In cei 34 de ani de viață nu mi-am sărbătorit niciodată ziua în alt loc decât acasă. Știu că e puțină bătaie de cap, dar prefer așa. Mi se pare un cadru mai intim, am control total asupra muzicii care se ascultă și a alimentelor care se consumă și, mai mult decât atât, ies mult mai ieftin în acest caz. De ce să-mi duc prietenii pe o terasă, unde un suc costă de 3-4 ori mai mult decât la magazinul din colț? De ce să dau 15 lei pe un pahar de vodka la bar, dacă este de 3 ori mai ieftin să cumpăr de aici vodkă la sticlă și să o servesc prietenilor la mine în sufragerie? Prin urmare, eu mizez întotdeauna pe varianta petrecere aniversară acasă.
Ai în plan o astfel de petrecere? Ține cont de următoarele sfaturi și totul va ieși bine!
1. Fă-ți bugetul
Indiferent că e vorba de ziua ta, ziua de naștere a partenerului tau, majoratul copilului sau aniversarea căsătoriei, primul pas este să stabilești care este bugetul de care dispui. În felul acesta știi exact ce poți pune pe lista de cumpărături și ce nu. Poți face o petrecere frumoasă și fără să intri în datorii sau fără a afecta bugetul familiei pe toată luna. Dacă pleci la shopping fără să știi unde trebuie să te oprești din cheltuit, e grav.
2. Alege data
Pare simplu să alegi o dată pentru o petrecere aniversară acasă, dar nu e chiar așa. Da, va fi in weekend, ca să fie lumea liberă, să poată veni și să nu se retragă la ora 22 spre casă, dar trebuie să fii puțin atent să nu te suprapui cu un alt eveniment. Verifică nu cumva să fie ziua altui prieten în acest interval și sună-l și întreabă-l când organizează el petrecerea pentru a nu risca să puneți cele 2 party-uri în aceeași zi.
3. Trimite invitații
Fă-ți o listă scrisă cu oamenii pe care îi vei chema la petrecere și trimite-le invitații din timp! Oamenii nu-și vor schimba planurile de azi pe mâine ca să-ți fie alături ție, persoanei care i-a invitat la petrecere pe ultima sută de metri, de parcă s-ar fi gândit dacă să-i cheme sa nu. Tu te-ai duce sâmbătă la o petrecere la care ai fost invitat joi, de vreme ce pentru sâmbătă plănuisei deja un picnic cu familia?
4. Fă lista de cumpărături
E bine să o începi din timp, chiar dacă nu faci cumpărăturile cu o lună înainte de petrecere. Sunt multe lucruri care ne pot scăpa pe moment. Le vom adăuga pe parcurs, când ne aducem aminte de ele. Astfel, când vom ieși la shopping, nu riscăm să uităm de nimic. Ai nevoie de mâncare și băutură în primul rând. Apoi, în funcție de tema petrecerii, poate fi nevoie de accesorii de petrecere și decorațiuni. Dacă vor fi și copii invitați, trebuie să ai un meniu special pentru ei. Nu uita de șervețele!
5. Nu te complica inutil
La capitolul mâncare, totul depinde de natura petrecerii. E ceva restrâns, în familie? Te poți complica puțin cu preparate mai sofisticate. Dacă e vorba de o petrecere cu prietenii, te poți rezuma la un aperitiv și un grătar. În cazul unei petreceri ample, cu mulți invitați, nu vei reuși să faci față dacă te complici. Mizează pe aperitive, snacks-uri și câteva platouri calde.
6. Oferă diversitate
Ziceam că nu ne complicăm, dar asta nu înseamnă că toate sandvișurile trebuie să fie cu salam, nu? Unii poate țin post, sunt vegetarieni sau sunt alergici la anumite produse. Trebuie să oferim alternative în așa fel încât nimeni să nu plece de la petrecere cu un gust amar și cu burta goală.
La fel și pe partea de băuturi. Nu trebuie să cumperi băuturi din cele mai scumpe. Limtează-te la produse mai accesibile, dar oferă varietate. Trebuie să ai pe masă de toate: spirtoase, vin, bere, băuturi energizante, băuturi mai seci sau mai dulci, ca să aibă lumea de unde să aleagă. O variantă foarte bună ar fi să oferi și cocktailuri. Sunt foarte apreciate. Vezi aici câteva rețete de cocktailuri foarte ușor de preparat de către oricine!
7. Alege cu grijă muzica
Ce-i trebuie românului ca să plece fericit de la o petrecere? Mâncare, băutură și muzică bună. Prin urmare, după meniu, va trebui să te ocupi și de muzică. Poți închiria sau împrumuta aparatura necesară pentru a oferi un sunet de calitate. Nu uita să faci un playlist care să acopere cât mai multe genuri muzicale pentru ca nimeni să nu se simtă nedreptățit. Nu zice nimeni că trebuie numai muzicâ de un anumit tip. Condiția este să amesteci piesele foarte bine, în așa fel încât cei care apreciază muzica mai lentă să nu simtă nevoia să plece acasă din cauză că de o oră se ascultă numai house, iar cei care ascultă muzică de club să nu adoarmă cât dansează restul blues.
8. Fă loc
Nu contează că va fi o petrecere în curte sau în interior. Trebuie să iei din calea oaspeților orice obiect i-ar putea împiedica sau sufoca. Unelte de grădinărit, furtune de grădină, ascunde-le în magazie! În casă, ai grijă să muți mobila inutilă într-o altă cameră. Un birou, un fotoliu care ocupă mult loc și pe care poate sta o singură persoană – nu au ce căuta acolo. Oamenii au nevoie de spațiu ca să danseze.
9. Anunță-ți vecinii
Dacă e vorba de o petrecere cu muzică ascultată cu volumul ridicat și agitație mare, trebuie să-ți anunți vecinii că pe data X vei organiza o petrecere aniversară acasă și ai nevoie de înțelegerea lor. Asigură-i și respectă-ți promisiunea că, după orele 22-23, veți da muzica mai încet pentru a-i lăsa să doarmă. În felul acesta evitați scadandalurile și privirile dușmănoase de după party ale vecinilor.
10. Cere ajutor măcar pentru ziua petrecerii
Probabil că orgoliul nu te-a lăsat să ceri ajutor pentru organizarea petrecerii, dar măcar în ziua cea mare va trebui să ceri unui membru al familiei sau unui prieten apropiat să te ajute. Nu vei face față singur să duci și să aduci ce trebuie și să și socializezi cu oamenii, așa cum ar trebui. O gazdă bună trebuie să ofere de toate, dar mai ales să fie prezentă și să antreneze petrecerea.
Spor la organizat lucrurile și petrecere frumoasă!
Sa stii ca urmeaza sa tăiem si noi norul piciukyi si vom face acasă petrecerea. Deja am inceput sa ma stresez pentru ca vreau sa fie totul bine. În primul rând m.am gândit cam cate persoane o sa vina ca sa stiu cam cata băutură, mâncare sau dulciuri su snacksuri sa iau, apoi sa fie spatiu suficient. Dar lista e prima făcută, ca să nu uit ceva.
sunt sigura ca va iesi o petrecere pe cinste.
Sa faci gratare mi se pare ca in loc sa stai cu invitatii, stai in fum.
Mi-a placut ca la o aniversare la care am fost nu demult au fost lasagne cu o salată. Lasagnele facute dinainte, au avut nevoie doar sa fie incalzite. Bineinteles ca inaintea lor am avut diverse aperitive.
La romani gratarul e sfant, dar merge facut si rapid cu un gratar electric si optat pt mici care se fac repede, treaba ia 15-20 min.
Pe mine insa petrecerile cu aperitive ma incanta.
Aci chiar sunt de acord 100% cu tine. Eu as prefera tot ceva de genul asta, nu afumat si fiert langa gratar. Dat ce te faci cu baietii?
Eu stau la curte, este buna ideea cu cheful acasa. De obicei cam asa fac si eu.
De-aia e bine sa stai la casa.
Sunt si avantaje si dezavantaje. Intotdeauna, si eu am organizat cate o petrecere aniversara, acasa, dar e mult mai obositor si stresant. Daca bugetul mi-ar fi permis, mi-ar fi placut sa fiu si eu rasfatata, nu tot eu cea care sa pregateasca prepratele, sa serveaasca, sa etc, etc. Acum nu mai e cazul, cu o prajiturica si un suc, mi-am serbat ziua 😀
daca as avea bani sa nu mai stiu de ei, la local as face si eu.
Eu am renuntat in urma cu cativa ani sa-mi mai sarbatoresc aniversarile pentru ca ziua mea pica iarna, dupa revelion cand lumea nu mai are chef de nimic asa ca acum sarbatorim doar ziua lui Dragos si ne distram toti 3. Eu prefer aniversarile cat mai diversificate, cu aventura, iesiri in oras si plimbari.
daca nu ai prieteni multi si iti permiti, de ce nu?
Si eu tot acasa imi serbez ziua. Cred ca o singura data am iesit intr-un pub de ziua mea… si a fost haos pentru ca aveam masa rezervata, iar cand am ajuns acolo mi s-a spus ca s-a produs o greseala si masa mea era libera doar o ora, urmand ca apoi sa fie rezervata de altcineva. Nu am mai vrut astfel de surprize, asa ca an de an am ramas acasa.
Aoleu, o ora? Si i-ai dat afara dupa o ora?
Si pentru mine este mult mai comod sa serbez ziua mea sau a fetelor sau a sotului acasa. In primul rand ies mai ieftin 😛 Si pe langa asta, imi place mai mult. Faci un gratar la un pahar de vorba, fiecare sta cat vrea sau cat poate…si nu se streseaza ca sunt la nu stiu ce local si trebuie o anumita tinuta 🙂
Mai ales daca sunt si copii, la local multi se feresc de petreceri cu pitici.
Ani la rând am organizat petreceri acasă la noi, stând la casă, e mai comod, este spațiu, stăm pe terasă, facem un grătar. Anul acesta, de ziua sotului, am decis să mergem la o pensiune. Urma să avem prea mulți invitați și să nu mai reușim să ne bucurăm de petrecere. Casa s-a supărat pe noi și ne-a făcut o mică surpriză, am avut o inundație în beci. 😀
Da, e frumos să organizezi petreceri acasă, chiar dacă poate fi obositor și rămâne mult deranj în urmă. La noi, toată vara e plin de oaspeti. Deja m-am învățat să mă organizez și nu mai e o corvoadă.
Pe buna dreptate s-a suparat! De ce sa petreceti fara ea?
Uite ca anul asta m-am lecuit de organizat petrecere si am decis sa ma duc cu Cristinuta mea la un loc de joaca.
La Evenimente mici ma mai bag, dar la astea mari nu … mai bine ma lipsesc. Anul trecut a fost greu tare. M-am carat cu toate la iarba verde si a fost o caldura infernala si a fost bataie de cap la greu. Poate ca daca as fi avut o curte sa pot organiza asa, ar fi fost mult mai bine
da, la curte, la tine acasa, eu zic ca e mai simplu.