Lista de cumpărături. Undeva, pe la jumătatea ei, avem trecute niște becuri. Mergem la raionul cu produse iluminat, ne uităm la oferte, alegem unul care e mai ieftin, eventual ne uităm cât consumă, îl punem în cărucior și gata. Atât de simplu! Se recunoaște cineva? Așa procedam eu când trebuia să cumpăr becuri.
Tu știi cum să alegi corect un bec?
Eu am început să-mi văd greșelile și să mă informez mai mult în ziua în care am dat peste acest articol. Cum s-ar zice, mi s-a aprins beculețul! M-am dus și am aprins lumina din sufragerie, apoi pe cea din dormitor și pe cea din bucătărie. Abia atunci am înțeles de ce mă ia pe mine somnul după 10 pagini citite în sufragerie și rezist la 200 de pagini în dormitor. Pentru că-mi aleg și îmi distribui becurile greșit în camere. La tine e la fel? Uite 3 greșeli de evitat pe viitor!
Nu am verificat temperatura de culoare
Temperatura de culoare se măsoară în grade Kelvin. Avem astfel trei intervale de temperaturi care corespund celor trei tipuri principale de becuri pe care le găsim pe rafturi:
- 2700 – 3000o K – becuri care dau lumină caldă, cu nuanțe de galben spre portocaliu;
- 3500 – 4100o K – becuri cu lumină albă naturală, nuanță apropiată de cea a luminii zilei;
- 5000 – 6500o K – becuri cu lumină albă, rece, cu nuanță albăstrie;
Lumina caldă este cea mai potrivită pentru o atmosferă caldă, liniștitoare, de relaxare, atragătoare de Moș Ene pe la gene. Adică merge cel mai bine în dormitor. Lumina naturală albă este dedicată locurilor în care avem de desfășurat activități intelectuale (birou, sufragerie). La mine era puse invers. Aveam lumină caldă la aplica din sufragerie (unde mă ia imediat somnul și lenea) și lumină naturală la plafoniera din dormitor. Am schimbat becurile între ele și de acum voi ține cont și de acest aspect. De acum o să-mi scriu pe lista de cumpărături becuri pentru dormitor, becuri pentru sufragerie, bec pentru lampa de birou, ca să știu ce să cumpăr.
Pentru cei care vor să investească în iluminare smart, există varianta becurilor cu putere reglabilă de tipul celor din gama SceneSwitch de aici. Acestea nu doar că pot lumina mai puternic sau mai slab, dar își pot modifica și temperatura de culoare în funcție de nevoie, de activitatea pe care o desfășurăm în acel moment.
Am confundat wații cu lumenii
Mie îmi scria mama pe listă să iau becuri de 40W pentru hol (în ideea că acolo nu avem nevoie de lumină așa puternică) și de 100W pentru bucătărie, baie și sufragerie. Eu am crescut cu ideea că mai mulți wați înseamnă mai multă lumină, lumină mai puternică.
Așa am ajuns la cumpărături cu al meu soț care a pus în coș un bec cu LED de 4,5W pe care am citit că este echivalentul unui bec obișnuit de 40W. Mai să mă cert cu el acolo că o să lumineze becul meu fix ca o lumânare. Apoi mi-a explicat că la becurile astea de generație nouă wații îmi indică doar consumul, nu cantitatea de lumină pe care o produce acel bec. Greu cu fizica asta! Și nici nu găsești în magazine ghiduri despre cum să alegi corect un bec.
Nu am ținut cont de brand
N-am fost interesată să fac experimente și comparații între becuri. Până acum. De curând, am luat două becuri de la branduri diferite și am pus unul la o aplică și unul la alta, în aceeași încăpere. Ambele erau becuri cu LED de 7W (echivalentul a 60W la becurile cu incandescență), cu o temperatură de culoare medie, de 4000 K. Ghiciți ce! Unul dintre ele lumina mult mai tare decât celălalt. Puteți face și voi comparații de genul ăsta chiar în magazine (acolo unde au banc de probe pentru becuri). Nu e normal, zic eu.
Să fie vorba de tehnologia mai avansată și de materialele mai bune folosite de unele branduri sau de informațiile incorecte trecute de alții pe ambalaj? Am observat, în magazine, că pe unele cutii producătorii nu trec deloc informații despre lumeni (puterea de iluminare). Am să fiu mai atentă și am să evit produsele a căror etichetă nu îmi garantează un anumit standard de calitate.
Și ție ți-a plăcut fizica la fel de mult cum mi-a plăcut mie? Mă bucur să te cunosc! Acum e clar cum să alegi corect un bec? Te informezi cât cuprinde și înveți din greșelile celor ca mine. Cred că-ți vor fi de folos aceste informații data viitoare când mergi la cumpărături.
Multumesc pentru sfaturi.
Interesant.
Daca vrei sa vezi o persoana paralela cu subiectul … ma poti analiza pe mine. Stiu sa schimb un bec si, mai nou, am invatat sa aleg lumina calda la becuri dupa ce am incurcat si am luat lumina rece si mi-am dat seama de diferente.
Stiu ca scrie pe cutie … LOGIC. Doar ca atunci cand ma-m dus sa cumpar am neglijat complet acest aspect si spre ghinionul meu am ales lumina rece. Foarte bine informat acest articol
Nu esti singura care nu se uita prea atenta la informatiile de pe cutie, Ramona.
In alegerea becurilor se ocupa sotul. E pe domeniul lui si sunt convinsa ca face cele mai bune alegeri
Si la mine se ocupa sotul, dar e bine sa stiu si eu ce si de ce.
Ce pot spune? Mi-a plăcut fizica! 🙂 Sfaturile sunt mai mult decât pertinente!
Radu, mereu surprinzator 😛
Din ce am citit chiar sunt paralela cu subiectul. Eu alegeam pur si simplu un bec si nu tineam cont de alte aspecte, nici diferentele de brand nu credeam ca sunt asa mari..
crezi ca eu stiam? Credeam ca doar brandul ma costa.
Recunosc ca nu stiam cum sa aleg un bec. Ma orientam mai mult dupa pret si eventual cat consuma. Nu am tinut niciodata cont de restul aspectelor pe care le-ai punctat atat de bine!
Multumesc, sper sa te ajute articolul.
mi s-a ars becul pe hol :))))))))) singurul bec :)))))
Io-s de vina?
altfel, in casa eu cumpar becuri. Din acelasi loc de 5 ani.
Iau cele mai puternice (70w), led (cred 😀 ) , dar am avut timp de vreo 3 ani probleme si se ardeau, schimbam 1-2 becuri lunar. Acum uite, e primul bec anul asta schimbat…
Sunt si variatii de tensiune si astea sunt pacatoase rau.
foarte interesant! multe chestii pe care nu le stiam, si eu ma procopsesc de obicei cu becuri chioare :))
De-alea de mai bine stai si citesti la lumanare?
Habar nu aveam ca trebuie sa ti cont de toate lucrurile astea atunci cand alegi un bec. Eu de obicei il aleg in functie de watti si de pret. In rest sunt paralela cu subiectul si nu mi-a placut nici fizica.
Ma simt mult mai bine cand aud ca nici altora nu le-a placut fizica.
De o gramada de ori am venit acasa cu becuri nepotrivite pentru ca nu am verificat temperatura de culoare. Pana intr-un final cand m-am prins eu de chestie ca exista lumina calda si lumina rece. Totodata, pana sa citesc materialul tau nici n-am stiut ca exista de 3 tipuri, ci stiam doar de lumina calda (galbena) si cea rece (alb-albastra). Varianta aia de mijloc e cea care imi place cel mai mult si acum imi dau seama de ce n-am reusit niciodata sa vin cu astfel de becuri acasa. O, viata mea! Mi-am meritat parul ala vopsit blond cata vreme l-am avut :)))
Lasa, Ioana! Dupa cum observi, nici o bruneta 100% nu e mai breaza.
Mno, m-ai pus în încurcătură, nu știam cum se aleg becurile. Noi mergem pe cele recomandate de firma de unde am luat corpurile de iluminat, sunt economice, însă mai multe nu aș putea să-ți spun.
Daca sunt de incredere si voi sunteti multumiti, dati-i inainte!