Reteță de muffins fără lactate

muffins fără lactate rețetă rapidă

Pentru că ieri am primit produsele comandate din magazinul Pandortex (puteți vedea aici ce mi-am luat de la ei) și a venit și o gură de răcoare, am decis să pun de un desert, că tot nu mai pornisem cuptorul de multicel din pricina caniculei. Primul lucru la care m-am gândit au fost niște muffins. Se fac mult mai repede decât brioșele (știți că mie nu-mi place să stau mult timp în bucătărie) și sunt delicioase. Am o rețetă adunată de pe net de ceva timp, dar am adaptat-o pentru că în prezent eu gătesc și pentru cineva care are interzis la lactate și nu puteam folosi unt sau lapte pentru prepararea lor.

De ce ingrediente aveți nevoie pentru muffins fără lactate?

  • 500 de grame de făină albă (eu am folosit din aceea pentru cozonac 000, Castello, de la Lidl)
  • 250 de grame de zahăr tos
  • 100 ml. ulei de floarea soarelui (sigur că puteți folosi orice alt tip de ulei vă place. Eu am făcut și cu ulei de cocos când am avut).
  • 260 ml. apă minerală
  • 3 ouă
  • un praf de sare
  • un pliculeț de praf de copt
  • o linguriță rasă de bicarbonat
  • esența preferată ( am pus de migdale)

În funcție de preferințe, puteți pune în muffins o cremă de ciocolată (gen Nutella) bucăți de ciocolată, nuci, stafide sau fructe confiate.

Procedeul de preparare este mai mult decât simplu. Primul pas este să porniți cuptorul pentru a se încinge între timp. Nu vă temeți că va dura prea mult prepararea!

Se iau 2 boluri. Într-unul punem toate ingredientele uscate, asta însemnând făina (pe care nu uitați să o cerneți!), sarea și zahărul. Unele persoane adaugă aici și agenții de creștere (praful de copt și bicarbonatul), dar eu prefer să le sting înainte. În al doilea bol batem bine ouăle, le mixăm cu apa minerală, adăugăm uleiul, esențele și praful de copt și bicarbonatul stinse cu zeamă de lămâie sau cu oțet (ce aveți la îndemână). Amestecul lichid se toarnă peste ingredientele uscate și se amestecă (eu am făcut asta cu un tel) până la obținerea unui aluat omogen. Nu se bate, nu se frământă, doar se amestecă. Ce vreți mai simplu de atât?

Pentru copt, eu folosesc forme din silicon în care pun și hârtii pentru brioșe. Că doar nu-s nebună să spăl 2 ore la ele! Până acum puneam compoziția în forme cu ajutorul unei linguri și reușeam întotdeauna să murdăresc formele (tava scăpa datorită hârtiei de copt). Ieri am folosit pentru prima dată un aparat pentru turnat aluat, cel pe care l-am achiziționat de aici. El este pentru gogoși, dar a mers de minune și la muffins.

aparat de turnat aluat

În 2 timpi și 3 mișcări am distribuit aluatul în forme. Apoi, în unele brioșe am adăugat bucăți de ciocolată cu 50% cacao, în altele cremă de ciocolată și în restul fructe confiate (pentru persoana care nu are voie lactate).

Le-am copt vreo 25 de minute la 180 de grade și a ieșit ceea ce vedeți – muffins fără lactate.

Muffins fără unt sau lapte

Sper să vă placă. Promit că mai vin cu rețete pentru puturoși, cum le numește mama, dar mai ales cu rețete de prăjituri fără lactate pentru că știu că sunt tot mai multe persoane care descoperă că au intoleranță la ele și le provoacă disconfort.

Etichete: , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Habar nu am ca e o diferenta intre muffins si briose, aveam impresia ca e acelasi lucru. Ce–mi place termenul asta de retete pt puturosi, mi se potriveste la fix :))) In momentul asta am o lene groaznica, nu vreau sa gatesc deloc, desi imi cam face cu ochiul reteta asta.

    1. Mira, chiar se fac foarte repede, serios.

  2. Nici nu mă gândeam că ies așa pufoase. Musai să încerc ?

    1. le-am facut si inainte, cu lapte in loc de apa si unt in loc de ulei. Sunt mai misto cu lactate, nu o sa te mint, dar ideea e ca se poate si fara.

    • Gănțoi Alina Tatiana
    • 22/08/2017
    Răspunde

    Piticul meu are ce rontai ca si gustare??

    1. Am vazut ca ai incercat-o si tu.

  3. Vaiii, cum arata!! Nu am facut prea des briose, dar promit ca reteta asta o incerc!

    1. Cris, sa nu faci multe ca nu ai sa te poti opri!

    • Valeria Chertes
    • 22/08/2017
    Răspunde

    Ii bine acum ca mi-ai facut pofta? Arata minunat.

    1. Acum stiu ca o sa ma ierti.

    • ROMAN NICOLETA ANA MARIA
    • 22/08/2017
    Răspunde

    multumim pt.reteta,sigur am sa incerc sa fac si eu!arata foarte bine!

    1. Multumesc, sper sa iti placa si tie.

  4. Răspunde

    O vai , o vai…. mi-ai facut pofta….vreau si eu o scula din aia de turnat aluatul 🙂

    1. Are la magazin 😛

  5. Răspunde

    ce pofta mi-ai facut! Ti-au iesit suuper!

    1. Multumesc.

  6. Răspunde

    Arata super bine! Pot sa iti ”fur” reteta si s-o testez si eu? :p

    1. Sigur ca poti. Traim in democratie.

    • ghelbere elena
    • 23/08/2017
    Răspunde

    Nu credeam ca poate exista o reteta dulce mai simpla ca aceasta de facut si din putine indrediente.

    1. Ma bucur ca o gasesti simpla.

  7. Azi am făcut și eu o rețetă pentru puturoși și pentru femeie cu manichiură proaspăt făcută: cremă de ciocolată de casă, am topit ciocolată neagră de laborator (e mai gustoasă și mai sănătoasă) împreună cu 200 ml smântână pentru frișcă. Am pus niște cocos și acum aștept să se răcească.

    • Dincolo de nori
    • 23/08/2017
    Răspunde

    Am urmărit atent să văd dacă persoanei cu intoleranță îi dai din cele cu ciocolată dar nu te-am prins! 🙂 I-ai dat cu fructe confiate.

    • Angelica Popa
    • 23/08/2017
    Răspunde

    Chiar arată foarte bine, de poftă ce să mai spun… Mă pun pe treabă!

    • nicolae claudia
    • 24/08/2017
    Răspunde

    super tare..si chiar arata bine. sa stii ca eu mai vreau astfel de retete 🙂

      • Anghelina Irina
      • 21/06/2019
      Răspunde

      Șmecher tare dispozitivul pentru aluat. Nici nu știam ca exista așa ceva

  8. Răspunde

    Arata delicios! Mi-ai facut o pofta!!!
    Notez si eu reteta!

    1. Sper sa le placa celor mici.

  9. Răspunde

    Habar nu aveam ca niste chestiute asa de bune se pot face atat de simplu. Cred ca o sa incerc si eu, dar mai intai sa imi fac rost de niste tavite din alea din silicon, ca sa am pentru mai multe folosiri. Mereu mi-au placut retetele postate de oameni obisnuiti, de multe ori le prefer chiar si in detrimentul celor ale bloggerilor culinari, care se intampla sa mai arunce din cand in cand cate un ingredient sau condiment de care eu am auzit numai la televizor…

    1. M-ai facut sa zambesc. Eu cam asta sunt: o lenesa care face retete rapide si simple, dar mai ales clasice. Nu prea o sa vezi la mine retete din astea simandicoase cu ingrediente scumpe si nemaiauzite.

  10. Răspunde

    Imi place acel aparat de pus compoziția pentru brioșe! In ultimul timp n-am mai făcut, dar ma cam ispitești cu bunătățile astea

    1. sa vezi ce misto faci gogosi turnate cu jucaria aia!

  11. Răspunde

    Credeam ca muffis sau briose inseamna acelasi lucru. :)) Oricum nu conteaza, tot in stomac ajung. Arata foarte bine. Aparatul acela ma tenteaza si pe mine.

    1. stai calma ca si eu eram cat pe ce sa zic ca am facut briose. Imi sareau bucataresele in cap pe aici.

    • Tatiana Sorina
    • 27/08/2017
    Răspunde

    Mmmmm arata super bine! Eu de mult timp nu mai folosesc lapte,ptr ca se strica repede.

    1. iei d-ala UHT fara gust ca ala nu se strica.

    • Lamiita Petre
    • 27/08/2017
    Răspunde

    De ce tot ce-i bun, ori e imoral, ori ilegal, ori ingrasa??? Arata intr-un mare fel si te tot dadeai lovita ca nu nu le ai cu bucataritul. aaaa…. tu esti pe principiul rar dar bine. Trebuie sa incerc si eu reteta, ultima data cand m-am rupt in figuri a fost cand am incercat uleiul de cocos si nu mi-au crescut fiindca am setat cuptorul sa bata caldura de sus in loc sa fie invers ?

  12. stii ce problema am eu? aia ca se lipeste hartia de briose foarte rau de aluat si abia o desprind. tu nu le ungi inainte?sau sa le pufai cu un strop de ulei, ceva?

    1. cand sunt calde se desprind greu si la mine. Cand se racesc nu ramane nimic pe hartie.

    • Anda Stanciu
    • 17/05/2018
    Răspunde

    Mulțumim de reteta

    • ghelbere elena
    • 18/05/2018
    Răspunde

    Aceasta reteta am facut-o de foarte multe ori si de fiecare data a iesit super delicioasa.

    • Antonia
    • 19/05/2018
    Răspunde

    Mie nu imi plac briosele cu unt, fac doar cu ulei, si nici cu lapte, prefer sa folosesc suc de portocala sau apa minerala, etc. Am descoperit recent si un tip de glazura simpla din zahar pudra pe care o folosesc cand e cazul sa fie ceva mai festive… ma tenteaza unealta aceea alba de turnat aluatul, poate gasesc si eu pe undeva…

    • Nicolae Claudia
    • 22/05/2018
    Răspunde

    Multumim pentru reteta. Chiar arata minunat

    • Maria Aghinitei
    • 22/06/2019
    Răspunde

    Gustoase, dar mai ales procedeu rapid! (Y)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares