Faptul că nu mâncăm ce trebuie și cât trebuie nu mai este un secret pentru nimeni. Cumulăm micii la grătar cu pastrama de oaie, multă bere rece, un vagon de dulciuri și stres cât cuprinde și afecțiunile digestive sunt garantate. Nu doar că ne place să consumăm continuu alimente care știm că ne fac rău la stomac, fiere, ficat, pancreas sau colon, dar refuzăm să mergem și la medic pentru a investiga diversele afecțiuni din faza incipientă. Așa apar cazurile grave.
Știți că ulcerul, pancreatita și hepatitele pot ucide, nu? Nu și dacă sunt descoperite și tratate la timp. Ce înseamnă asta? Că nu mai tratăm durerile în dreapta cu ceai și sperăm să ne treacă, că nu mai considerăm arsurile la stomac ca pe ceva normal, că nu mai punem pe seama vremii o stare de oboseală foarte accentuată, ci mergem la medic pentru investigații imediat ce simțim că ceva nu este în regulă.
Refluxul gastric și greutatea la înghițire cer o endoscopie
Sunt multe persoane care se confruntă cu astfel de simptome (arsuri, senzația că nu pot înghiți, reflux gastric) și nu fac nimic în această privință. Oamenii cred că problemele apar pentru că au mâncat un cârnat condimentat sau o prăjitură prea dulce. Ei bine, nu. Problemele nu apar decât acolo unde există o tulburare undeva la nivelul sistemului digestiv. În astfel de cazuri, recomandată este o edoscopie.
Endoscopia nu este 100% confortabilă, dar nici dureroasă, mai ales că procedura și aparatura s-au modernizat în ultimii ani. O cameră minusculă este introdusă în stomac și medicul poate astfel pune un diagnostic corect când vine vorba de ulcere, infecții cu Helicobacter pylori, neoplasme, dispepsii, polipi sau un intestin iritabil. Va urma tratamentul corect și astfel vom evita agravarea problemelor și apariția unor cancere gastrice pentru care nu se mai poate face nimic.
Cancerul de colon poate fi depistat la timp în cadrul unei colonoscopii
Colonoscopia seamănă destul de mult cu endoscopia, doar că în cadrul ei nu se analizează partea superioară, ci cea inferioară a sistemului digestiv (intestinul gros). Prin această procedură medicul va putea pune diagnosticul corect în ceea ce privește simptome precum durerile abdominale, scaunele cu sânge, scăderea bruscă în greutate, balonare continuă, tranzit intestinal modificat (diaree, constipație).
Nimeni nu-și dorește să afle că suferă de o boală precum cancerul colonorectal, sunt sigură de asta, dar vestea bună este că, dacă acesta este depistat în faza incipientă și operat la timp, șansele de supraviețuire sunt undeva la 90%. Pe măsură ce boala avansează, șansele de viață sunt tot mai mici, deci dacă aveți simptome de genul celor descrise mai sus, nu vă prostiți și nu amânați colonoscopia.
Nu e de joacă nici cu hepatita
În 2017, hepatita C este vindecabilă în proporție de aproape 100%, grație tratamentelor moderne descoperite. Lucrurile stau mai rău în privința hepatitei B la care tratamentul este mai mult pentru reducerea simptomelor și încetinirea avansării bolii. Hepatita B ucide pentru că ea se va transforma în ciroză sau cancer hepatic.
Hepatitele pot fi ușor depistate prin analize de sânge speciale. La acest centru, Endogastrohep, viremia pentru hepatita C sau B este gratuită. În funcție de valorile pe care le va indica această analiză, în ceea ce privește virusurile existente în organism, medicul vă va îndruma către alte analize sau vă va anunța că puteți sta liniștiți.
Noi, românii, obișnuim să ne spunem adesea ”mie nu mi se poate întâmpla nimic”. Nu e deloc așa. Bolile nu țin cont unde atacă. Există mari șanse ca oboseala sau arsurile la stomac să nu fie în legătură cu vreo afecțiune, dar există și șansa ca ele să fie semne ale unor boli care, depistate în faza incipientă, să poată fi tratate. Analizele făcute la timp ne pot salva viața. Asta trebuie să învățăm neapărat.
Eu imi fac analize in fiecare an, insa de data aceasta am adaugat si testele pentru hepatita pe lista. Sincer, am avut mari emotii cu rezultatele, desi le-am facut preventiv, nu pentru ca as fi banuit ceva. Abia am putut sa dorm de frica :))
Dar, frica sau nu, intr-adevar aceste analize iti pot salva viata.
Am făcut o endoscopie şi alta nu mai vreau, jur! Iar la colonoscopie nici nu vreau să mă gândesc! E adevărat, sunt folositoare, nu se poate fără dar…
Eu am principiul ca atita timp cit ma simt bine nu imi fac analize. Dar fiecare face cum vrea, unii se simt mai in siguranta daca isi fac diverse investigatii.
Cit despre colonoscopie nu-i chiar fara riscuri, implica si o anestezie generala , sau risc de perforare intestinala (cam 1 la mie) sau de hemoragie (1 la mie). Am auzit in jurul meu de unul- altul cu arsuri gastrice, carora li s-a facut endoscopie sub anestezie generala si li s-a propus si o colonoscopie, daca tot sunt sub anestezie. Ceea ce nu mi se pare normal, ca orice investigatie de-asta are riscuri, chiar daca minime si decizia de a o face sau nu ar trebui cintarita bine.
Avand in vedere ca acum doua zile am iesit din spital stiu ce inseamna toate aceste analize.
Joi sunt programata la o endoscopie si saptamana viitare la colonoscopie. De prima nu imi este frica iar la adoua ma gandesc cu groaza.
La 18 aniam fost nevoita sa fac endoscopie. Din pacate, intr-un spital public. Nu doresc nimanui asta. Am cunoscut ulterior doua persoane care au facut endoscopie la privat si lucrurile au decurs mult mai bine decat in cazul meu, adica in cadrul sistemului public de sanatate. M-au traumatizat, cam asa as descrie experienta. Recomand pe aceasta cale persoanelor care au nevoie sau vor sa faca endoscopie… sa aleaga sectorul privat. Nu ma bag la alte interventii, dar cand e vorba de endoscopie spitalele publice sunt de evitat pe cat de mult posibil.
Din pacate, marea majoritate dintre noi ajung la medic atunci cand nu mai pot si nu de la primele semne ca ceva nu este in regula. Cred ca si de data asta este vorba tot de aducatie dar si de sistemul deficitar din sanatate. Cu totii stim ce inseamna o vizita la medic, in majoritatea cazurilor., nervi, asteptari, umilinte, etc. Eu am nesansa sa merg in fiecare an la medic, si trecand peste inconvenientele pe care le-am enumerat mai sus, este si o parte buna faptul ca sunt obligata sa merg, altfel poate nu as ajunge nici macar o data pe an.
Mai, nu stiu ce sa zic… referitor la endoscopie si colonscopie… Tocmai am aflat de curand despre cineva care a avut mari probleme in urma unei colonscopii. I s-a perforat intestinul in timpul efectuarii ei si apoi.. in fine.. Sunt bune analizele astea da si riscante. Nu stiu daca as decide sa fac asa ceva doar ca si analize de rutina 🙁
De mai bine de un an ma rog de sotul meu, il cert si chiar i-am facut programare (degeaba) la o clinica pentru ca are reflux gastric si arsurile sunt din ce in ce mai puternice, indiferent ce mananca.
Articolul tau mi-a adus aminte de ultima tentativa de a-l trimite la medic care, evident, a esuat.
Am făcut o endoscopie şi alta nu mai doresc la nimeni. Senzatia e oribila, de sufocare. La spitalul de urgenta Floreasca.
In rest, hepatitele se testeaza la orice test de donare sange asa ca eu sunt „cleaned”. Ba mai mult, o hepatita contactata se poate trata cu igiena vietii (peste 90% se trateaza asa, de unele nici nu stim) iar restul se cronicizeaza. Asa ca cine e disciplinat si atent nu are riscuri la multe boli.
Sanatatea a fost si este mereu un subiect extrem de sensibil, mai ales la noi in tara. Din pacate la noi nu este nici educatia romanului de a merge la controale si nici bani prea multi nu sunt, pentru ca totul costa! La stat… multa nepasare si iti bate apropouri sa vii tot la ei la cabinete private. Asa sa fiu finuta sa nu spun ca unii medici fac abuz profitand de functie, nu isi fac treaba la stat si ii cheama pe pacienti la privat…. Suna cam urat, dar asta e realitatea! 🙁
eu mi-am luat un obicei imi a face analize anual..eu prefer sa previn, decat sa tratez
Inainte sa nasc, ma duceam mai des sa-mi fac controale si analize. Acum am lasat-o mai moale si cred ca ar trebui sa-mi revin. Multe probleme pot fi depistate la timp atunci cand sunt descoperite la timp
Este foarte important sa facem aceste 2 investigatii endoscopie si colonoscopie macar o data la 2-3 ani , si trebuie sa tinem cont de sfaturile medicului curant , si sa tinem si regim alimentar si sa evitam stresul !