De când m-am reapucat de citit, am tot adunat cărți pe care nu mai am unde să le pun. Nu-mi vine nici să le dau, pentru că sunt ca niște trofee, dar nici nu sunt dispusă să investesc câteva sute de lei într-o etajeră pe care să le păstrez. Atâta costă ce-mi place mie. Sunt și modele mai ieftine, dar în culori care nu mă inspiră deloc. Mi s-a pus pata pe ceva cu aspect vintage și o piesă mică de mobilier de genul acesta este foarte scumpă, așa că i-am dat temă soțului meu să se gândească ce materiale ieftine putem folosi pentru a realiza singuri mini-biblioteca respectivă. Dacă și pe tine te bate gândul să-ți faci singur o etajeră, fie ea pentru cărți, obiecte decorative sau jucării, iată cum ne-am gândit noi să o facem!
1. Fă-ți un plan
Nu poți începe să construiești etajera fără a ști cum vrei să arate la final, cât de înaltă, cât de lată sau câte polițe vrei să aibă. Ai nevoie de un desen, o schiță după care să te ghidezi atunci când vei începe să tai și să îmbini rafturile. În plus, trebuie să știi de la început ce și cum vrei să realizezi pentru a cumpăra toate materialele necesare. Gândește-te la forma pe care vrei să o dai, culoarea finală și modul de prindere!
De exemplu, dacă nu vrei să prinzi etajera direct pe perete, folosindu-l ca fundal, trebuie să aplici un spate dintr-un alt material mai subțire și mai ușor. O placă de pal subțire este ideală în acest caz. Dacă vrei s-o colantezi, trebuie să adaugi pe lista cu necesarul de materiale și autocolant. Dacă ideile vin pe parcurs, vei pierde mult timp pe drumul către și de la magazin.
2. Cumpără materialele
Nu ai nevoie de prea multe lucruri. Pune pe listă un produs din lemn (scândură, PAL, MDF), șuruburi pentru lemn și o vopsea. Dacă vrei să te joci mai mult cu aspectul, adaugă și o unealtă sau un produs de șlefuit (mașina de șlefuit, șmirghel fin). Nu uita de acele plăci pfl necesare pentru spatele etajerei, dacă ai ales să nu folosești peretele ca fundal.
Prima dată eu mă gândisem să cumpărăm scânduri, dar ne-am făcut socoteala și erau mai scumpe. Apoi soțul meu a venit cu ideea să folosim astfel de plăci pal. PAL-ul este foarte folosit în industria mobilei, atât sub formă simplă, ca cel ales de mine, cât și melaminată. Varianta simplă este mai ieftină, plus că este ideală pentru ce am eu în plan.
3. Construiește
Nu este foarte mult de muncă, nici măcar pentru un începător. Trebuie doar să tai placa de PAL în bucăți de lungimea, lățimea și înălțimea etajerei pe care o ai în plan, apoi să îmbini bucățile de lemn cu ajutorul șuruburilor autofiletante.
Sigur că varianta cea mai simplă este să faci o ramă dreptunghiulară sau pătrată și apoi să prinzi câteva rafturi în ea.
Dacă te consideri avansat în domeniu, te poți juca mai mult cu formele și poți da naștere unei etajere sub formă de scară, de căsuță, de copac sau de fagure. Sunt doar câteva idei.
4. Finisează
Când ai terminat de construit etajera, nu-ți mai rămâne decât să o finisezi. Ai la dispoziție mai multe variante. Se poate aplica furnir sau autocolante cu aspect de furnir sau chiar se poate vopsi produsul în orice culoare dorești. Eu am în plan să aplic o vopsea albă mată și, după ce aceasta se usucă, să șlefuim etajera din loc în loc, cu ajutorul unui șmirghel cu granulație foarte fină, pentru a da aspectul acela patinat, aerul vintage pe care mi-l doresc atât de mult.
N-am zis că e ușor să-ți faci singur o etajeră, dar e mult mai ieftin decât să cumperi una. Pe o placă de PAL, una de PFL, puțină vopsea și câteva șuruburi dai puțin peste 150 de lei. Nu te contrazic că se găsesc și produse de-a gata la prețul acesta, dar sunt modele simple, în culori foarte plictisitoare. De banii ăștia, cu puțin talent și răbdare, poți face o adevărată operă de artă, nu un raft demn de un depozit de marfă.
Etajera mea este la stadiul de proiect. La final o să fie ceva de genul acesta, ca forma, dar cu aspect antichizat.
Ce ziceți? O să ne iasă? Voi ați încercat vreodată să faceți singuri un obiect de mobilier pentru a ieși mai ieftin?
O sa iasa sigur 🙂 eu mi-am facut un fel de bancute din paleti , le-am vopsit colorat si stau pe ele in curte cand vreau sa citesc si sa ma relaxez
Am vazut ca e la mare moda acum sa faci mobila din paleti. Vintage.
Cu siguranță o să iasă ceva autentic și frumos, pentru că va fi construit de către voi! Și eu mi-am proiectat în urma cu 8 ani o bibliotecă și m-a ajutat cumnatul meu sa o construiască. A ieșit exact cum mi-am dorit. Dar cu timpul a devenit neîncăpătoare…mai cere o surioară…😉
Multă baftă in proiectul vostru!
Si al meu a mai facut alte chestii pana acum, printre care si doua rafturi de bucatarie.
Este frumos proiectul. .așteptăm să vedem rezultatul final
Sa ne tii pumnii!
SSa stii ca m-am utat si eu dupa niste etajere tot din acelasi motiv, mai de mult, dar cum banii sunt dramuiti, nu mi-am permis sa imi achizitionez una. Ce bine este cand ai un sot priceput si o sotie cu idei.
Mai ales nevasta cu idei. Asta e de baza, nu?
Vara trecuta am facut si eu impreuna cu tatal meula tara un fel de dulap gen biblioteca si a iesit ceva destul de dragut. Astept cu nerabdare produsul final.
Daca avem oameni care se pricep, de ce nu profitam de ei?
Sunt sigura ca sotul tau va realiza ceva foarte fain.
Si eu nu?
Sunt sigura ca etajera ta va fi mult mai frumoasa decat cea din poza.
Eu sper sa fie cel putin la fel de reusita.
Soțul meu e fan construit și realizat chestii de casă, curte. Eu vin cu ideile, el cu munca 😀
Sunteti echipa perfecta, la fel ca noi.
Cel mai mare obiect proiectat și făcut de mine integral a fost ansamblu de paturi suprapuse în unghi drept (să rămână loc de cort) făcut pentru băieții mei, pe vremea când locuiam în București.
Mester, nu gluma!
Mulțumim pentru idee, abia aștept sa văd rezultatul 😍
Revenim cat mai curand cu poze.
Chiar vreau niste etajere , multumesc de pont 🙂 Acum stiu ce am de facut
Gasesti si pe net idei la fel de simple, Deia.
Mie imi palce sa „mesteresc” diverse prin casa 🙂 Multumim pentru sfaturi!
Singura nu as face, dar cu sotul meu alaturi, cu drag ma apuc de treaba.
Sunt convinsa ca sunt usor de facut. Eu mi-am luat etajere de genul de la IKEA. Evident ca pentru persoanele indemanatice, acestea sunt mult mai trainice
Si apropo …. pentru ca am pus prea multe chestii pe acea etajera, ieri s-a inclinat si au inceput sa cada in pat diverse de pe ea. M-a luat si sotul la rost ca am pus tot arsenalul de chestii acolo …. Pai daca este etajera si lunga de-un metru, doar n-oi pune un siropel!!! Offf
Probabil ca mai trebuie ancorata pe undeva. Pune-l la treaba!
Nu, dar mi-as dori sa reconditionez mobila veche din casa ca sa scap mai ieftin. Deocamdata insa strang doar idei de la cei mai harnici decat mine.
Cauta idei pe net si o sa iasa ceva fain, te asigur.
Nu doar ca iesi mai ieftin, dar iti faci ceva personalizat, pe gustul tau, ii dai tusa pe care o doresti. Abia astept sa vad rezultatul final al proiectului vostru.
In weekend speram sa nu ploua sa ne apucam de treaba.
abia astept sa vad ce o sa iasa!! si sunt sigura ca va fi cea mai faina si potrivita voua!
Eu stiu ca pe ce pune mana sotul meu iese bine 😛
Îmi place foarte mult etajere modele.
n-am incercat pana acum sa facem nimic de capul nostru, suntem si genul mai comod. dar eu sunt sigura ca voua o sa va iasa ceva foarte fain, am vazut ca si tu faci lucruri handamade tare dragute!
n-am mai mesterit nimic de ceva timp… mereu ocupata.