La mulți ani! Asta am spus ieri de câteva ori. Personal, nu sărbătoresc Sf. Maria de pe data de 15 august (când este Adormirea Maicii Domnului), dar sunt persoane care se supără dacă nu le faci urări, așa că… iată compromisul. Întrebarea este de ce spunem noi la multi ani de ziua numelui? Nu ar trebui ca asta cu anii să fie o urare strict pentru aniversare?
În limba română La mulți ani este folosit în diferite contexte. Noi folosim aceeași urare și de ziua de naștere a cuiva, și de ziua numelui, dar și de Anul Nou. În engleză, de exemplu, avem happy birthday pentru La mulți ani spus când cineva împlinește o vârstă, dar nu spunem happy birthday de anul nou, ci happy New Year. În franceză, pentru aniversare se folosește bon anniversaire, iar pentru Revelion avem bonne annee.
Dacă mergem mai departe și ne întrebăm ce-și urează americanii de ziua numelui, o să realizăm că la ei nu-i spune nimeni la mulți ani lui John în ziua în care îl sărbătoresc pe Saint John. Nu-i face nici altă urare. E ziua sfântului și atât. Numai la noi este tradiția asta de a-i sărbători pe cei care poartă numele sfinților respectivi, de a face cadouri, a ura la mulți ani, a bea și a mânca tort sau bomboane? La noi și la alte câteva popoare.
Nu vi se pare că la mulți ani sună a urare potrivită pentru momentul în care cineva împlinește o vârstă? Bine, o putem folosi și de ziua numelui, nu zic că nu, în ideea să ne trăiască Ion, Maria, Vasile sau Gabriela să mai dea de băut și anul următor de onomastică. Mențiunea este că poate ar trebui să completăm puțin urarea și să o transformăm în la mulți ani de ziua numelui, ca să mergem pe linia lui happy name day care este folosit peste tot în lume unde există acest obicei ar sărbătoririi onomasticii.
Nu mă înțelegeți greșit! Nu e o instigare la a renunța la această urare. Ne-am născut cu ea, am crescut cu ea și nu e greșită. Și la biserică, preotul spune, după predica din ziua respectivă, la mulți ani celor care poartă numele sfântului zilei respective. Dar trebuie să recunoaștem că ar da mai bine urări de tipul de ziua numelui îți doresc să fii sănătos, iar sfântul al cărui nume îl porți să vegheze întotdeauna asupra ta.
Sunt complet de acord cu tine, iar urarea de final mi se pare chiar de bun simt. Eu multa vreme am spus oamenilor „Sa traiesti cu numele”, cu ocazia zilelor Sfintilor ale caror nume le poarta. Insa i-am vazut reticenti la aceasta urare, ba chiar mi s-a atras atentia de doua ori, asa ca am revenit si eu la clasicul „La multi ani” si nu-mi mai bat capul cu ei. Oricum eu nu sarbatoresc ziua numelui meu, asa ca mi-e indiferent daca mi se ureaza sau nu ceva. Dar eu le spun altora „La multi ani” cand am timp, pentru ca stiu ca ei vor sa auda asta. 😀
Le urez suplimentar si de sanatate, ca asta chiar e importanta.
Pe mine ma uita toata lumea de ziua numelui ca pe 21 e Constantin si Elena si pe 22 ziua de nastere si nu se mai obosesc sa imi ureze si pe 21.
Am și eu o Marie în casă…de 8 anișori. Noi am sărbătorit-o…deși am mai auzit că pe 15 nu se serbează….Acum…fiecare cum crede de cuviință! Și așa ar fi mai corect să urăm…să ne trăiești cu numele! 🙂
Corect! Fiecare isi face regulile in viata lui si la el acasa.
Buna intrebarea! Sincer nu m-am gandit pana acum la acest aspect. Dar, cum ai zis, m ai potrivit ar fi sa spunem „sa traiesti cu numele”
Pana la urma nu e lege sa ne amendeze daca zicem La multi ani, nu?
Am si eu o Marie in casa, dar ieri nu am sarbatorit-o. Nu intru in detalii, doar ca eu nu sarbatoresc Maria pe 15 august
Pai de ce sa ii iei cadou de doua ori, nu? 😀
Eu am evitat sa spun ” La multi ani” , am formulat altfel de urari, astfel incat sa evit vreo controversa, tocmai pentru ca stiu ca este un subiect controversat. Acelora care stiu ca tineau neaparat sa le spun am facut introducerea mai intai: ” Cica nu se spune ……. dar, iti doresc …. etc” 😀
E aiurea ca unii se supara ca nu le zici, altii iti dau cu firma in cap ca le-ai zis…
Am fost în dilemă și eu, însă părintele a zis că Adormirea Maicii Domnului nu este motiv de tristețe, Maica Domnului a murit, ci s-a înălțat la Cer și este alături de Fiul ei, și se spune La multi ani, chiar ei au spus urari tuturor celor care poarta numele Maria sau derivate.
Ce frumos a spus!
Nu stiu de ce unii nu sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, si m-am nascut exact in regiunea aia care nu sarbatoreste asa ceva … pe motiv ca este Adormirea, si nu nasterea Mariei. Pai atunci de ce pe alti sfinti ii sarbatorim, ca majoritatea sunt trecuti la calendar cu ziua mortii lor (a nasterii in viata de apoi, cum considera Biserica), si nu a nasterii in lumea fizica. Conform acestor precepte, ar trebui sa sarbatorim doar la Maria Mica, la 25 decembrie si, probabil inca alte 2-3 zile onomastice, daca nu cumva ma insel. Ca la restul e vorba despre adormire in mai toate cazurile. Exceptie face Ion Botezatorul, care are, parca, mai multe sarbatori, legate de taierea capului, de gasirea acestui cap, de botezul lui Iisus, de soborul acestui sfant, si asa mai departe.
Ei sigur nu sunt in masura sa contrazic pe cineva, ca am zis ca nu ma pricep si ca preotul la biserica a spus La multi ani sarbatoritilor. oricum, Pana la urma articolul era despre a spune La multi ani de ziua numelui, nu neaparat de polemica sf Maria mare si Sf Maria mica 😛
mai, asta e un subiect tare ciudat, am tot auzit idei ca ar fi pacat sa zici la multi ani. hai sa nu exageram! acum, fiecare e liber sa faca cum crede de cuvinta. noi ne sarbatorim cei doi pitici in ziua asta, mai repede ii sar pe 8 septembrie, sa fiu sincera 🙁
aia cu e pacat… deja e prea mult.
Eu îi spun La mulți ani bunicii mele de trei ori pe ani. În august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, în 8 septembrie cu ocazia Nașterii și la începutul lunii octombrie, când e ziua ei de naștere.
Nu-mi place să-i urez la munți ani în 15 august, dar pentru că ea așteaptă, m-aș simți prost să nu-i spun, mai ales știind că așa este obișnuită încă din tinerețe, când invita rudele la ea și pregătea o masă cu bunătăți, cu ocazia zilei de nume, în vremurile bune.
Pai si eu le zic la multi ani bunicii, soacrei…