Carte școlară la mall? Cui îi trebuie?

la mall la librărie

Rar mă duc eu la mall, doar mă știți. Întotdeauna cu treabă și niciodată doar ca să mă aflu în treabă.

Sâmbătă fusei la mall.  Văzusem niște cărți școlare (pentru BAC) pe siteul Cărturești, dar nu le putea cumpăra online pentru că voiam să văd cum sunt gândite și cât de pe înțelesul tuturor abordează temele. Nu puteam face asta decât răsfoind cărțile. Mi-am zis că e cazul să merg într-una din librăriile lor ca să pot face asta. Cea mai apropiată de mine este cea din Afi Palace Cotroceni. Asta căutam eu, sâmbătă, la mall.

Glonț la librărie mă duc. O văd eu că e mică, deja ceva nu-mi miroase a bine, dar zic că poate-poate. Mă învârtesc pe-acolo câteva minute, mă uit la niște cărți pentru copii, la noutăți, dar nu văd nicăieri carte școlară. Ca să nu mai pierd timp uitându-mă ca vițelul și tot sperând că sunt ascunse pe undeva cărțile alea și nu le văd eu, întreb o doamnă angajată acolo. Răspunsul vine foarte senin: nu găsesc așa ceva la ei. De fapt, în niciuna din librăriile lor fizice nu găsesc carte școlară. Doar online. Și-am plecat. Fără carte.

Un etaj mai jos, ne-am oprit să admir puțin patinoarul. Este unul din puținele locuri pe care le găsesc relaxante într-un mall. E plăcut să stai să urmărești jocul pe gheață al copiilor și adulților pricepuți în ale patinajului. Bine, nu toți sunt pricepuți. 🙂 Brusc, mi-am adus aminte că era aproape ora 13 și nu mâncasem nimic. Recunosc că m-au ajutat și toate mirosurile din zona respectivă (aglomerație mare de fast-food-uri), așa că am pus ochii pe reclama KFC și am poftit grav la niște picanterii de la ei.

Sâmbătă, ora prânzului… coadă la KFC. Mai mult de jumătate din clienți sunt copii și puști de până în 18 ani. Aproape toți sunt îmbrăcați în tendințe, parfumați și accesorizați peste măsură, și rulează teancuri de bani (nu bancnote de 1 leu). Atitudinea este una specifică oamenilor care cred că totul li se cuvine. Rar vreunul care știe să zică pardon, rar auzi vă rog și mulțumesc. I-am observat mai bine de 15 minute, cât a stat soțul meu la coadă. Mi-a fost de ajuns.

Asta m-a ajutat să înțeleg de ce nu țin carte școlară în librăria de la mall. Cine să caute așa ceva acolo? Care dintre puștii ăia ar risca să se facă de râs intrând într-o librărie? Și de ce să intre în librărie, dacă au mama și tata bani de meditații la greu?

Am mai intrat o dată în librărie apoi. Mi-am dat seamă că oamenii de acolo erau altfel decât cei de jos. Erau poate puțin mai prost îmbrăcați, dar știau să spună Pardon dacă te loveau din greșeală. Prețuiau cărțile mai mult decât îi respectau puștii de mai jos pe angajații fast-food-ului.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Naty Mihaela
    • 27/02/2018
    Răspunde

    Da ,da foarte adevarat articolul ! In oraselul nostru este o librarie de dinainte de 89 si aici gasesc tot ce imi trebuie in materie de scoala.;mai sunt si exceptii dar foarte rare.Este o librarie care s-a adaptat si cerintelor noi dar se gandesc in acelasi timp si la cei care vor sa invete 🙂

    1. In cartierele marginase au inchis aproape toata librariile in Bucuresti. Musai sa mmergi in centru dupa carti.

    • Lamiita Petre
    • 27/02/2018
    Răspunde

    Am vazut zilele trecute la tv cateva scoli prin judetele Moldovei parca, care primisera carti cu ajutorul unei fundatii. Nu credeam ca mai sunt copii care se bucura in felul acela pentru o carte. Nu stiu daca fusesera sfatuiti sa se comporte asa, dar nu cred, aveau si habar despre carti. Asa mi s-a parut. Pesemne, nu i-a atins molima gadgeturilor.

    1. Sunt sigura ca mai sunt copii care se bucura de carti, chiar si din cei care au acces la tehnologie.

    • Valeria Chertes
    • 27/02/2018
    Răspunde

    Mare dreptate spui in acest articol, asa este.

  1. Cat de trist…legat de carti si cultura si generatia de azi lipsita de bun simt si respect fata de orice.
    Lumea se uita ciudat la mine cand spun ca ador sa citesc si nu stiu ce se intampla la TV, filme, reclame.

    1. Eu ma uit si la TV, dar si citesc. Am facut o pauza de citit de cativa ani, dar acum m-am pornit si nu mai pot adormi pana nu citesc 50-60 de pagini macar.

    • Roman Nicoleta
    • 27/02/2018
    Răspunde

    Un articol de nota zece ???cei 7 ani de acasă nu mai sunt și de bunul simț nu mai încape vorbă!In ziua de azi ignoranța și nesimțirea sunt la putere!

    • ghelbere elena
    • 28/02/2018
    Răspunde

    In cartierul in care locuiesc nu exista nici o librarie si e un cartier foarte mare. Cand vreau sa cumpar carte scolara ma duc ori la libraria Libris din cartierul vecin ori la depozitul de care Libris care este foarte aproape de casa mea.

    1. despre asta e vorba. Si eu trebuie sa merg in centru daca vreau sa cumpar carti.

    • Nicolae Claudia
    • 28/02/2018
    Răspunde

    Mai vezi pusti pe undeva cand e vorba de o carte? Eu nu concepeam cand eram copil, sa nu citesc in weekend cateva pagini, acum multi dintre copii se simt jigniti daca citesc.. mai bine nu continui 🙂

    1. Mai sunt si copii buni, nu pot spune ca nu.

  2. Răspunde

    Sunt de acord cu tine la chestia asta, nu cred ca se incadreaza in target cartea scolara in incinta mall-ului, poate doar daca e cumparata de vreo mamica atunci cand merge la shopping sau la cafea pe undeva prin Afi. Si cu ocazia asta am aflat ca stai aproape de Afi, iar eu vin cam o data la 6 saptamani acolo. Poate reusim sa ne intalnim intr-una din zilele in care ajung. Mi-ar face mare placere.

    1. Ioana, si mie mi-ar face placere. Nu stau langa mall, dar ajung repede.

  3. Răspunde

    Of… cat de trist si cat de adevarat 🙁 Adolescentii de azi cel putin nu mai stiu valoarea banilor. Iar vinovati pentru asta sunt parintii!
    Uite ca data viitoare cand merg la mall am sa incerc sa observ si eu acest lucru, sa vad cum e in librariile de la noi.

    1. daca gasesti carte scolara, sa imi spui si mie.

  4. Răspunde

    Copiii din ziua de azi, parca sunt mult mai ignoranti decat am fost noi. Pe vremea mea, auzeam in jur …. copiii din ziua de azi nu stiu sa respecte batranii sau sa salute, sau … sau … Dar uitandu-ma la copiii de acum, pot sa spun ca sunt mai nepasatori ca noi

    1. Hai, zuzi, ca pe vremea noastra niciun pusti de 12 ani nu ar fi indraznit sa vorbeasca unui adult cum ii vad pe astia din ziua de azi.

  5. Răspunde

    Eu…eu…la noi in mall este o librarie mareee…unde gasesti de toate. In vacanta am vizitat-o destul de des, am luat atat carti pentru cea mare, cat si carticele interesante pentru pitica!

    1. Deci in alte orase se poate. Bravo lor!

  6. trist, dar cam adevarat… noi avem un stand litera in mall, dar n-am vazut pe nimeni sa se opreasca acolo sa cumpere. poate si pentru ca preturile sunt mai mari decat in online, poate si pentru ca, vorba ta, pustii din ziua de azi nu mai au nevoie de carti…

    1. E drept ca acolo nici nu vezi scris mare Reduceri 70%

  7. Răspunde

    Din pacate atitudinea unor tineri lasa de dorit… dar nici cu cei in varsta nu ma laud. Multi uita sa spuna „multumes”, „pardon”, „te rog”. Probabil la KFC nu se preda codul bunelor maniere. In privinta librariilor, din pacate sunt putini cei care intra… si mai putini cei care cumpara… si mai putini care citesc. Asta e trist. Dacaare ce cauta librariala Mall? Chiar are! Mai echilibreaza masele. Si noi avem librarii in Mall. Dar nu prea mari… Eu am o lista de titluri pe care vreau sa le cumpar. Unele din ele nu se gasesc online sau sunt indisponibile. Din pacate nici in nici atat…. ultima sansa anticariatele. Pacat ca nu se gasesc si astfel de spatii la mall.

    1. Anticariat la mall? Niciodata!

  8. Răspunde

    Cartea din pacate nu prea se mai citeste! Vin altele la putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares