Obrazul subțire se ține cu cheltuială și cel fin cu bărbierit, nu-i așa, domnilor? Asta însă este o adevărată problemă pentru cei care au pielea sensibilă. Vă treziți cu iritații după bărbierit și chiar cu usturimi care vă fac să vă gândiți serios la varianta de a vă lăsa barba să crească, că tot e în tendințe. Numai că șeful nu ar accepta așa ceva și nici iubita sau soția nu ar fi încântată. Atunci? Coșmarul continuă? Nu neapărat. Există și alternative la aparatele clasice de ras, manuale, cu 3-4-5 lame, dar și modalități prin care puteți continua să le folosiți pe acestea fără ca pielea să mai aibă de suferit așa de tare.
Varianta 1 – schimbarea aparatului de bărbierit
În cazul soțului meu aceasta a fost varianta câștigătoare. A renunțat la aparatele lui cu lame și a început să folosească aparatele mai noi, electrice.
Aparatul de ras electric
Bărbieritul se face tot prin raderea părului, obrazul rămâne foarte neted, dar nu mai ai parte de iritații și bubițe provocate de lame. Cele mai eficiente cred eu că sunt aceste aparate de ras Philips pentru piele sensibilă. Se pot folosi atât pentru bărbierit uscat, cât și pentru bărbierit umed, au un sistem foarte bun de protecție a pielii, dar în același timp reușesc să taie și cele mai scurte fire de păr(chiar și pe cele culcate și lipite de piele). Au ele un sistem special care le permite mini-lamelor să alunece foarte ușor, păstrând contactul permanent cu pielea, fără a o leza în vreun fel. Merită încercate!
Mașina de tuns
Poate părea ciudat că am introdus mașina de tuns într-un articol despre iritații după bărbierit. Există și aparate speciale de tuns barba, sunt sigură că știți asta, dar pentru cei care nu vor să dea banii pe două produse (unul pentru barbă și unul pentru păr), se poate investi fără probleme în astfel de mașini de tuns Philips. Lamele sunt de obicei din titan sau oțel inoxidabil, lungimea de tăiere se poate seta foarte simplu și gradul de precizie este foarte mare. La modelele mai performante ajunge chiar la incredibilul 0,1 mm. Obrazul, bărbia și gâtul chiar rămân foarte netede după utilizarea mașinii de tuns.
Varianta 2 – rasul clasic respectând anumite reguli
Dacă nu ai încredere că metodele de mai sus ar funcționa sau pur și simplu nu vrei să investești în așa ceva pentru moment, poți încerca să rămâi la varianta rasului cu aparate tip BIC, dar având mai multă grijă la cum faci treaba asta. De cele mai multe ori, pentru o piele sensibilă, un gel sau o spumă de ras nu sunt suficiente pentru a o feri de agresivitatea lamelor. E nevoie de ceva mai mult, de câteva produse și de un ritual întreg pentru ca, la final, să ai fața fină, fără pete roșii sau zgârieturi fine care să se irite și la cea mai mică urmă de transpirație. Următoarele sfaturi vor face diferența:
Spală fața cu un produs hidratant înainte de a te bărbieri. Este un pas important pentru a hidrata tenul și a înmuia firele de păr. Spălatul feței se va face cu apă călduță, folosind neapărat un produs hidratant, care poate fi săpun sau chiar un gel exfoliant blând. Produsele care usucă fac mai mult rău decât bine.
Nu insista prea mult pe o zonă. Cel mai bine este să faci mișcări scurte, să nu încerci o linie cât tot obrazul pentru că sigur va trebui să revii și vei crește riscul de iritații după bărbierit. Mergi cu lama câțiva centimetri, clătește aparatul și reia bărbieritul din acel loc.
Bărbierește în direcția creșterii firului de păr. Pentru o piele mult mai fină, majoritatea bărbaților se rad în răspăr. Nu e cazul să faci asta dacă te știi cu probleme. Poate nu va fi un bărbierit la fel de fin, dar pielea nu va fi la fel de tare agresată și nici nu te vei mai trezi cu fire păr crescute pe sub ea.
Spală fața după bărbierit. Este un pas esențial. La finalul sesiunii de ras, fața și gâtul trebuie spălate cu un produs antiseptic (de preferat cât mai natural) și clătite apoi cu apă rece (aceasta închide porii).
Aplică un after-shave blând. Nici măcar nu trebuie să fie neapărat after shave. Poate fi și o cremă care știi că îți face bine. Important este să fie un produs hidratant, fără alcool și eventual parfum (acestea sunt iritante). Dacă mai este și natural, cu atât mai bine.
Spor la bărbierit, domnilor! Ce-ați ales: bărbierit manual cu ritual sau bărbierit cu un aparat electric? Dacă aveți cumva și alte sfaturi care să reducă riscul apariției unor iritații după bărbierit, le puteți lăsa mai jos, în comentarii. Sigur semenii voștri, care se confruntă cu astfel de probleme, vor aprecia.
Interesante sfaturile! Ar fi și mai interesant să citesc comentariile și sfaturile domnilor. Cred că fiecare din ei au câte un mic truc de „frumusete”, nu?
al meu are belele pe tema asta si chiar nu-i merge cu orice. de exemplu, el nu suporta balsamul, se da doar cu after shave, altfel se trezeste cu o iritatie de toata frumusetea. multe din ele cred ca sunt si pe creier, ce-i drept…
Ei, articolul asta cam degeaba il citesc eu. E pentru sotul meu :)) Asa ca o sa ii recomand sa-l citeasca.
Bai, cum le stii tu pe toate, parca ai fost barbat intr-o viata anterioara ? Sunt convinsa ca nici barbatii care se barbieresc zi de zi nu stiu aceste trucuri. Cred ca un aparat de ras bun, face diferenta si te scuteste de multe neplaceri.
Chiar ieri imi spunea sotul meu ca are impresia ca a ajuns sa se rada mai des decat inainte si era suparat rau din cauza asta.
Inseamna ca trebuie sa-i cumpar si eu la al meu un aparat de ras electric ca sa nu mai arate ca o gaina jumulita dupa fiecare barbierit. 🙂
Aparatul de ras electric este potrivit si pentru situl meu. Are tot un model de la Phillips si se împăca bine cu el si in plus, nu irita
Sotul meu se barbiereste clasic. A incercat si cu un aparat electric dar a renuntat.
Al meu se irita mai ales vara. Cateodata cred ca si apa e de vina. Pe cuvant. Sotul meu nu tolereaza aparatul absolut deloc. Se barbiereste cu aparat clasic. Si cu after shave-ul e o problema. Nu tolereaza orice.
Aparatul de ras chiar conteaza foarte mult, la fel si after-shave-ul. Am invatat deja ca nu trebuie sa aiba alcool si sunt foarte atenta in ce priveste acest aspect atunci cand vreau sa ii fac un cadou de genul asta :D. De obicei cumpar produse pe care scrie „sensitive”, chiar daca el nu e chiar sensibil :)) (stiu ca se refera la tipul pielii, dar imi place sa fac glume pe seama asta din cand in cand) ^^
Sotul foloseste lama clasica de ras desi ar fii tentat sa isi cumpere un aparat de tuns caci are pielea super sensibila si se irita imediat!
Soțul meu nu e fan bărbierit. O face la ocazii și la evenimente. Asta până a găsit after-shave-ul perfect care îi hidratează pielea pe termen lung.