Ne plângem adesea de senzația de greutate în picioare, de picioare umflate și chiar de dureri. În cele mai multe cazuri, problemele de genul acesta sunt cauzate de o circulație deficitară la nivelul membrelor. Practic, sângele nu circulă cum trebuie prin ele. Este ceea ce numim circulație periferică proastă.
În sezonul rece simptomele devin chiar mai grave. Avem tot timpul picioarele reci. Dincolo de simptomele imediate, care provoacă disconfort, problema este una cât se poate de serioasă și consecințele ignorării acestor semne pot fi foarte grave. Nu încerc să sperii pe nimeni, dar, pe măsură ce timpul trece, boala se agravează și țesuturile, care vor fi tot mai private de aportul suficient de sânge, vor muri și în cele mai multe cazuri se ajunge la amputație de membru.
Iată, așadar, câteva sfaturi de care trebuie ținut cont pentru îmbunătățirea circulației la nivelul picioarelor!
1. Purtați pantofi confortabili
Pantofii joacă un rol important în sănătatea picioarelor, inclusiv pe partea circulatorie. Un pantof cu vârful ascuțit, purtat în mod frecvent, unul cu toc prea înalt sau o măsură prea mică sigur vor afecta circulația la nivelul picioarelor. Trebuie alese corect în primul rând măsura pantofilor, apoi forma lor și tipul de talpă. De exemplu, doamnele care știu că au astfel de probleme cu picioarele, vor renunța pe cât posibil la pantofii cu toc înalt sau cu vârf ascuțit, care strâng degetele ca într-o menghină.
Optați pentru pantofi cu talpă confortabilă și cu bot cât mai rotunjit. Găsiți încălțăminte damă pe elefant.ro. Sunt sute de modele din toate categoriile (balerini, pantofi sport, pantofi casual, ghete, cizme, mocasini) și aveți de unde alege. Majoritatea produselor sunt de la branduri renumite pentru calitate și confort.
În locul tocurilor se pot folosi talonete pentru a câștiga câțiva centimetri în înălțime.
2. Faceți mișcare
Viata sedentară este o crimă. Mișcarea ajută foarte mult. Este cel mai bun tratament pentru multe boli. Cele 30 de minute de mișcare zilnică (chiar și simplu mers pe jos) vor îmbunătăți simțitor circulația sangvină la nivelul întregului corp, inclusiv în membrele inferioare.
Indiferent dacă alegeți mersul pe jos, mersul la sală, pedalatul sau alergatul, mare atenție din nou la încălțăminte! Fără talpă rigidă, fără șireturi strânse prea tare. Găsiți printre acești pantofi foarte multe modele de încălțăminte sport potrivită pentru așa ceva.
3. Evitați statul îndelungat într-o anumită poziție
De multe ori job-ul este responsabil de circulația periferică proastă. Unii stăm prea mult în picioare, într-un loc, alții stau ore întregi lipiți de un scaun. Nu este bine nicicum.
Cei care au joburi la birou și stau mult timp pe scaun trebuie ca, măcar 5 minute la o oră să ia o pauză, să facă câțiva pași (până la toaletă, de exemplu, și tot e ceva) sau să facă câteva exerciții cu picioarele pe sub birou. 30 de ridicări și așezări banale pe scaun tot reprezintă ceva.
La fel persoanele care petrec mult timp în picioare trebuie să se miște din când în când, să facă câțiva pași. Chiar și pe loc dacă stați, încercați să faceți exerciții discrete cu picioarele pentru a stimula circulația sângelui.
4. Renunțați la fumat
Fumătorii sunt, alături de diabetici și cardiaci, cei mai predispuși la boala arterială periferică. Nicotina nu face deloc casă bună cu sănătatea din niciun punct de vedere. La nivel circulator ea contribuie la pierderea elasticității vaselor sanguine. Pereții vaselor de sânge se îngroașă, venele și arterele se îngustează și sângele circulă mult mai greu prin ele. Renunțarea la fumat este un pas important pentru îmbunătățirea circulației la nivelul picioarelor.
5. Reduceți consumul de sare și zahăr
Nu degeaba suntem atenționați și la TV asupra acestui aspect. Zahărul consumat în exces duce la diabet, iar diabetul grăbește evoluția oricărei boli și vine cu complicații majore. Pe de altă parte, sarea determină retenția de apă, picioarele se umflă, se pune presiune pe vasele de sânge și sângele nu mai circulă așa cum trebuie, deci piciorul este insuficient irigat cu sânge.
6. Atenție la consumul excesiv de proteine și grăsimi
Prea multe proteine sau produse cu un procent ridicat de grăsimi din nou nu fac bine. Ele duc la o creștere a nivelului de colesterol, iar colesterolul începe să se depună pe vasele de sânge, la interior, îngustându-le și blocând astfel circulația.
Nu uitați de ciorapii medicinali, de suplimentele naturiste pentru probleme circulatorii și de masajul local! Toate aceste măsuri pot duce la îmbunătățirea circulației la nivelul picioarelor.
Dacă simptomele persistă, mergeți neapărat la medic!
Am avut și eu o perioada când mă dureau picioarele dar acum nu mai am problema asta pentru ca am început sa fac mai multă mișcare.
Faci sport sau mergi pe jos?
Probleme cu circulatia la picioare am de ani buni, dar am renuntat la tocuri si port numai incaltaminte comoda.
Am vazut preturile…sunt chiar bune pentru orice buzunar.
Tu cu toate ai probleme? Esti mai baba ca mine.
O, da! Aici ai atins un punct sensibil pentru mine, ca ma confrunt cu o proasta circulatie. In zilele in care merg mult pe jos, adica peste 5km, lucrurile stau cat de cat ok. Insa in zilele in care din diferite considerente nu pot face asta… imi simt picioarele grele si, aproape tot timpul, inghetate. I hate that!
Si eu am picioarele reci in orice anotimp. La mine asta e singurul simptom de pana acum, dar stiu ca odata cu varsta problema se va agrava daca nu iau masuri.
Asta e unul dintre motivele pentru care eu mananc mai putin sarat. Daca as mai face si miscare cat trebui ar fi si mai bine. Dar uite ca mi-a fost mai usor sa renunt la sare decat sa ma apuc de sport :))
tot e bine ca faci ceva in sensul asta. Poate te apuci si de alergat prin casa.
Bune sfaturi dar de fumat tot nu ma las. :)))
Iti apreciez sinceritatea, Tatiana.
Nici nu stii cat imi e de folositor articolul tau! Eu am problema asta de cand lucrez la birou, mai nou m-am ales si cu un hematom la unghie – din alta cauza – dar care doare din pricina proastei circulatii. Desi mi-am propus sa imi iau pauze si sa ma ridic din cand in cand de pe scaun, tot uit. Acum, citind sfaturile tale, mi-am adus aminte de pauza asa ca o sa ma ridic de pe scaun de indata ce postez comentariul asta 🙂
nu poti macar sa iti pui ceva o cutie sau un scaunel sub birou sa tii picioarele putin mai sus?
Aceasta este una din problemele mele de sanatate dar din pacate n prea respect sfaturile care le dai tu aici.
Eu nu-s in masura sa te judec, Valeria. Nici eu nu le respect 100%, dar incerc.
Nu am probleme prea mari cu picioarele. Ce e drept nu suport orice tip de pantof. Daca nu sunt confortabili ajung direct in plasuta si agatati la gunoi. Miscare fac destula… cateodata. Cu sarea am problema. Am perioade cand mananc nesarat si perioade cand consum mai sarat desi stiu ca nu e bine.
Pai daca in anumite perioade reusesti sa mananci normal, de ce in altele ai nevoie de sare in plus?
Nu fumez, dar mananc destula sare si stiu ca nu e deloc bine. Dar daca nu pun acolo.. sa fie :))) nu ma sitm bine.
si eu sunt la fel. Ma trezesc cu solnita lipita de maini.
Chiar vroiam sa-ti spun ca ma incadrez bine in randul recomandarilor, doar ca sare mananc cate un pumnisor la masa, grasime … sa fie ca fara n-are gust si nici nu vreau sa mai enumar lucruri nesanatoase. Nici nu ma mir de ce am picioare umflate 🙂
Ramona, daca ma uit la pozele tale, eu nu stiu unde se duc grasimile alea de te lauzi tu ca le mananci 😛
Eu obisnuiam sa merg mult pe jos, de acasa la job si inapoi. Insa de cand duc in fiecare dimineata fetele la scoala/camin nu mai pot sa fac acest lucru…Deocamdata nu am probleme cu picioarele si sper nici sa nu am 😀
La cat alergi dupa fetite, cred ca faci destula miscare.
Saracele mele picioare cate au mai tras! Ma dor, mi se umfla cand stau mai mult in picioare mai ales vara. Am doua vicii la care nu pot renunta, fumatul si dulciurile.
te inteleg, stii ca si eu sunt cu dulciurile, dar macar sa mai scadem ratia.
Fumatul nici nu intra in discutie, nu practic. Si nici nu se va intampla vreodata!
In mare parte, cunosteam aceste reguli de bun-simt, dar e bine ca le-am mai vazut o data, asa punctat.
Cel mai bun leac e preventia si un stil de viata echilibrat din absolut toate punctele de vedere. Dar cati ne putem lauda cu asa ceva?!
Eu sigur nu si sunt putini cei care chiar o fac, ai dreptate.
Dintre toate, partea cu sarea e singura care nu o respect.
As adauga o remarca din partea mea: seara ma ajuta sa fac o baie la picioare in apa calda cu sare amara (epson, e magneziu) , si apoi un masaj, care ma relaxeaza minunat. Dar lenea….
Nu cred ca o putem numi musai lene, mai degraba lipsa de timp?
Când mi-am luat țigară electronică am spus că am rezolvat problemele. Apoi am aflat că nicotina mărește senzația de durere, are efect asupra articulațiilor și da afectează circulația periferică. Dar tot nu mă las. 🙂
uite ca asta nu stiam, ca si pacatoasa electronica e la fel de nociva pe partea asta.
si eu am articulatiile proaste..port pantofi comozi, merg pe jos..nu fumez, dulciuri prea multe nu mananc, chiar foarte rar..dar asta se intampla acum..ca in tinerete ..nu prea respectam astea
Te felicit pentru ca nu consumi multe dulciuri. La mine aici e grava problema.
Am renunțat la zahăr și făină albă în proporție de 90%. Sunt atentă la alimentație. Nu ar strica mai multă mișcare, știu, încerc să mă mobilizez. Am pus accentul pe pantofi de calitate cu talpa bună și piele moale, interior destinat special pentru comoditate. Incerc să fac tot ce știu și tot ce pot pentru picioarele mele.
eu te admir pentru vointa pe care o ai cu renuntatul la faina alba si zahar. Daca nu ar fi asa scump indulcitorul ala…