Acum câțiva ani, nu-ți puteai închipui cravata altfel decât asortată unui costum, unui stil elegant. Azi nici cravata nu mai este ce știam noi și ea apare, atât pe podiumurile de modă, cât și în ținutele de zi cu zi ale oamenilor obișnuiți din jurul nostru, asortată la piese vestimentare despre care n-am fi zis că pot face casă bună cu ea. Cravată la blugi? Nimic mai normal. O poți purta aproape oriunde. Condiția este să combini corect cele două elemente vestimentare și să le asortezi cu restul ținutei respectând câteva reguli simple.
1. Keep it simple
Când zic asta mă refer la blugi. Nu poți combina orice pereche de blugi cu o cămașă și cravată, mai ales dacă ceea ce vrei să obții este o ținută pentru birou. Fără blugi cu aspect uzat, prea mulați, prea lungi, prea largi, foarte colorați sau accesorizați cu elemente de genul capselor, fermoarelor. Mergi pe negru, maro, bleumarin și pe croială cât mai clasică, masculină.
2. Asortează cravata la cămașă
Cum faci asta? Pe partea de culoare, cravata poate fi în contrast cu cămașa (caz mai riscant) sau poate conține una din culorile de pe cămașă. De exemplu, dacă ai cămașă albă, poți alege atât o cravată bleumarin simplă (contrast), cât și una bleumarin cu elemente albe (buline, dungi).
Sună simplu, dar acum te întreb eu: la o cămașă în carouri alb-albastru, care dintre aceste cravate ar merge? Nu mai e la fel de simplu când dispar cămășile uni. Atenție la elemente grafice! Niciodată să nu pui cravată cu dungi verticale la o cămașă cu același tip de imprimeu. Combină carouri cu dungi, dungi cu buline, niciodată carouri cu carouri și buline cu buline!
3. Fără cămăși cu manșete duble
Cămășile cu manșetă dublă sunt pentru costum sau, în orice caz, pentru un alt tip de pantalon asortat cu sacou. Sunt cămăși care merg la ținute de ceremonie sau la ținute oficiale, business, nepotrivite pentru o ținută casual de zi, oricât de smart s-ar vrea a fi aceasta. Pentru blugi încearcă să te orientezi spre astfel de camasi pentru barbati. Sunt modele simple, din materiale de calitate.
4. Niciodată șosete albe
Ne-am obișnuit să vedem șosete albe peste tot. De pe terenurile de sport, au trecut întâi la ținutele sport. Apoi, unora le-au plăcut atât de mult încât le-au introdus inclusiv la vestimentații de genul costumului, a pantalonului cu sacou sau cu o cămașă. Oricât de bine ai asorta cravata și pantofii, dacă de sub blugi ies la iveală șosete albe, ai distrus totul. Sunt permise oricare alte culori, dacă sunt corect asortate, dar niciodată alb.
Cu ce potrivim culoarea șosetelor? Stiliștii au mizat multă vreme pe asortarea șosetele cu pantofii, dar nu este greșit nici dacă îi asortăm cu o piesă vestimentară din partea superioară a corpului (cămașă, cravată, sacou, batistă). La un pantof negru, poți alege să porți șosete grena dacă ai o cămașă grena sa măcar o cravată cu imprimeu în această culoare.
5. Evită combinația alb-negru
Se dă următoarea imagine: blugi negri, cămașă albă uni, cravată neagră, vestă neagră. La ce te trimite cu gândul? Îți spun eu: la ținuta unui ospătar. Sigur nu vrei să fii confundat cu chelnerul, așa că e mai bine să faci combinații mai inteligente. Dacă vrei neapărat alb-negru, măcar adaugă un sacou. Sunt mai puține șanse să ți se ceară o cafea când intri într-un local.
Poți purta liniștit cravată la blugi când mergi la job, când ai o întâlnire pe nevăzute, când mergi la bancă pentru un împrumut. Blugii îți asigură confort și libertate de mișcare, iar cămașa și cravata dau o notă elegantă, un aer șic și inspiră încredere. Nu-i nimic greșit în a combina aceste trei elemente, atâta vreme cât faci alegerile potrivite și respecți regulile de asortare/îmbinare de mai sus.
Si eu am vazut cateva combinatii reusite. Nici eu nu cred ca combinatia alb-negru este buna. Prea seamana cu o uniforma. Oricum camasile de la Brainconf sunt foarte faine. AQre sotul meu cateva
al meu, din pacate, nu prea poarta camasi.
Mi-e mi se pare o combinatie reusita alb si negru…e elegant…interesant articol
daca exista si sacou, merge!
Nu credeam ca la blugi merge cravata dar uite ca merge! OK!
Foarte rar mai vad pe strada barbati purtand cravata si nu-i inteleg de ce se feresc sa poarte.
Eu ii inteleg. Nu cred ca e prea comoda.
Nu credeam niciodata ca,cravata ar putea fi purtata cu blugi,dar vad ca m-am inselat!Sotul meu nu poarta costume asa ca ii prinde bine aceste sfaturi :*
Mai toti barbatii fug de costume si eu ii inteleg.
Multor barbati le sunt incomode cravatele, nu stiu sa sufere ca noi la frmusete 😀 Am vazut adeseori barbati abia asteptand sa treaca de ” prima impresie” ca apoi imediat sa isi scoata cravata. La birou, cred ca doar acolo unde se impune se poarta camasa si cravata, cel mai multi preferand tinutele mai lejere.
sa stii ca nici eu nu accept sa sufar pentru aspect. Port pantofi cu toc doar la ocazii…
Cred ca trebuie sa fii un tip mai rebel sau mai fashionist ca sa faci astfel de combinatii
Chiar asa indraznete ti se par?
Sotul meu nu poarta camasi decat la nunta, iti multumim de sfaturi.
Camasi mai poarta vara al meu, dar fara cravata, ca nu e natura job-ului sa ceara tinuta speciala.
Îmi plac mult băieții și bărbații care poartă cravată. Cresc imediat în ochii mei prin prisma acestui mic detaliu, devenind mai serioși, mai hotărâți și mai încrezători în propriile forțe. Ori, pentru mine, astea sunt atribute pe care ar trebui să le aibă cât mai mulți dintre ei 😉 .
Bine zis pentru tine, Ioana. Unele fug de barbatii astia mai seriosi. pana la o varsta. Apoi fug ei de ele.
Am vazut multe combinatii reusite
Si nereusite nu?
Sotul meu poarta cravata doar cand suntem nasi sau e eveniment important, și oricum renunta la ea cand ajungem la sala. Doar cat a fost nas de3 ori a rezistat cu ea pana la final.
Mie se par mult mai sexy barbatii cu cravata si imbracati elegant, dar sotul zice ca nu e comod.
Dupa cum ziceai si tu, sotii nostri se aseamana din multe puncte de vedere.