Vrei să-ți construiești o casă la munte? Fie că e vorba de o locuință permanentă pentru tine și familia ta, de o pensiune pe care ai de gând să o deschizi sau de o locuință de vacanță, trebuie să te implici serios într-un astfel de proiect. Pe lângă atenția sporită la alegerea locului, a materialelor de construcție, a orientării ferestrelor și a tipului de fundație, mai trebuie să ai în vedere unele detalii de care va depinde gradul de confort pe care îl oferi familei sau musafirilor tăi.
1. Gardul
Muntele e frumos, îți dă aer curat, un verde sau un alb infinit (în funcție de anotimp), dar vine și cu pericole. Unul dintre ele îl reprezintă animalele sălbatice. Nu vrei să te trezești cu ursul în bucătărie sau cu un mitreț la locul de joacă al celor mici. Alege să faci un gard înalt, trainic sau chiar montează un gard electric pentru a oferi siguranță într-o casă la munte.
2. Generatorul electric
Nu uita că, oricât ți-ar plăcea să stai într-o zonă la izolată, trebuie să ai acces la utilități. Apă, gaz, canalizare, electricitate – ai nevoie de ele. Ar fi bine să te asezi într-o zonă care ți le oferă. Cel puțin curentul electric mi se pare esențial. Pentru ca penele de curent sunt foarte dese iarna la munte, nu uita să-ți cumperi un generator electic ca acestea! Și cu apa e problemă pentru că în alte zone nu e scump să forezi un puț și să montezi un hidrofor, dar aici e vorba de stâncă.
3. Încălzirea cu lemne
Cea mai bună opțiune în această zonă o reprezintă o sursă de încălzire care funcționează pe bază de lemne. Este combustibil accesibil ca preț și disponibil oricând la munte. Nu riști să rămâi în frig în iernile geroase, când gazul îngheață în conducte.
4. Șemineul
Ce are așa special un șemineu? Nu este suficientă centrala pe lemne? Fizic, da. Da șemineul dă mai mult decât căldură fizică. El contribuie la crearea unei atmosfere călduroase și relaxante și se încadreză, în funcție de model, în orice tip de living. Într-un living rustic, vei alege un șemineu cu tentă rustică, cu aspect de piatră naturală. Pentru un living modern(click pentru sfaturi de amenajare!) mergi pe varianta unui șemineu finisat cu piatră albă și blat de marmură. Atmosfera romantică e garantată.
5. Lemn, mult lemn
Ai ales muntele pentru că-ți place natura, nu? Ei bine, asta trebuie să se reflecte și în modul cum alegi să finisezi și amenajezi casa. Chiar dacă nu alegi lemnul ca material de construcție, îl poți folosi pentru decor. Un tavan format din grinzi de lemn, o scară de lemn, vor arăta foarte bine și vor contribui la atmosfera caldă, amintindu-ți că ești parte din natură.
6. Iluminat suficient
Cel mai bine este dacă, din faza de construcție, ai gândit o casă la munte cu ferestre mari orientate corect. În felul acesta vei avea lumină naturală suficientă o bună parte din zi. Tine cont totuși că în zona montană numărul zilelor noroase sau ploioase este mai mare, așa că nu ar trebui să tratezi superficial capitolul iluminat interior. În funcție de cât de încărcată, deschisă sau închisă este încăperea, vei decide de câte corpuri de iluminat ai nevoie.
Sigur că acestea nu sunt singurele reguli de respectat în amenajarea unei locuințe la munte. Chiar dacă e tentant să te instalezi într-o zonă mai retrasă, unde să ai liniște din plin, nu te depărta prea mult de drumurile principale pentru a evita arestul la domiciuliu când plouă sau ninge prea mult. Evită și zonele ușor inundabile, chit că ai avea un peisaj de vis construindu-ți casa pe malul unui râu sau al unui lac.
Ce zici? Te-ai simți confortabil să locuiești într-o casă la munte?
Hehe, mi-aș dori eu să am casă la munte…
Stiu ca iubesti muntele. Si eu il ador.
Mie cel mai frica imi e de faptul ca la munte nu depind de toate necesitatile pe care le am la oras, precum apa, curentul si canalizarea. Cu gazele as rezolva-o, ca mi-ar placea sa am o soba pe lemne, cu plita, unde sa pot sa gatesc traditional :D. Generatorul de curent mi se pare chiar o inventie grozava, mai ales atunci cand e vorba de o locuinta departe de agitatia urbana. Cu apa si canalizarea ar mai fi ceva de munca, dar se rezolva si astea daca in apropiere este o strada principala sau daca sunt alte case/cabane prin zona. Eu chiar sper ca la un moment dat sa locuiesc undeva unde sa pot cultiva singura cateva legume si fructe, unde preferabil cat de mai departe de toti oamenii rai pe care-i am in jurul meu zi de zi.
Daca ai bani, rezolvi orice oriunde. Mai putin pe Luna, pentru moment.
Mi-ar placea tare mult sa am o casuta la munte. Sa pot fugi oricand imi doresc din oras si sa evadez in liniste si aer curat! Pana atunci, iti citesc sfaturile si iau aminte…nu se stie cand o voi avea si voi avea nevoie de toate punctele enumerate de tine 🙂
Eu chiar m-as muta acolo 😀
Ar fi cel mai frumos sa am o astfel de casa.
Cui nu i-ar placea?
ar fi de vis! desi imi place marea si nu ratez vreo ocazie sa ajung acolo, muntele e clar mai linistitor!
Aki prefera marea sau muntele?
e un vis casuta asta la munte! la multa lume e un vis!
Pt apa si canalizare sunt solutii accesibile (putz si bazin de stocare, fosa septica) dar electricitatea e f. scumpa de racordat daca e departe.
Cine vrea casa retrasa, plateste!
Imi place la munte, dar sa-mi petrec vacanta si asta sa fie de maxim o saptamana. Oricat aer curat si relaxare exista pe mine ma ia depresia. Eu sunt o mare iubitoare de agitatie si imi place sa am mereu companie. Cred ca o vila cu semineu ar fi super …. imi si inchipui cand vii de la zapada si te incalzesti in fata semineului