Pentru că ieri a fost vineri, zi de post, și îmi plecase pofta în ceva dulce dar nu aveam chef de porcării din comerț, am pus de am preparat o prăjitură foarte rapidă – tăvălita cu nucă de cocos de post. Am mai făcut prăjitura asta în alte două variante, una de dulce și alta tot de post, dar rețeta de azi este mai specială pentru că nu am folosit deloc zahăr la prepararea ei.
De ce aveți nevoie dacă vreți să încercați rețeta asta de prăjitură tăvălită prin nucă de cocos? Două banane mari sau trei de mărime medie (dar foarte bine coapte), două mere dulci, 130 ml ulei (eu am folosit ulei de cocos, dar merge și cu ulei de floarea soarelui), puțină sare, esența de rom, 230-250 de grame de făină, 4 linguri de miere, o linguriță de praf de copt și una de bicarbonat. Asta pentru blat. Pentru sirop eu am folosit 200 de ml apă, 2 linguri cu vârf de cacao, 60 de grame de ulei de cocos (se poate folosi margarină), esența de rom și 5 linguri de miere.
Pentru blat, pasăm bine bananele și dăm merele decojite pe răzătoare. Peste ele adăugăm uleiul de cocos topit, mierea, puțină sare, făina, esența și agenții de afânare (praful de copt și bicarbonatul). Amestecăm bine totul cu lingura și turnăm compoziția într-o tavă (de 20 cm x 30 cm) tapetată cu făină sau cu hârtie de copt. Nivelăm și dăm la cuptorul pre-încins la 180 de grade pentru 30-35 de minute. Când prăjitura s-a copt, trebuie lăsată să se răcească foarte bine înainte de a trece la pasul următor.
După ce s-a răcit, punem într-o crăticioară apa pentru sirop, mierea, cacao și uleiul de cocos. Fierbem la foc mic 2-3 minute, lăsăm să se răcorească puțin și adăugăm esența. După ce tăiem prăjitura cubulețe, luăm fiecare bucățică și o scufundăm 3-4 secunde în sirop. O scurgem bine și o tăvălim prin nucă de cocos.
Rezultatul nouă ni s-a părut delicios pentru o prăjitură de post fără zahăr. Este mai bună decât orice napolitană de post sa salam de biscuiți din comerț. Sper să încercați rețeta mea de tăvălită cu nucă de cocos de post și să vă placă și vouă.
Atenție! Nu vă speriați de cum arată prăjitura la interior când este caldă. Din cauza bananei și a mărului, are o textură care s-ar putea să vă facă să credeți că este necoaptă. Nu este deloc așa, veți vedea după ce s-a răcit.
Unii zic că mierea devine toxică la temperaturi așa mari. Eu știu că bunica făcea mereu prăjituri cu miere și eram mai sănătoși atunci. Da, e clar că prin gătire mierea își pierde proprietățile curative, dar asta nu o face toxică. Dacă voi credeți asta, n-aveți decât. Eu rămân la părerea mea.
sa opresti si mie macar o bucatica,nu am voie sa mananc nimic de dulce
Data viitoare…
Ce bunatate…dacae si fara zahar….e perfecta 🙂
Chiar este buna. Nici eu nu credeam sa imi placa.
Este foarte buna prăjitură. .O pregătesc mai mereu
Eu vreau sa incerc si varianta tavalita prin nuca.
Ce ușor se face. Am sa incerc și eu rețeta. Rămân mereu cu banane foarte coapte pe care Criss nu le mai mananca
Plus ca, daca faci fara mere, iese si mai misto si poate manca si Cris.
O prajitura care o fac si eu dar putin diferita, este delicioasa.
Si eu mai fac alte doua variante.
Faci numai bunătăți???
Cum crezi ca m-am facut asa mare?
Ce rapid se face si ce bine arata! Eu n.u s cu prajiturile de post dar reteta ta chiar as incerca.o.
La cat de scumpe sunt ouale, untul si laptele, eu am sa fac mai des de post.
Arata foarte bine si se face si foarte repede.Este o idee pentru cand vrei ceva rapid si bun pentru musafiri 🙂
Numai sa nu ai musafiri pretentiosi…
Mai, gospodina lu’ mama, eu am mai spus ca in tine zac multe talente ascunse. Ma uimesti. Sa stii ca si eu faceaam mereu prajitura aia cu foile cu miere, nu m-am intoxicat de la ea pana acum. Da, e o reteta interesanta si cred ca e buna, desi, eu nu prea ma impac cu bananele. Mie, vineri, mi-a activat hormonul fericirii, o felie de paine neagra cu zacusca. De pe 4 ianuarie, am trecut la dieta, hiposodic, hipocaloric, hipoglucidic, hipo, hipo, naibii sa le mai ia, incat nimic nu are gust si cred ca o iau razna. Vineri, am zis ca n-oi muri daca mananc o felie de paine. Am inceput sa tremur de placere, de fericire 😀
Lasa ca e bine cu hipo peste tot. Te felicit pentru ambitie si sa dea Dumnezeu sa reusesti ce ti-ai propus.
Mi-ai facut pofta cu prajitura asta de cand am vazut-o distribuita pe facebook. Din pacate in perioada asta nu o pot incerca, din cauza ca sunt pe tratament si am voie sa mananc doar mancare pasata. Insa am salvat-o la bookmarks si o voi incerca pe viitor. Inghit in sec, chiar mi-ai facut pofta! ^^
Mie imi plac mult preparatele fara ou pentru ca adesea mi-e rau de la oua, chiar si atunci cand retetele nu necesita prea multe.
Ioana, sper ca esti ok. Imi pare rau ca te-am ispitit.
Nu am facut niciodata o prajitura care are un blat in care se gasesc banane. Am sa-ti fac reteta pentru ca arata apetisant si pentru mine este ceva nou.
bananele indulcesc natural si sunt foarte folosite in deserturile pentru copii.
Si mama imi face prajitura asta si chiar este o bunatate, eu o ador ??
Saa incerci si tu ca se face simplu de tot.
Arata bine prajitura..dar in ultimul timp nu prea mai mananc dulce, prajituri..
Ce n-as da sa pot spune si eu acelasi lucru.
Pare atat de usor de facut. E musai sa incerc, mai ales ca ador atat bananele cat si nuca de cocos. Am mai mancat prajitura din asta si e gustoasa. Insa cand e vorba de prajituri trebuie sa imi dau corijenta… Imi place doar sa mananc.
Crede-ma ca asta iese oricui. Nu stii ca nici eu nu iubesc prea tare bucataria?
Nu am mai făcut această prăjitură de când eram copil, atât o făceam că ne-am săturat de ea. Dar aș încerca varianta propusă de tine, o variantă mult mai sănătoasă!
Pot incerca sa o tavalesti prin orice altceva – nuca, migdale, alune, fistic…
ce faina e! si ieftina!
si eu care vazui la piatza niste banane urate dar la juma de pret si nu am luat ca stiam ce sa fac cu ele…
Bre, nici negre sa nu fie! Doar coapte, sa fie din alea care se paseaza bine.
Mi-ai facut o pofta de dulce de nu ai idee. Cred ca lui Dragos i-ar placea sa preparam impreuna reteta asta. Daca reusim, te anunt.
sa-l lasi pe el sa le dea prin nuca de cocos!
Ce faina idee! Nu m-am gandit ca se poate face si altfel decat la modul clasic adica cu blat gen pandispan. Sa stii ca iti fur ideea si o incerc si eu. Pot,pot? 🙂
E democratie, Claudia. Ia vezi, poti?
Eu fac pandispanul de post doar cu zahar,ulei,apa minerala,miere,faina si praf de copt. Glazura o fac cu margarina vegetala,cacao,zahar si apa. Cred ca e mai bun cu banane si mere…..mmmm mi-e poftaaaa!
Si eu faceam varianta ta cand faceam cu zahar in zilele de post.
am mancat acum ceva timp tavalita, dar nu m-a dat pe spate. totusi, reteta asta fara zahar s-ar putea sa ma faca curioasa!
depinde si cat de insiropata e, sa stii. Nici mie nu imi place, daca e doar stropita cu sirop.