Despre poluare, epuizarea resurselor și încălzirea globală toți vorbim, dar puțini facem ceva. Mă includ și pe mine aici, stați fără grijă! Nu-s deloc un exemplu de urmat în materie de grijă pentru mediu. Fac eu câțiva pași mici, dar mai am cale lungă până la a mă alinia stilului de viață eco-friendly promovat de prietena mea de la Economisim.info. Am mai redus consumul de pungi din plastic, dar nu pot renunța de tot la ele, încerc să cumpăr alimente de la producătorii autohtoni cât mai des cu putință, am mai multă grijă la consumul de apă și electricitate, dar știu că nu e suficient. Poate dacă ai face și tu ceva în sensul ăsta, am avea o șansă să evităm previziunile sumbre ale cercetătorilor.
Poate că nu te afectează căldurile excesive și nivelul de poluare. Poate că te doare în cot de faptul că alții nu au apă să bea sau chestia asta îți pare doar o poveste. Poate că nu-ți pasă că se topesc ghețarii, că ninge în Sahara și că în România nu mai avem 4 anotimpuri, dar nici de ciocolată nu îți pasă? Cei mai mulți dintre noi suntem dependenți de ea, dar te-ai gândit vreodată că peste 20-30 de ani ciocolata ar putea dispărea, că s-ar putea ca urmașii tăi să nu-i mai știe gustul?
Încă din 2014 producătorii de ciocolată au remarcat scăderea producției de pudră de cacao – ingredientul principal din ciocolată. Prețul deja crește de la an la an și se preconizează că, în jurul anului 2030, deja vom resimți destul de acut deficitul de ciocolată de pe piață. Treaba asta are mare legătură cu ceea ce facem noi zi de zi contra planetei. Noi am dat-o cu susul în jos, nimeni altcineva. Noi suntem singurii vinovați de faptul că arborele de cacao nu mai are umiditatea și temperaturile potrivite pentru a crește și rodi ca până acum.
Arborele de ciocolată se dezvoltă în anumite regiuni geografice unde temperaturile au crescut foarte mult în ultimii ani. Seceta, căldurile excesive și sărăcirea și otrăvirea solului fac ca arborii de cacao să se usuce. Adio cacao, adio ciocolată! Da, probabil că vor găsi soluții să-i planteze în alte zone sau să le producă te-miri-ce mutații, dar treburile astea costă și se vor reflecta în primul rând în prețul produselor pe bază de cacao. Ciocolata va deveni un lux pe care puțini și-l vor mai putea permite.
Alte alimente care sunt în pericol de dispariție în următorii 50 de ani sunt cafeaua, bananele, strugurii, soia și avocado. Dacă-ți place ciocolata sau vreunul din alimentele astea și vrei să te mai bucuri de ea/el și peste 20-30 de ani, ar fi cazul să faci și tu ceva pentru mediul în care trăiește. Ia-ți o sacoșă textilă și uită de pungile folosite la cumpărături! Consumă mai puține produse ambalate în plastic! Reciclează! Orice gest contează. O schimbare mică în comportamentul a 7 miliarde de oameni tot ar fi ceva. Dacă nu te sperie gândul că ciocolata ar putea dispărea, că ne vom hrăni cu plastic și vom bea apă cu porția, ține-o tot așa!
Daca nu scot e-urile din ciocolata mai bine sa dispara,ne omoara incet incet cu dulciurile si fructele lor. Pana si fructele nu mai sunt fructe ce sa mai zici de dulciuri ca ti frica sa dai la copil ca il omori cu mana ta.
ai si tu dreptatea ta, Tatiana.
Lasa ca mancam ciocolata din stevie :))
Dar nu cred ca e la fel.
Imi place ciocolata, dar nu pot sa spun ca nu pot trai fara ea. Am observat ca daca am mancat 2-3 zile la rand, incepusem sa simt nevoia si a 4 si a 5 zi…. etc. Dupa ce am facut o pauza, nu am mai simtit nevoia. Fiul meu in schimb, a trecut printr-o perioada foarte grea sa se dezobijnuiasca de ciocolata, aproape ca a trecut printr-un sevraj, dar acum e ok. a trecut de acea perioada. Mai rau ma sperie poluare, epuizarea resurselor si incalzirea globala, decat disparitia ciocolatei.
Nu prea văd să fie în mainstream media, dar Cape Town e aproape de Ziua Zero, adică de ziua în care vor rămâne complet fără apă. Se va întâmpla în câteva luni, de ceva vreme oamenii sunt limitați la un duș de 2 minute pe zi și chiar și apa aceea trebuie reciclată (adică duș de 2 minute cu găleți pe lângă tine în care să pice apa, pe care o folosești apoi la spălat haine). Cam acolo ne îndreptăm.
Eu observ aici, în Asia de Sud-Est: în afară de Singapore nimănui nu-i pasă de mediu. Da, noi, românii nu prea avem cultura reciclării, dar pe aici ți se dă pungă de plastic la pungă de plastic, se aruncă pe stradă orice, multe plaje au ajuns pline de gunoaie. Prin Bali e o plajă în care mergi să faci scuba diving și înoți prin plastic aruncat. E oribil, iar lumea vrea doar tot mai mulți bani și consum.
Bine că ne gândim a coloniza alte planete, că pe asta am făcut-o praf.
E dezastru cu pungile. La noi la raionul de panificatie mai dadeau pungi de hartie, dar nici acolo nu le aduc mereu si ne pun din alea din plastic.
Asta este drama pt mine. Daca e sa dispara, voi plange, pe cuvant, viata mi s-ar parea mai fada!!! , as fi in stare sa ma duc 2 luni sa plantez copaci si sa curatz padurea amazoniana doar sa mai ramana o sansa pt cacao :)))
Sunt mare iubitoare de ciocolata, colegii si prietenii stiu asa ca am primit peste 1 kg de cioco din cea mia buna ever done, artizanala, cu termen de garantie de 1-2 luni (deci na, fara e-uri, sau daca o avea atunci sunt insuficiente). Nu mai mananc multa ca sarii pragul de 40 de ani si sa stau sub 60 kg implica eforturi, dar prefer sa mananc ceva bun (deja dau 20 euro pe 200gr de cioco, dar pt o patratica de cateva ori pe luna merita!!), oare cum ar fi sa platesc dublu ….
Mai consum cacao massa (nu stiu cum sa traduc, dar este restul de la presatul mecanic semintelor de cacao) – un produs bio. Deschid borcanul si mirosul este demential. Sau untul de cacao (evident, tot bio 😀 ) , il pun pe buze, pe piele, in cana de lapte fierbinte. Asa ca intelegi de ce pt mine drama arborelui de CACAO e una din cele mai puternice motivatii pt ecologie si sustenabilitate.
Ce pot sa zic decat ca nu mi te imaginam asa iubitoare de cacao si aroma de ciocolata, fie ea si bio. Ce zici? Plantam niste arbori de cacao la mine in curte sa vedem cum rezista?
la tine nu rezista, au nevoie de caldura.
Dar am putea planta un copac de sacose de panza 😀 😀 😀
Plantam, cum sa nu?
Nu sunt mare fan ciocolata dar din când în când îmi place să gust și nu as vrea sa dispară 🙈
Nu sunt o mare fana a ciocolati .mănânc din când în când și nu as vrea sa dispară
Pai nici eu nu am voie si tot mananc 🙁
Eu nu mananc foarte multa ciocolata deoarece nu am voie dar nu vreau sa dispara.
Long live the chocolate!!! Hai, mai, cum sa dispara? Sunt dependenta de cioco, cred ca as fi in stare sa ma bat cu buburuzele mele pt ea :)))
Pai avem toate sansele sa facem sa dispara multe alte lucruri, nu doar ciocolata.
Sunt fan ciocolata dar daca nu ar mai pune atatea euri in transa ..
Mai e ceva ambalat fara e-uri?
din nefericire, planeta noastra nu se indreapta intr-o directie buna deloc…
Si noi ne ducem pe copca odata cu ea.
Pentru mine daca as mai trai 20 de ani ar fi o adevarata tragedie sa nu mai gasesc toate aceste produse.
Si pentru mine la fel. Fii optimista!
Daca citeam articolul acesta acum cativa ani, era o drama pt mine..dar de vrro 3 ani, mananc ciocolata de cateva ori pe an..asa ca nu e mare tragedie. In ceea ce priveste modul nostru de viata..aici e o tragedie. Vazusem un film zilele trecute, despre efectele incalzirii globale, despre neprotejarea mediului etc si efectele m-au inspaimantat
Uite ca a prins cineva ideea. Multumesc, Claudia.
Am trecut la plasa din material textil (bumbac) de cativa ani. O car in geanta tot timpul, astfel ca in zilele in care trec pe la magazin pun cumparaturile in ea, evitand astfel plasutele din plastic. Stiu ca e o schimbare mica, dar simt ca am facut un pas in directia potrivita. Si, treptat, voi mai face si altii. ^_^
Nu e deloc un pas mic. Daca mergi la cumparaturi de 2 ori pe saptamana, scutesti 3-4 pungi.
Nu sunt o foarte mare consumatoare de ciocolata. M-as intrista totusi putin, dar as gasi un al dulce care s-o inlocuiasca
Ideea era ca nu facem deloc bine ce facem cu mediul