Ai decis să te muți la țară și să te apuci de grădinărit, să mănânci roșii și ardei puse de tine? Să nu crezi că o bucată de teren este suficientă pentru asta. Sigur, în primă fază, pentru 2 rânduri de roșii, unul de castraveți, un răzor de ceapă și unul de usturoi, te vei descurca bine cu o cazma, o greblă, o stropitoare și o sapă. Dar, pentru o recoltă bogată, din care să mănânci toată vara, să pui și conserve pentru iarnă și să mai dai și copiilor sau nepoților, ai nevoie de mai mult. Mai ales dacă nu vrei să-ți pui sănătatea în pericol stând toată ziua în soare. Iată care sunt cele 5 lucruri de care sigur vei avea nevoie.
1. Motosapa
Primul pas, ca să ai ce culege, este să plantezi. Până la plantat, trebuie pregătit solul. Să trecem la săpat! În cazul unei grădini foarte mici, o iei la cazma. Dar ce te faci dacă ai suprafață mai mare de cultivat? Fie apelezi la cineva pentru arat (costă destul de mult și e problemă cu spațiul pentru că tractoarele astea au nevoie de loc de întors), fie investești într-o motosapă. Nu e ieftină, dar te scutește de multă muncă.
2. Semințe și răsaduri bune
Urmează însămânțarea sau plantarea. Dacă ții la munca ta și banii investiți, nu vei alege răsaduri sau semințe la întâmplare. Alege informat pentru o recoltă bogată!
De ce să riști să muncești 4-5 luni de zile și să te trezești, la momentul culegerii roadelor, cu roșii cu gust ciudat, cu coaja prea groasă sau cu cotoare din acelea tari? De ce să uzi un strat de morcovi până nu mai poți și, când dai să-i scoți, să constați că sunt tot de marimea unor baby-morcovi?
3. Apa
Ai nevoie de o sursă de apă pentru a uda grădina. Nu faci agricultură fără apă. Dacă vrei apă doar pentru udat în grădină, poți merge pe varinta unei pompe de udat. Dacă vorbim despre a asigura și apa curentă în gospodărie, mai bine te orientezi spre un hidrofor. Atenție însă de la ce adâncime trebuie scoasă apă! După cum poți vedea aici există hidrofoare cu adâncime de aspirație mai mare sau mai mică.
Ai în vedere și faptul că montarea unui hidrofor presupune cost suplimentar cu realizarea unui camin!
4. Îngrășământ
Îngrășământul este pentru sol cum sunt vitaminele pentru noi. Îl ajută să dea randament mai bun, ne duce mai aproape de obiectivul nostru – recolta bogată. Nu-l lua de la farmacie, ci din natură! Cel mai bun îngrășământ este gunoiul de grajd. Poți să-l cumperi de la un localnic care are animale, în primă fază. Ulterior, de ce nu, poate vei pune chiar tu bazele unei mini-ferme de animale.
5. Soluții anti buruieni
Ne bucurăm când plouă, că se fac toate în grădină. Dar pe lângă ele, cresc și buruienile de care nu are nimeni nevoie. Ele se hrănesc cu nutrienții din îngrășământ, țin umbră plantelor și le sufocă. În locurile unde nu avem culturi putem interveni cu o motocositoare ca aceasta. Este suficient de puternică pentru a veni de hac chiar și bălăriilor înalte cu tulpini tari și va putea fi folosită și pentru tunderea gazonului sau recoltarea fânului sau a trifoiului pentru animale.
Problema cea mai mare este în zonele cultivate. Aici trebuie ori să dăm cu ierbicid, ori să smulgem tot timpul buruienile, dacă vrem recoltă 100% curată și naturală. Nu lăsați buruienile să facă semințe pentru a nu le permite să se înmulțească și mai tare!
Pe lângă aceste 5 lucruri enumerate mai sus mai ai nevoie de răbdare, de mult timp liber, de chef de muncă și disponibilitate pentru a sta în soare, dacă visezi la o recoltă bogată din grădina ta de legume. Chiar dacă munca este mai ușoară când te ajută un hidrofor, o motosapă sau o motocoasă, iar șansele de a produce mai mult sunt mai mari, prezența ta e obligatorie zilnic în grădină. În contextul actualelor schimbări climatice, trebuie să te gândești și la cum vei proteja recolta de grindină și furtuni.
Ești gata să pui bazele propriei tale grădini de legume?
Multumesc pentru sfaturi.
sa ai spor!
Avem si noi o motocositoare si tare ne-a mai fost de ajutor anul asta ca a tot ploua si au crescut buruienile ceva de speriat.
Noi nu avem si a fost problema la tara la soacra-mea ca nu a mai arat anul asta gradina si era costreiul cat casa. Am platit pe cineva sa ne scoata din belea.
Cristina ce cunoscut imi suna ce spui…ma incadrez perfect an de an…curatenie ..sapat. pus.. udat curatat.. cules eu sunt la tara si imi place sa am gradina mea propie sunt foarte sanatoase si au un miros specific de bunatate
Daca muncesti si Dumnezeu vrea, satisfactia e mare.
Ne-am propus si noi sa ne apucam de gradinarit, sper sa si reusim, sa ne ajunga timpul pentru toate.
E mult de munca, stiu, dar… mananci sanatos.
Eu sunt de la Matca asa ca subiectul acesta imi este cunoscut. Aici este comuna in care se cultivă cele mai multe legume din țară. Este foarte important ca pentru o producție buna de legume sa avem sămânță calitativă și mai apoi toate ustensilele si aparaturile necesare pentru a le crește si ajunge la stadiul de a le culege si mai apoi vinde.
Nu stiam ca de la tine trebuie sa venim sa cumparam legume 😀
Foarte tare! Multumim pentru sfaturi. Eu mi-am propus sa ma specializez in ale viticulturii 😀 sper sa-mi si iasa.
La vie mi se pare ca e mai mult de munca.
Foarte bune sfaturile. 🙂 În copilărie obișnuiam să grădinăresc, atunci când mergeam în vacanța de vară la țară. Desigur, mi-au rămas niște amintiri idilice, modificate de timp să pară perfecte, dar nu pot uita arpagicul pus în pământ primăvara, bucată cu bucată, roșiile parfumate, mazărea proaspătă, mașina care aducea recolta de cereale acasă, în noapte târziu, noi așteptând-o pe stradă. Zilele petrecute pe câmp, printre buruini, pe drumuri inguste și bătătorite, sub un soare imposibil…
Pe vremea aceea oamenii nu aveau motosapă, se chinuiau doar cu sapa. Astăzi are (aproape toată) lumea, mai ales cei care își permit una și își doresc să câștige și ceva bani din agricultură. Mult mai ușor, fără atâta efort, pentru că nu e ușor cu sapa. 🙂
Nu au nici azi toti. La noi inca se face agricultura cu sapa, secerea si calul. Avem cam aceleasi amintiri din vacantele la tara, vad.
Asa am crescut si eu, la tara, convinsa de nevoile astea.
Apoi am dat peste cartile lui Fukoka despre permacultura, cum functie de pamant si zona geografica exista o armonie de plante ce poate duce la o recolta cu eforturi putine. Si am inteles de ce la nord nu se fac rosii cu gust, si ca vinetele sunt plante mediteraneene si de acolo sa le mancam. Asa ca am pus castraveti, kale, fasolica pastai, urzici, etc. SI nu stiu ce sa mai fac cu sacosa asta de castraveti ???
Nu stiam de vinete ca sunt specifice zonei mediteraneene. In schimb, castravetii chiar se fac la noi. Am si eu in curte 5 cuiburi si de la ei am papat toata vara. Daca ai grija de ei, sunt cuminti si productivi.
Toate aceste 5 lucruri trebuie sa fie indeplinite pentru ca recolta sa fie una conform asteptarilor, daca nu chiar sa le intreaca. Personal consider ca ai nevoie si de ceva stiinta si informatii de la persoane care se pricep.