Mă uit mereu prin revistele de construcții și amenajări și descopăr cât de rău am făcut că ne-am grăbit atunci când am contruit casa și am omis lucruri importante. Două dintre ele sunt pivnița și mansarda. Dacă aș fi fost pasionată și acum 10 de ani de domeniul ăsta, acum am fi avut, în locul podului în care bate vântul și stau aruncate câteva cutii cu vechituri, o super mansardă pe care să o amenajez așa cum vrea sufletul meu. Sunt cel puțin 5 moduri în care poți folosi o mansardă și sunt tare curioasă daca ghicește cineva care dintre ele (sunt prezentate mai jos) este numărul 1 în topul preferințelor mele.
1. Mansarda – dormitor
Ce poate fi mai frumos decât să ai dormitorul în mansardă și o fereastră mare poziționată deasupra patului tău? Pui capul pe pernă și poți să numeri stelele sau să vorbești cu luna. Nu vezi în curtea vecinului sau pe stradă, privești direct spre cer și el spre tine. Am experimentat senzația într-o pensiune la munte.
Dacă vă tentează o asemenea idee, găsiți în articolul soluții pentru amenajarea mansardei câteva sfaturi foarte utile despre cum trebuie ales patul, unde trebuie amplasat, ce tip de ferestre trebuie folosit și care sunt culorile care merg cel mai bine într-un astfel de spațiu.
2. Mansarda – colț de relaxare și lectură
Noaptea te veghează luna, ziua îți cântă soarele. Un cer senin care-ți inspiră liniște și libertate, o pasăre care zboară, sunt cele mai bune metode de relaxare. Mansarda mi se pare locul ideal din casă pentru asta, pentru a te retrage și a schimba peisajul pentru câteva ore, a citi o carte sau a-ți pune ordine în gânduri.
Bine, recunosc că, pe timp de vară, parcă și mai relaxant ar fi să citești sau să te destinzi în grădină. Avantajul de a sta la curte și motivul principal pentru care nu m-aș muta niciodată la bloc – grădina. Nu am nimic amenajat încă, doar o măsuță cu 2 scaune, dar este în plan un foișor în genul celui pe care îl găsiți pe pagina cu amenajarea grădinii.
3. Mansarda – grădină
Eu îmi permit să vorbesc despre grădină și foișor, pentru că am ceva spațiu pentru ele, dar există și cazuri în care o persoană își cumpără un teren foarte mic, construiește casa și nu-i mai rămâne prea mult loc pentru pasiunea lui: plantele. Atât pentru el, cât și pentru cei care vor un loc de depozitare a florilor în ghiveci pe timp de iarnă, mansarda este o opțiune de luat în calcul.
Lumină avem din belșug, aerisirea se poate optimiza foarte simplu și avem avantajul că iarna va fi destul de plăcut pentru ele acolo, chiar dacă nu montăm un calorifer, pentru că întotdeauna căldura migrează spre etajele superioare. De ce să construim o mică grădină interioară în acest spațiu?
4. Mansarda – loc de joacă
Că tot vorbim de un spațiu nu foarte înalt, de ce nu am amenaja mansarda ca spațiu de joacă pentru cei mici? Probabil că se lasă cu tropăială, dar le acordăm intimitatea de care au nevoie și acesta devine locul în care se pot desfășura și împrăștia jucării fără să deranjeze pe cineva. Este un spațiu bine ventilat și perfect luminat natural pe timpul zilei.
5. Mansarda – birou
Atunci când lucrezi acasă sau îți iei de lucru și pentru acasă, cea mai mare provocare este să-ți găsești liniștea și concentrarea necesare. Daca nu ai o cameră specială de lucru, e greu. Cu biroul amplasat în sufragerie, acolo unde soțul vrea să se uite la meci și copiii se joacă pe consolă, nu o să iasă mare lucru. Mansarda este o bună alegere pentru a amenaja în ea un birou. Ai lumină bună și nu e o zonă cu trafic intens, unde să te tulbure tot timpul ceva sau cineva.
Sunt principalele 5 moduri în care poți folosi o mansardă și tot atâtea motive de regret că eu nu am una. Poate că voi, cei care sunteți încă la stadiul de proiect, nu veți face greșelile mele și veți lua în calcul și contruirea unei mansarde frumoase pe care să o puteți folosi drept cameră de joacă, dormitor, oază de relaxare, colț de lectură, cameră de lucru sau mini-grădină botanică interioasă. Sau poate chiar descoperiți pe parcurs alte idei bune de pus în practică.
A ghicit cineva pentru ce aș folosi eu mansarda dacă mi-aș convinge soțul să ne transformăm podul? Dar voi ce utilizare i-ați găsi?
Noi la mansarda am făcut loc de joaca.
Cred ca ai opta pentru mansarda ca birou, daca e sa ma gandesc la activitatea ta de blogger. De citit o poti face oriunde altundeva 🙂 Am ghicit?
Daca as avea mansarda cu siguranta ar fi locul meu de relaxare si lectura , mai ales in zilele ploioase
Mi-as dori să mă pot refugia intr-o mansardă și să scriu in liniște poezii.
Mulțumim de idei
Imi plac foarte mult casele cu mandarda. In cele in care am intrat erau amenajate dormitoare.
Noi am facut camerele celor trei copii la mansarda. Nu pot sa zic ca ne-am priceput foarte tare cand am construit noi, acum am face altfel, dar e bine si asa…in curand copiii posibil sa zboare din cuib, asa ca….
As putea amenaja in ea un birou dar sa am si o canapea acolo pe care sa lenevesc, sa citesc, sa contemplez. Seara m-as preface ca m-a luat somnul acolo si as ramane si peste noapte. 😀 Avand o problema cu urcatul scarilor, cred ca as sari si peste unele mese.
Sunt multe moduri în care poți folosi o mansardă, eu as folosi-o sa lenevesc, sa citesc si sa ma relaxez dupa o zi luuunga la birou! 🙂
Mie mi-ar placea sa am mansarda si sa o transform in birou sau spatiu de relaxare. Pe de alta parte, cred ca varianta cu dormitorul e cea mai buna, avand in vedere ca indragesc sunetul ploii si la mansarda as auzi ploaia mult mult mai bine, cazand direct pe acoperis. Noi ne tot gandim daca sa ne luam apartament sau casa, insa tindem mai mult catre ideea de casa, oricat de mica ar fi, pentru ca astfel am putea avea mai multe animale de companie decat ne-am permite sa avem intr-un apartament.
Sa stii ca am vazut cateva mansarde extraordinar de bine organizate si amenajate. Mi-as dori si eu o casa cu mansarda si sa mi-o fac coltisorul meu de relaxare
sau un studio foto ti-ai putea face 😀