Weekend-ul trecut aveam o poftă nebună de baclava. Cea din comerț ne-a dezamăgit de cele mai multe ori. Am luat o dată din Kaufland și o dată din Lidl și ambele s-au dovedit a fi o porcărie foarte scumpă (10 lei vreo 6 bucățele mici mici mici). Singura baclava bună, pe care am mâncat-o în ultima vreme, a fost cea de la un magazin specializat pe deserturi turcesti, de undeva de pe Vatra Luminoasă. Așa am decis să ne apucăm să facem baclava, că doar n-o fi foc să încercăm, să vedem ce iese.
Am cumpărat următoarele: un pachet de foi de plăcintă, 400 de grame de nucă, un pachet de unt cu 60% grăsime. Zice lumea că de 80% trebuie, noua ne-a ieșit bine și cu unt mai slab și data viitoare fac cu d-ala de 40% ca să le arăt că tot e bună. De ce altceva mai ai nevoie? De 500 de grame de zahăr, de puțină scorțișoară, apă, 3-4 linguri de zeamă de lămâie, câteva vase pentru gătit și vreo jumătate de oră pentru prepararea desertului.
Am uns o tavă cu unt, am așezat prima foaie de plăcintă, am uns-o cu unt, am procedat la fel până la a 7-a foaie și peste aceasta din urmă am turnat nuca măcinată amestecată cu o linguriță de scorțișoară. Am uns următoarea foaie cu unt pe prima fața, am lipit fața respectivă de nucă și am continuat cu adăugatul foilor unse cu unt până la ultima. După ce am terminat de montat, tăiem baclavaua. Avem nevoie de un cuțit care să taie bine, ca să nu ne chinuim foarte mult. Fiecare o taie cum vrea, în cubulețe (mai mici sau mai mari), în romburi, în triunghiuri (puteți face și steluțe dacă aveți răbdarea necesară 😀 ).
Baclavaua se dă la cuptor, la 180 de grade, în cuptorul preîncins, pentru vreo 25 de minute. Nu știu să vă zic la cuptorul pe gaz cum stă treaba că m-am șmecherit de când mi-am cumpărat cuptorul electric, dar vă prindeți voi când e gata, că sunteți fete și băieți deștepți.
Între timp, punem la foc 500 de ml apă în care adăugăm 500 de grame de zahăr și zeama de lămâie și lăsăm să fiarbă vreo 10 minute acest sirop (din momentul în care dă în clocot). Când baclavaua este gata, turnăm peste ea siropul și o lăsăm liniștită măcar vreo 2 ore, până absoarbe ea tot lichidul. Probabil o să vi se pară că e prea mult sirop, dar credeți-mă că va fi înghițit tot de foi și de nucă.
Rezultatul arată cam așa și costurile sunt de vreo 30-35 de lei pentru o tavă imensă de baclava, din care am mâncat 10 persoane, pe care altfel am fi dat peste 100 de lei. Eu zic că merită să facem baclava acasă. Pentru data viitoare eu am să-mi cumpăr și nucșoară și apă de trandafiri și am de gând să încerc și varianta cu sirop din lapte.
Voi ați făcut până acum baclava în casă?
Super, arata apetisant. Sa ai pofta!😘
Reteta asta am sa ti-o fur tare mi-ai facut pofta.
ce ipocrizie, vrei sa ne arati ca gatesti cu alimente cu cat mai putine grasimi si, totusi, culmea, esti tot ditamai vita, ba te-ai mai si expandat. #sictir
Multumesc. Acum poti sa pleci, sa-ti vezi de viata ta minunata, de bubele tale de pe bot, de lipsa ta de bagat in seama si de anonimatul tau. Eu macar am curaj sa imi arat fata si curul. Tu nu.
Esti o acritura sinistra.
Saracul sau saraca de tine. Ce viata anosta trebuie sa ai de iti petreci timpul lasandu-mi mie mesaje la ora 10 seara sambata.
Nu pot sa cred ca se face atat de usor. Aveam impresia ca este tare laborioasa treaba! Incerc si eu criss
Ma omori :))) Am inghitit in sec de pofta! Uite ca eu nu am avut curaj sa fac baclava pentru ca e prea dulce. Dar daca ar fi sa gust o bucatica de la tine nu as refuza :p
Este dulce intr-adevar, dar se poate pune mai putin zahar. Eu am facut si una special pentru mama, care are diabet, cu miere, si mult mai putin dulce si era buna oricum.
Nu am făcut și nici nu am mâncat pana acum baclava. Cred ca acum este o ocazie potrivita 😃
Ce bine arata!
Nu am pregatit niciodata baclava in casa, iar ce am cumparat mi s-a parut cam dulce, mult prea dulce. Dar buna, desi scumpa. Ma gandesc ca pregatind-o tu, poti doza cantitatea de zahar. Si iese si mai ieftin, dupa cum bine ne-ai demonstrat.
Un cuptor electric visam si noi, alta viata cu el. 🙂
P.S.: Grija cu untul la 40% grasime, aia e grasime vegetala + unt, untar cum ar veni. Doar cu 60% e printre cele mai slabe unturi, eu asa stiu.
am retinut cu untul, dar merge si cu vegetal 😛
Vaiii…asa de dimineata imi faci o pofta de baclava. Daca am timp in weekendul acesta, le pregatesc si eu la fete. Arata super!!
Am facut o singura data si nu mi-a placut cum a iesit. Mi s-a parut mai buna cea de la cofetarie.
Nu am incercat niciodata acasa sa fac baclava. Mi se pare mult de lucru și sotul se satura dupa cateva bucati.
Baclavaua ta arata foarte bine!
Nu pot sa spun ca baclavaua e desertul meu preferat fiindca e prea dulce pentru gustul meu. Cea mai buna baclava am mancat-o insa anul asta la mare, la o patiserie cu specific turcesc.
Mi-ai facut maaaare pofta si imi place sa citesc la tine despre ce gatesti, pentru ca pui retete pe care le poate prepara oricine. Noi suntem numai 4, deci vom avea o perioada mai lunga din baclava. Yeey!
poti sa faci intr-o tava mai mica, din jumatati de foi 😛
Mi-ai facut pofta! Gata e pe lista!
Sunt convins că ți-au ieși super, dar când veniți în Constanța vă duc eu să mâncați baclavale de la mama lor. Să faceți schimb de impresii. Parol! 🙂
Promitem sa mancam pe rupte.
Mi-ai facut pofta de baclava 😀 . N-am facut in casa, dar am facut la restaurantul arabesc la care am lucrat in Anglia, acum vreo 4 ani sau chiar ceva mai mult. Imi amintesc ca ei in loc de unt foloseau untura topita de vaca (eu nu prea ma impacam cu gustul, dar la ei e un ingredient principal al preparatelor), iar in loc de nuca foloseam fistic pe care-l macinam in robot si apoi il amestecam cu apa de trandafir. Sincer, eu am considerat intotdeauna ca baclavaua pe care o stiam eu din Romania e mult mai buna decat aia cu fistic si untura de vaca pe care trebuia sa o fac acolo.
P.S.: Maine cred ca ma duc la cofetarie si imi iau un pic e baclava, chiar am poftit.
Suna nasol treaba aia cu untura. Bine ca nu prea mananc cumparat :))
N-am stiut de ce baclavaua de la arabi e mai rea decit aia cumparata de la greci. Untura o fi „secretul” 🙂
Am mancat la cofetarie baclavale si i s-au paruta atat de dulci incat mi-am spus ca nu ma mai ating de ele. Insa nu m-am gandit sa le fac eu in casa si sa micsorez cantitatea de zahar. Oricum gusturile in timp se schimba, acum parca mananc mai mult dulce. Drept dovada mananc multe nuci cu miere.
nucile cu miere sunt un deliciu. Sigur ca merge sa o faci mai putin dulce, sau poti face sirorpul cu miere sau indulcitor.
de curand s-a intors o ruda din Turcia si mi-a adus o baclava delicioasa
Imi imaginez ca e buna… doar e de la mama ei.
O singura data am mancat baclava din Lidl dar nu m.a dat pe spate si chiar am dat banii degeaba. As vrea sa incerc reteta ta sa vad ce iese, arata delicios.
auzi, tu citesti ganduri???? exact la baclava ma gandesc de zile… am vazut o emisiune la tv si mi s-a pus pata. am mai facut, dar acum cativa ani. abia astept sa fac zilele astea!
sa ne zici cand faci ca sa venim la tine!
Buna reteta! O voi incerca si eu. Sa nu-ti uiti naravul….de a gati….
Sunt destul de lenesa. Gatesc mai rar decat ar trebui.