Ce se întâmplă când o colegă bloggeriță gătește ceva care-i place soțului tău și tu îl mai și etichetezi la postarea ei? Ei bine, se lasă cu bucătăreală. După ce Cătălina Coman de la portiadecitit.ro ne-a păcut poftă cu ai ei covridogi (crenvurști în aluat), doar nu era să treacă weekend-ul fără să ne facem și noi pofta, nu? Numai că, să vedeți surpriză! De data asta a gătit domnul Dragomir. Vineri seara îi zic în glumă că, dacă se trezește primul sâmbătă, să frământe el aluatul. Nici nu mi-a dat prin cap că a luat-o de bună, el care nu a mai frământat niciodată până acum.
Ei bine, când m-am trezit, el avea aluatul gata și îl punea la dospit. Dacă tot făcuse partea cea mai grea, eu am decis să mă ocup de curățenie și l-am lăsat să-și facă de cap până la final, deci meritele pentru preparatul de astăzi îi aparțin în totalitate.
A pornit de la rețeta Cătălinei, dar a mai căutat și altele, motiv pentru care rețeta noastră arată puțin diferit de a ei.
Pentru cocă s-au folosit 500 de grame de făină, 200 ml apă + 200 ml lapte dulce, un gălbenuș de ou, 4 linguri de ulei, un pliculeț de drojdie uscată, o linguriță de sare și una de zahăr. Mai aveți nevoie de un ou, câteva linguri de lapte și semințe de susan pentru finisaj. Din cantitățile astea puteți face vreo 15 – 20 de crenvurști – depinde dacă sunt mari sau mici. Dacă vreți mai puțini, folosiți jumătate din cantitățile menționate de mine.
Se cerne făina într-un bol încăpător. În mijlocul ei, facem o adâncitură în care amestecăm câteva linguri de apă călduță cu sarea, zahărul și drojdia. Se lasă 2-3 minute să se activeze drojdia și apoi se adaugă restul de lapte și apă călduțe (apa e de preferat să nu o adăugați pe toată și să mai opriți în vas pentru că nu toate tipurile de făină înghit la fel de mult lichid) și gălbenușul de ou. Se frământă un aluat moale. Când coca nu se mai lipește de vas, dar este elastică, atunci este gata. În acest moment, adăugăm treptat cele 4 linguri de ulei continuând să mai frământăm până îl încorporăm în aluat. Se lasă aluatul la dospit cel puțin 30 de minute la loc călduț.
După dospire, întindem o foaie de aluat (presărăm blatul cu făină înainte) pe care o tăiem în fâșii lungi cu lățimea de 2 cm. Grosimea foii este variabilă, în funcție de cum vă place (sau nu) ca produsul să aibă mai multă pâine. Domnul meu bucătar a lăsat-o de jumătatea de centimetru grosime. Se ia un crenvurst și se poziționează cu un capăt pe capătul unei fășii de aluat. Se rulează aluatul, sub formă de spirală, în jurul crenvurștelui pentru a-l acoperi de la un capăt la altul.
După ce terminăm de rulat toți crenvurștii și îi avem așezați în tavă, îi ungem cu un ou bătut în care amestecăm 2-3 linguri de lapte și presărăm susan peste ei. Îi mai lăsăm să crească un sfert de oră, timp în care încălzim cuptorul. Noi i-am copt 35 de minute la 180 de grade.
Da, știu că nu sunt sănătoși acești crenvurști în aluat, că îngrașă și alte cele. Dar sunt buni și, când poftești la ei, mai bine ți-i faci tu acasă. Au E-uri, au calorii, au de toate. Dar… nimeni nu-i perfect.
Sunt mai buni decat orice snack cumparat, nu putem trai numai cu morcovi bio-bio.
Arata f. bine, ati modelat minunat, eu sunt anti talent…
Ciudat tare ca tocmai tu spui asta. De la tine ma asteptam la traditionalul Huooo ca mananc crenvursti.
Arata foarte bine. .O sa incerc din eu reteta
Spor la treaba.
Wow, ce bine arata crenvustii..vreau si eu sa incerc sa fac reteta asta ??
Pofta buna atunci!
Arata super bine. O sa incerc si eu varianta cu lapte in aluat.
ies buni si fara sigur, dar asa mai castiga pufosenie.
Te-Ai apucat serios de bucatareala.Arata apetisant și sunt cred și tare gustosi.
Daca am sot priceput, ce sa fac?
Am tot facut si eu, dar carnaciori in loc de crenvusti. Oricum , de ceva timp mi-am pus pofta in cui de la multe. Analizele au iesit dezastruoase si nu m-as alarma, dar nici nu ma simt bine. Azi dimineaa am mancat un crenvusti fiert, mi-a fost o greata, abia acum am scapat de ea.
Las-o mai moale macar o vreme. Si eu am perioade in care nu pun gura pe mezeluri ca stim toti ce au in ele.
Ce sot ai: „Ei bine, când m-am trezit, el avea aluatul gata și îl punea la dospit”. Asa da, a facut el munca cea mai grea :-)))
Sa va fie de bine! Din cand in cand, de ce sa nu mancam si ceva bun-bun. Chestiile bune-bune ingrasa, poate ca nu-s dintre cele mai eco, dar ce naiba…o viata avem. Nu zic bine?
da, era o poza pe FB care zicea ca astia care fac sport, tin dieta, tot vor muri intr-o zi. Asta ca o gluma, ca stim toti ce boli ne pasc pe astia dezecchlibrati.
Cat de bine arată . Am facut si eu dar nu arătau asa bine ca a domnului. Poate ar trebui să încerce sotul meu sa ii faca mai aspectosi.
Poate ca barbatii au mai multa rabdare?
Valeiiii, ce pofta imi e!! Bun bucatar ai!!
Arata senzational si n.or fi ei cei mai sanatosi dar merita mancati din cand in cand.
Sa-ti pui si tu sotul sa incerce!
Imi place reteta asta, o fur si eu.
Nu se numeste furat, ci inspirat.
Ai facut si tu? 🙂 Waw!!! Cand ajung acasa de la munci, fac si eu. Mi-ati facut o pofta de- mi cutg balele.
Sper ca ti-au iesti buni.
Ce bine arata! Prima data am crezut ca e tot articolul Catalinei cand am vazut covridogii, dar surpriza: sunt facuti de domnul Dragomir. Nu pot sa spun decat Bravo si sa va fie de bine. Eu zic Cris sa-l pui sa repete experienta ca doar barbatii sunt cei mai buni bucatari nu? 🙂
Al meu abia de cateva luni a inceput sa bucatareasca, dar ii place.
Fac si eu, dar mai rar. Fac cate doi de persoana pentru ca atunci cand se racesc nu ne mai plac. Din aluatul ce ramane fac niste turte in cratita de tuci care imi aduc aminte de turtele facute pe plita.
Pai si la noi au fost cam 2 de fiecare ca noi stam 8 persoane in curte.
Mai, chiar daca nu sunt sanatosi din ”o data” nu mai moare nimeni sau nu se ingrasa nimeni. O pofta din cand in cand cred ca e bine sa ne-o facem 😉
iti dai seama ca nu face nimeni asa ceva prea des.
Nu am facut pana acum in casa, dar imi cumparam de la patiserie
sa stii ca sunt mai buni astia.
Si eu am facut,sunt super buni. As manca toata ziua. :))
Eh, mai rarut e mai dragut.
Haaai mai Cristina :(( De ce ma chinui, de ceee?? :(( Arata mai bine decat la patiserie.
Imi deschid patiserie. Te iau de clienta?
Cred că soțul me ar fi super încântat de acest preparat, poate îi fac o surpriză într-o zi.
Sotul tau e incantat in mod sigur de tot ce gatesti tu.
Foarte apetisanți! Felicitări la amândoi, sunteți o pereche minunată și vă completați perfect! Mulțumesc pentru rețetă, trebuie să încerc și eu, poftesc și eu și soțul!
Ne si certam perfect, stai fara grija.
Arata super,felicitari sotului dar si tie pentru idee,o bunatate! O data de pofta nu strica,nu tin sa fiu perfecta la silueta,oricum cum nu mai e nimic bio si altele,acesta e numai bun ,yammmi,yammmi!
de silueta nu mai e vorba de mult la noi, e chestia de mezeluri ca sunt pacatoase rau.
Mmmmmmm, ce bine arata. Si semintele de deasupra mai ales. Pe sotul meu nu l-as putea pacali sa framante aluatul, dar din fericire o poate face masina de paine pentru noi. Cred ca o sa pregatesc si eu ceva cu aluat in weekend, ca mi-ai facut pofta.
am si eu masina de paine :D. Sa ma laud, dar e mai rapid la mana 😛
Felicitări domnului Dragomir, arată bine, cred că au fost și buni.
Când eram puștan și coboram în Gara de Nord primul lucru care-l făceam era să-mi iau un crenvuști la țepușă, cam cum e un hot-dog (știu, se scrie cremwurst). Era o dugheană pe Calea Griviței (pe un colț) vis a vis de fostul magazin Sora. La plecare tot pe acolo treceam. Ceream întotdeauna mai mult muștar! 🙂
Nu cred ca am mancat vreodata asa ceva, Radu.
am salvat reteta Catalinei, astept ocazia perfecta s-o fac si eu 😀 cred ca-n we ii vine randul, ca mor de pofta!
vad ca in weekedn ai dat-o pe chinezesc 😛
Si ce daca au E-uri? De parca exista cineva care nu mananca nesanatos candva …. vrand nevrand mancam si prostioare. Si eu ii iubesc si m-ati starnit …. voi face si eu reteta voastra
Eh, zicem si noi ca mezelurile sunt cele mai rele, ca asa nu mai mancam noi sanatos niciunul.
Bravo Cristina!Felicitări și soțului tău!De curând am cumpărat și sunt minunați!Ai voștri arată de vis!Îmi plouă în gură!
noi avem un sortiment preferat de crenvursti si de-aia am vrut sa ii facem acasa.
Am facut si eu o singura data cu aluat din comert. Chiar mi-au iesit buni, desi cred ca erau mai gustosi daca faceam eu aluatul.
Ai facut in foietaj? Noua nu ne place ala.