Cu toții am observat că, în ultimii ani, suntem mai predispuși la infecții respiratorii. Aceste probleme se datorează multor factori. Este vorba și de sistemul nostru imunitar, slăbit de alimentația incorectă, și de gradul mai crescut de poluare, de compoziția și calitatea aerului pe care îl respirăm. Cei mai afectați sunt copiii. Cel puțin în sezonul rece, nici nu trece bine o viroză, că deja se instalează alta. Simptomele precum nasul mereu înfundat, secreția nazală abundentă, tusea sunt greu de dus și de către un adult, dar de un copil. Ce putem face noi, ca părinți, pentru a evita apariția frecventă a problemelor respiratorii la copii, pentru a nu-i mai ști bolnavi la fiecare 2 săptămâni, pentru a le oferi un mediu propice unei dezvoltări armonioase?
1. Păstrăm curățenia
Probabil că unele persoane le consideră maniace ale curățeniei pe mămicile care aspiră casa și dezinfectează baia și bucătăria de 2 ori pe zi. Să fiți siguri că nu le este ușor și nu o fac din plictiseală. Pur și simplu știu că praful și bacteriile pun în pericol sănătatea celor mici și preferă să șmotruiască toată ziua ca să evite nopțile cu febră și nas înfundat. Curățenia temeinică este foarte importantă atunci când avem copii care răcesc foarte ușor.
2. Aerisim zilnic
Unii își vor zice că n-are logică, că am aspirat și dezinfectat și, dacă deschidem fereastra, nu facem altceva decât să invităm alte doze de praf și microbi în casă. O fi și așa, dar nici nu putem respira același aer închis timp de 12-24 de ore. Ar trebui aerisite camerele și de 2-3 ori pe zi, chiar și iarna. Evităm astfel inspirarea unui aer plin de dioxid de carbon și formarea acarienilor care tropăie de fericire când în casă este cald, umezeală și ferestrele par a fi bătute în cuie.
3. Folosim purificatorul de aer
Nu vă place să aerisiți foarte des sau locuiți într-o zonă în care deschiderea ferestrelor, de 2 ori pe zi, ar putea face mai mult rău decât bine (zonele industriale ultra-poluate)? Un purificator de aer e mai mult decât necesar. El nu doar că reîmprospătează aerul și reduce nivelul de ozon din el, dar chiar distruge polenul, praful, mirosul și urmele de păr de animale. Mai multe despre beneficiile utilizării unui purificator de aer puteți afla de aici.
Esențial este să rețineți că un purificator bun asigură un somn odihnitor copilului, previne răspândirea microbilor pe cale aeriană și apariția astmului, a alergiilor și a altor afecțiuni respiratorii la copii. Bine, nu doar la copiii, dar ei sunt cei mai importanți pentru noi 🙂 . Știu că multe guri vor spune că noi n-am crescut cu purificatorul de aer în cameră și am supraviețuit, dar să nu uităm că multe lucruri s-au schimbat între timp (calitatea aerului și a hranei, de exemplu).
4. Asigurăm nivelul optim de umiditate
Umiditatea din aer este o altă problemă. Vara aerul este foarte umed și suntem mereu atenționați când indicele temperatură umezeală depășește pragul critic. Atunci se știe că persoanele cu probleme respiratorii trebuie să evite ieșirile din casă.
Din păcate, foarte mulți părinți încă nu sunt conștienți că nici iarna lucrurile nu stau mai bine pentru copiii cu predispoziție spre boli respiratorii. Aerul cald devine foarte uscat și greu de respirat. Copilul nu mai doarme bine, plânge, are năsucul mereu uscat și este deshidratat.
Toate aceste probleme pot fi prevenite prin utilizarea unui umidificator de tipul celor ce pe acest site. Acesta nu ocupă mult loc și va schimba total viața întregii familii, nu doar că va evita apariția frecventă a problemelor respiratorii la copii. Un umidificator de aer ar trebui să existe în orice casă sau măcar să se amplaseze recipiente cu apă în apropierea surselor de căldură (chiar dacă efectul nu este același, este benefic).
5. Mizăm pe o alimentație corectă
Pe lângă calitatea aerului inspirat, mai sunt și alți factori care pot contribui la ținerea la distanță a bolilor respiratorii. Unul dintre ele este alimentația. Știm cu toții că este important să oferim multe fructe și legume copiilor, că acestea întăresc sistemul imunitar și îl ajută să lupte cu monștrii microbieni. Excesul de alimente rafinate, precum făina albă și zahărul, face casă bună cu virozele și răcelile. De asemenea, și hidratarea corectă ajută mult sistemul respirator. N-ar strica și niște suplimente de genul Vitamine C, al mierii sau lăptișorului de matcă (la copiii cu vârsta de peste un an).
6. Evităm înfofolirea
Faptul că afară sunt -10 grade nu înseamnă că trebuie să-i mai pui celui mic încă 3-4 perechi de pantaloni, doar așa, ca să fii sigur că nu îi e frig. Prea multe haine înseamnă transpirație și umezeala la nivelul pielii este și ea factor favorizant în apariția problemelor respiratorii de diverse tipuri. Orice exces strică.
Aplicarea acestor metode nu presupune că cel mic nu va mai răci niciodată, nu va mai avea niciodată năsucul înfundat, dar cu siguranță răcelile vor fi mult mai rare și sub forme mai ușoare. Nu doar în cazul copiilor ar trebui să ținem cont de ele. Alimentația, modul în care ne îmbrăcăm, păstrăm curățenia și aerisim, utilizarea unui purificator și/sau a unui umidificator de aer sunt la fel de importante și pentru un adult.
Sa stii ca țin cont de toate aceste aspecte si fetița mea nu are probleme cu răcelile.
Eu as mai pune ca si subpunct alăptarea. Prin alăptare copilul este mult n-ai bine protejat si răcește mai rar. Criss daca a fost de 2-3 ori răcita in 3 ani si forme ușoare
Infofolirea este tipica romanilor. In Viena, cand era foarte frig in decembrie, copiii erau destul de lejer imbracati. Cred ca noi avem o problema cu infofolitul copiilor.
Cunoastem foarte bine, am avut multe probleme.
de cand am intrat in colectivitate si fetita mea a cam racit.
Dupa mine infofolirea este cea mai mare greseala pe care o pot face parintii. Si noi maturii daca ne imbracam prea gros transpiram si racim mai usor.
La punctele 3 şi 4 mai am de lucrat 🙂 Un purificator de aer chiar mi-as dori sa cumpar.
De cativa ani ne imbolnavim toti mai des ca oricand.
De vina sunt schimbarile climaterice bruste, nu doar alimentatia si aerisirea incorecta/lipsa curateniei din casa.
E un cumul de factori care duce la probleme respiratorii in special la copii.
Si…sa nu uitam altceva!
La gradinita ori la scoala merg si copii bolnavi! Asa ca exista sanse mari ca tot colectivul de copii sa capete viroze respiratorii.
mama ce urasc eu parintii care trimit copiii bolnavi in colectivitate. Mama era la fel. Toti copiii stateau acasa cand raceau, mama ma trimitea cu mucii dupa mine la sscoala, sa nu ratez ceva.
Metodele astea cred ca sunt general valabile. Te ingrozesti cand vezi uneori la ce forme grave poat ajunge o banala raceala. Eu am fost stresata toata iarna si nici nu m-am eliberat de stres, de teama sa nu racesc, fiindca stiu ca intotdeauna fac forme urate de tot de raceala. Pentru copii, batrani si bolnavii cronici, unele raceli pot fi fatale daca nu sunt tratate la timp si corect, asa ca e mai bine sa previ dar …. stii cum e „Doamne fereste, pan’ te nimereste”. Ptiu… scuipa-n san ?
lasa ca eu n-am racit toata iarna, am racit acum si am prins-o bine de tot cu vreo 4 zile de zacut in pat cu febra.
pentru adulti n-ai niciun sfat? ca pe mine m-a innebunit nasul asta… la fiecare 2 saptamani apar problemele. si fara spray nazal nu se desfunda neam, ma trezesc noaptea din somn ca nu mai pot respira 🙁
pai treaba cu aerul prea umed sau prea uscat e valabila si la noi. Eu am mai putin problema asta, dar sotul meu a fost la medic si i-au zis ca trebuie operat de cornete nazale, dar nu-l opereaza ca e ggras. Nu ma intreba care e legatura, ca nimeni nu explica nimic.
O sa completez ca vin din experienta unei familii cu astm si bronsite si alergii dar care de 6 ani nu a mai racit deloc. Am citit articolul si comentariile.
O curatenie periodica cu apa e suficient, dezinfectarea duce la dezechilibru bacterian si omoara pe alea bune dar infloresc nebunele. Pt limitarea dezvoltarii bacteriilor e suficient de scazut temperatura in aprt. (18-20 gr in dormitor e suficient,d esi doctori prin occident recomanda si 17-16 gr).
Purificatoarele de aer sunt minunate!! scad praful si noxele si scad si umiditatea… (40% umiditate e optim: 20% e prea uscat, 80% e prea umed). Aerul cald nu e mai uscat, vaporii de apa raman acolo. Aerisirea e cea ce regleaza umiditatea (si evident eliminat sursele de vapori). Daca e prea uscat, e suficient o aerisire cu geamurile largi cand ploua, sau uscat un prosop pe calorifer.
Nu expuneti copiii la fumat. Nici macar sa fie imbratisati de fumatori. Pana la 7 ani nu au plamanii 100% maturi. Eu fac crize de astm de la un fumator ce ia liftul, d-apoi cum sufera un copil cu bronhii de 10 ori mai fine??!!??
Nu e nevoie de suplimente, se poate trai decent si ieftin si fara trecut pe la farmacie, evitati medicii care scriu retete inainte de a va da investigatii sau sa va asculte modul de viata. Alimentatia corecta e suficienta – aveti carente atunci alimentatia e dezechilibrata. Romania stiu ca urmareste linia americana: mancat prea mult, prea prost, prea multe farmacii, prea putina miscare etc. dar ganditi-va ca in tari vestice merg si 1-2km pt o farmacie. O problema nu se rezolva cu bagat mai multe in noi, ci din contra cu scos ceva din viata noastra (daca se poate scoateti soacra scandalagioaca 😀 ).
Nu mai fierbeti toata mancarea – ca omoara vitamina C.
Cu imbracatul fiecare sa se imbrace cum ii e bine si pe copil la fel.
Alaptatul e iar f. important dar si calitatea somnului, ora de culcare (nu degeaba vesticii recomanda copilul culcat la 7-8 seara) cat si atmosfera psihica din jur (in medii conflictuale copiii se imbolnavvesc mai des, asa ca ganditi-va sa schimbati gradinita daca e o doamna acolo care tzipa/loveste).
Miscarea. Pediatrul nostru ne zice ca scoala cea mai buna e langa casa, copiii musai sa mearga zilnic, sa sara, sa alerge, etc. pe cand la noi cicalitul si cocolositul si dusul in brate si in masina e ceva obisnuit… 2-3 ore de joaca afara zilnic sunt vitale, lasati babismele ca e ceata/ploua/ninge/vant etc.
Nu exista curent. Romanii si bulgarii sufera. Nu exista deochi sau blestem – balcanism.
Niciun copil nu moare de foame cu frigiderul plin. normoponderalii si subponderalii se imbolnavesc mai rar decat supra ponderalii asa ca nu mai indopati copiii (si nici adultii). Ganditi-va ca 5 mese pe zi se recomanda la bebelusi, dupa 2-3 ani scoate-ti gustarile – sau cel mult un morcov/castravete etc. ceva low caloric. Graficele de greutate in Romania sunt peste cel din vest, iar fiica mea e un pic mai slaba pt romani dar normoponderala pt pediatrul din occident.
Aplicati toate astea si la adulti – copilul e influentat si de ce mananca parintii INAINTE de conceptie, si in timpul sarcinii. Asa ca mancati mai putin cantitativ dar creste-ti calitativ. Nu sunteti multumit? luati un caiet si scrieti ritmul vietii zilnic (somn, apa, mese, cantitati, ingrediente), si peste 2-3 sapt. cautati un medic tanar si entuziast sa va consilieze si corecteze pas cu pas, eventual cu analize.
Despre poluare si alergii as zice multe: sunt simptome similare si unii medici nu testeaza. Daca se intampla repetat cateva raceli usoare atunci cereti teste. Nu sunt compensate dar 20-30% din oameni sunt cu alergii – 10 ani am primit diagnostic gresit ca as raci si de fapt….. Daca ar fi copilul meu afectat as face pe naiba in praznic si muta la munte (am o amica s-a mutat la Brasov din cauza…)
Un comentariu mai bine construit decat articolul meu, zau! Multumim mult pentru completari. Sigur vor fi utile parintilor care ajung aici.