Dacă tocmai ai început să contruiești sau să reconsolidezi și renovezi o casă, cu siguranță te gândești și la o soluție de încălzire pe timp de iarnă și de obținere a apei calde pentru baie și bucătărie. Este greu să iei o decizie, tocmai pentru că nu-ți permiți să dai greș, să te trezești că alegi o metodă și descoperi în timp că nu este deloc avantajoasă. Nu trebuie să fii expert, dar ar fi bine să apelezi la sfaturile experților pentru a fi sigur că nu dai greș. Pornește de la următoarele 5 întrebări, analizează răspunsurile și întreabă orice este neclar înainte de lua decizia finală.
1. Ce combustibil îți este mai la îndemănă?
N-am să mă refer aici la combustibilii neconvenționali care devin tot mai folosiți, ci mă rezum la cei doi actori principali când vine vorba de încălzire: lemnul și gazul. Pentru locuitorii din orașele mari, unde rețeaua de distribuție a gazului este omniprezentă, cea mai frecventă alegere este centrala pe gaz. Dar, dacă stai într-o zonă în care nu ai momentan gaz, ideal ar fi să te orientezi spre un cazan de tipul celor de aici, mai ales că lemnul încă este mai ieftin decât gazul.
Nu te baza pe faptul că o să ajungă rețeaua de gaz la tine prea curând! Am cunoștințe care așteaptă de 2 ani să li se livreze gaz în centrală.
2. Ce suprafață ai de încălzit?
Pentru o singură cameră de încălzit și cu apa caldă trecută în sarcina unui boiler electric, lucrurile sunt simple. Poți folosi orice sobă simplă sau tip șemineu sau chiar un calorifer electric. Ce te faci când cauți o soluție de încălzire pentru un spațiu mai mare compus din 2-3 camere, baie, bucătărie și vrei și apă caldă la discreție? Încălzirea prin pardoseală sau panourile solare ar fi idei bune, dacă nu ar fi așa scumpe.
Rămâne varianta încălzirii camerelor și a apei cu ajutorul unei centrale și a unui sistem de țevi și radiatoare. În funcție de suprafața de încălzit vei alege o centrală cu putere mai mică sau mai mare.
3. Cât de mult preț pui pe economie?
Vrei să ai căldură și apă caldă la discreție la un cost cât mai mic, sunt sigură de asta. Prin urmare, dacă știi deja ce tip de combustibil îți este mai accesibil și este vorba de o casă măricică de încălzit, este clar că o centrală este cea mai bună opțiune. Asta fără a pune la socoteală panourile solare sau pe cele radiante, care am stabilit deja că nu sunt așa accesibile.
La cei care merg pe varianta gaz, lucrurile sunt mai simple – până anul acesta, pe piață încă mai existau centralele termice clasice care consumau mai mult decât o centrală termică în condensație. Acum nu mai sunt, dar chiar și așa sunt diferențe de consum între cele instant, cele cu boiler încorporat și cele cu boiler extern.
La capitolul încălzire pe lemne, trebuie neapărat să faci diferența între un cazan clasic pe lemne și un cazan pe gazeificare ca acestea. Observați că acestea din urmă sunt mai scumpe, dar randamentul este aproape de 100% în cazul lor. Lemnul arde complet, dar nu direct.
4. Cât ești dispus să cheltuiești?
Întreabă-te asta și răspunde-ți sincer, apoi alege dintre cele la care te-ai gândit o soluție de încălzire realistă, la care să-ți permită buzunarul să apelezi. Asta nu înseamnă că, dacă ai un buget mic, este ok să cumperi cea mai ieftină centrală. Dacă mă întrebi pe mine, mai bine lași mobilarea și decorarea casei pe mai târziu și mai pui niște bani în plus ca să cumperi ceva bun și eficient. O investiție inițială mai mare va duce la facturi mai mici.
5. Cât de comod ești?
Stai la oraș, ai conducta de gaz la poartă și te-ai gândit să treci la centrală pe lemne pentru că lemnul este mai ieftin? Nu te grăbi! Centrala pe gaz sau cea electrică are un mare avantaj – acela că este perfectă pentru persoanele comode și sedentare. Nu trebuie să cari lemne, să spargi lemne, să te deplasezi în camera specială să bagi lemne în centrală. Dacă ți s-a pus cu adevărat pate pe centrală cu lemne, măcar alege un cazan cu gazeificare, ca cele despre vorbeam mai sus! Nu doar că este mai eficient, dar nici nu trebuie alimentat la fel de des, lemnul arzând mult mai lent.
Ți-ai răspuns la cele 5 întrebări? Acum ar trebui să fii cu un 5 pași mai aproape de alegerea corectă. Îndrăznesc să te întreb spre ce metodă de încălzire tinzi.
Noi avem casa cu etaj si incalzim cu cazan pe lemne dar la anul trecem si noi pe gaz.
Noi avem casa cu etaj si incalzim cu cazan pe lwmne dar la anul trecem si noi pe gaz.
aveti vecini care se incalzesc cu gaze si ies mai ieftin? analizati bine sa nu regretati vreo decizie!
Da, ai dreptate, inainte de a lua o decizie in ce privste incalzirea casei trebuie sa iti pui aceste intrebari si mai ales sa iti dai si raspunsul la ele. Altfel se poate intampla sa iei o decizie proasta si sa nu reusesti sa incalzesti casa pe timpul iernii asa cum trebuie.
si mai platesti si cat nu face!
Eu sunt foarte friguroasa și am pus accentul pe incalzire. Am optat pentru izolatie buna, centrala cu randament, geamuri termopane cu 3 sticle si radiatore suficiente.
eu nu-s asa friguroasa. La noi iarna radiatorul din hol si cel din bucatarie nici nu sunt pornite decat atunci cand este foarte ger afara. Altfel vine caldura din sufragerie ca nu am usa acolo.
Eu cum stau la bloc ma gandeam sa imi pun centrala pe gaz, dar facand niste calcule, am renuntat. Noi nu am avut niciodata probleme cu Radet-ul si cat timp va fi cald si bine in casa iarna, vom ramane la sistemul public de incalzire
Sunt niste costuri destul de mari sa treci pe centrala si eu nu cred ca factura va scadea foarte mult ca sa merite.
Eu am o centrala care este montata de mai bine de 5 ani. Ma cam apuca groaza ca nu cred ca va mai tine foarte mult timp si ar trebui sa iau in calcul faptul ca ar trebui sa o schimb. Imi doresc sa trec si de iarna astra si ramane de vazut ce voi face la anul
Nu cred ca ar trebui sa fii asa pesimista!