Cafeaua este cancerigenă sau nu?

cafeaua-sanatoasa-sau-cancerigena

Nu sunt consumatoare de cafea, dar am vorbit de multe ori despre ea în articolele mele. Oamenii din jurul meu beau cafea pentru că le dă o stare de bine. Uneori am menționat cafeaua ca aliment benefic. Am scris desprea ea că are efect laxativ și proprietăți antioxidante, că protejează celulele și organismul de procesul oxidativ, de îmbătrânire. Ba chiar am vorbit despre cafea ca despre un aliat în lupta împotriva cancerului. Ajunsesem chiar să-mi pară rău că nu beau cafea, pe bune.  Până zilele trecute, când am dat peste acest articol despre o nouă polemică privind consumul de cafea în California. Brusc, cafeaua a trecut din tabără anti-cancer în tabăra care chiar l-ar putea provoca?

Se pare că mult-iubita licioare, menită să ne facă diminețile mai frumoase și să ne țină treji și activi mai mult timp, nu este cancerigenă la bază, dar devine cancerigenă prin procesul de prăjire. În timpul procesării la temperaturi înalte, anumite alimente formează un compus chimic numit acrilamidă. Acrilamida este cancerigenă. Dar nu doar cafeaua prăjită îl conține, ci și cartofii prăjiți sau pâinea prăjită.

Americanii nu sunt încă hotărâți dacă să pună cafeaua la zid sau să o țină în continuare pe un piedestal. Europenii vorbesc deja despre creșterea riscului de dezvoltare a unei forme de cancer ca urmare a consumului frecvent de cafea. S-au efectuat studii pe animale care au arătat că substanța repectivă – acrilamida – este toxică și are potențial cancerigen. Cafeaua solubilă este și mai periculoasă din acest punct de vedere. Va mai dura mult până vom vedea și pe pachetele de cafea avertismente la fel de dure ca cele de pachetele de țigări?

Alte studii vin cu altă placă, potrivit căreia nu cafeaua în sine ar fi nocivă, ci consumul de facea prea fierbinte. De altfel, și ceaiul consumat fierbinte este la fel de cancerigen. Tot ce înghițim și are peste 50-60 de grade Celsius opărește esofagul și crește riscul de cancer. Atunci de ce OMS a ținut cafeaua pe lista produselor cancerigene mai bine de două decenii? A scos-o de pe listă acum 2 ani. De ce? Nici asta nu știu.

Până la urmă, noi ce să mai credem și cum să mai acționăm? Cafeaua este cancerigenă sau nu? Bine, eu sigur nu o să mă apuc să consum cafea, că numai asta îmi mai lipsește la stările mele de anxietate. Dar treaba e că nimic nu e sigur. Chiar poate același produs să facă și bine și rău în același timp, raportând-ne la aceeași afecțiune? Alfel cum ar fi posibil ca unele studii să ne arate că o cană de cafea scade riscul de cancer, iar altele să susțină că, din contră, ne duce mai aproape de o formă sau alta de cancer?

Nici măcar nu mai este vorba doar despre cafea. E vorba despre tot. Atâția bani investiți în cercetare pentru ce? Toți stau și chinuie șoarecii și șobolanii, dându-le să bea cafea sau suc, să mănânce fast-food și să înghită pastile. Britanicii vin cu o concluzie, americanii cu alta. Eu pe care-l cred? Vă spun eu: pe niciunul. Știința creează roboți care gândesc, dar e incapabilă să tragă o concluzie simplă și clară în privința cafelei? Probabil că la fel e și cu medicamentele… câte nu or fi aprobate doar pentru că li s-a părut lor că fac și dreg, când de fapt ele nu fac nimic?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Sunt atât de multe lucruri nocive in dieta și viața noastră, încât pentru cafea nu vreau să îmi fac griji. E…drogul meu!

    1. Stiu ce zici. Ideea era ca nu doar cafeaua e cu dus si intors. Toate sunt.

  2. Răspunde

    Acrilamida se gaseste mult in prajeli : chips sau prajituri.
    Si studiile astea sunt cum zici tu, asa ca moderația e cheia.
    Eu m-am apucat sa beau cafea cam de 10 ani, mi se parea ca daca nu bei , pierzi multe in societate. Nu-mi pare rau ca beau acum, e pretext sa ies la o cafea. Si am si tensiune f mica, deci mi-o mai ridica. Acum ma duc sa imi fac o cafea, ca mi s-a facut pofta. Capuccino, desi citisem ca e cumplit de nesănătoasă 🙂

    1. Nu pot sa cred ca ai si tu un viciuuuu. Yuhuuuu.

    • Valeria Chertes
    • 10/07/2018
    Răspunde

    Poate sa fie oricum eu fara ea nu fuctionez.

    1. Nici nu am propus asa ceva.

  3. Eu am băut multi ani cafea, acum am renuntat de tot, foarte rar beau cafea, in vacante doar, sanatoasa sau nu, are un efect bun asupra oamenilor.

    1. Nu ma bag eu peste obiceiurile oamenilor, pe bune 😛

    • Lamiita Petre
    • 11/07/2018
    Răspunde

    Am baut foarte multi ani cafea, fara a face abuz, insa. Acum, beau mai rar, doar cand imi vine pofta si nu din alte considerente si pentru simplu fapt ca nu o mai pot asocia cu un viciu de care m-am lasat, desi mi-e pofta si de ala……

    1. Lasa ca pofta vine si trece.

  4. Răspunde

    Ca in toate altele, abuzul e problema. Gust cafea din cand in cand (1-2 ori pe luna). Tratez si uleiul termic (1-2 ori pe luna). Si daca mananc din cand in cand gatit. Si nici daca o data mananc o prajitura mare nu e problema. Si nici problema ca o sa imi iau un pahar de vin de 150ml acusi, in vacanta. Problema apare cand repetam si repetam si sarim calul. Lipsa cumpatarii. Lipsa efortului si disciplinei. Mdea – mi-o fac cu mana mea, si singura trag consecintele :).

    Altfel eu ador mirosul de cafea. Mi se pare ca natura si-a batut joc de noi creand o planta atat de placut mirositoare, cafeaua, si ce gust amar are!!!! (apropos, cafeaua naturel, cea ce creste salbateca, e parfumata ca o floare! am descoperit acum niste magazinase ce vand cafea boabe, scump dar veritabila, cand o macin imi imaginez ca asa e mirosul kenyei sau Nicaragua-ei , si mi-a confirmat un coleg proaspat intors din Nicaragua unde a umblat si prin munti si prin plantatii dar si prin salbaticii …).

    1. Aceeasi problema o am eu cu minunata cafea. Poftesc la ea, la mirosul ala nemaipomenit, dar nu ii suport gustul.

  5. hei, hei, hei, poate sa faca si pe naiba, sincer, nu imi pasa, eu la cafea nu renunt. am mai lasat tigarile, alcoolul l-am taiat de tot. dar cafeauaaaa??? nu poti sa faci asa ceva!

    1. Nici nu iti cere cineva asa ceva, pitic!

    • Cristina Barbieru
    • 11/07/2018
    Răspunde

    Studiile astea ma depășesc. Unul zice ceva, altul altceva, pe cine sa crezi. Dacă stai să te gândești cam tot ce mâncăm sau bem e nociv asa ca nu stiu ce sa zic..Eu nu pot renunta la cafeaua de dimineata, parca.s zombi fara ea.

    1. Bingo, asta era idee. Nu era vorba de cafea, ci de studiile lu’ Peste care se bat cap in cap.

    • Anda Stanciu
    • 11/07/2018
    Răspunde

    Eu fără cafea nu pot functiona

    1. Eu sunt cu dulciurile. Fiecare cu pacatul lui.

  6. Răspunde

    Cred ca toti avem vicii 🙂
    Si sa n-ai nici un viciu e bizar 🙂 (sau vicios?).

    1. Răspunde

      Eeeeee:) fiecare cu viciile lui. Eu am fost iar la magazine de materiale :)))))

      1. Răspunde

        Ioi, si pe asta il am 🙂 Tocmai triez lână si am descoperit ca pot sa crosetez cateva paturi si ceva pulovere din ce mi s-a adunat.
        Si material de 3 ii…si la vara mai vreau pt doua 🙂

        1. Cand aveti, femeilor, timp de toate astea?

          1. Fara tv 😁, fara vicii, 😁😁

    2. Pe bune, imi pari mult mai umana acum 😀

  7. Sunt de acord cu tine Cris si oricum nu as renunta la cafea pentru ca zice nu stiu ce „cercetator” ca nu e buna. Pana la urma cu totii trebuie sa murim de ceva nu? :)) Mie imi place cafeaua, o beau acasa preparata la ibric sau in oras la espressor, in orice combinatie, cu lapte, cu arome, cu inghetata.

    1. Tu chiar iubesti cafeaua!

    • Nicolae Claudia
    • 11/07/2018
    Răspunde

    Am auzit si eu tot felul de lucruri despre cafea. Nu stiu daca e cancerigena sau nu, dar imi place sa o consum. As putea sa nu o consum, dar diminetile alaturi de colege si weekend-uri alaturi de sot, cu o cafea..parca sunt diferite 🙂

    1. Cafea, ca si tigarile, e liant social, nu?

  8. Răspunde

    MMmm da! Un subiect delicat. Eu abia dupa ce am terminat facultatea am inceput sa beau cafea. Incepusem munca intensiv si pentru ca ma culcam extrem de tarziu seara, muream de somn la job. Cafeaua m-a salvat. Eu o beau cu lapte obligatoriu si chiar daca este cancerigena sau nu … nu cred ca voi renunta la ea prea curand. Imi place sa beau o cafea cu lapte si a ajuns sa fie mica mea placere de dimineata

    1. Cafea cu lapte bea si sotul meu si chiar nu cred ca e asta cea mai mare problema.

  9. Răspunde

    Nu beau cafea pentru ca n-am voie, insa poftesc uneori cand simt mirosul ei, astfel ca ajung acasa si-mi fac una mica fara cofeina si cu multa frisca. Daca e cancerigena sau nu? Nu cred ca vreau sa aflu, cata vreme poftesc la ea si beau din cand in cand cate o ceasca. Totodata, marturisesc ca evit sa citesc articolele negative despre alimentele pe care stiu ca-mi place sa le consum (de exemplu kebab si cheeseburger) :D, ca nu vreau sa renunt la ele :)). Mai bine sa nu stiu si sa le consum linistita in continuare. De murit oricum o sa mor intr-o zi, pai nu? 😀

    1. Bingo! Ar trebui a nici nu mai respiram, ca si aerul e cancerigen, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares