Tot mai mulți dintre noi ne orientăm spre carnea de pui pentru că aceasta este considerată mult mai ușoară și mai puțin nocivă pentru organism, neavând un conținut bogat în grăsimi. Carnea albă este cea mai recomandată pentru cei care au probleme de ficat sau cardiovasculare. N-am să intru azi în polemici despre calitatea puilor de pe piața românească, ci am să presupun că aveți în frigider un piept de pui bun și singura problemă este că nu știți care este cea mai sănătoasă metodă de a-l găti fără ulei.
Iată cum poți obține un piept de pui sănătos și gustos fără adaos de ulei
1. În aparatul de gătit la aburi
Gătitul la aburi este cel mai sănătos pentru orice aliment, nu doar pentru pieptul de pui. Practic, aceasta este una din cele mai lente metode de preparare termică. Alimentele nu sunt fierte, ci infuzate lent în baie de aburi. Metoda nu este deloc noua. Ea este practicată de 3000 de ani, numai studiile sunt recente. Toate indică faptul că mâncarea gătită la abur nu doar că nu are nevoie de grăsimi și nu devine toxică, dar prin faptul că nu intră în contact direct cu apa, aceasta își menține și proprietățile nutritive în proporție mult mai mare. Astfel, retinolul, potasiul și fosforul din pieptul de pui se pierd doar în proporție de 10%, față de 30% – 35%, cât s-ar pierde prin fierbere.
Cel mai sănătos piept de pui îl veți obține în aparatul de gătit la aburi
Faptul că este gătit sănătos nu-l face totuși mai puțin savuros, dacă știți să-l marinați corect și să folosiți condimentele și ierburile aromatice potrivite. Chiar am văzut de curând un aparat de gătit cu aburi care are un compartiment special în care se adaugă plante aromatice și condimente. Este vorba despre modelul acesta. Aburul pătrunde în acel intensificator distribuind aromele în tot aparatul de gătit. Vom obține un piept de pui sănătos și delicios.
2. Pe suprafețe antiaderente
Avem o avalanșă de vase și aparate de gătit cu suprafața antiaderentă. Unele au înveliș de teflon, altele înveliș ceramic sau de piatră. Pentru oricare din ele ați opta, veți putea găti pieptul de pui fără ulei. De ce am vorbit eu despre suprafețe și nu direct despre vase de gătit antiaderente? Pentru că avem mai multe opțiuni – putem folosi un wok, o tigaie grill sau o tigaie obișnuită. un grătar electric sau chiar un aparat pentru sandvișuri. Da, ați citit bine. Într-un sandwich maker putem găti rapid și piept de pui.
Faptul că îl numim aparat pentru sandvișuri nu ne obligă să-l folosim exclusiv pentru prepararea acestora. Multe lucruri se pot găti cu ajutorul său. Pieptul de pui este doar unul dintre ele. Ouă ochiuri, omletă, mini-pizza, clătite americane, bacon – toate merg de minune preparare într-un aparat de tipul celor de aici, prevăzut cu plăci antiaderente și capabil să atingă o temperatură suficient de mare pentru a le găti.
3. La cuptor
Cuptorul poate fi și el foarte util pentru prepararea unui piept de pui delicios fără ulei. Aici mi se pare important să menționez că medicii recomandă cuptoarele electrice în detrimentul celor pe gaz (în cazul lor se pare că o serie de gaze toxice ajung în preparat). În funcție de cum doriți pieptul de pui, mai suculent sau mai bine gătit, puteți folosi fie metoda coacerii pe hârtie de copt sau chiar în tavă, fie îl puteți pune pe un grătar.
Țineți minte 2 lucruri importante: pentru a mânca un piept de pui sănătos trebuie ca, în primul rând, carnea să fie una de calitate, provenită de la găini și pui crescute cât mai natural, și să fie preparată corect, nu prăjită, fără ulei sau cu foarte puțini grăsimi adăugate. În privința gătitului, ne-am lămurit că metoda la aburi este cea mai indicată, dar oricare din variantele prezentate azi este bună. Pieptul de pui în sandwich maker este varianta cea mai rapidă, cea la care puteți apela dimineața pentru a găti două felii de piept de pui pentru pachetul copiilor.
Dumneavoastră cum preferați să gătiți pieptul de pui?
Ma declar o fană a pieptului de pui și încerc sa o includ cat mai mult în mâncare. Încerc sa o gătesc în mai multe varietăți dar îmi place sa o fac la grill, grătar sau la cuptor.
Ce bine arata bucata aia de piept de pui din fotografie!
Si mie imi place pregatit cat mai sanatos (exclus prajit), sa ramana suculent insa. Cu o salata langa si o mana de orez brun, e o mancare buna de tot si satioasa!
Eu cel mai des il pregatesc in tigaie teflonata sau la cuptor.
Ai dreptate, si eu tot in tigaie antiaderenta gatesc pipeputl de pui, complet fara grasime. Uneori ii pun cateva picaturi de sos de soia si atunci nu mai are nevoie nici de sare. La aparatele de gatit la aburi ma uit de multa vreme si eu, ma gandesc ca nu mai iese nici fum in acest mod, si, mai ales, e foarte sanatos. Cred ca in anul in care am fost la dieta am mancat o ograda intreaga de pui. ..dar tot nu m-am saturat.
Pai daca asa iese pieptul de pui la un sandwich make inseamna ca si eu care nu prea sunt fan piept de pui ma pot apuca sa mananc . E drept ca am facut si eu omleta si alte chestii la minunea aceasta de aparat dar nu mi-a dat prin cap sa incerc cu pieptul de pui . Pe drept cuvant se spune ca omul cat traieste invata . Draga mea esti geniala !
Noi crestem puii in curte asa ca putem spune ca mancam o carne sanatoasa. Pe gratar fac cel mai des pieptul de pui iar varianta nesanatoasa preparata cel mai des din piept de pui sunt snitelele.
Si la noi in casa se foloseste foarte mult piept de pui, si eu il fac ori la cuptor ori in tigaie cu invelis de ceramica s-au teflon.
nu pot spune ca-s mega fana a carnii in general, nu doar a puiului, dar imi place sa-l fac pe gratar in general. sau, recunosc, gen crispy, prajit 😀
La un aparat din asta ma uit si eu de ceva vreme…chiar am nevoie pentru fete. Multumim pentru sfaturi!
Si eu sunt adepta carnii de pui,e buna buna,e fina si e foarte usoara. Carne de porc mancam foarte rar.
Carnea de pui este preferata familiei dar consumam si carne de porc, mai rar ce-i drept. Carnea o prepar cel mai des la cuptor.
M-ai dat gata! La sandwish maker nu m-as fi gandit in veci!
Eu îl gătesc des la cuptor cu legume, roșii cherry, mozzarella, sos alb, vinete, parmezan!
N-o să devin fan carne de pui în veci dar aparatul ăla cu aburi e interesant!
Uite ca asta nu stiam. Ca poti gati pieptul de pui intr-un sandwich maker. Adevarul e ca nici nu am avut unul ca sa testez. Daca imi cumpar vreodata sa stii ca incerc si eu 🙂
Desi sunt adepta preparatelor cat mai sanatoase, un aparat pentru gatit la aburi nu am. E drept, noi inca stam cu chirie si nu avem un loc in care sa zicem ca am stat mai mult de un an, ceea ce face destul de complicata situatia cu achizitionarea a tot felul de lucruri… Insa tare mult imi doresc un aparat la care sa pot gati mancarea la aburi. Merge mana in mana cu stilul de viata sanatos al carei adepta sunt.
eu sunt fana piept de pui si fetita mea la fel. De obicei il pregatim la cuptor
Numai in pielea lui il gatesc –dar fara piele, insa mai scap un pic de vin 🙂
Nu pot sa te mint. Poate ca ar fi sunat bine sa zic ca intr-o tigaie antiaderenta ar fi delicios sau poate ca in acel aparat de gatit de la phillips iese delicios chiar daca n-am incercat!
Ei ine recunosc, cand vad un piept de pui ma gandesc la un snitel sau la fasii de piept de pui trase in unt cu sos de soia si orez 😀
Eheee. tu crezi ca snitel refuza cineva? Din pacate, cand apar anumite probleme, snitelul devine o chestie de gustat mai mult, nu de mancat.