Perioada maternității vine și cu momente fericite, dar și cu multe frustrări pentru cele mai multe femei. Nu mai poți ieși cu prietenele tale decât foarte rar. Nu mai ai timp nici de o baie relaxantă, de cele mai multe ori. Nici în vacanță nu mai mergi vreun an. Și de ce nu ai merge? Nu mai sunt timpurile de acum 30 de ani, să trebuiască să speli scutece, să fierbi biberoane sau să-ți spună medicul să ții copilul în casă până la 3 luni. E simplu cu hrănirea și îngrijirea bebelușului în zilele noastre. Așa că, dacă vrei 2-3 zile la munte, de ce nu? Iată câteva sfaturi care să-ți asigure o vacanță reușită, cu liniște și relaxare pentru tine, dar și confort pentru bebe!
1. Ia-ți un ajutor
Vorbim despre un ajutor care să poată sta cu cel mic 2-3 ore pe zi. Poate fi sora sau mama ta, o bonă, soacra sau o prietenă de încredere. În felul acesta te vei putea bucura și de câteva clipe libere. Chiar dacă îl hrănești natural, poți folosi o pompă pentru sân – ca cele de aici – pentru a-i lăsa laptele necesar pentru 1-2 mese. Dacă e schimbat, iubit și hrănit, deși va simți lipsa mamei, va fi în regulă.
2. Alege atent locația și unitatea de cazare
Chiar dacă până acum câteva luni preferai o altă zonă montană, acum e cazul să te reorientezi. Nu mai poți merge la cabana aceea izolată unde îți plăcea ție. Ar fi de preferat să o destinație urbană(ca să ai acces la magazin, farmacie și chiar medic), nu prea îndepărtată de domiciliu (drumurile lungi nu sunt pe placul copiilor).
Cât despre unitatea de cazare, dacă bebe este hrănit exclusiv cu lapte, nu sunt mari probleme, în afară de atenția sporită la gradul de igienă. De un frigider însă aveți sigur nevoie pentru păstrarea laptelui (în cazul despre care vorbeam mai sus). Pentru etapa de diversificare ai nevoie și de un aparat de gătit.
2. Bagajul complet
Ocupă-te prima dată de bagajul micuțului sau micuței tale! Adaugă în geantă cel puțin 3-4 biberoane, suzete, câteva jucării, un termometru (pentru orice eventualitate), medicamentele (preventiv), suficiente haine adecvate atât pentru interior cât și pentru exterior. Nu uita de scutece, șervețele umede, crema de scutec și un produs pentru băiță! Sigur că se găsesc farmacii peste tot acum, dar mai bine să iei tu de acasă tot necesarul decât să umbli de nebun și să nu găsești ce-ți trebuie.
4. Atenție la temperatura laptelui
De ce spuneam că trebuie ca însoțitorul să fie o persoană de încredere? Pentru că trebuie să știe multe lucruri despre creșterea și alimentația sugarului și să le și aplice întocmai. De exemplu, când vorbim despre laptele matern păstrat la frigider, acesta trebuie încălzit la o anumită temperatură înainte de a-l da bebelușului. Un încălzitor din acesta, super compact și ușor, ar fi perfect pentru că încălzește uniform lăpticul. În lipsa lui, se poate încălzi prin introducerea biberonului într-un vas cu apă caldă.
5. Nu uita de igienă
Pentru baie, poți lua cu tine cădița sau poți folosi chiuveta din camera de hotel după ce o dezinfectezi și așterni în ea un prosop curat. Apoi, sterilizarea biberoanelor și a recipientelor pentru lapte în general este foarte importantă, mai ales în primele luni de viață. Dacă bebe este ceva mai mare, poți renunța la această etapă dacă le speli foarte bine cu un detergent cât mai puțin nociv și le clătești suficient. Probabil că e incomod să iei sterilizatorul după tine, dar mai bine așa decât să riști să apară probleme. Se poate steriliza și în cuptorul cu microunde dacă unitatea de cazare este dotată cu așa ceva.
6. Asigură-i confort
Cei mai mulți părinți preferă pătuțul pliabil când călătoresc, dar nu e obligatoriu să ai așa ceva, mai ales dacă este obișnuit să doarmă cu mami sau unitatea de cazare este dotată cu pătuț pentru bebeluși. În schimb, ar trebui să iei cu tine o lenjerie de pat pentru bebe (ca să fii mai sigură că e curată-curată) și o păturică. Pentru plimbări (căci e bine să-l scoți și la plimbare), nu uita de un sistem de purtare sau de căruciorul pliabil.
Sigur că sunt multe lucruri de pus în bagaj și de analizat când pleci la drum cu un copil sugar. N-a zis nimeni că e ușor să ai o vacanță reușită, dar nici imposibil nu este. După prima ieșire, nu va mai părea la fel de greu.
Mulțumim de sfaturi
De cand s.a nascut cel mic nu am mai plecat de acasa foarte des. In primul rand pentru ca.l alaptez si ciudata chestie..medicul de familie mi.a zis ca nu e indicat sa ma mulg si sa tin laptele la frigider caci nu se incalzeste laptele. Si mi a cam fost teama sa plec cu cel mic. Acum a crescut si e mai bine, pot pleca fara grija caci are mama grija de el. Il alaptez inca insa cateva ore sta fara probleme.
Ce a fost mai greu a trecut.
e deja maricel puiul tau, Cris, e mai usor din punctul asta de vedere acum. De aici incep altele 😀
Sfaturile sunt foarte bune, eu cand erau copii mici ii duceam peste tot cu mine.
Cred ca erau mai curajoase femeile inainte.
Un articol foarte interesant! Mulțumim pentru sfaturi ?
Noi am fost cu copilul peste tot, ce daca alaptam. O plimbareatza are mama (acum e mare, a plecat in tabara 😀 )
Am vazut ca ti-a plecat odorul. Lasa sa se distreze.
În vacanțe, am zis și noi că vom lua pe rând câte o bunică să aibă grijă. Sunt multe de dus pentru bebelus, dar pentru mine nu ar fi o problema, o lista cu de toate, m-ar ajuta sa nu uit nimic acasa.
Iti dai seama ca pentru cei care calatoresc cu trenul ar fi o problema sa care atatea lucruri.
Eu am fost una din acele femei cu dor de duca. Am fost plecata pana la 6 luni de vreo 4-5 ori pana la Bucuresti. Niciodata nu mi-a fost teama de nimic. Nici pompa de san n-am folosit decat in prima luna. In rest am alaptat-o esxclusiv si mi-a fost de mare ajutor
Corect, alaptatul te scapa de multe. Nu mai stai sa prepari lapte in miez de noapte.
Niste sfaturi foarte utile. La partea cu ajutorul m-am gandit automat la mama, bineinteles. Ea oricum abia asteapta
E de la sine inteles ca bunicile ar merge si in portbagaj, numai sa fie acolo cu nepotelul sau nepotica.
Am plecat cu baiatul peste tot de cand era bebelus. Am fost si la mare si la munte. Am fost la tara si la iesiri la iarba verde si poate din acest motiv baiatul meu nu a fost niciodata bolnav cand a fost mic.
Corect, iesirile la aer curat nu pot sa faca decat bine copilului la orice varsta.
Noi am evitat sa-l luam pe Dragos cu noi in concediu cand era mic, de frica complicatiilor si il lasam cu bunicii, asta si ca sa mai avem momentele noastre de respiro.
Pentru unii parinti este foarte greu sa isi lase copiii cu bunicii, chiar si dupa varsta de 2 ani. Daca e sugar, clar nu au cum.
Chiar la micul dejun vorbeam cu al meu cum sa facem cu vacantele dupa ce vine pustiu’. Nici nu stii cat m-ai luminat cu articolul asta!
Eh, nu o sa fie usor, dar sper ca am dat startul la iesiri. E deprimant, daca esti calator, sa stai un an in casa.
Prima drumetie mai lunga a fost la 4 luni..am fost plecati cateva zile..iar la un an am fost deja la mare 🙂
Ti-am zis eu ca tu esti o femeie curajoasa.
Copil sugar si dor de duca? Incompatibilitate totala. Doamne, cand ma gandesc… Cel mai lung drum (cu masina) a fost de la Baia Mare la Bucuresti (dormit o noapte aici) si venit inapoi. Flaviu era miculut, avea 1 an si ceva. Nu a fost chiar horror, desi ne pregatisem sufleteste. Mai mult a dormit. Dar oricum, greu cu piticii la drum lung. Cu avionul cred ca e altfel.
Sa stii ca si eu as fi una din mamele alea panicate, dar invat multe de la verisoara mea.
Noi nu am renuntat la calatorii atunci cand au aparut fetele, le-am luat cu noi. Intotdeauna eram atenti la cazare, curatenia este cea mai importanta. Sunt foarte bune sfaturile tale, sigur mamicile vor culege informatii importante despre cum sa pleci in vacanta cu bebe mic!!
Imi dau seama ca e greu. Si eu, daca as avea copil, poate as ezita sa plec 2 zile undeva, dar e nevoie si de relaxare.
Foarte bune sfaturile! Noi nu am plecat nicaieri cat a fost Cris mic, pana la un an. Dar recuperam acum 🙂
Banuiesc ca nu a fost usor sa renunti la excursii atata timp.