Mierea este mai mult decât un aliment pe care oamenii l-au consumat din cele mai vechi timpuri. Mierea este un veșnic supliment/medicament naturist capabil să prevină, sa amelioreze și chiar să vindece numeroase afecțiuni. Dar nu orice miere face asta. Știți că e vorba aia cu nu toate muștele fac miere? Ei bine, nici toate borcanele pe care scrie miere nu conțin miere de calitate. Atunci de ce li se permită accesul la raft și cum poți să alegi o miere bună în cazul ăsta? Ține cont de următoarele aspecte:
1. Alege un brand apicol autohton
Nu urlă patriotismul în mine, dar întotdeauna am fost de părere că ce e românesc e mai bun. Așa e și cu mierea. Eu aleg miere culeasă de pe florile românești, lucrată de albinele care zumzăie în limba română (evident că glumesc) și ambalată de un brand românesc precum Apidava, cu experiență și vechime în domeniu. Longevitatea unui brand spune multe despre calitatea produselor oferite.
De ce românesc? Pentru că așa imperfecți cum suntem noi, eu mă încăpățânez să cred că se folosesc mai puține pesticide pe la noi și pentru că este mai ieftină decât mierea din import.
2. Mergi pe varianta borcan de sticlă
N-am fost întotdeauna fascinată de sticlă, dar am reușit să înțeleg și eu cât de periculos este plasticul, atât pentru mediu, cât și pentru organismul uman. Nu mâncăm plasticul, este adevărat, dar specialiștii spun că ar elibera substanțe toxice în alimentele pe care le ambalam în el, așa că eu recomand să evitați mierea în recipient de plastic. Deși știu că toată mierea Apidava este naturală, indiferent de recipient, eu o aleg doar pe cea în borcan de sticlă.
3. Alege produse BIO
Tot ce însemnă bio este mai bun, nu pentru că e mai scump, ci pentru că are etichete care atestă un anumit grad de calitate verificată prin mai multe teste. O miere bio pe care o am în casă în acest moment este această miere polifloră bio de la Apidava. Mai consumasem și alte sortimente de mierea de la ei, de exemplu Roua Florilor de tei, dar m-a atras varianta asta bio în primul rând prin modul de prezentare și apoi prin informațiile de pe etichetă care îmi spun că am de-a face cu miere provenită din agricultura ecologică românească, colectată din locuri în care nu s-au folosit substanțe chimice pe plante.
Țineți cont că la mierea clasică nu se fac teste de către autorități! Producătorul vine și declară calitatea produsului și obține autorizație de vânzare. La produsele BIO testele sunt făcute de organisme externe firmei producătoare și abia atunci, dacă rezultatele testelor sunt mulțumitoare, acel brand primește un certificat care atestă calitatea produsului și îi dă voie să o semnalizeze prin tot felul de sigle și ștampile pe etichetă.
Pentru mai multe detalii despre diferențele dintre mierea clasică și cea ecologică, vă recomand un material video realizat de București FM și preluat de pe pagina de Facebook Apidava.
4. Verifică mirosul
Dacă n-ai mirosit niciodată un fagure, s-ar putea să ai o problemă aici. Dar, dacă ai idee despre cum miroase mierea naturală, sunt mari șanse să-ți dai seama de calitatea mierii din borcan doar mirosind-o. O miere care nu miroase a nimic este evident că e miere falsificată. La fel și una care are un miros slab care dispare la 5 secunde după ce ai deschis borcanul. Mirosul mirosul mierii mele bio este intens și continuu, dar natural. Ai nevoie de un nas bun și de experiență ca să-l recunoști.
5. Testul în apă
Dacă ai cumpărat deja un borcan de miere, dar nu ești sigur că este de calitate, poți face testul în apă. Pui apă într-un pahar și adaugi o jumătate de linguriță de miere. Dacă produsul se duce la fund și stă liniștit acolo, în lipsa unei lingurițe care să amestece, ai miere. Dacă produsul se dizolvă rapid și lasă o urmă galbenă în apă, ai de-a face cu sirop de zahăr. Iată că mierea ecologică Apidava a trecut testul.
Concluzia este că trebuie să fii atent la toate detaliile dacă vrei să alegi o miere bună.
Prețul contează și el uneori pentru că o miere care costa cu 50% mai puțin decât alta de același timp și același gramaj e clar că nu e ok. În același timp, un preț mare nu garantează întotdeauna calitatea. Trebuie mers pe varianta unui brand de încredere, verificate proveniența produsului și eventualele certificări (dacă alegeți produse bio), mirosul, gustul, textura. Nu e vorba doar de bani, ci de proprietățile produsului. O miere care nu este de calitate nu va face tot ce trebuie să facă o miere.
De exemplu, eu folosesc miere ca remediu contra constipației. Combinația mea preferată este cea cu iaurt, musli și miere. Și chiar dă rezultate. Dacă în loc de miere aș avea sirop de zahăr credeți că tranzitul intestinal ar fi la fel de bun?
Îndrăznesc să recomand mierea bio de la Apidava pentru că eu o folosesc de vreo 2 săptămâni și mi se pare o miere cu un raport bun calitate-preț. O găsiți în multe magazine online, dar și în marile magazine gen Cora (acolo am văzut-o sigur), Penny, Selgros, Metro.
Mierea este un produs minunat. Pacat ca la noi este un lux pentru multi. Eu o consum de la niste prieteni care au stupi cu albine
Bine ai zis ca e lux pentru multi dintre romani.
Sunt binevenite aceste sfaturi
Ma bucur.
Noi avem cativa stupi cat sa nu trebuiasca sa cumparam, asa stim ca este curata.
Asa da! Bravo, sa aveti grija de albinute!
Uite că iar sunt de acord cu tine:) Noi luam mierea din Romania direct de la producator: borcan de sticla, apicultor cu stupii la munte, mierea are un gust excelent. O sa ma uit si dupa Apidava.
Daca ai deja sursa ta, nu cred ca o vei schimba. Stiu cum este cu lucrurile astea 🙂
Eu consum miere din stupina proprie. ✩✩✩
mi-ar placea si mie sa am stupi, sa stii, dar e greu sa ai grija de ei.
mierea asta e misto tare, am primit-o si eu si am gustat-o din prima. mi-a placut mai mult decat cea poliflora de acum cateva luni, si o folosesc des in limonada. nu-mi place cu zahar, ii da un gust prea dulce!
se si combina perfect aromele de lamaie si miere.
O am si eu. Excelenta . Imi voi cumpara numai di Melio de acum .
Sunt curioasa cum este si cea de salcam de la ei.
Cred ca mierea bio-ecologică reprezintă o bună alegere și mai sănătoasă decât restul!
Ca tot ce este ecologic, nu?
Unele lucruri le stiam, altele nu, dar le-am aflat acum. Din luna februarie de cand am fost in spital si nu am putut sa scriu un articol despre ultima miere primita, cred ca m-au taiat de pe lista si nu mi-au mai trimis cei de la Brander?Apidava? Mi-ar fi placut sa o incerc
Eu zic sa le dai un mesaj, ca se rezolva. Si eu am lipsit de la multe campanii, dar m-au acceptat din nou pe lista.
Pana a descoperi un apicultor de incredere luam miere din comert.
Nu stiam de testul in apa, ma bucur ca am citit articolul tau. Mie imi place mierea, Dragos in schimb nu e incantat de ea si incerc sa rezolv asta cumparand-ui acadele cu miere.
Ai incercat mai multe sortimente? Poate ii place mai mult cea de salcam?
bine de stiut 🙂
Foarte utile sfaturile oferite. Uite ca pana acum n-am mirosit mierea si mi-ai starnit curiozitatea. Ma duc s-o miros si pe-a mea
Ei? Miroase bine?