Eu am zis întotdeauna că la casă poți să-ți faci condițiile dintr-un apartament, dar la bloc nu vei reuși niciodată să ai grădina ta. Tendințele actuale țin să mă contrazică. Mai toți proprietarii de apartamente și-au transformat balcoanele în adevărate oaze de relaxare. Chiar și un balcon de dimensiuni reduse se poate transforma într-o mică grădină dătătoare de oxigen și voie bună și gata oricând să-și primească proprietarii la o cafea, la citit o revistă, o carte sau la o oră de plajă. Cum? Cu puțin research în materie de amenajare balcon, cu o investiție micuță și cu chef de muncă, desigur.
Dacă veți intra pe linkul de mai sus, veți găsi sfaturi foarte utile pentru un astfel de proiect. Plantele în ghiveci, în general, și florile, în special, sunt elemente cheie în acest proces de transformare a balconului în grădină. Problema cu plantele este că multora dintre ele le merge de minune în sezonul cald, dar nu pot fi lăsate pe balcon odată cu instalarea vremii reci. Mutate în casă, unde nu mai au parte de aceleași condiții, nu mai sunt la fel de vioaie.
Care ar fi soluția? În mod clar nu poți lăsa pe balcon plante care au nevoie de temperaturi de 25 de grade pentru a se dezvolta/înflori. Propunerea mea ar fi să investiți mai degrabă în flori și plante care rezistă la temperaturi mai mici. Sigur că nicio floare nu va rezista în zăpadă sau în condiții de îngheț. Ne referim aici doar la soluții pentru balcoanele închise. Iată 5 plante cu flori care iubesc iarna, care se vor dezvolta perfect la temperaturi de 10-15 grade.
Orhideea
Orhideea nu este pretențioasă din niciun punct de vedere. Se udă rar și iarna se păstrează frumoasă la temperaturi de 14 -16 grade. Va iubi mult balconul. De fapt, este locul în care se va simți cel mai bine pentru că temperatura din sufragerie ar fi prea mare pentru ea. Cel mai important lucru pentru ea este să nu fie curent, deci ar trebui să aveți un balcon foarte bine izolat. Pentru mai multe detalii despre când înfloresc, cât de des trebuie udate sau de câtă lumină au nevoie, căutați câteva articole despre îngrijirea orhideelor!
Mușcata
Poate că-ți vine greu să crezi că o floare atât de frumoasă și aparent firavă poate rezista în balcon la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius. Ca și orhideea, ea se vrea doar protejată de curent. Nu cere căldură și înflorește chiar și iarna (sigur că nu atât de spectaculos ca în timpul verii). De udat, se udă mai des sau mai rar, în funcție de cât de uscat este aerul din balcon.
Violeta africană
Aceasta este o minune mică, mov, care înflorește tot timpul anului și nu se plânge de frig dacă în balcon sunt peste 10 grade. Ea cere mai multă apă decât surorile ei de mai sus, fiind mare iubitoare de umiditate. În schimb, nu e pretențioasă deloc când vine vorba de lumină, deci este potrivită chiar și pentru balcoanele orientate spre nord.
Campanula
Este și ea o alegere foarte bună la capitolul flori de ținut în balcon pe timp de iarnă. Florile sale sunt micuțe, dar numeroase, de culoare mov sau alb. Și ea se împacă bine cu temperaturile scăzute. În ianuarie-februarie am văzut-o înflorită în magazine, deci veți avea culoare în balcon și când va fi frig, dar nu doar atunci, pentru că înflorește de mai multe multe ori pe an.
Crăciunița
Nu știu dacă floarea asta, numită și Steaua Crăciunului, mai are nevoie de vreo prezentare. Combinația de verde închis cu roșu aprins este exact în spiritul și culorile Crăciunului. Îngrijită corect, ea va rămâne verde și stufoasă tot timpul anului, iar în preajma Crăciunul își va colora frunzele din centru în roșu aprins (da, ați văzut bine, ceea ce e roșu la Crăciuniță sunt frunze, nu flori).
Sigur că mai sunt și alte plante cu flori care iubesc iarna. Acestea sunt doar cele mai cunoscute și mai accesibile ca preț.
Voi ce plante de apartament aveți? Le țineți în casă sau pe balcon?
Am multe flori,majoritatea le țin în casă pe timpul iernii
Eu nu prea am spatiu in casa 🙁
Nu locuiesc la bloc ci la țară și am multeeeee flori! Peste tot am nu flori, e gradina botanică ce mai… :))
Imi si imaginez cat de frumos arata cand sunt inflorite.
Eu am avut multe flori dar a trebuit sa le fac cadou. Nu incapeau toate in casa iarna. Vara le tineam afara, in gradina. Dar iarna imi era greu sa le asigur o temperatura optima de dezvoltare.
Iarna e problema la toti cei care nu avem spatiu pentru ele. Eu mai pun in pod, dar daca e foarte frig, ingheata.
Majoritatea stau vara pe balcon, dar iarna le aduc in casa: lamii, schlumbergeria, ficus benjamin, plante de ananas, crassula.
Eu, daca as baga un ficus in casa, nu as mai avea loc de brad.
Habar nu ai cat de util mi-a fost materialul acesta (pe care o sa i-l arat si mamei mele), cat si link-ul catre sfaturi de intretinere a orhideei, astfel incat sa infloreasca – pentru ca ale mele au flori doar cateva luni pe an, in rest sunt chele, doar tulpina si radacinile :)).
Anul asta le-am cam suparat pe ale mele pentru ca le-am lasat in fereastra si a batut prea tare soarele in ele.
Eu locuiesc la tara si aici avem multe flori. Muscatele predomina!
Ador mirosul muscatelor.
Si mama mea e innebunita dupa orhidee, muscate si craciunite si a umplut balconul cu ele. Florile sunt pasiunea ei. Mie imi plac doar atunci cand le privesc sau le primesc in semn de dragoste.
Adauga si cyclamen. Sunt flori de iarna, minunate!
Si nu ratez ocazia de a sugera in balconul de iarna diverse plante aromatice. Verde, proaspat si sanatate din ghivece.
am sa tin minte si florile sugerate de tine. Aromaticele eu le tin in bucatarie iarna, ca e mai cald acolo.
Multumesc de sfaturi chiar nu stiam unele lucruri.
Multumesc si eu pentru vizita.
Eu am foarte multe flori și în casă și afară. De la muscate, la orhidee, feriga, trandafir japonez, cactusi, violete de Parma, Lavanda, am de toate, timp sa ma ocup de toate as vrea!
Le-am admirat pe cele de afara indelung zilele trecute, cand pusesei o poza pe Instagram.
Sa stii ca la Praktiker gasesc tot timpul chestii noi si interesante care imi sunt de ajutor. Nu prea sunt eu o mare iubitoare de flori, dar orhideea si craciunita chiar sunt printre preferatele mele
Orhidee am 6 si parca as mai lua cateva. Poate prin bagate la reduceri in iarna si imi iau atunci.
Am pus un calorifer si in balcon pentru ca balconul este locul unde imi bea in fiecare dimineta cafeaua si unde tin majoritatea florilor..
cei care nu au calorifer, dar au balcon inchis, pot lasa o fereastra rabatata sau usa usor intredeschisa cateva ore pe zi.
Am avut multe flori unde locuiam inainte. Cand am plecat, nu am putut sa le iau cu mine. Nu am avut stare si, evident, mi-am umplut pervazele de flori, la fel si gradina. In primavara, am dus toate ghivecele la tara pentru ca efectiv incepusera sa se usuce si mi se rupea inima. Acolo le merge bine si sper sa le poata tine si peste iarna, desi au ajuns sa acopere suprafete mari toate ghivecele cu flori 😀
daca sunt asa multe, unde le pune? 😀
La mine sotul este cu florile…el le ingrijeste, le uda, le muta dupa lumina si caldura…Inca nu am reusit sa amenajam si balconul, dar stiu ca asta si-ar dori…el si fiica-sa..o gradina in balcon 🙂
Ai sa razi dar si la noi in curte tot un barbat se ocupa predominant de flori, unchiul meu.
Pe balconul meu a existat mereu o crăciuniță! 🙂 Mușcate din când în când.
Mie imi plac mult orhideele. Muscatele nu sunt printre preferatele mele desi mamaie avea pe terasa zeci de muscate de fel de fel de culori.
Eu ador muscatele, in special pe cele rosii si roz. Imi place foarte mult si mirosul la ele.