Că citim mai puțin decât o făceau oamenii acum 30 de ani, nu e un secret. Nu știu care era media cărților citite pe cap de locuitor pe atunci, dar sunt sigură că stăteam mult mai bine în statistici. Numai în familie am două persoane care atunci citeau frecvent și acum nu mai citesc deloc. De ce citim mai puțin? Sunt mai multe scuze pe care le putem găsi pentru treaba asta.
1. Lipsa timpului
Cred că este scuza pe care o auzim cel mai des din gura celor care nu pun mâna pe carte. Pe-asta am folosit-o și eu multă vreme. Culmea e că nu aveam timp de citit, dar aveam timp să mă uit la televizor. Prin urmare, n-avem timp sau nu vrem să-l investim în lectură? Scuza cu mai bine mă uit la Harry Potter filmul și văd toate părțile într-o zi, în loc să citesc cărțile în 2 luni nu ține. NICIODATĂ nu se va ridica un film la nivelul cărții pe care se bazeză.
2. Avalanșa media
Ce metode de a se relaxa sau distra aveau oamenii acum 30 de ani? Televizor nu, radio doar câteva posturi, telefoane inteligente ioha, calculatoare și tablete la fel. Ce le rămânea de făcut decât să joace table, șah sau să citească o carte? Acum cărțile nu mai sunt căutate pentru că sunt atâtea posturi TV din care să alegi și ai internetul activat pe telefon și bâzâie într-una (mulțumesc cititorului ultra-inteligent care mi-a atras atenția printr-un comentariu plin de răutate că sunt proasta pentru ca nu am văzut la timp că autocorect-ul mi-a scris într-una în loc de întruna. Să-ți mai citești o dată comentariul, să vei ce exprimare ai!) când te caută cineva.
3. Lipsa banilor
Da, cărțile costă, mai ales dacă vrei să-ți cumperi din cele nou apărute. Dar și telefoanele costă. Și televizoarele 4K și abonamentul la cablu. Dacă alegi să-ți faci abonament pe acest site, cu 50 de lei pe luna ai acces la câte cărți poți duce. Sau, de ce nu, poți apela la varianta cărți la lichidare de stoc. Ai aici foarte multe cărți cu prețul sub 10 lei, deci asta cu banii e tot doar o scuză. Mai sunt variantele abonamentului la bibliotecă și a împrumutatului cărților de la prieteni.
4. Oboseala
Cititul unei cărți este solicitant pentru ochi. Acum trei decenii, oamenii aveau o vedere mai bună. În primul rând, alimentația era mult mai naturală și mai nutritivă, și nici nu stăteau toată ziua cu ochii în ecrane care să-i obosească. Eu însămi reușesc să citesc foarte puțin seara (cam o oră) pentru că toată ziua stau cu ochii în monitor și seara cedez după 80-90 de pagini citite.
5. Factorul socializare
Pe vremea când numărul celor care-și dedicau timpul libeer cititului era mai mare, oamenii socializau vorbind despre ce-au citit. Acum toată lumea vorbește despre ce-a fost aseară pe cutare program sau ce bazaconii au mai apărut pe Facebook. Vrei să fii parte din grup? Te aliniezi și te uiți la ce se uită lumea. Nu e cool să citești.
Citim mai puțin și pentru că nu avem răbdare și pentru că educația de proastă calitate din școala românească nu ne mai ajută să înțelegem cărțile.
Treaba e că nu există motive solide pentru care să nu mai citim. Sunt doar scuze. Cititul face bine. Cititul ne dezvoltă gândirea, vocabularul, ne relaxează, ne stimulează imaginația și ne face mai fericiți. Citiți! Asta vă spune cineva care n-a pus mâna pe o carte mai bine de zece ani, dar acum și-a revenit. Nici nu-mi vine să cred că adorm seara fără televizor și că nu mai simt nevoia să mă uit la bazaconiile la care mă uitam înainte.
Da, ai punctat foarte bine! Cam astea sunt motivele invocate pentru a ne justifica. Dintre toate insa cel mai mult cred ca tot ce tine de Social Media este ceea ce a dus in primul rand la eliminarea cititului din viata noastra. Traim prea ancorati intr-un virtual care incepe sa fie din ce in ce mai vizual si o ajungem sa uitam pana si literele.
Daca nu ne trezim la timp, asa cum ai facut si tu, cum am facut si eu si cu siguranta mai sunt cativa ca noi 🙂 Sper cat mai multi!
De acord. Lumea nu mai are rabdare să citească o poveste care are 300 de pagini. E mai comod să să o afle in 50 de minute.
Ce ironie ca e despre citit articolul asta si tu din atata citit n-ai invatat ca in propozitia „bazaie intruna” nu are ce sa caute cratima. Ce sa te faci si cu analfabetii asta ipocriti? :)))
Daca tu crezi ca acea greseala a aparut din nestiinta, e clar ca nu ma urmaresti asa des cum ar trebui. Diferenta dintre noi stii care e? Ca la mine totul e public și tu îți poți bate joc de ce scriu eu, după aproape 2500 de articole și multe cuvinte de lauda primite de la colaboratori. Eu nu stiu cui ma adresez si nu pot critica ce faci tu. Iti multumesc pentru comentariu, oricum. Pe viitor, incearca sa folosesti si niste virrgule si sa nu mai faci greseli acolo unde le critici pe-ale altora.
Criss, de ce il bagi in seama?! Se vede ca sunt răutăți gratuite! Un om care își bate joc prin cuvinte si prin postari anonime de munca ta nu merita nici o secundă sa iti pierzi energia cu el. Greseli mai facem, si de cand cu autocorectul asta la telefon mai scriem din greșeală, fără să verificăm sau poate vedem prea tarziu.
Se vede ca articolele tale sunt bine structurate si informatiile foarte frumos puse la punct. Eu te admir!!
Mi-as dori sa citesc mai mult, insa nu prea reusesc. Am seri in care nu reusesc sa citesc nici macar o pagina, dar si seri in care citesc 100 pagini. Dar ai dreptate, se citeste din ce in ce mai putin…
Eu mai citesc din cand in cand dar facebook este vinovatul care imi ocupa timpul liber.
Aici cu rusine pot afirma ca eu nu citesc, nu am mai citit de mult. Într-adevăr, lipsa timpului e scuza cea mai întâlnită si pe care o bag si eu la înaintare. Dar cred ca nu exista asa ceva, asa cum zici si tu..decât să ne uităm.la prostiile de la tv mai bine citim câteva pagini.
Cred ca e cazul sa remediez problema, momentan piciul nu prea imi lasa timp liber dar usor, usor sper sa ma reapuc de treaba
Eu am inceput sa-mi revin si citesc mai mult decat acum 5 ani dar nu la fel de mult ca in copilarie. Acum nici ochii nu ma mai ajuta asa de tare si mai am si blogul, tv-ul si jocurile pe telefon. Mama de exemplu nu mai citeste ca nu mai vede.
eu citesc zilnic, nu pot sa adorm daca nu o fac! si daca prind si o carte care-mi place, in vateva ore e gata! la tv nu ma mai uit de ceva timp, aki are timpul lui dedicat, dar seara, in pat, sau atunci cand el doarme, daca am timp, clar sunt cu mana pe carte!
Eu dau vina doar pe timp. De multe ori ziua mea incepe la 7 si se termina tot la19. Iar cand ajung acasa, nu stiu de ce sa ma apuc mai repede. Mancare, ordine, etc. De cand o am pe Sofi am tot mai putin timp. Seara vrea pe afara sau in parc si cand intru in casa, cad rupta. Acum nici timp de facebook numai am..
Factorul FACEBOOK cu tot ce presupune ONLINE-ul e cauza. Dar nu in mod exclusiv. Ma gandesc ca lumea mai degraba prefera sa se uite la televizor, decat sa citeasca. E mai pe „repede-inainte” ca sa ma exprim asa. Nu mai exista timp, chef, dorinta.
Eu imi doresc sa citesc dar nu pot. La mine timpul si /sau oboseala sunt de vina. Lucrez de la 7 dimineata pana seara si 90 % din timp la calculator. Uneori citesc 10 pagini alteori nici o pagina. Iar in weekend prefer sa imi petrec timpul cu sotul uitandu-ne la un serial sau film. Da, uneori citesc foarte putin, 3-4 carti pe luna. Alteori citesc 7-8 carti pe luna 🙂
Uneori ma intreaba sotul de ce fac atatea colaborari cu multe edituri. Stii ce ii raspund? Asa stiu sigur ca trebuie sa citesc un numar fix de carti pe luna. Pentru mine e o provocare, bine, si o mare placere sa citesc.
Cartile au farmecul lor. iti dezvolta imaginatia, te relaxeaza, eu nu as putea trai fara carti.
Lipsa timpului e scuza pe care am invocat-o si eu de multe ori. Acum insa am ajuns sa citesc aproape peste tot (inainte preferam doar sa citesc acasa, in liniste deplina). Acum citesc in tren, in parc, la restaurant, in mall cand astept vreo prietena sau cand ma relaxez singura la Starbucks… practic citesc aproape peste tot. 😀
Eu nu pot citi daca nu e liniste. Asa ca tot acasa ramane locul meu preferat pentru lectura.
Citim mai putin … asa este. Toate motivele mentionate de tine sunt absolut perfecte. Pentru ca fiecare se regaseste intr-unul din acele criterii. Eu personal n-am avut niciodata o pasiune pentru citit. Niciodata nu mi-am gasit o placere in a citi. Sunt convinsa ca nici fetita mea nu va avea pasiunea asta desi ma stradui putin sa-i arat ca poate invata multe lucruri interesante din carti
N-ai de unde sa stii. Poate ii va placea.