Am făcut liceul la Șincai, în București. Eram mereu în parcul Tineretului. Pe vremea aia Facebook nu, Instagram nu, calculator mai rar, telefoane doar aia cu bani mulți, așa că parcul era una din cele mai bune opțiuni în materie de petrecere a timpului liber. Dar și parcul arăta altfel pe vremea aia. A continuat să arate bine și mai târziu. Nu e chiar în zona mea, nu l-am vizitat prea des în ultimii ani, dar am revenit din când în când pe aleile lui. Chiar duminică seara am vrut să dau o raită prin Parcul Tineretului, dar m-a cam dezamăgit.
Nu știu cum e aleea principală, aia care duce la Șincai la Sala Polivalentă, că nu am mai fost pe acolo de astă vară, dar mie nu prea mai îmi place cum arată parcul. Unii chiar laudă sectorul 4 că e cel mai îngrijit. O fi, dar parcul ăsta cui l-au lăsat?
Cel mai mult îmi plăcea, pe vremuri, să dau ture de lac. Pe jos, pe lângă lac, m-am dus și acum. Acolo era mai liniște, mai puțin aglomerat. Acum nu mai e așa. La fiecare pas trebuie să te ferești de biciclete pentru că inteligenții satului circulă pe pista pentru bicicliști și, drept urmare, oamenii pe două roți merg și ei pe unde pot. Asta e prima chestie enervanta. Practic joci hora pe alee, te dai când în stânga, când în dreapta.
A doua chestie nașpa e că nu a mai umblat nimeni la asfalt, să-l scoată și să-l niveleze pe unde s-au format cratere sau a fost săltat în sus. Și treptele sunt la fel. Anii au mușcat adânc din ele, sunt pe jumătate dărâmate. Bine că au făcut rampe pentru biciclete! Ăstia de mergem la pas, nu avem decât să ne frângem picioarele!
Țâșnitori, ioha! De jur împrejurul lacului, niciun chioșc de la care să-ți poți lua o sticlă cu apă. Și e ceva de mers. Doar la intrarea dinspre bulevardul Tineretului e aglomerație mare de terase. Cred că asta e și ideea, să crăpi de sete până ajungi la ele, ca să te proptești direct în mesele lor să-ți iei o apă, un suc sau o bere la preț dublu sau triplu. Nici de nebună!
Apa lacului foarte murdară. Nu mă aștept la o apă limpede și turcoz, demnă de plajele din Grecia, dar curățată din când în când ar putea fi. Nu mă refer la gunoaie. E vorba de alge, frunze și toate cele. În schimb, te lasă să pescuiești mai nou. Măreața Cafenea a Actorilor a transformat lacul în baltă de pescuit (taxa 100 de lei). Mie nu mi se pare super treabă să se vină la pescuit în parc. Mai lipsește să mă trezesc cu bluza agățată în cârlig de un pescar bine băut.
Iarba e netunsă. Adică, dacă tot e permis pescuitul, de ce nu se dă drumul și la pășunat? E iarba de 30 de centimetri. Mă gândesc că o fi fost perioada asta cu ploi și de-aia n-a tuns-o nimeni? Nu cred că ține. În alte țări, unde plouă foarte des, nu cred că tot așa arată parcurile, gata de primit vaci și porci la păscut.
Nimic de bine? Ba da. Rațele și gâștele de pe lac. Astea îmi plac și sunt tot mai multe de la un an la altul. Sunt foarte sociabile, dar și puțin certărețe.
Treaba e că în lacul ăsta se pescuiește. Ce te faci dacă moare o gâscă pentru că înghite un ac de pescuit? Ce te faci dacă, în scurt timp, lacul va rămâne fără pește? Cui îi pasă? O să dăm gâștelor și rațelor care supraviețuiesc resturi de la mesele clienților cafenelei actorilor.
Văzut de la distanță, Parcul Tineretului încă pare fermecător. Străbătut la pas, te lasă cu un gust puțin amar. Dacă autoritățile vor continua să ignore problemele, peste 20 de ani o să ne plimbăm mai degrabă pe islaz la țară, decât într-un parc demn de mileniul 3. Și țineți cont că pe islaz eu încă nu am văzut atâta bălăriile ca-n Tineretului!
Nu-i bine, nu-i bine deloc.
Mai e ceva bine la noi?
Problema trotuarelor am remarcat-o și eu anul trecut când am mers în parc cu o prietenă cu copilul. Este foarte greu să plimbi căruțul pe un trotuar spart, cu denivelări, etc.
La carut nici nu m-am gandit. Bine punctat.
Asta pentru ca nimanui nu ii pasa, desi un parc, cu verdeata si un lac, este o binecuvantare pentru orasul ticsit de betoane. Dar….wtf…don’t care 🙂
la ce ne trebuie parc? Mall-uri sa fie!
Povestea acestui lac ma duce cu gandul la cel din Poiana Brasov, un lac unde lumea ar trebui sa se relaxeze privind pestii si sa se mire de frumusetea locului, in schimb tot ce gasesti e o apa murdara, pe care nu o curata nimeni se pare, chiar daca lacul apartine de un restaurant de fite. Mi se rupe inima de fiecare data cand il vad.
pai ce? Ei au bani de investit in asa ceva? Fii serioasa!
Imi e atat de ciuda ca la noi nu se ingrijesc parcurile. In alte tari iarba e tunsa impecabil, sunt multe bancute si locuri unde te poti odihni.
Cu bancutele alta faza – daca stai pe banca, picioarele le tii pe pista pentru biciclete. Suna bine, nu?
din pacate, cam asa se procedeaza pe la noi 🙁 noi nici nu avem atatea parcuri ca-n bucuresti, la noi sunt gradina mare, faleza si parcul monument, dar e ticist de lume, de mizerie, de fum de la gratare… si tot asa
Tiganiada…
Eu nu am fost inca in Bucuresti, asa ca , ce sa zic..din afara pare foarte frumos. Dar asa cum zici si tu, doar parcurgandu-l vezi toate aceste probleme. Un pic de grija nu ar strica.
Grija din parti…
E o mare problema cu aleile asfaltate..pline de gropi si denivelari. Nu am mai fost in Tineretului de ceva timp, si imi pare rau sa aud ca nu s-a schimbat nimic
De la an la an e mai rau.
100 de lei mi se pare o taxă foarte mare, avand in vedere ca vorbim de un spatiu de pescuit amenajat in incinta unui parc, deci nu e special facut undeva anume, departe de oras. Prietenul meu merge uneori pe lacuri private pentru pescuit, insa nu costa atat de mult. Chestia e ca majoritatea acestor lacuri au regula C&R (catch and release), deci pestii raman acolo. E pescuit sportiv, astfel ca pescarii doar prind pestele si apoi il arunca imediat inapoi in apa (se indeparteaza carligul, deci nu raman in lac si nu se pot rani ulterior rate, lebede sau alte vietati). Se vede ca sunt prietena de pescar, ca deja stiu prea multe pe tema asta :)))). Insa ideea de lac de pescuit intr-un parc din capitala mi se pare pana si mie prea mult…
Mare pacat ca nu este ingrijit acest parc pentru ca mi se pare ca este foarte frumos. Poate ar fi bine sa punem mai mult pret pe ceea ce avem si autoritatile sa-si dea putin mai mult silinta. Sau daca tot a lasat acea terasa sa ia taxa pe pescuit, sa fie nevoiti ca din acei bani sa curete apa
ce le mai pasa? Si-au luat banii si gata.
Cam ata poate oferi gestionarul lacului, ca doar la inchiriat de la Primarie!!!!
Sa vedeti Cismigiul cum arata (ca doar este plasat vis a vis de Madam. Firuta) echipament de ptrotectie ca sa-l travesezi!!! Halal APLAB.
Foarte fain articolul doar ca esti prea pesimista !
Se pescuieste in Tineetului , pestii nu se termina pentru ca in fiecare an se aduc cateva tone de pesti special pentru lucru asta .
Au si varianta C&R la 50 de lei , totul este ok .
EU nu sunt pescar dar ideea este ok .
Mai uitati-va ca in oraselul copiilor in spatele Palatlui copiilor spre blocurile alae a au taiat copacii si au facut cosntructii !! Asta ar trebui sa deranjeze mult mai mult !!
n-am zis ca in Orasel nu deranjeaza lucruri, doar ca pescuitul in zona nu mi se pare o solutie prea buna. Multi dintre pescari consuma alcool pe acolo si lasa mizerie.