De ce, cum și ce trebuie să sterilizăm pentru a ne crește bebelușii sănătoși?

bebelusi de strerilizam biberoanele

Atunci când vine vorba de creșterea și alimentația bebelușului, fiecare mamă și fiecare medic au propriile lor opinii. Unul recomandă ceva, altul vine și spune că un studiu mai recent indică altceva. Ce era valabil acum 15 ani, este de condamnat azi (vezi vârsta la care se introdusă supa în alimentație și schema de diversificare!). Un lucru care nu s-a schimbat totuși este necesitatea sterilizării biberoanelor.

De ce este nevoie să sterilizăm biberoanele?

Indiferent din ce material este fabricat un biberon (sticla sau plastic), acesta trebuie curățat și dezinfectat bine după fiecare utilizare. Laptele este cunoscut ca fiind cea mai bună hrană pentru bacterii (când facem o extracție dentară, primim interdicție la lactate pentru a nu ne trezi cu infecție).

Oricât de bine ar fi spălat un recipient în care s-a ținut lapte, rămân multe locuri greu accesibile în care e posibil să persiste urme de lapte. Acolo se vor dezvolta bacterii care nu trebuie să ajungă în corpul bebelușului insuficient pregătit din punct de vedere imunitar pentru o astfel de întâlnire. De-asta pe listele de cumpărături ale tuturor viitoarelor mămici găsim și sterilizatoare biberoane.

Ce trebuie neapărat sterilizat?

Ce sterilizăm? Am stabilit deja că biberoanele sunt pe lista obiectelor de sterilizat obligatoriu. Alte lucruri care mai trebuie dezinfectate prin metoda sterilizării sunt: suzetele, vesela și tacâmurile și chiar jucăriile acelea speciale pentru dentiție.

ce sterilizăm in sterilizatoare

Cam tot ce intră în gurița bebelușului, până la vârsta de 6-9 luni sau chiar un an, trebuie sterilizat. Acum depinde și de cât de repede se dezvoltă bebe pentru că, dacă la 6 luni el deja pleacă de-a bușilea și începe să exploreze casa, va duce la gură cam tot ce îi iese în cale, deci sterilizarea tacâmurilor și a jucăriilor deja nu mai e la fel de importantă, de vreme ce el este deja expus la o serie de bacterii.

Ce metode de sterilizare putem folosi?

Cea mai cunoscută este metoda clasică, pe care o foloseau și mamele și bunicile noastre – sterilizarea prin fierbere. După ce biberoanele, suzetele și alte obiecte ale bebelușului sunt spălate foarte bine, ele se fierb 5 minute și apoi se scot din oală și se lasă să se usuce la aer.

O a doua metodă, mai simplă, este cea de sterilizare în cuptorul cu microunde. Se pare că nu toate recipientele suportă acest tip de sterilizare.

Mămicile care au mașină de spălat vase, o pot folosi pentru sterilizarea biberoanelor. Spălate la temperaturi de peste 80 de grade, nu mai rămâne nici urmă de bacterii pe ele. Așa zic specialiștii. Eu am anumite dubii.

A patra metodă este sterilizarea chimică. Se pare că există niște soluții speciale pe care le putem pune în apă rece, lăsăm acolo biberoanele 30 de minute și le scoatem dezinfectate. Nu vreau să intru în polemici, dar eu la asta nu aș apela niciodată. CHIMIC îmi sună rău.

Cea mai bună variantă mi se pare cea cu sterilizatoare electrice. Sunt cel mai simplu de utilizat și cele mai sigure. Nu riști să spargi biberonul, nu trebuie să pierzi timp cu fierberea, doar pui în ele obiectele de sterilizat și îți vezi de treabă. La 100 -150 de lei deja poți lua un sterilizator foarte bun care să-ți ușureze următorul an din viață. Poți să alegi unul care are și funcție de încălzire și te mai scapă de un stres.

sterilizator electric 6 biberoane

Nu este cazul să ne facem griji în privința consumului unui sterilizator electric, dar n-ar fi rău să achiziționați un sterilizator cât mai încăpător, în genul acestui sterilizator electric pentru 6 biberoane KidsCare KC102. De ce să sterilizezi de 5 ori pe zi, când poți steriliza o singură dată mai multe obiecte? Plus că, dacă optezi pentru un sterilizator din acela pentru un singur biberon, când vei vrea să dezinfectezi în el un bol sau o farfurioară, s-ar putea să ai surpriza să nu încapă în el.

În funcție de nevoi și de disponibilitatea financiară, fiecare mămică alege varianta care i se potrivește cel mai bine. Important este doar să avem obiectele care țin de alimentația bebelușului sterilizate în primele luni de viață.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 06/01/2018
    Răspunde

    Inca nu sunt maimica si nu as putea sa.mi dau cu parerea despre ce este bine pentru copiii..oricum este timp destul pentru a invata nu? 🤗😘

    1. Invatam impreuna, Oana. Eu fac cursuri cu verisoara.

    • Tatiana Sorina
    • 06/01/2018
    Răspunde

    Eu cand va fi Luisa mea mamica voi steriliza la fel cum am sterilizat si ei,adica babeste,prin fierbere.

    1. ramane de vazut daca te va lasa ea.

  1. Sora mea steriliza cu grija tot pentru a fi sigura ca elimina orice bacterie si stres.
    E importanta sterilizarea pentru ca vorbim de siguranta copilului.

    1. La fel zic si eu, dar uite ca sunt si persoane care zic ca nu e musai sa sterilizam…

  2. Am tot cautat sterilizatoare electrice, insa nu am reusit sa ma hotarasc pana acum. Multumesc caietul-cristinei.ro

    1. Spor la cumparaturi!

  3. stiu ca e foarte important ca unele obiecte sa fie sterilizate, cel putin biberoanele e musai. ma gandeam la fierbere, dar adevarul e ca atunci cand vorbim de aparatura moderna…

    1. Eu nu m-as vedea stannd sa le fierb, sincer.

  4. Eu l-am alaptat si inca il alaptez pe cel mic asa ca nu am fost nevoita sa sterilizez prea mult. Biberonul pentru apa il sterilizez prin fierbere insa acum deja pune mana peste tot si chiar linge pe jos :))

    1. la voi deja nu mai e cazul de sterilizare. Sa cresteti mari!

  5. Răspunde

    Mai, sa stii ca eu, acum 6 ani inca mai foloseam metoda clasica a sterilizarii prin fierbere. Dar intre timp, ce-i drept, preturile la sterilizatoare au mai scazut si acum daca as avea iar nevoie mi-as cumpara unul.

    1. Acum cativa ani stiu ca erau scumpe. Dar acum, la 100 de lei, eu sigur mi-as lua, sa nu stau sa fierb.

    • Valeria Chertes
    • 06/01/2018
    Răspunde

    In ziua de azi sunt atât de multe lucruri care te ajuta în creșterea unui copil.

    1. ar trebui sa fie floare la ureche sa il cresti, nu?

    • Nicolae Claudia
    • 06/01/2018
    Răspunde

    Eu am sterilizat biberoanele prin metoda veche, adica prin fierbere. Aveam o oala mare, in care incapeau 5, 6 biberoane o data

    1. Si le fierbeai pe toate odata pe zi?

    • Albu Steluta Georgiana
    • 06/01/2018
    Răspunde

    Si eu am avut pentru Jasmine stertilizator. L-am folosit pana hat-hat! Era mai comod, iar cand ai un pui mic trebuie sa ai tot ce-ti trebuie sa faci rapid totul…pana se trezeste 🙂

    1. la asta ma gandesc si eu prima data, la comoditate.

  6. Răspunde

    Sterilizatorul este sfant. Eu am avut unul si am facut abuz de el.

    1. Mamica moderna. Nici nu ma asteptam sa te aud pe tine ca le-ai fiert.

    • ghelbere elena
    • 07/01/2018
    Răspunde

    Multe s-au schimbat de cand am devenit eu mama si toate schimbarile vin in ajutorul tinerei mamici.

    1. Si tot greu e sa fii mama.

  7. Răspunde

    Eu am folosit metoda clasica, le-am sterilizat prin fierbere, si cu ajutorul cuptorului cu microunde.

    1. La microunde am auzit mai multa lume ca apeleaza.

  8. Răspunde

    La cei mari am sterilizat prin fierbere. La fata mica mi-a spus moasa ca nu-i nevoie sa sterilizez nimic, ca doar nici pentru noi nu sterilizam vasele. Ca era buna metoda cind apa de spalat nu era potabila, dar in zilele noastre n-are nici un rost. Am facut asa: spalate bine si nu s-a intimplat nimic. Am sterilizat biberoanele doar cind le-am cumparat. E drept ca le spalam mai mult la masina, dar la programul normal de vase, nu la 80°. La vesela chiar ca nu mi-am pus problema dezinfectarii, nici macar la copiii mari.

    1. dupa cum ziceam, cate guri se deschid, atatea pareri avem. Majoritatea medicilor considera ca bacteriile pe care le dezvolta formula de lapte si laptele in general sunt prea greu de dus in primele luni de viata.

      1. Răspunde

        La noi tot felul de organisme la nivel inalt (Agentia nationala de sanatate publica, asociatia de neonatologie…) zic ca e inutil. Se recomanda doar la spital, unde sunt bebelusi f fragili: unde sunt conditii stricte de igiena, unde dupa ce s-au sterilizat se iau cu o clema sterila si se pun la frigider iar dupa 24 ore nu se mai considera sterile. Pe cind acasa nimeni nu lucreaza in conditii sterile, asa ca un biberon sterilizat si uscat la aer e la fel de steril ca unul spalat bine de mina.
        Mai mult, sterilizarea nu se recomanda nici macar la prematuri dupa intoarcerea acasa, pentru ca odata acasa, un prematur e considerat la fel de sanatos ca un bebelus la termen.
        La cei mari am sterilizat , dar oricum numai 3 luni, la cea mica faptul ca n-am sterilizat nimic mi-a simplificat simtitor viata .

        1. Eu iti respect parerea, dar nu o pot impartasi. Si nici nu vreau sa intru in polemici 😀

    • Catalina Sora
    • 07/01/2018
    Răspunde

    Gasesc ca sterilizatorul este de nelipsit pentru o mamica

    1. Inteleg ca se poate si fara.

  9. Cand era Flaviu mic-mic, ne gandisem si noi la un asemenea aparat. Apoi, timpul a trecut si am renuntat. E drept, fierbeam tot ce apucam, iar asta lua timp. Si era super „distractiv” mai ales pe timp de noapte cand trebuia sa fierbi apa pentru a steriliza cate un biberon.

    1. Nici nu vreau sa ma gandesc. Bine ca m-am nascut suficient de tarziu cat sa nu fiu nevoita sa fac asta.

  10. Răspunde

    Pana sa o nasc pe Ante mi-am cumparat si eu tot ce trebuia pentru un bebe mic, inclusiv un sterilizator. Ei ii mai dadeam dupa 3 luni cate 40 ml lapte praf seara, deci l-am folosit putin. Insa Sofia nu a acceptat sub nici o forma biberonul…pe ea am alaptat-o exclusiv, iar sterilizatorul l-am dat si eu mai departe. Intr-adevar, este foarte bun mai ales cand ai mai multe biberoane.

    1. Asta e unul din avantajele de a alapta. Scapi de sterilizat zilnic.

  11. Răspunde

    la inceput speriata de bombe sterilizam si calcam. Dupa 2-3 luni am inceput sa ma relaxez si sa ma bucur de liniste si timp. Copila nu s-a imbolnavit de 7 ani deci ce fac, fac bine pentru noi.
    Din pacate sterilizarea omoara si bacteriile utile (de fapt prima data bacteriile utile omoara, cele patogene s-au facut mai puternice fix datorita interventiei umane) si asta implica tot felul de boli adiacente (probleme de digestie, probleme de tranzit intestinal, unele probleme de piele, candida etc, ba chiar e descoperita o legatura intre depresie si lipsa unor bacterii utile).

    1. te superi daca aici nu sunt de acord cu tine? poate ca nu am citit cat citesti tu, dar pana si mamele noastre, asa inapoiate cum erau, faceau treaba asta si are logica. Nu zic ca nu e logic ce spui tu, doar ca eu as scoate treptat sterilizarea din rutina, incepand de pe la 5 luni asa.

  12. Ia uite ce ma asteapta! :)) salvez articolul tau sa il am la indemana.

    1. Daca alaptezi, ceea ce iti si doresc, ai scapat de multa munca.

  13. Răspunde

    Faceau ca nu aveau detergenti, nu aveau apa potabila. Cand nu am avut detergent de vase potrivit si eu am fiert biberoane fix pt ca fiertul spala si curata prin toate cotloanele. Despre ce era alta data, eu am crescut pe langa un frate cu 10 ani mai mic, asa ca am vazut si fiert de scutece si de sticle de biberon (care nu era altceva decat o sticla de pepsi, si aia cu greu obtinuta). Sa mai zic de apa fiarta pt baut …. dupa ce apa de la robinet venea cu intermitente, o tineam in galeti, si realmente am gasit viermi! si era si maro, si asta nu o data, ci periodic …
    Sa zic de broastele din fantana de la tzara? 🙂 Apa din care beam cu totii? .
    As scrie multe despre mizeria de alta data dar ingrozesc pe multi. Astazi apa la robinet miroase ea a clor si o lasam sa curga cateva minute pt a pleca resturile de pe tzevi dar este minunata in comparatie cu ce am trait alta data …

    Despre importanta bacteriilor fain vorbeste Rob Knight prin TED. Am inceput sa citesc despre dupa ce am vazut adulti si copii cu probleme grave de sanatate, digestie, obezitate si constipatie si balonare cronica, candida cronica, alergii si astm, unde se prescriu … bacterii ca tratament, bacterii scumpe., tratament timp de saptamani Si se pare ca e cauzat si de copilaria timpurie, cum ca cezarienele ar rapi contactul bebelusului cu bacteriile de pe tractul vaginal, tinutul bebelusului pe pieptul in contact direct cu pielea mamei, dar si modul steril al intregii alimentatii (fiecare mancare gatita duce la o sterilizare completa) etc.

    1. nu ma contrazic ca stiu ca tu citesti mai mult in domeniu. Eu la apa am sa comentez. Eu am crescut cu apa aia de la tara. Acum am apa tot de put. Eu nu suport apa imbuteliata si nici nu am incredere in ea. Iar de la apa de la chiuveta, ma stric la stomac in 10 minute. Eu o prefer pe aia din put.

  14. Răspunde

    De acord cu o femeie. Asta imi zicea si mie moasa: cind apa nu era potabila fierbeai si sterilizai. Azi nu are rost. Doar ca unii profita de fricile unei viitoare mame si incearca sa o faca sa creada ca are nevoie de un intreg arsenal ca sa creasca un bebelus.
    Apoi e o lege a naturii, care face ca atunci cind ceva dispare, sa fie rapid inlocuit de altceva. Asa si bacteriile: iei, dezinfectezi si scapi de cele care oricum se gasesc, ramine cimp liber pentru altele, care nu mai sunt asa de prietenoase. Sa schimbam paradigma zic! Microbii nu-s bau-bau!

    1. Stiu ca am mai citit pe la voi chestii de genul ca prea mult dezinfectat strica. Practic, pot sa nu ma mai spal nici pe maini, in ideea ca bacteriile sunt bune? Nu zic ca nu vorbim si e strategii de marketing, dar nici in extrema cealalta nu m-as duce.

  15. Răspunde

    Adaug la ce zice Elena: rezistenta bacteriilor la antibiotice a aparut fix in mediile cele mai sterile si mai dezinfectate. Gandeste-te la spitalele romanesti.
    Mai nou o practica a spitalelor (japonia) e sa le construiasca pt cativa ani si sa le arda. Mi s-a parut crunt initial cand am auzit. Apoi am citit intamplator presa romaneasca, si am facut legatura cu amintirile mele din perioada comunista (erau aceleasi probleme cu infectiile intraspitalicesti).

    1. zici ca spitalul e mediu steril si deinfectat? Noptierele nu le sterge nimeni dupa ce pleaca un pacient. Pe jos nu se matura si nu se sterge cu saptamanile in saloane. Dezinfectanti pentru vizitatori nu sunt…

    • Anda Stanciu
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Încă nu am copii,dar sunt binevenite aceste sfaturi. .invat și eu câte ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares