Toată lumea spune că mierea este sănătoasă, că previne și chiar tratează diverse probleme și afecțiuni, printre care și alergiile. Dar ce faci dacă ești alergic tocmai la polen? Cei mai mulți dintre noi o putem consuma fără probleme, dar există și persoane pentru care mierea intră pe lista alimentelor interzise. Știm cu toții, încă din copilărie, că albinuțele zboară din floare în floare, adună polenul într-o găletușă, îl duc la stup și acolo fac o vrajă (doar de ele știută) și îl transformă în miere. Miere înseamnă polen. Alergie la polen înseamnă adio miere. Oare chiar așa să fie? Ei bine, poți consuma miere.
Apicole dacă ești alergic la polen?
Sună paradoxal, dar produsele apicole îți fac bine dacă ești alergic la polen. Una este să inhalezi polenul pur, alta este să consumi un produs procesat de albinuțe. Polenul este cel mai recomandat, dar poți începe cu ceva mai ușor, precum mierea. Tratamentul cu miere la persoanele alergice trebuie făcut pe perioada iernii. Dacă iei câte o lingură de miere pe zi, din noiembrie până în martie, la venirea primăverii, simptomele alergiei la polen vor fi reduse cu 50% – 60%.
Se numește desensibilizare acest procedeu și presupune expunerea treptată la concentrații din ce în ce mai mari de polen. Se începe cu miere, apoi se trece la polen. Dozele inițiale sunt mici și le creștem progresiv. Mierea ideală pentru început este mierea de mană.
De ce miere de mană?
Pentru că este un soi special de miere care nu are la bază polen. Atenție! Mierea de mană conține polen, doar că în cantitate mult mai mică decât alte tipuri de miere. Mierea de mană pură este foarte rară. Pentru producerea ei, albinuțele adună anumite substanțe secretate de copaci (în special conifere și foioase). Sunt substanțe dulci, lipicioase, pe care ele le adună în perioadele în care nu găsesc nectar (toamna târziu sau primăvara devreme).
S-ar putea să nu te atragă foarte mult prin culoare. Nuanța diferă în funcție de anumiți factori, dar merge spre maro în general. Sigur că arată mai bine o miere gălbuie, de tei, sau una aproape transparentă, de salcâm, dar nici mierea de mană nu se poate spune că arată rău. Iată ce frumos curge! Eu consum miere de mană Roua Florilor de la Apidava. Are un miros discret de rășină și gust dulce, (dar nu la fel de dulce ca la celelalte tipuri de miere) ușor caramelizat.
De ce este mai scumpă mierea de mană?
Nu pentru că este strategie de marketing, asta vă pot spune sigur. Motivele pentru care mierea de mană are un preț ceva mai mare sunt cât se poate de reale și bine argumentate. Pentru culegerea manei sunt costuri mai mari: stupii trebuie transportați într-o zonă în care albinele să fie aproape de materia primă, iar fagurii folosiți pentru stocarea mierii de mană nu mai pot fi refolosiți. Dar motivul cel mai important este acela că mierea de mană ucide albinele. În primul rând vobim despre procesul de producție care este unul mai greoi și le epuizează, apoi despre rezidurile din acest tip de miere care, acumulate în intestinele lor, le ucid.
În plus, gândiți-vă că perioada în care albinele pot culege mană este foarte scurtă. Prin urmare, se produce puțină miere de mană. Și asta influențează prețul.
Rețineți că miere de mană pură este greu sau imposibill de găsit. De obicei, orice miere de mană conține și o cantitate, fie ea cât de mică, de polen. Mie îmi plac producătorii care sunt sinceri și spun lucrurilor pe nume. Apidava este unul dintre ei. În descrierea mierii de mană de la ei de pe site, pe această pagină, au scris așa: cantitatea de polen este mult mai scazută (în cazul mierii de mană pure chiar lipsește) și poate fi folosită de către persoanele alergice. O descriere mai mult decât corectă și sinceră. Găsiți acest sortiment și în marile magazine. Eu am găsit-o în Cora.
Mierea de mană este la fel de bună ca orice altă miere?
Nu. Mierea de mană este mai bună decât celelalte tipuri de miere. De ce?
- este mai puțin dulce. Are o cantitate mai mică de fructoză în compoziție, ceea ce o face un sortiment foarte potrivit pentru gustările și mesele persoanelor care suferă de diabet (evident că în cantități limitate, conform acordului medicului). Ăsta e principalul motiv pentru care, atunci când mă duc la raft, iau 2 feluri de miere Roua Florilor: polifloră și de mană.
- este mai puternică în lupta cu bacteriile și virusurile pentru că are de 20 de ori mai multe vitamine și minerale în compoziție. Este una dintre cele mai bune mieri pentru perioada virozelor. Folosiți-o neapărat când vă confruntați cu tuse!
- este un tonic mai bun pentru sistemul imunitar și un excelent adjuvant într-o serie de afecțiuni dermatologice, fiind un produs foarte bogat în antioxidanți, enzime și substanțe cu rol antibiotic. Dacă tot vorbeam de partea dermato, de menționat că este cea mai bună miere pentru tratarea acneei. O puteți combina cu lămâie, aloe, sau extract din arbore de ceai pentru a realiza măști cosmetice foarte bune.
- are o concentație mare de substațe bioactive. Asta o face ideală pentru tratarea naturală a anemiilor și spasmofiliilor.
- este mai bogată în calciu și săruri de magneziu, reușind astfel să prevină apariția osteoporozei sau a bolilor articulare.
- are efect laxativ mai puternic.
- este pansament pentru stomac și un probiotic foarte bun.
Mierea de mană este benefică oricui, dar este mană cerească pentru cei alergici la polen. Puteți încerca mierea de mană Roua Florilor pentru început. Foarte puține sunt persoanele care au reacții neplăcute la contactul cu polenul din aer și nu suportă nici polenul sau produsele apicole în general. Să nu uităm că mierea este super-aliment și chiar medicament și este păcat să nu profităm de proprietățile ei! Mierea de mană este primul pas în imunizarea naturală împotriva alergiei la polen. Dacă totul merge bine cu ea, puteți încerca apoi alte tipuri de miere și chiar polen.
Am o sora care are probleme de cativa ani atunci cand consuma miere normala dar nu stiam ca poate incerca aceasta miere.
Nu am avut până acum dar sunt tare curioasa cum este aceasta miere.
N-am stiut ca omoara albinele…trist.
Eu am citit ca pentru alergii, cea mai buna e mierea locala, cum e facuta din polenurile care ne inconjoara.
Nu stiam detalii despre ce inseamna miere de mana, f utila info, o sa caut sa cumpar, mare miracol mierea asta, is curioasa daca s-au facut studii comparative cu mierea din Noua Zeelanda – miere de manuka, e f scumpa aia cu factor inalt dar nu am avut tupeu/buget sa o iau. Dar ptr Apidava am sa gasesc buget
Am un prieten care este alergic la polen dar mananca miere din comert. Poate nu este chiar asa de puternica insa nu ar strica sa ii recomand asa ceva. Perfect! …imperfect este ca albinutele dispar 🙁
Nu am încercat pana acum aceasta miere
Sănătate curata! De curând am auzit si eu de aceasta miere, chiar ma încântă sa o incerc…
Desi sunt o mare consumatoare de miere de aceasta miere nu am auzit.
M-au atras foarte mult toate beneficiile pe care le are aceasta miere. Mie mi-a placut, are un gust bun! Iar faptul ca poate fi folosita si la tratarea alergiilor este un punct in plus!!
Interesant articol,nu am stiut de aceasta miere pana acum,multumesc de informatii,o voi cauta sa vad cum e,poate ne mai tratam si noi natural nu numai cu pastile.
Interesant! Uite ca asta nu stiam, ca daca esti alergic la polen e ok mierea de mana. Am sa caut si eu!
Si eu am aflat de curand de aceasta miere dar este delicioasa si are multe beneficii pentru organism.
Interesant!
Si noi o consumam si ne place gustul ei care aduce putin a sirop de artar 🙂
Nu stiam pana acum de acest tip de miere dar vreau sa o incerc fiindca am vazut ca are o multime de beneficii pentru sanatate si contine foarte putin polen asa ca o pot include fara grija in alimentatie.
Am auzit multe despre aceasta miere, inca nu am incercat-o. Astept sa termin cele doua borcane pe care le am. O sa dureze ceva mai ales ca nu consum zilnic.
Poate la iarna, la un ceai 😀
M-ai făcut să înghit în sec când am citit că mierea de mană „are un miros discret de rășină și gust dulce, ușor caramelizat”. O să vreau să-mi iau și eu să o încerc, că sunt pretențioasă la miere, iar asta pare să se plieze pe gusturile mele. Când vin în țară, în iulie, o să-mi comand. Am intrat pe site și mi l-am salvat la bookmarks. N-am văzut însă prețul și cum anume pot să comand. Poți să-mi spui cât costă borcanul cel mai mic cu miere de mană (275g) și cum anume pot să o comand?
Ioana, nu cred ca au magazin online. Nu stiu preturile la fix, dar ce iau eu costa 20 si un pic de lei.
Tocmai am gasit pe site-ul lor lista magazinelor si au si in Targoviste! ♥ O sa trec sa-mi iau cand ajung in tara. Iti multumesc tare mult pentru acest articol!
Sper sa iti placa!
Mă bucur că am putut descoperi o miere diferită, mult mai bună și mult mai sănătoasă.
Pana la urma orice miere naturala e mai sanatoasa decat un zahar.
Paradoxale lucruri si cu mierea asta de mana, e o minunatie as zice. Mierea, in general, este un super-aliment. Recunosc ca nu stiam aproape niciunul dintre chestiile astea specifice mierii de mana.
Nici nu as fi stiut daca nu mi-ar fi povestit altii despre ea.
Consum de ceva timp miere si recunosc ca nu stiam de acest sortiment pana acum. Imi place gustul si ma atrage si culoarea usor diferita fata de cea clasica
Ma bucur ca ne te-a dezamagit gustul mierii de mana.