Cum îți alegi parfumul? Trei lucruri despre parfumuri pe care trebuie să le știi

femeie care se da cu parfum

Cumpărăm parfumuri, primim parfumuri sau le facem cadou. Le folosim pentru că ne dau încredere în noi, pentru că ne fac să ne simțim mai atrăgători, pentru că sunt semn de bunăstare. Întrebarea este tu cum îți alegi parfumul? Mai bine zis, câți dintre noi știm cum să alegem și să folosim corect un parfum? Dacă nu știi care este diferența de persistență între diversele produse de parfumerie (apă de toaletă, apă de parfum, apă de colonie) sau care dintre cele 3 categorii de note (de vârf, de mijloc sau de bază) este cea mai importantă, poți afla din articolul de astăzi.

Diferența dinte apa de toaletă și apa de parfum

Dacă te uiți pe pagina aceasta, la ceea ce noi numim generic parfumuri, vei vedea că pe coloana din stânga ai înșirate mai multe categorii de produse din care poți alege. Spray-ul, after shave-ul, apa de colonie, apa de toaletă și apa de parfum sunt cele mai utilizate. Dar ce le face diferite în afară de preț? Au concentrații diferite de parfum și persistă mai mult sau mai puțin în funcție de procentul de parfum din compoziție.

After shave-ul este printre produsele mai slabe, care persistă maxim 1-2 ore. Apa de colonie se situează cumva la mijloc, cu o persistență de până la 4 ore. După ea urmează apa de toaletă (concentrație de 10-15%) al cărei miros persistă până la 6 ore și în vârful topului este apa de parfum, cu un procent de parfum 15-20%. Astfel, notele unei ape de parfum de genul celei de aici vor fi active și la 8 ore de la momentul aplicării.

Sigur că este important și brandul pentru că o apă de toaletă de la un brand de încredere poate fi mai persistentă decât o apă de parfum de la o firmă no-name.

Nu notele de vârf contează cel mai mult, ci cele de bază

Să zicem că-ți plac notele de vanilie și ai de ales între două parfumuri/ape de toaletă. Unul are vanilia printre notele de vârf, celălalt o are la note de bază. Pe care îl alegi? Eu recunosc că, foarte multă vreme, am crezut că notele de vârf sunt cele care trebuie să mă intereseze. Nimic mai greșit.

Nota de vârf este prima care se face simțită când aplici un parfum, dar ea rezistă foarte puțin (câteva minute), apoi se evaporă și lasă loc notelor de mijloc. Nici acestea nu își vor face simțită prezența mai mult de jumătate de oră. În schimb notele de bază sunt cele care se evaporă cel mai lent și persistă cel mai mult.

Prin urmare, dacă vrei să miroși a vanilie toată ziua, trebuie să alegi un produs de parfumerie care această aromă printre notele sale de bază. De-asta nu trebuie să te grăbești să cumperi un parfum pe care l-ai testat acum 5 minute. Lasă-l să vezi cum miroase peste o oră și abia atunci, dacă-ți place, te întorci și îl cumperi!

Nimeni nu-ți poate dicta ce parfumuri să porți

Cu problema asta m-am confruntat eu însămi atunci când am ales să port un parfum floral la un eveniment de seară. Unii sunt de părere că produsele floral – fructate sunt de zi, iar pentru noapte ar fi bine să mizezi pe ceva oriental, lemnos, spicy. Ba, mai mult, aromele puternice ar trebui păstrate pentru iarnă, iar cele subtile purtate vara. Și ce mă fac dacă mie nu-mi plac parfumurile condimentate, de exemplu? Există vreo lege care să-mi interzică să port parfum cu note de citrice vara, la un eveniment de seară? Nu.

Folosesc ce-mi place, ce mă face să mă simt bine. De-asta nici nu aleg parfumurile în funcție de recomandările altora. Ori iau ceva ce am testat și știu că-mi place, ori aleg variante mini ale unor produse care cred eu că mi s-ar potrivi. În schimb, sunt de acord că e bine să avem 2-3 parfumuri cu note diferite și să le alternăm în funcție de ocazie sau de starea de spirit, să nu purtăm același parfum zi de zi, și la muncă și la o cină romantică, pentru a nu risca să ne obișnuim cu el atât de tare încât să pulverizăm de 10 ori și să ni se pară că tot nu miroase cum trebuie.

Ține minte aceste 3 lucruri – să porți ce-ți place, să fii atentă la concentrația de parfum și să-ți alegi cu grijă notele de care vrei să te bucuri mai mult timp – și ai mai puține șanse să dai greș când cumperi un produs de parfumerie!

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Dana Lia
    • 19/02/2018
    Răspunde

    Exact pe placul meu si la fix articolul acesta.As fi completat si cu locurile in care se pulverizeaza,trucuri

    1. Am un alt articol despre asta. Ai link spre el in articolul prezent.

    • Hacman Mariana
    • 19/02/2018
    Răspunde

    Multumim pentru articol! Contine informatii interesante…sincera sa fiu …exista anumite lucruri pe care le am aflat citind acest articol…

    1. ma bucur mult.

    • Oana
    • 20/02/2018
    Răspunde

    Interesant articol, mie imi plac parfumurile fresh 🙂

    1. Depinde de stare. Uneori si eu port parfumuri fresh.

    • Valeria Chertes
    • 20/02/2018
    Răspunde

    Si eu imi cumpar si parfumuri si apa de toaleta depinde ce simt in momentul cand miros acel produs.

    1. Subiectivismul nu prea poate fi evitat in alegeri.

    • ghelbere elena
    • 20/02/2018
    Răspunde

    Multumesc pentru articol. Imi iau parfum dupa miros. Daca imi place cum miroase l-am cumparat.

    1. Pai cam asa facem toate, cred 🙂

    • Roman Nicoleta
    • 20/02/2018
    Răspunde

    Frumos articol 😘eu aleg parfumul în funcție de cum mă simt!

    1. Dar il lasi sa se ‘aseze’ cateva minute?

  1. Eu merg in magazin, caut noutatile de la brandurile preferate. Le testez frumos și văd care persistă mai bine și ce miros are după cateva ore bune. Apoi mă decid ce să cumpăr.

    1. Femeie desteapta tu, nu ca mine! Eu ma duceam, miroseam si cumparam. A doua zi nu mai imi placea…

  2. Răspunde

    Pana sa citesc articolul tau, cumparam ce imi placea cum miroase. Nu asteptam sa ajunga la nota de baza…de acum insa voi stii cum trebuie sa procedez!

    1. Pai crezi ca eu eram mai breaza?

  3. Răspunde

    În ceea ce privește sfatul cu alegerea parfumului în funcție de notele de bază, eu chiar m-am obișnuit să fac asta după ce, în trecut, am optat pentru un parfum nepotrivit (care-mi plăcea în primele minute după ce îl pulverizam, dar pe care nu-l mai suportam după vreo jumătate de oră). Acum sunt foarte atentă la notele parfumurilor înainte de a face o achiziție :D.

    1. Eu am avut nevoie de 33 de ani sa invat asta 😛

  4. Eu imi iau si parfumuri fara sa le testez :))) Nu stiu, imi plac parfumurile, orice tip, important este sa nu miros urat.

    1. Si eu am mai luat de cateva ori asa, dar am cam dat gres si m-am lasat.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 21/02/2018
    Răspunde

    Un articol interesant, eu le aleg dupa miros,daca-mi place nici o problema.

    1. Daca ai ales bine, tine-o tot asa!

  5. Răspunde

    Foarte fain articolul si cu multe informatii pe care nu le stiam :O Multumesc mult!

    1. Multumesc si eu pentr feedback.

  6. Răspunde

    Habar nu aveam care-i treaba cu notele de varf si de baza. M-ai luminat uyn pic. Eu miros parfumurile in duty free si apoi mi le comand online de pe elefant. Cred ca nu sunt singura care face asa nu?

    1. Nu, nu. Nu esti singura, stai calma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares