Consumul de alimente sănătoase este un pas important pentru a te simți minunat și de a avea un corp puternic. Iată cum poți mânca mai sănătos:
1. Încearcă să elimini din alimentație pe cât posibil băuturile carbogazoase. Este poate una dintre provocările majore. Înlocuiește-le cu sucuri făcute la storcător, în felul ăsta vei fi sigur că o să consumi doar vitamine bune pentru tine și nu cantitățile enorme de zahăr din sucurile carbogazoase. Dacă nu ești familiarizat cu aparatura electrocasnică, vei avea o surpriză, deoarece este foarte simplu să folosești storcătoarele de fructe. În plus, ai posibilitate să îți achiziționezi unul care include și blender sau mixer. Vei aprecia foarte mult acest aparat, mai ales că îți vei putea prepară zilnic orice combinație de suc de fructe pe care o dorești.
2. Consumă proteină slabă. Țintește să atingi un prag de 10% sau 35% de proteină, din numărul total al caloriilor pe care le consumi. Proteina ajută la dezvoltarea mușchilor și îți da energie în timpul zilei. Câteva exemple de proteine sănătoase: peștele (cod, biban, halibut), carne de pasăre (piept de pui sau de rață), legume precum fasolea sau produsele din soia, alune (caju).
3. Faceți diferența dintre grăsimile bune și cele care vă fac rău. Trebuie să consumi grăsimi, asta pentru ca organismul să funcționeze corect. Grăsimile monosaturate și acizii grași omega-3 sunt grăsimi bune, pe care ar trebui să le consumi în mod regulat. Ajută la scăderea colesterolului. Alimentele cu conținut ridicat de acizi grași sunt uleiul de măsline, nucile, ulei de pește și uleiuri din diverse semințe. Adăugarea grăsimilor bune la dietă săptămânală poate reduce colesterolul și reduce riscul bolilor de inimă. Evită grăsimile saturate și pe cele parțial hidrogenate. Din păcate, acestea se regăsesc în majoritatea alimentelor procesate.
4. Consumă produse de tip superfoods. Așa numitele super-alimente pot avea un titlu înșelător, dar unele sunt cu adevărat miraculoase. Ele pot avea capacitatea de a lupta împotriva bolilor de inimă, de a preveni cancerul, de a reduce colesterolul și chiar de a-ți impulsiona starea de spirit. Câteva dintre ele sunt:
• Afinele: pot facilita sănătatea creierului, dacă nu ai acces la afine poți încerca alte fructe de pădure precum zmeură, mure etc.
• Alge: este posibil să nu sune foarte apetisant, dar atunci când afli câte beneficii au pentru sănătate, acest lucru îți dă de gândit. Algele sunt bogate în vitamine, minerale, aminoacizi și sunt benefice pentru flora intestinală.
• Somonul: este bogat în acizi grași omega-3, o grăsime bună pentru corpul nostru. Grăsimile de tipul omega-3 sunt bune pentru tensiunea arterială, creier și sănătatea inimii.
• Merișoarele: aceste boabe roșii conțin quercetin, un antioxidant natural, au un conținut scăzut de zahăr și sunt o sursă foarte bună de vitamina C. Vitamina C este extrem de bună pentru creșterea și repararea țesuturilor pe tot corpul.
Din experienta iti spun ca un blender sau un storcator de fructe iti schimba viata RADICAL. Este cea mai buna investitie pe care poti sa o faci. Unde mai pui ca cele 5 portii de fructe pe care ar trebui sa le mancam zilnic intra intr-un pahar delicios!
eu am inceput de 2 saptamani sa imi fac in blender in fiecare dimineata o jumatate de grepfruit, un morcov, oo jumatate de mar si putina lamaie. Pun si apa si chiar imi da o energie ce n-ai vazut si face bine si la ficat.
Eu mananc sanatos, dar tot nu ma impac cu algele :))) Am mai adauga la lista ta atat: cat mai multe legume, fructele cu discernamant si carnea mai rarut ca e mai dragut.
Nici eu, am o cutie acasa si e grroaaazznic 😀 – o dau cadou 😀 .
Deci vreau sa iti spun ca eu le-am incercat si la un restaurant super tare din afara. A fost singurul lucru de la masa din care doar am gustat si mi-a fost suficient. Probabil ca daca nu mananc o saptamana, le voi gasi apetisante…sau mai bine mor de foame :)))
am vazut si pe blogul tau ca papi carne foarte rar si nu pot decat sa te felicit. La noi se mananca multa carne pentru ca al meu sot lesina daca nu vede carne.
O sa aduc o mica remarca la proteina slaba: proteina grasa e buna! dar rar si mai ales iarna… vezi cazul pestelui gras.
In rest, eu nu cred in super food dar ultimile studii pe somonul din comert arata ca nu e super … dar avem si noi pesti grasi: acum e sezonul scrumbiei. Sardinele sunt si ele un produs de calitate si ieftin si accesibil.
La storcator, am avut, acum nu mai am, dar zic remarci de la colegii mei obezi: atentie ca sucurile de fructe pt ca ajung mai concentrate decat fructele, dar sucurile de legume sunt bomba de vitamine si enzime, legume care altfel nu le-am consuma in cantitatea asta.
Totusi avem nevoie si de fructe si eu nu prea le mananc in stare naturala, deci prefer sa le blenduiesc, cum ii ziceam si Teodorei. Stii ca daca intrebi 100 de nutritionisti despre treaba asta cu fructele o sa ai cel putin 70 de raspunsuri diferite.
Ma chinui si eu sa mananc sanatos si se mai intampla sa mi se mai faca pofta de un MC sau cin stie ce nebunie. In mode normal cam stiu ce am voie si ce nu am voie sa mananc … greu tare cu dietele astea
de parca ai avea nevoie de dieta tu…
Vad ca si eu gindesc ca o femeie: nu cred in superfoods (mai ales de cind am vazut dude albe uscate vindute pe post de), e o industrie si asta. Multe vin de prin locuri asa de indepartate, ma gindesc ca le-o face bine la oamenii de acolo, nu noua, ca doar bunicii nostri n-au mincat superfoods.
Iar cu sucurile zic la fel ca ea: doar zaharul din fructe, fara fibre, nu sunt cea mai buna idee. Pa poti bea aproape instantaneu echivalentul a nu stiu cite fructe, pe care nu le-ai minca altfel.
Am de ales intre a le consuma asa sau a nu le consuma deloc…
Cică muşchiuleţul de porc e o carne mai „slabă” decât carnea de pui. Considerată aşadar o carne albă. 🙂
Aşa spun nutriţioniştii!
cica… puiul se pare ca are multa grasime.
Azi de exemplu asa sanatos am mancat o oferta la Mc :))) Nu mananc sanatos,dar nici nu exagerez.Cred ca tre’sa existe un echilibru
Bingooo. Nici ca mine, ca mananc porcarii multe, dar nici genul ala care daca vede pe cineva manacand o gogoasa ar fi in stare sa ii dea in cap!
E de folos articolul si pot urma sfaturile exceptand prajelile ..cartofii prajiti si ochiurile sunt favoritele mele ..nu pot renunta deloc oricat as incerca .Cat despre produsele superfood am citit multe lucruri favorabile ,stiu ca ne pot proteja organismul dar rareori imi permit sa gust ..in schimb merele sunt nelipsite din alimentatia zilnica.
ochiurile se pot face si intr-o lingura de ulei daca ai o tigaie bunicica 😀
Si eu incerc sa mananc cat mai sanatos, mai ales ca vreau sa dau un exemplu fetelor. Insa….normal ca exista un insa…nu pot sa spun NU bauturilor carbogazoase 😛 Dar ma „pitesc” de ele cand beau suc 😀
ha ha. Eu de sucuri ma lipsesc. Eu sunt cu dulciurile.
As vrea sa pot manca numai sanatos dar mai sar calul cateodata.
astia suntem noi oamenii obisnuiti. nu suntem perfecti.
Foarte utile sfaturile. Cand e vorba de alimentatie, la mine cam da cu virgula. Imi plac fructele si legumele mai mult decat carnea, dac cand e vorba de carne… gresesc cel mai mult pentru ca o prefer prajita sau pe gratar. Cum gratar mi-e cam greu sa fac pentru ca stau la bloc, iar pe grill iese cam mult fum, o fac la tigaie si iaca imi ucid usor ficatul. Bine ca desfraul asta nu e zilnic.
Dan o prefera tot prajita inainte, dar am reusit sa il obisnuiesc cu grillul si cred ca tot e ceva, un pas micut inainte.
Utile sfaturile tale. Uite ca nu stiam ca exista super foods. Adica stiam produsele, dar nu stiam denumirea. Omul cat traieste, invata!
Capsunile unde se incadreaza? Ca acum apar in gradina la tara si poate ma ajuta sa slabesc un pic 🙂 ))))
daca-s naturale, sunt super-extra-mega food.
Chiar am citit de curand, ca sa ma docuemtnez pentru niste articole pe care le scriu, o gramada de informatii despre superalimente si am ramas surprinsa de cat sunt de bune pentru organism. Eu credeam ca sunt un fel de moda, dar, in fapt, ele au ajuns popularizate pentru ca in ultimii ani s-au facut din ce in ce mai multe studii stiintifice pentru a le atesta calitatile, iar cand rezultatele acestor cercetari au ajuns publice, oamenii au devenit interesanti, si pe buna dreptate.
Toate sfaturile tale sunt bune, ramana acum sa avem vointa necesara de a le urma in mod constat. Ei bine, aici este greutatea adevarata. Cred ca slabitul o sa fie mereu chinul vietii mele.
tu macar ai slabit. La mine e un chin 2 zile si dup-aia iar clachez.
Fiind la un regim drastic(nu la dieta) de vie de nevoie mananc sanatos. E foarte greu pentru mine mai ales ca nu am voie de legume si fructe proaspete.
Când am terminat de amenajat casa, ne-am luat un super blender care face de toate – sucuri, pireuri, smoothie-uri. Eu pentru o viață sănătoasă am renunțat la zahăr și alimentele cu zahăr ascuns , produse pe bază de făină albă. Gătesc mai des și cât mai sănătos pot.
Desi am un blender, recunosc ca nu prea il folosesc decat foarte rar. E adevarat ca nu este el nici prea performant, poate daca as avea unul ca cele prezenntate pe site, atlfel ar sta treaba. Si sa stii ca in ciuda aparentelor, nu prea mananc lucruri nesanatoase. Carbogazoase…. poate o data pe luna, un pahar, doua. Dulciuri…. foarte rar, nici nu prea fac in casa tocmai pentru acest motiv. Burgheri, shaorme, chestii din astea… o data la un an sau doi, cartofi prajiti nu am mai mancat de jumate de an cred si in general cartofi foarte rar( sambata o comit cu cartofi noi la cuptor) Paste … la fel , o data pe luna. Nu sunt carnivora inraita, pot si fara, In general manac mai light , de aia mi-e si ciuda.
Eu am renuntat la sucurile din comert si sunt foarte fericita cu lucrul acesta. Iar schimbarea chiar se simte asupra organismului. E un pic dificil la inceput, insa cu timpul organismul se obisnuieste cu schimbarea si ajunge sa pofteasca la apa si sucuri naturale. Prietenele mele inca sunt uimite de faptul ca eu comand mereu apa, chiar mai multe sticle, atunci cand iesim la terasa. Cel mult, daca nu mai vreau apa, comand fresh. ^_^