Cât trăim învățăm. Unii învață lecția pentru mâine, alții de pregătesc pentru Bacalaureat sau examene de admitere, alții au de învățat tot felul de lucruri care țin de job-ul lor. Ceea ce ne deosebește în mod esențial este faptul că nu toți avem aceeași capacitate de înțelegere, memorare și învățare. Unora le este suficient să citească un material o singură dată și deja rețin 80% din informația din el. Alții învață mai greu. Tu ești unul dintre ei? Nu e cazul să te panichezi. Ai șanse la fel de mari să iei notă bună sau să faci impresie bună șefului. Trebuie doar să lucrezi puțin la metodele de învățare. Iată câteva trucuri care sigur te vor ajuta să înveți mai ușor și mai rapid.
1. Citește cu voce tare
Nu citi niciodată cursurile sau manualele în gândul tău! De cele mai multe ori avem tendința de a citi fără să ne concentrăm de fapt pe text. Pur și simplu citești despre genul liric și de gândești la ce o să îmbraci la bal. E normal să nu reții nimic. Dacă citești textul cu glas tare, vei avea rezultate mult mai bune pentru că-ți obligi mintea să te asculte.
Este foarte important să ai un text ușor de citit, să nu fie un curs tras la xerox de la un coleg, cu un scris pe care abia îl descifrezi, sau ceva scos la imprimantă sub formă de frază imensă fără aliniate sau spațiu între rânduri. Tot atâta toner/cerneală folosești și dacă lași spațiu suficient între rânduri.
2. Folosește culori
Poți sublinia și face tot felul de semne cu markere colorate sau carioci pe cursuri. Asta ajută foarte mult. Sau, dacă îți iei informații de pe internet, ai grijă să schimbi culoarea fontului la paragrafele cele mai importante și să printezi color acele pagini. Culorile te stimulează și informațiile evidențiate cu ajutorul lor sunt mai ușor de reținut. Un cartuș sau un toner color nu costă atât de mult, după cum poți vedea și aici.
Dacă nu ai o imprimantă color, poți printa fără probleme și cu un cartuș alb-negru și folosi aceleași markere, carioci sau creioane colorate, despre care vorbeam la început, pentru a scoate în evidență lucrurile esențiale din acea lucrare.
3. Fă scheme și extrage ideile principale
Ai în față niște materiale care-ți dau bătăi de cap? Citește informația cu voce tare, cum te-am învățat la punctul 1, și fă scheme sau notează cu liniuță ideile principale. În felul ăsta te implici activ și reții lucrurile mai rapid. Pune schemele și rezumatele la vedere!
Foarte utilă în acest sens ar fi o tablă magnetică în genul celor de aici. Ele sunt folosite și în sălile de clasă și la birou sau în săli de prezentare și conferințe, fiind un instrument foarte eficient de comunicare și învățare. Poți să faci schemele pe foi A4, să folosești culorile pentru a face informația și mai vizibilă, și să le prinzi cu magneți pe tablă. Sau poți face scheme chiar pe tablă în timp ce înveți. Depinde dacă vrei să ai notițele la păstrare sau doar să te ajuți de memoria vizuală/fotografică.
4. Copiază informații
Acolo unde dai peste lucruri mai greu de reținut, ideal ar fi să copiezi acel text, să-l transcrii pe o noua foaie de hârtie. Studiile arată că reținem mult mai ușor lucrurile pe care le auzim și le scriem în același timp. Aceasta este o metodă foarte bună mai ales atunci când am luat notițe pe fugă și am folosit multe abrevieri, care pot îngreuna procesul de învățare, sau atunci când ai un curs de la un coleg care nu scrie prea citeț.
5. Pune-ți întrebări
Nu este suficient doar să ai senzația să ai reținut informațiile pe care tocmai le-ai citit. De multe ori, când ni se pun întrebări din materialele pe care credeam că le-am învățat, nu reușim să dăm răspunsuri satisfăcătoare. Este recomandat ca, la sfârșitul fiecărei lecții învățate, să facem un test, dacă el există la finalul capitolului. Dacă nu există secțiune de evaluare, putem să ne auto-testăm, punându-ne întrebări în gând și încercând să construim răspunsuri cu voce tare, pentru a ne da seama dacă suntem capabili să redăm coerent și corect informația acumulată.
6. Fă pe profesorul
O altă metodă foarte bună de învățare este să înveți gândindu-te la tine ca la un dascăl care trebuie să dea informația mai departe. Te responsabilizezi și îți dai interesul nu doar să memorezi, ci și să poți explica lucrurile altora. Poți alege să explici esența unui curs unui prieten, mamei sau oricărei persoane este dispusă să te asculte. Dacă la final ”elevul” tău a priceput ce și cum, atunci și tu ești gata de examen.
7. Pauzele dese – cheia marilor succese
Știu că există un obicei pe care toți îl respectăm cu sfințenie: mereu învățăm pe ultima sută de metri și încercăm să îndesăm la cutiuță o jumătate de manual în două nopți înainte de examen. E normal că timpul ne presează, dar nu e o soluție să stăm 10 ore cu ochii în cursuri, fără nicio pauză. Creierul are nevoie de momente de respiro în care să asimileze informația obținută. Fără pauze, nici toate tablele magnetice din lume sau 100 de foi printate cu riscul consumării unui întreg cartuș color nu pot face minuni.
8. Fii ordonat
Haosul din jur naște haos la nivel mental. Păstrează ordinea atât în cameră, în general, cât mai ales în materialele din care ai de învățat. Pentru cei care au memorie vizuală bună mai ales, acest detaliu este foarte important. Oricum ar fi, ordinea ne ajută să ne concentrăm mai bine.
Ia-le cum vrei: trucuri sau sfaturi! Scopul lor este același – să te ajute să înveți mai ușor. La final tu decizi care sunt metodele care ți se potrivesc cel mai bine. Nu spune nimeni că, dacă nu ai tablă magnetică și ai făcut schițe și diagrame de mână pentru că nu ai avut cartuș la imprimantă, o să pici examenul, Doamne Ferește! Lucrurile astea ți-ar face viața mai ușoară, e drept, dar poți promova și în lipsa lor. Contează la fel de mult transcrierea, cititul cu voce tare și autoevaluarea.
Bun articol! Perfect pentru cei ce vor sa invete. Intotdeauna mi-a placut sa invat avand camera curata,aerisita,asa te simti bine te simti in largul tau.
Si ciocolata si apa ajuta in procesul de invatare.Si chiar somnul dupa citit se transforma in invatare.
Eu sunt foarte prietena cu punctual 3. Ma ajuta mult sa scriu cu mana mea informatiile si sa imi fac scheme. Mai mult de atat, imi este mai usor sa invat dupa scrisul meu decat dupa cel din carte 😀
Pentru mine cel mai bine funcționează o schemă + un scurt rezumat, personal, din ceea ce îmi amintesc. Dacă citesc cu voce tare nu retin foarte bine, cred ca memoria mea tine mai degraba de vizual…
Daca as fi acum la scoala ce bine mi-ar prinde.
La mine cel mai bine functioneaza schemele. Imi amintesc ca dupa ultima sesiune de la facultate, am zis ca niciodata nu o sa trebuieasca sa mai invat . Si apoi m-am apucat, de bunavoie si nesilita de nimeni, de studii post-universitare. Apoi, in banca, am devenit trainer si pentru asta am invatat pe rupte. Tot atunci, ca sa imi ajut cursantii la cursurile tehnice, unde se acumulau foarte multe informatii, imi faceam mai intai eu scheme. Ulterior, jobul meu a devenit teribil de plictisitor, atunci cand nu am mai fost trainer si simteam ca daca ma opresc din invatat ma prostesc: am mereu pe drum, in metrou, de fiecare data, un dosar cu lucruri de citit pentru blog, pentru optimizare, pentru creare de continut mai bun si un marker langa mine, ca sa subliniez. cred ca de aiai nici nu imi cumpra un telefon mai destept si nu imi fac abonament cu net: ca sa nu ma las distrasa.
Si tu acum vii cu sfaturile astea? Unde erai acum 15 ani? 😀
Ce aplicam eu de aici? Citeam cu voce tare, mai rarut, foloseam culori – destul de des, faceam scheme, puneam intrebari la care raspundeam dar mai ales copiam informatiile. Nu ai idee de cate ori imi faceam copiute de care nu aveam nevoie ca deja invatasem continutul :)))
Dar cel mai des aplicam punctul 7! Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese! Daca am omis ceva, inseamna ca nu mi-a placut!
Daca in mare parte sunt deacord cu tine, la capitolul ordine sunt total pe dinafara. Eu am ordinea mea si daca cineva incearca sa mi le aranjeze … ma pierd.
Imi aduc si acum aminte de serile in care invatam pentru examene. Nu mi-au placut deloc. Sesiunea era cea mai stresanta perioada
Nu am avut probleme cu invatatul, eram ca un burete, dar la inceput la liceu fiind foarte timida am inceput cu stangul. M-am acomodat si lucrurile au mers foarte bine.
Servus Cristina! e prima data cind comentez, am auzit de blogul tau de pe blogul Iuliei.
Eu zic ca depinde de tipul de memorie pe care-l avem, eu am una vizuala buna, asa ca am aplicat cu mare succes culorile. Nici nu pot sa ma pun pe invatat ceva fara culori in mina. Fiica mea retine daca aude, nu prea e cu coloratul, baiatul face scheme.
Apoi mai am o metoda care-mi servea pentru invatat cantitate mare de informatie (50 pagini/zi: viteza medie din sesiuni) citit o data lent si cu grija si subliniat ideile principale si cuvintele cheie, fara sa incerci sa retii foarte mult. Reluat apoi in ritm mai rapid si subliniat iar, cu alte culori, punctele importante. Si tot asa, parcurs materia de 4-5 ori pina se imprima bine. La examen imi aminteam bine subliniatul si lucrurile incercuite, colorate.
buna, multumec mult pentru vizita si pentru ca ne-am impartasit experienta ta.
Imi amintesc cum invatam pentru examene. aveam nevoie de liniste, o sticla de pepsi twist (ma tinea treaza, nu beam cafea) si ceva dulce. Aveam cartile si caietele la indemana, foi pe care notam ideil principale.
Citeam, notam, citeam, notam.
Subliniam doar cu creionul sau cu pix rosu, nu foloseam alte culori. Ce bine ca a trecut perioada de stres cu invatatul!
eu sunt cu schemele si imi place sa fac rezumat la ceea ce invat..cand eram in liceu sau facultate, foloseam si markerele colorate, imi placea sa subliniez ce mi se parea mai important
Sa fac scheme si sa extrag ideile principale a reprezentat asul din maneca mea multi ani la rand. Asa reusesc eu sa invat cel mai usor si sa repet, la nevoie, informatiile parcurse, fara sa fie nevoie sa trec prin toata materia. Chiar de curand am inceput un nou curs si abia astept sa ma apuc de scheme si grafice si cu el. E o metoda care da rezultate foarte bune la invatare.
Citind cu voce tare si folosind culorile am invatat cel mai bine. Testat…
culorile si schemele la mine.
Foarte bune sfaturile tale, Cristina. Doar ca vin cam tarziu pentru mine :)))
Nu cred ca ma mai ajuta ceva :)))
Glumesc. Unele le folosesc si eu, cu mai mult sau mai putin succes :p
Oh, am invatat toate aceste lucruri pe propria piele, in timpul unor nopti nedormite.
Cand eram la masterat, mergeam si la serviciu, apoi s-a nascut Daria si iti dai seama ce greu a fost in trec prin toate …dar am reusit cu brio si ma bucur ca am invatat macar sa fiu mai ordonata, sa caut informatiile utile, esentiale.
Excelenta lista. De recomandat tuturor celor care sunt elevi/studenti!
Am dat share pe pagina blogului meu.
Multumesc mult, Antoaneta. Nu vreau sa-mi imaginez si te felicit ca ai putut invata totusi in conditiile alea.
Si eu citeam cu voce tare lectiile de la scoala. Apoi, m-au invatat niste babe de la tara sa dorm cu cartea si caietul sub perna ca asa retin mai usor ce am citit :))
tot o baba m-a invatat si pe mine asta: mamaie :))
ce ma bucur ca am scapat de scoala! of, era un adevarat calvar! eu recunosc, dormeau cu caietele sub perna, cica sa intre tot in cap peste noapte :))) vorba vine, ca asta clar nu se intampla. dar aveam eu ceva pe creier. de obicei citeam seara si mi se intiparea mult mai bine in memorie in timpul somnului. si am avut noroc de memorie vizuala buna, astfel ca imi aminteam exact ce scria si unde era pozitionat pe pagina
uf, si eu am dormit cu materialele sub perna de multe ori, dar nu m-a ajutat prea mult :))