Zău că nu am avut niciodată gânduri sinucigașe și nu pricep de ce cărțile pe tema asta trag la mine, dar aia e, nu ma pot abține să nu le citesc. Sinucidere fericită și la mulți ani a fost o mare surpriză pentru mine. Ar fi trebuit să intuiesc din titlu în ce direcție bate autoarea, dar m-am prins după primele pagini. E o carte pe care o recomand cu toată inima. Eu am primit-o cadou de la Antoaneta și îi mulțumesc pentru ea. Pe această cale o anunț că am citit și Rebela (despre care voi scrie zilele viitoare) și sunt aproape gata și cu Starters (care mi-a plăcut, deși nu mă așteptam).
Personajul principal în această carte este Sylvie, o femeie de 45 de ani, nemăritată, cu o viață foarte plictisitoare (seamănă mult cu personajul lui Kerstin Gier, Geri). Sylvie își pierde și tatăl, ultima ei rudă, și se simte pierdută definitiv. Să nu credeți că este o carte tristă! Din primele rânduri ai zice că o să ai parte de 179 de pagini de plâns și depresie. Nu e așa. În pagina 2 deja facem cunoștință cu ironia și umorul care vor fi prezente în întreaga poveste. Apoi mi-am scos carnetul de cecuri. Este prima oară când îmi fac un cadou atât de scump. Unii își oferă bijuterii, ședințe la spa sau croaziere; eu – un loc e veci.
Sylvie simte că nu mai este nimic bun în viața ei și decide să se sinucidă. Până și prietena ei pare a contribui cumva la această decizie. Veronique are darul de a mă consola. O ador, dar după câteva ceasuri cu ea, îmi vine să mă arunc în fața trenului. Cu ea nu poate vorbi despre intențiile ei, deci are nevoie de un specialist. Îi cam place de psihologul ei, Franck, dar asta nu o împiedică să-i spună că ea se va sinucide. Șoc! Psihologul nu vrea s-o oprească, ci o susține și chiar o ajută să stabilească data la care se va sinucide. Sinceră să fiu sunt puțin debusolată. Nu e deloc cum mă așteptam. Nu că m-aș fi așteptat la ceva anume, dar asta în niciun caz. Nu a fost deloc neinteresant. Bun, gata, rămâne pentru 25 decembrie. Și eu, care mă temeam că nu am niciun plan pentru Crăciun!
Până la Crăciun mai e ceva timp, timp în care psihologul îi dă câteva teme, provocări, mai bine zis. Are de făcut lucruri inedite, pe care altfel nu le-ar fi făcutniciodată. Sylvie va merge la salon pentru o epilare inghinală. Te vei amuza sigur în acest capitol. După ce i se smulge ceara, Sylvie spune Trebuie să fii masochistă să faci asta fără anestezie generală. Ca o vrăjitoare pe rug, îl blestem în sinea mea pe psiholog și neam de neamul lui. Următoarea temă va fi să fure ceva dintr-un magazin. Distracție garantată și acolo.
Apoi va trebui să-și petreacă noaptea cu un bărbat. Auziți ce părere bună are despre ea însăși – Am 45 de ani, sex-appealul unui pește și vreau să fiu bunăciunea petrecerii. Dintre toate provocările asta i se pare cea mai grea, mai ales că nu știe de unde să facă rost de un bărbat. Cu amantul e mai complicat. Nu există un magazin special pentru așa ceva. Că, dacă ar fi existat, de mult aș fi avut un card de fidelitate la ei.
Contrar așteptărilor, îl va găsi și chiar va avea parte de o aventură pe cinste sau poate de mai mult. Nu vă zic mai multe. Prin terapia aceasta specială, Sylvie se schimbă mult, se cunoaște mai bine, își testează limitele dar nu terapia va fi cea care o va ajuta să ia decizia finală, ci altceva. Nu are legătură nici cu bărbatul minunat pe care tocmai l-a întâlnit, nici cu psihoterapeutul arătos, nici măcar cu prietena ei Veronique. Oare se va ține de planul ei de a se sinucide de Crăciun? Aflați singurei citind cartea.
Sinucidere fericită și la mulți ani are multe pasaje amuzante, dar poate fi și dureroasă, presupun, pentru cei care sunt singuri și plictisiți, ca Sylvie. Pe de altă parte, cred că poate fi folosită și ca terapie de către cei care mai trec prin episoade depresive. Nu te plictisește, nu de deprimă, te încurajează subtil și plăcut, fără să te critice. Vei râde garantat.
Trebuie neapărat sa mi-o cumpăr, deja m-am îndrăgostit de ea numai cat am citit articolul tău. ?
Lectura placuta!
Foarte amuzanta recenzia ta. Daca gasesti magazin pentru barbati … amanti sau ce-o fi ala sa ma anunti. Suna bine ideea si cred ca ar trebui s-o punem de-un business! 🙂
si de unde ne aprovizionam?
Si eu vreau cartea asta.
Pare o carte cu un subiect interesant, dar cu pasaje amuzante!
prima jumatate e de-a dreptul haiosa, dup-aia devine mai serioasa
Dupa mine aceasta carte este scrisa cu mult umor negru sau ma insel?
Este, este, ai dreptate.
Am citit si eu cartea si tare m-am mai amuzat :)) Credeam ca e depresiva tinand cont de titlu dar nu e deloc asa.
Abia astept sa citesc recenziile urmatoare. Neaparat sa citesti si continuarea! O sa iti placa si mai mult :p
care-i continuarea? ca eu nu o stiu.
Ma bucur ca le-ai citit. Sunt curioasa ce parere ai despre fiecare in parte.
Sunt genuri complet diferite, dar care te ajuta sa vezi alta perspectiva a vietii.
Vor urma in perioada urmatoare si celelalte.
imi place descrierea! cred ca ar fi o carte pe gustul meu
Tu esti cu alea polististe mai mult 😛
Pana si titlul mi se pare ironic. Te-ai oprit unde trebuie, cat sa starnesti curiozitatea. Cred ca pana la urma barbatul a gasit-o pe ea… :)))
Nu, nu. Ea l-a gasit 😛
Eu nu sunt deloc o persoana depresiva dar vreau sa citesc cartea pentru ca ieri am vazut filmul: Inainte sa te cunosc si mi se pare ca e un fel de completare. Adica li se intampla si celor care nu au probleme de sanatate grave sa se gandeasca la sinucidere.
Filmul nu l-am vaut- Inainte sa te cunosc – dar am citit cartea. E trista, dar n-am plans…
Interesant titlu, chiar sunt curioasa de continut. Iar daca ma asiguri ca ma va amuza, atunci trebuie sa aflu ce se intampla pana la Craciun…daca se va tine de plan…
Sper sa-ti placa daca ajungi sa o citesti.
De cand am citit titlu chiar voiam sa zic ,, Baaaa tu numai d-astea citesti? ,, :)))
O trec si eu pe lista daca e si amuzanta 🙂
Nu stiam ca ai citit si Pecetea Mortii 😀
poate am vreun plan si ma documentez 😛
O trec pe lista de dorințe din Decembrie. Pare frumoasă.
E draguta. Relaxanta.