Un lucru e bun de când s-au pus apometre peste tot – toată lumea consumă mai puțină apă. Apa este o resursă valoroasă. Eu locuiesc la curte și, deși nu folosesc apă de la rețeaua publică, ci din sursă proprie (puț din care extragem apa cu ajutorul unui hidrofor), tot sunt atentă câtă apă consum. Este vorba și de costuri și la noi (energia electrică pe care o consumăm pentru a scoate apa și gazul folosit pentru încălzirea cantității respective de apă), dar dincolo de asta, eu mă gândesc mereu că nu e corect ca unii să consume sute de litri de apă pe zi și alții să nu aibă ce bea. Nu spune nimeni să stai nespălat sau cu hainele murdare, dar există câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a consuma mai puțină apă.
Înlocuiește câteva zile pe săptămâna baia cu dușul
Vei economisi foarte mult dacă vei renunța la a mai face zilnic baie într-o cadă plină cu apă. De exemplu, eu aleg varianta băilor cu spumă în weekend, iar în cursul săptămânii prefer dușurile rapide. Pentru asta baia ta trebuie echipată cu o cadă pentru că în cadă poți face și baie și duș, în vreme ce în cabina de duș nu te poți bucura de amândouă experiențele. E de bine până la urmă pentru că știm cu toții că o cabină de duș este destul de scumpă și, dacă alegem una din aceste căzi ieftine și montăm o perdea de duș impermeabilă, economisim câteva sute de lei.
Folosește baterii de baie cu debit redus
Există pe piață baterii speciale, atât pentru bucătărie, cât și pentru baie, care asigură un consum mult mai mic de apă. Acestea au la bază o tehnologie modernă care permite amestecarea apei cu aerul și asigurarea unui jet puternic de apă, asigurând un debit constant, chiar dacă presiunea apei scade în anumite momente ale zilei. Nu te gândi că o baterie de genul acesta costă o avere! Dacă intri pe baterii de lavoar vei găsi acolo modele cu debit redus mai ieftine de 100 de lei. În caz că nu vrei să schimbi bateriile cu totul, poți monta aeratoare pe bateriile deja existente.
Montează un racord cu opritor de apă la furtunul de duș
Acest racord se montează între bateria pentru cadă și furtunul de duș și scade cantitatea a apă consumată într-un minut la aproape jumătate. În loc să folosești 15 litri, vei folosi doar 8 și asta în condițiile în care jetul de apă va fi la fel de puternic, deci vei consuma mai puțină apă, dar economia nu se va traduce prin lipsa confortului și a unei clătiri eficiente.
Verifică și repară când apar pierderi
Uneori bateriile se mai strică (în special cele ieftine, de prostă calitate, cumpărate de la colț de piață, fără garanție). Atunci încep să piardă apă. O să ți se pară că o baterie care picură nu e mare pagubă. Am avut eu una și am pus de curiozitate o găleată în cadă, peste noapte, ca să văd câtă apă se adună. 15 litri. Cu cât repari sau înlocuiești mai repede produsul stricat, cu atât mai bine.
Și bazinul de la WC poate pierde apă. Cel mai simplu de verificat asta este punând un colorant în bazin și observând dacă, fără să tragem apa, apare culoarea respectivă în vasul de toaletă. Dacă apare, e clar că din bazin se scurge apă care intră la pierderi și bani cheltuiți aiurea.
Aliază-te cu bazinul pentru WC
Ăsta este bazinul în care se acumulează apa pe care o tragem după ce mergem la toaletă. Dacă bazinul tău are capacitatea de 9 litri și tragi apa de 5 ori pe zi, ai deja 45 de litri de apă consumată. Foarte mult. Orientează-te spre bazine cu dublă comandă (pentru a trage o cantitate mai mică sau mai mare de apă) sau, la cele simple, ai grijă să poziționezi flotorul pe treapta care presupune un consum mai mic de apă. În loc de 9 sau 7 litri de apă la o utilizare, vei folosi doar 6 sau 4 litri.
Pune un coș pentru gunoi în baie
Acesta este foarte folositor. Nu doar hârtia igienică își va găsi locul acolo, ci și alte gunoaie pe care altfel le-ai arunca în vasul de la WC și ai fi nevoit să tragi apa după ele. Părul adunat din cadă, un șervețel demachiant sau unul umed folosit pentru a șterge ceva, acestea sunt câteva exemple de gunoaie pe care eu le aruncam în WC, fiind nevoită consum apă pentru a scăpa de ele.
Nu mai spăla cu mașina goală
Indiferent că speli 2 tricouri sau 8, mașina de spălat tot atâta apă consumă la un ciclu de spălare. Dacă nu cumva ai doar 2 tricouri în dulap, mai bine le mai lași în coș 2-3 zile până strângi mai mult haine murdare. În loc să folosești 150 de litri de apă pentru a spăla de 3 ori câte 2 tricouri, plătești doar 50 de litri și le speli pe toate 6 odată.
Tu ce alte sfaturi ai în materie de economisire a apei?
Eu în general fac duș decât baie, mai am momente când stau cate o oră prin baie sa ma relaxez și câteodată uit sa mai ies din cada. ?? Numai eu pățesc asa?
eu nu prea sunt fan baie in cada. Sunt genul ala repezit.
Foarte bune sfaturi.
Cristina, ma omori. De unde iti vin ideile acestea?
Adevarul este ca locuiesc la curte de 10 ani si nu mai stiu cum e cu factura la apa. Noi avem centrala si hidrofor asa ca nu pot spune ca ne facem griji pentru consumul la apa.
Este interesant ca exista acele reductoare. Nu stiam de ele. Bine de stiut pentru cei care locuiesc in apartamente ori garsoniere.
Din nevoie iti vine ideile, Anto. 😛
Eu fac doar dus baie nu. Cind sotul se spala doar pe cap, stringe apa intr-un lighean. Apoi o aruncam in wc in loc sa tragem apa. Tot asa, pina se incalzeste apa de dus, o stringem intr-o galeata si o folosim apoi la wc.
Sunt solutii bune, nu zic nu, dar cam obositoare pentru o fiinta comoda ca mine.
Nu fac baie, doar duș, dar e mereu lung… Masina nu o pornesc decat daca e plina!
In general, am grija de apa, energie si mancare, cat pot!
Nu ma bag eu peste consumul tau de apa. Nu platesc eu factura 😛
Pentru mine e mult mai rapid un dus decat o baie. M-am invatat asa de cand fetele erau mici si ma asteptau la usa de la baie 😛 Sofi inca face asta :)))
mamele toate fac baie pe fuga.
Fac dus numai cand sunt se fuga. Prefer sa stau in cada pana se raceste apa si apoi daca e iarna sa ma incalzesc cu un dus fierbinte.
trebuie sa ai si timp pentru asa ceva.
Foarte utile sfaturile. Unele chiar ar trebui luate in vedere pentru a mai economisi din apa consumata inutil. Eu sunt genul care nu tine cont de multe astfel de aspecte. Mi-as dori un bazin nou care sa aiba 2 butoane si doar de aici ar mai veni economia. In concluzie, imi doresc o alta baie pentru ca cea de acum nu este facuta de mine si s-au mai schimbat unele chestii
si noi avem in plan sa schimbam unele lucruri prin baie, dar cared ca in 2018 le vine randul.
eu cum am cabina de dus, pot face doar dus..dar nu pot zice ca imi lipseste cada. sunt genul care prefera dusul rapid. eu gunoaiele nu le arunc in wc, asta ca sa nu fiu tentanta sa trag apa 🙂 niciodata nu spal cu haine cu masina goala..6kg scrie, aprox 6 bag.
Cabina de dus misto ca ocupa mai putin loc, dar raman la cada ca sa pot face si o baie prelungita din cand in cand.
Nu stiam de conectorul de la dus!
Din genul repezit si noi, adultii: facem dusuri scurte. Ar mai fi copila care face baie in cada dar nu o las sa umple cada si dupa ce face ea, fac si eu, ca oricum baia e incalzita si toate alea ude deci deci curatz o singura data tot (lenea 😀 ).
In rest, la bucatarie am montat o duza sau un stiu cum se numeste care face sa sara apa mai fin si imprastiat fara sa folosesc debit la maximum ca inainte si ma ajuta la clatit vasele/legunele.
La vase insa economisesc la apa de cand am masina de spalat vase. Cu 17l spala toate vasele la temp. inalta, eu consum multa apa cand spal.
La rufe spal o data pe sapt. 3 masini (o masina e cu echipamentul de sport a sotului ca s-a pus de marathon asa ca sunt 4 randuri adunate la program de clatire. Aici o sa va cer parerea tuturor daca nu cumva ies mai convenabil sa le clatesc la mana pe toate o data? Nu miros ca sunt purtate 30-40min fiecare, dar musai e nevoie de clatire dupa fiecare utilizare, sunt echipament special de alergat.
sa stii ca eu prima data eram contra masina de spalat vase, dar am vazut ca toti zic ca faci economie mare de apa cu ea si acum as cam vrea si eu una, doar ca nu prea am spatiu. Ma mai gandesc sa vad cum fac.
Eu am renuntat la baie de mult timp. A nu se intelege altceva :p
Prefer dusul pentru ca mi se pare rapid si mult mai economicos.
Eu am preferat dusun dintotdeauna. Stai linistita ca nu se intelege gresit.
Nu stiam ca exista bazine de toaleta cu dubla comanda. Uite ca m-ai facut curioasa acum.
Eu am vazut intr-un showroom, nu te gandi ca am eu asa ceva.
eu stau la bloc si sincer, oricat ai tine tu sa economisesti, e destul de greu cu apa. nu fac baie mai deloc, mi se face rau in vaporii aia de apa, incerc sa nu trag apa, vorba ta, dupa orice, si chiar am reglat debitul de apa la mai mic
nu stiu cum mai e acum cu pierderile, daca se impart la toti, ca am auzit ca unii cam fenteaza apometrele.
nu stiu cum mai e acum cu pierderile, daca se impart la toti, ca am auzit ca unii cam fenteaza apometrele.
Nu ma omor dupa economia la apa si rau fac. Sunt constienta de asta.
Bune ponturile tale, la unele dintre ele nu ma gandisem; trebuie doar putina mobilizare pentru a le si aplica.
Cami, stii ca nu sunt eu genul ala super ecologist, dar ar trebui totusi sa ne gandim ca nu stim daca peste 200 de ani vom mai avea apa la discretie pentru baut.
Foarte utile sfaturi. Uite ce mai facem noi. Cand ne trezim, ne spalam pe fata si pe dinti. Intre spalatul pe fata, cat timp periem dintii, tineam pe vremuri apa deschisa. Acum o inchidem. La inceput ni se parea aiuream, dar acum ne-am obisnuit. la fel cand faem dus: ne udam, apoi pana cand ne sapunim inchidem apa.
eu intotdeauna opresc apa cat ma spal pe dinti si l-am presat si pe al meu sa faca la fel. la ce bun sa curga apa 2-3 minute aiurea?
Aici sunt un exemplu prost, recunosc! Ce e drept fac rar baie, insa in dus stau destul de mult…. cred ca daca as masura cantitatea de apa consumata, as iesi mai ieftin daca as face baie. Stau in dus 15-20 minute doar pentru dus…. daca ma mai spal si pe cap…. 40 minute clar. In rest fac economie. 😀
Valeu? 40 de minute? E cu descantec? Eu in maxim 15 minute sunt out.
Felicitări, foarte utile sfaturile! Eu sunt adepta dușurile, dar în sezonul rece apelez și la cadă. În privința rufelor chiar nu are sens să fac risipă de apă, detergent și energie. Dar rezervorul cu dublă comanda mă încântă, chiar as avea nevoie!
merge iarna o baie fierbinte… mmmm.