Radiațiile UV – bune în cantitate mică, dușmani de temut când ne expunem prea mult. Știm cu toții că e periculos să stăm prea mult la soare fără a ne lua măsuri de protecție, așa că rar mai vezi pe cineva la plajă fără o cremă cu factor de protecție ridicat. Dar oare este suficientă această măsură? Numai pielea are nevoie de o barieră împotriva radiațiilor care o îmbătrânesc prematur și cresc riscul de apariție a cancerului? Evident că nu. Radiațiile UV afectează tot ce le iese în cale. Sunt 3 zone, 3 părți ale corpului, de care foarte mulți din cei de pe plajă cam uită că trebuie protejate.
Ochii
Ultravioletele sunt un mare pericol atât pentru pielea din jurul ochilor, cât și pentru ochiul în sine. Expunerea prelungită la soare, cu ochii neprotejați, poate duce, în timp, la pierderea vederii. Oare oamenii nu știu asta? Am văzut atâtea persoane pe plajă fără ochelari sau cu ochelari de soare prea mici sau așezați pe vârful nasului, la mișto. Nu așa! Da, ochelarii vă protejează, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.
- să fie ochelari de soare ca aceștia, cu lentile de calitate .
- să aibă o formă care să ofere protecție completă – lentila ceva mai mare și rame curbate care urmăresc linia feței pentru a nu permite radiațiilor să pătrundă pe lângă ele sau pe deasupra lor.
- să fie purtați corect, la ochi, nu pe vârful nasului, ca să fim mai interesanți.
Buzele
Crezi că rolul exclusiv al balsamului de buze este să le facă lucioase și atrăgătoare sau să le ferească se soare și vânt, în sensul de a nu le lăsa să se usuce și să fie acoperite de riduri sau crăpături? Greșit, din nou. Ei bine, buzele neprotejate de radiațiile UV nu doar că-și pierd aspectul plăcut, dar pot deveni victime ale cancerului.
Dacă pielea are un minim de protecție naturală oferită de melanină, buzele nu au parte nici măcar de așa ceva, așa că sunt cu atât mai expuse pericolelor. Prin urmare, nu trebuie să uităm de buze atunci când vorbim de protecția solară. Există diverse produse cu SPF destinate îngrijirii și protejării buzelor. Printre cele mai accesibile sunt balsamurile de buze cu factor de protecție 20 de la Revlon sau cel cu SPF 30 de la Piz Buin sau Dermacol. Le găsiți pe toate aici.
Capul
Cu pielea, ochii și buzele am rezolvat-o. Ce mai rămâne neprotejat? Capul. Inclusiv părul.
Părul suferă foarte mult atunci când îl expunem la radiații UV. Se usucă, vârfurile se despică, devine fragil, lipsit de strălucire și viață. Ce produse folosim pentru a ne proteja părul? Nu vă așteptați ca, și de data asta, să vin cu o recomandare de produs cosmetic! Dacă în cazul cremelor există studii care atestă eficiența lor, în cazul produselor de protecție solară pentru păr nu prea avem dovezi că ne ajută. Nu zic să nu le folosiți, dar eu vă recomand o metodă sigură – acoperirea capului și implicit a părului.
Puteți opta pentru o șapcă sau o bandană, poate chiar speciale, cu protecție UV, sau o pălărie de culoare deschisă și din material răcoros și care permite aerului să circule. Personal, cosider pălăria varianta cea mai bună pentru că acoperă și capul și contribuie și la protejarea ochilor, alături de ochelarii de soare.
Abia când am pus în geanta de plajă toate aceste produse, necesare pentru a ne proteja cât mai bine de acțiunea nocivă a soarelui prea puternic, suntem gata de plecare.
Rețineți că și alimentația este importantă, nu doar gardienii externi! Pentru a ne proteja pielea, ochii, buzele, părul și întreg organismul de efectele expunerii la soare trebuie să consumăm mai multe alimente viu colorate, bogate în antioxidanți, capabile să stopeze îmbătrânirea celulară și să ne ferească de cancer. Când zic alimente viu colorate nu mă refer la hamburger în ambalaj colorat, ci la rodii, spanac, roșii, fructe de pădure, goji, morcovi, portocale, catraveți, ardei gras, pătrunjel, ceai verde. Nu uitați nici de pește!
Multumesc pentru sfaturi.
Protecția e foarte importantă dar recunosc ca ochii nu mi.i protejez pentru că am.ochelari de vedere. Sigur, as putea sa.mi fac ochelari de soare cu dioptrii dar momentan bugetul nu imi permite.
În rest, si buzele sunt ingrijite dar mai ales podoaba capilara care de la expunerea la soare arată groaznic asa ca ii acord o importanta majora.
Multumim de sfaturi
eu cam sar de multe ori capitolul protectie, vreau sa ma bronzez si asta conteaza enorm 🙁 stiu ca nu fac bine deloc!
Cu parul si buzele nu am simtit niciodata sa am probleme de la soare, insa de piele si ochii trebuie sa am mereu grija. Tocmai ce m-am intors din concediu, iar cand am ajuns acolo am realizat ca uitasem ochelarii de soare acasa. Primul lucru a fost sa merg sa imi cumpar o pereche noua de ochelari, nu as fi rezistat o saptamana la soare fara ei.
Recunoscnca de buze uit mereu iar pe cap nu port niciodată nimic pt ca arat ciudat :))
Parul meu este adunat mereu, buzele le mai protejez cu balsam de la Forever Living special pentru soare, capul este mereu acoperit cu palarie, fara ochelari de soare nu am ce cauta pe plaja!
Asa ca le-am bifat pe toate!
Fata responsabila si informata! Nu ma joc eu cu tine.
Eu recunosc ca sunt codasa la ingrijirea buzelor. De fel nu prea folosesc rujuri si alte produse similare, astfel ca mi-e greu sa-mi fac un obicei si din a folosi produse cu protectie solara pentru buze. Desi, de la o vreme, de cand mi-am pus aparat dentar, buzele mi se usuca mult mai des si va trebui sa-mi cumpar un balsam de buze. Ce sa fac, ma dau pe brazda cu ocazia asta :D.
Nu esti singura codasa, te asigur. Dar ce treaba are aparatul dentar cu uscatul buzelor?
noi am fost la munte 3 sapt asa ca mi-am cusut o palarie cu boruri mari ce am purtat-o mult. Se simte diferenta/confortul!
pai asta ar fi o idee buna de articol. De ce nu ne povestesti cum ai cusut-o?
Sa stii ca buzelor chiar nu le acord o atentie deosevite. Am grija de ochi pentru ca am observat ca am capatat o sensibilitate aparte si ca lacrimez extrem de usor, iar in cap imi pun cand si cand cate ceva ca de …. imi place cu parul in vant 🙂