le poți descoperi în acest articol, cel de la care a venit și ideea articolului de astăzi, despre cum ne influențează iluminatul cu LED sănătatea.
Calitatea și intensitatea luminii artificiale ne pot influența starea de sănătate. O lumină proastă ne dă dureri de cap, probleme de vedere și stări depresive. O lumină bună chiar ne ajută. Da, iluminatul cu LED este de preferat în locul altor tehnologii și din punct de vedere medical. Motivele?
1. Nu ne strică vederea
O lumină slabă sau cu un ton nepotrivit ne pune la grea încercare ochii atunci când trebuie să scriem, să citim, să coasem sau că tricotăm. Asta nu se întâmplă când folosim iluminatul cu LED. Lumina difuzată este una de calitate, suficientă oricărei activități. Un bec cu LED nu va pâlpâi niciodată. Ochii nu se forțează să se adapteze la o lumină prea slabă și nu apar efecte nedorite în timp.
2. Nu emite radiații UV
Ne ferim toată vara de radiațiile UV, ne acoperim pielea și ochii, dar folosim becuri incandescente în locuință? E ca și cum nu am fi făcut nimic pentru a ne proteja de pericolul numit cancer. Asta spun specialiștii. Tot potrivit lor, becurile cu LED sunt singurele care nu emit radiații UV și nu ne pun în pericol sănătatea și însăși viața.
Acum depinde și de cât de mult folosim lumina naturală. Probabil că pentru cine aprinde lumina doar 10 minute seara nu e așa mare problemă dacă nu are becuri cu LED. Problema este la cei care depind în mare parte a timpului de sursele de lumină artificială.
3. Nu provoacă migrene
Durerile de cap sunt groaznice la persoanele care suferă de sensibilitate la lumină și sunt nevoite să lucreze într-un birou bine iluminat. Unii nici nu-și dau seama că lumina este de vină. Prin calitatea luminii produse și prin introducerea pe piață a becurilor și lămpilor cu intensitatea luminoasă reglabilă (puteți citi mai multe despre ele aici), tehnologia LED este răspunsul la toate rugăciunile celor care se confruntă cu migrene provocate de fotofobie. Nu mai este forțat ochiul să se adapteze la lumină, ci adaptăm lumina în funcție de necesitate.
4. Reduce stresul și anxietatea
Nu degeaba untitățile de cazare au fost printre primele care au schimbat becurile economice cu unele cu LED cu lumină caldă, hotelul sau pensiunea find locul în care mergem pentru a ne relaxa. Lumina caldă stimulează secreția de melatonină. Astfel nivelul de stres scade și adormim mai ușor.
Atenție! Lumina rece, chit că este tot LED, are efect invers: ne face mai activi, mai productivi. De aceea, este bine să investim în acele becuri cu putere reglabilă. Putem jongla cu lumina în funcție de momentul zilei și de starea în care vrem să intrăm.
5. Ne oferă șansa la un aer mai curat
Un aer mai curat, un mediu mai puțin poluat reprezintă șansa la o viață mai sănătoasă. Iluminatul cu LED este eco-friendly pentru că vorbim de un consum redus de energie și de mai puțină poluare. Acesta este rezultatul unei emisii reduse de CO2 și a lipsei mercurului de pe lista materialelor folosite la fabricarea becurilor sau a corpurilor de iluminat cu LED.
Iată încă 5 motive să iubești tehnologia LED, în cazul în care argumentele de ordin economic și estetic nu erau suficiente pentru a te convinge să o aduci în casa ta. Designul ca designul, banii ca banii, dar sănătatea noastră chiar este importantă.
Mi-am pus si eu in bucatarie si sunt multumita.
Asta e de bine.
Parca mi-a trecut si o stire pe la urechi, precum ca becurile clasice de la 1 sept. vor fi interzise la vanzare.????? Sper sa nu gresesc. Habar nu aveam cate beneficii au aceste becuri led, credeam ca e vorba doar de durata mare de viata a acestora.
au tot zis ca le interzic… nu stiu daca de data asta e pe bune.
la noi o fost si o diferenta la factura de curent cand le-am luat: sunt mai economice. Dar mi se ard repede!!! mult mai repede ca alea clasice!! tu nu ai probleme din astea?
la mine in camera mamei era problema doar pentru ca acolo pusesem unele foarte puternice. Acum luam mai slabe. La mine in camera intr-un an de zile nu s-a ars niciunul. In baie s-au ars vreo 2… nu stiu de ce.
Foarte multe beneficii au becurile cu led
Da, au, dar sunt mai scumpe…
Nu m-am gandit ca au asa multe beneficii, noi avem in plan sa trecem la LED, dar tot pe rand, cum se arde unul il inlocuim cu varianta lui mai buna.
Este foarte bine si asa.
chiar nu m-am gandit niciodata la chestiile astea, adevarul e ca la noi nu prea sta lumina aprinsa, destul de putin timp seara, altfel nu sunt adepta. orbecai prin intuneric :))))
eu am cam intuneric in casa si in sezonul rece…
Sunt motive foarte intemeiate! Noi avem in toata casa becuri cu led 🙂
Toate? va place economia!
De multi ani incoace ne orientam atentia numai catre sursele de iluminat cu led. Ce stiam foarte bine e ca sunt econome, dar uite ca am mai aflat de aici si alte avantaje, cele asupra sanatatii.
Sa le punem la socoteala si pe cele care tin de protectia mediului?
Nu stiam chestiile astea despre iluminatul cu led, chiar daca am aproape toate becurile din casa cu led. Eu am optat pentru aceste becuri pentru ca imi place lumina lor, fiind mult mai puternica, dar si pentru ca au un consum mai mic de energie si o durata mai lunga de viata. Primul bec cu led nici nu mai stiu cand l-am luat, cam atat de vechi este.
Eu am aflat tarziu de becurile cu led, da m-am lipit bine de ele tot pentru ca sunt economice si lumineaza bine.
Am trecut si eu la iluminatul cu Led. A costat ceva aceasta mutare, dar am citit si eu ca este mult mai bine pentru ochi, organism etc. Mai am de facut aceasta trecere la 20% dintre becuri si sper sa le rezolv curand si pe acestea
cand trecerea se face treptat nu simti a ai investit prea mult in treaba asta. Asa a fost si la noi.
Cercetătorii au studiat impactul fototoxic asupra șoarecilor al razelor emise de neoane, becuri clasice cu incandescență și becuri LED. S-a dovedit că numai LED-urile sunt cu adevărat nefaste. Se știa deja că celebra lumină albastră poate perturba somnul, dar acum s-a constatat că poate duce și la o îmbătrânire prematură a retinei.
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/ne-afecteaza-ochii-lumina-led-urilor-644519
Pe cine sa crezi ?
Eu cred in semnalele pe care mi le trimite organismul. Si nici nu mai conteaza cat economisim sau ce ne protejeaza ochii. Noi in curand nu vom mai avea ce respira, asa ca…