Mâna sus cine se simte mai trist iarna! Ne trezim cu greu, suntem mereu obosiți, fără chef de ieșit cu prietenii sau cu poftă exagerată de dulce. Unii îi zic depresie de-a dreptul. Eu le numesc episoade depresive. Ce se întâmplă cu noi iarna? Avem lumină naturală foarte puține ore pe zi și atunci este oricum mai mereu înnorat. E frig. Trebuie să ne îmbrăcăm gros și ne pierdem parțial libertatea de mișcare. Mediul înconjurător e foarte zgârcit când vine vorba de diversitate cromatică. Toate acești factori ne afectează. Iată 5 lucruri pe care trebuie sau putem să le facem pentru a combate depresia de iarnă și a ne recăpăta pofta de viață.
Baia de lumină
Ei bine, nu temperaturile scăzute sunt principalele vinovate de starea de apatie, ci privarea de lumină, de soare. Chiar dacă încercăm să petrecem mai mult timp afară, lipsa razelor soarelui își spune cuvântul. Producția de melatonină este redusă și noi ne simțim în continuare triști.
O excursie într-o țară însorită ți-ar prinde bine în această perioadă – asta e clar. Dar n-ai nici timp, nici bani de vacanțe în țări exotice. Cu banii pe care-i dai acum să mergi în Thailanda, îți iei 3 vacanțe în Europa. Am calculat eu pe pagina cu oferte sejururi Antalya. Mai bine te tratezi cu o lampă terapeutică (se bucură de mare succes la publicul din țările nordice, unde soarele este și mai scump la vedere) și aștepți primăvara. De bun augur este și o plimbare pe zăpadă pentru că zăpada reflectă lumina și o face mai puternică. Fix ce avem nevoie.
Planificarea vacanței
Gândurile pozitive ne ajută foarte mult să combatem depresia. Ce ne poate stimula mai bine latura optimistă, dacă nu gândul la vacanța de vară? Simplul fapt că începem să ne planificăm vacanța ne dă o stare de bine. În plus, e și practic să facem treaba asta iarna pentru că în extra-sezon prețurile la pachete turistice sunt mai mici. Dacă vă uitați puțin la aceste oferte Thassos 2018, o să vedeți că reducerile ajung și la 200 de euro pentru pachetele de două persoane pe 7 zile.
Schimbarea alimentației
Ușor de zis, greu de făcut. Deși organismul cere carbohidrați, grăsimi și dulciuri la greu, nu de ele are el nevoie pentru a lupta cu depresia de iarnă. De fapt, sunt chiar dușmani de temut. Cel mai bine este să te orientezi spre mâncăruri ușoare, să reduci cantitatea de zahăr și grăsimi, să introduci cel puțin 2-3 porții de fructe și legume în alimentația zilnică. Nu uita nici de apă! Foarte mulți sunt cei care beau prea puțină apă iarna.
Mișcarea
Sportul de orice fel ne face bine. Nu contează că nu-ți place la sală sau că nu ai chef să alergi îmbrăcat în haine de jogging de iarnă. Simplele plimbări lungi sunt de efect în lupta cu depresia de iarnă, mai ales că ele ne ajută să și slăbim (că tot ne-am îngrășat toți de sărbători!). Să nu uităm că apetitul e crescut în această perioadă și kilogramele în plus ne afectează starea de spirit! Facem mișcare, ne simțim mai bine la nivel psihic, slăbim, crește respectul de sine și avem și avantajul de a arăta bine în sejurul acela pe care-l planificăm în Turcia sau în Grecia, nu?
Aromaterapia
Parte din magia Crăciunului vine din mirosurile specifice sărbătorii. Mirosul de brad, de coji de portocale, de cozonaci proaspăt scoși din cuptor – toate astea ne dau o stare de bine. Că suntem conștienți sau nu, un banal miros care ne iese în cale ne poate modifica starea de spirit. Pe asta se bazează aromaterapia. Lumânările parfumate, difuzoarele de arome, un simplu ulei esențial adăugat în apa din cadă, un parfum de iarnă pe care ți l-ai dorit de mult pot deveni tratamente pentru depresie.
Stările depresive nu dispar peste noapte. E nevoie de timp și voință pentru a lupta cu ele, dar le putem învinge parțial. Nu vom scăpa niciodată definitiv de ele. Suntem prea stresați și prea grăbiți. Important e să știm cum să le ținem în frâu, să nu le permitem să evolueze într-o depresie majoră.
Sa stii ca nu ar fi rau daca am putea respecta conditiile acestea sa trecem mai usor peste momentele urate.
Si eu am trecut printr o perioada asemanatoare. De fapt cred ca toti avem acele momente de izolare si singuratate.., este doar o perioada mai urata.
Depinde de noi sa fie doar o perioada si sa nu devina o stare generala.
Am trecut prin perioada asta din păcate 😢 și încă mai trec iarna🤔voi tine cont de sfaturile tale😘
Cred ca toti trecem prin asta, nu te intrista!
Intotdeauna iarna e o perioada mai dificila, poate si pentru ca iesim de la caldura, din casa, afara la frig. Sau poate pentru ca sunt sarbatorile de iarna, alergam prin magazine o luna intreaga si apoi gata, am ramas si fara bani, si fara energie si asa mai departe. Mie imi prinde bine un concediu de relaxare la tara..fara PC, semnal la telefon..
Poate fi valabila si cauza financiara, sa stii. Mie imi place frigul, deci la mine sigur nu temperatura e vinovata de stare.
Pfff…articolul tau a picat la tanc…astazi cand am venit de la munci mi-a fost tare frig…imi vine sa nu mai ies din casa, nu suport frigul. Bine ca nu a mai fost si flescaraie pe jos ca ieri…
Pana in aprilie, o sa tot fie fleoscaiala, Diana.
EU iarna trec prin depresia cum să trec cu bine peste iarnă 😀 in general, am foarte multe de făcut încât nu am timp de depresie, cred că așa e cel mai bine, să ai mintea ocupată cu lucruri frumoase.
Sa stii timpul cred ca il avem plin cu totii, dar conteaza si cu ce il umplem. Daca e numai munca… nu e bine.
Depresiva perioada, dar si asta in etape. Depinde de situatie. Pe unii sarbatorile reprezinta o perioada mai grea. Pentru altii caldura si lumina naturala. Ce e drept, iarna e mult mai obositoare. Faptul ca ziua e mai scurta decat noaptea e un prim factor. Apoi frigul de afara ne moleseste total si ne face sa hibernam mai mult. Iar cand suna ceasul dimineata, iti vine sa il arunci pe geam. Planificarea vacantei e o idee excelenta.
La drept vorbind, ceasul l-am arunca pe geam in orice anotimp 🙂
La mine, depresia e pemanenta, cauzele le cam stiu si din pacate nu prea pot sa le elimin. Am ajuns la concluzia, ca indiferent cate sfaturi as citi, indiferent de remedii naturale sau medicamentoase as folosi,la mentalul meu e cheia, sa fac pace cu mine insami si cu problemele pe care le am. Problema este ca nu stiu cum, atata timp cat problemele vin una dupa alta ca un tavalug, de paca nu as avea destule. Se cunoaste ca a scris o depresiva, nu ?
Cand avem probleme de sanatate, depresia este inevitabila.
Desi am motive sa sufar de depresie eu cred ca nu am si aceasta boala desi mananc dulce la greu. Miscare fac, o alimentatie echibrata am, concediul nu mi-l planific pentru ca nu stiu cand voi putea merge.
Toti avem zile negreu si zile frumoase. Daca exista un ecchilibru, e ok.
Gandul la vacanta ma ajuta si pe mine sa trec mai usor peste perioada asta cenusie…
🙂 anul asta si eu visez la vancanta. Nu am fost de 2 ani in concediu.
Prin etapa asta trec de cateva luni si eu. Vacanta pica din start, zapada nu avem, ramane lampa si un difuzor pentru aromoterapie. Acum! Poti sa ma indrumi si de unde sa le iau si poate imi pui si niste poze cu ceva modele, la un pret bun. Super bun articolul tau!
Livia, la lampi nu ma bag, dar difuzor incerc sa fac poza cand ma duc la cumnata-mea, ca are ea unul misto.
Mulțumim de sfaturi. .Sunt binevenite pentru persoanele care trec prin aceasta situație
Miscarea o bifez cu brio. Pe langa sala de 2 ori pe saptamana, m-am apucat de yoga si o fac aproape zilnic (de 5-6 ori pe saptamana). Si merg si foarte mult pe jos (la inceput era doar necesitate sa strabat orasul in lung si-n lat, neavand bani de spart pe mijloacele de transport in comun, insa apoi activitatea asta a devenit o obisnuinta, chiar una sanatoasa).
Aromaterapia o bifez chiar in perioada asta, ca tocmai mi-am comandat niste tarte care se ard in suportul in care se pune de obicei uleiul.
Cat despre vacante… uneori mi-e si frica sa mai visez la prea multe destinatii. Alteori, insa, stiu ca trebuie sa visez la ele pentru a-mi impune sa le fac sa devina realitate. Pana sa incep sa ies din tara nu ma interesau vacantele, insa a fost suficient sa plec o singura data si sa-mi doresc apoi sa vad cat mai multe tari. E o experienta extrem de frumoasa. As renunta la multe lucruri din viata mea pentru a putea calatori in continuare. Da, la vacante nu vreau sa renunt niciodata. E clar una dintre cele mai bune terapii ^_^
Girl, tu chiar faci si Yoga? Intrebarea mea este cand ai tu timp de atatea chestii? Pe bune, nu sunt doar vorbe. Ma uimesti.
Multumim pentru sfaturi. Cu siguranta sunt foarte utile celor care au astfel de probleme.
Eu stau toata ziua cu becul aprins, folosesc aromaterapia, dar cam atat, ca vacanta anul asta nu cred ca o sa am asa ca ma multumesc cu plimbarile.
cred ca in lipsa de altceva e bun si becul.
La mine cel mai eficient antidepresiv (îl iau doar preventiv, nu că aș avea nevoie) este un vin fiert dintr-un soi aromat cum ar fi Busuioaca de Bohotin sau, dacă mi-e prea lene să umblu cu ibricul, o Băbească Neagră de Nicorești, de culoarea rubinului țigănesc, gustată alene cât mă uit la un film de acțiune.
Radu,sa stii ca eu de la tratamentul tau ma inmoi ca o lumanare topita. Din doua guri de vin fiert, deja mi se taie picioarele.
🙂 Cred că te alinți. Alcoolul devine volatil la creșterea temperaturii. Adică o bună parte se evaporă!
Ții minte că promisesem să dezvălui beneficiile vinului roșu? Iată câte ceva(și e pe bune): „Vinul Rosu, sursa naturala a longevitatii
Datorita continutului ridicat de Resveratrol, Vinul Rosu are un puternic efect antiinflamator si antibacterian. Mentine fermitatea pielii, elasticitatea, impiedica imbatrinirea prematura, imbunatateste memoria, creste imunitatea organismului impotriva stresului, scade nivelul de glicemie si imbunatateste vederea. Indeparteaza din organism radicalii liberi, normalizeaza nivelul de lichide in sange, imbunatateste circulatia sanguina, arterele ramanand elastice, regleaza nivelul colesterolului.
Resveratrolul este, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, considerat mai puternic de 4-5 ori decât betacarotenul, de 50 de ori decât Vitamina E și de 20 de ori decât Vitamina C.”
Radu, in mare stiu cam ce beneficii ofera vinul, dar crede-ma ca nu ma alint deloc. Nu doar de la vine, ci de la orice tarie, am niste stari foarte neplacute.
pe mine stii ce ma ajuta? mersul la sala, ma energizeaza, alergatul cu aki pe afara (daca e si zapada, e si mai funny), o ciocolata calda si un film bun, dar si cititul sau scisul pe blog. ma scapa imediat de orice depresie!
Plimbarile cu Piki imi sunt si mie cele mai dragi, numai ca al meu nu prea accepta lesa.
Mamaaaa, ce bine ai nimerit-o! Acum 2 zile mi-am tratat depresia de iarna cu un sejur in Grecia, gasit la uimitorul pret de 460 de lei de persoana, 6 nopti cazare, transport si demipensiune. Mai sunt luni bune pana cand vom pleca efectiv, dar orice urma de despresie a disparut, in minte deja m-am apucat sa fac bagajele
Si tine cont ca tratamentul asta se elibereaza fara retata.
Aoleu ce bine prinde articolul tau! Deja mi-a trecut depresia de iarna doar citindu-l. Si stii de ce?Pentru ca noi visam la o excursie in Grecia anul asta si tu m-ai trimis sa vad ce oferte sunt 🙂 Deja ma simt mai bine, jumate sunt acolo la plaja, la mare :)))
Sper sa gasesti ceva pe placul tau si care sa se incadreze in buget. Te invidiez nitel. Eu o sa imi fac o vacanta scurta in tara, dar tot sunt fericita.
nu stiu daca anotimpul este de vina pentru depresie,cred ca suferinta si durerea din jur ma face sa devin depresiv
Sigur ca si acestea ne afecteaza….
Bune sfaturi, si eu astept sa vina primavara, nu-mi place sa ma imbrac ca un urs…sa fie frig….sa se intunece repede…..asa ca…hai cu primavaraaaa :))).
norocul meu ca nu am nevoie sa ma imbrac gros 😛
Eu ma simt foarte bine daca reusesc sa ies macar o ora, doua, in jurul amiezii – mai ales in zilele insorite. Zapada e un bonus 🙂
am vazut ca in ultima vreme iesi des la plimbare. Te felicit.
Eu nu am problema asta, cel putin pana acum nu m-am lovit de ea. Insa o usoara stare de tristete am mai intampinat, am nevoie de un impuls, o sesiune de shopping si imi trece :))
Shoppingul e un tratament excelent, Cris. Mai ales la femei.
Tocmai am trecut pe placa „healthy” cu mancat mai sanatos si miscare si sper sa ma mentin asa. Cu dulciurile ma si abtin si sper ca ma ajuta si pastila de crom pe care o iau cu drag dimineata :-)).
In rest, am si eu pase in care nu am niciun chef, nicio dispozitie. Dar trec repede. In general, cand e nicicum pe afara, cand e vremea asta posaca, gri, amorteala, chestii…
Eu am incercat cu acel crom, dar nu prea m-a ajutat. La mine a mers mai bine cu capsulele de ananas, dar parca nu as mai lua nici pastile pentru moment.
Si eu sunt o persoana solara ( sunt nascuta la sfarsitul lui mai ..cred ca de asta ) :))) si cand zilele de iarna sunt mohorate , am o stare asa de apatica , de nu ma pot mobiliza deloc .:X:X . Insa daca apare un pic de soare ,..sau ninge cu fulgi mari , frumosi si pufosi ,,,,ies prin gradina , ma joc cu pisicutele ..si-mi trece starea de apatie :))) In rest , pentru mine functioneaza relaxarea prin muzica , am si pe telefon si pe calc . salvate toate melodiile mele preferate…le ascult …si-mi revine cheful de viata :))) asta e :))
Hei, ne asemanam foarte mult si suntem amandoua nascute in mai. Eu sunt pe 22.
Pentru cine se simte stors de energie iarna ii recomand sa faca dozarea de vitamina D si sa ia corespunzator (sub teste de sange, de repetat pentru ca nu toate suplimentele functioneaza). Doar ca noi am ales ca in locul banilor petrecuti pe la medic, teste, farmacie sa ne platim vacante iarna de iarna in sudul europei. Si efectul este inegalabil, acum ma roade ideea de a cumpara ceva casa pe acolo si sa mergem iarna de iarna 😀 😀 .
In rest, confirm, sportul ajuta, si 10-20min. in casa seara face diferenta la circulatia periferica, iar dupa pragul de 10 minute nu mai simt acea inertie (=lene) de a nu face nimic si a ma cocolosi in patura pufoasa.
La mine si mancarea grasa ajuta (de ceva zile visez o paine calda cu slana dar cum slana de calitate nu am de unde iar de supermarket nu imi permit pt ca sunt tratate cu ceva chestii alergenice de la afumarea chimica) am ramas sa imi fac cate o paine calda cu unt. Zaharul insa nu, la mine era dependenta deja, am reusit sa ies din ea (cu eforturi mari si rabdare la energia fluctuanta pentru cateva saptamani).
Daca iti iei casa acolo, ne-o inchiriezi si noua cand nu mergi tu in vacanta, nu?
Sa stii ca si eu tot seara fac mai multa miscare si unii zic ca nu e bine, dar pe mine ma ajuta. Imi da si energie si ma ajuta sa ma concentrez mai bine cand scriu pe blog (cam noaptea fac asta).
Mie planificarea vacantei îmi da un tonus așa bun!!! Sunt o mare iubitoare de vacante și asta ma ajuta sa trec cu bine peste orice problema.
In Thassos îmi place mult de tot. Dacă n-ai fost chiar îți recomand o vacanța acolo
Nu am fost, dar evident ca as vrea sa ajung pentru plajele alea minunate.