Ce zice dentistul? Care e regula de bază? Spălat, curățat cu ață dentară și folosit apă de gură. Trecem peste faptul că unii folosesc apa de gură fără a trece prin etapele anterioare, strict pentru a scăpa de mirosul neplăcut al cavității bucale, și ajungem la noi, ăștia conștiincioși, care o folosim după ce ne-am curățat bine dinții. Câți dintre noi folosim corect apa de gură?
Mi-a răsărit întrebarea asta săptămâna trecută, când eram la stomatolog și am realizat că nici măcar recepționera de la cabinet, care stă toată ziua cu stomatologi în jurul ei, la muncă, nu știa că după ce utilizezi apa de gură nu mai clătești cu apă de la robinet. Nu am niciun fel de pregătire în domeniu dar, din ce mai știu de la stomatolog, și din ce-am mai citit și eu, pe ici-colo, de-a lungul timpului, am scos un set de reguli pentru utilizarea apei de gură.
1. Nu folosi orice apă de gură pe termen lung
Sunt anumite ape de gură mai degrabă terapeutice decât pentru îngrijirea orala zilnică. Acelea au ingrediente pe care nu trebuie să le folosim timp îndelungat. Știu pe cineva căruia medicul i-a recomandat Corsodyl după o extracție și persoana respectivă a uitat să mai schimbe apa de gură, mergând pe acea recomandare mai multe luni. A făcut mai mult rău decât bine.
Citește prospectul apelor de gură la fel ca la medicamente! Asigură-te că produsul pe care îl folosești este dedicat uzului zilnic!
2. Folosește o cantitate suficientă de apă de gură
Pe fiecare ambalaj scrie exact de ce cantitate de produs ai nevoie pentru o utilizare și majoritatea apelor de gură au și căpăcele care să vă ajute să le dozați mai ușor. A lua doar 10 ml. de produs, în loc de 20 ml., nu înseamnă economie, înseamnă să-ți bați joc de produs, de banii dați pe el și de dinții tăi. E ca și cum ai pune doar un vârf de cuțit de sare la o oală de ciorbă de 7 litri. E insuficient și, oricât de puternic ai clăti, apa de gură nu va ajunge în toate locurile în care ar trebui să acționeze.
3. Nu dilua apa de gură
Unele persoane diluează apa de gură cu apă de la robinet, în ideea că este prea tare și nu o suportă. Dacă ai gingiile mai sensibile și nu suporți un anumit tip de apă de gură, trebuie să o înlocuiești cu una mai blândă, nicidecum să o diluezi pe cea care îți provoacă disconfort. Caută una cu o formulă mai blândă, eventual și fără alcool. Dintre cele ieftine și cunoscute, Colgate mie mi se pare foarte bună pentru cei care nu suportă apele de gură foarte tari. Dacă nici Colgate nu suporți, încearcă apele de gură naturale.
4. Clătește cu apă de gură cel puțin 30 de secunde
Să vă povestesc cum foloseam eu apa de gură acum 4-5 ani (spre rușinea mea, atunci am aflat eu că trebuie să folosesc și așa ceva)? Luam repede o gură de produs, clăteam de 2-3 ori și scuipam. Apoi am avut o revelație când am citit pe sticlă că trebuie clătit timp de 30 de secunde. Doar așa îi dai timp să pătrundă prin toate spațiile interdentare. Dacă folosești o apă de gură prea tare și nu o suporți din prima 30 de secunde pentru că îți dau lacrimile (așa pățeam și eu), începi cu 10 secunde și crește durata progresiv, vreme de mai multe zile, până ajungi la o jumătate de minut.
5. Nu clăti și nu bea apă imediat
Te-ai bălăcit bine de tot cu apă de gură timp de 30 de secunde? Scuipi și ai plecat din baie. Nu clătești cu apă pentru că pe dinți mai rămâne apă de gură căreia trebuie să-i aloci ceva timp pentru a acționa așa cum trebuie. De asemenea, nu e indicat nici să bem apă o jumătate de oră după folosirea apei gură, din același motiv.
Dacă nu te poți abține pentru că ți se pare prea dulce apa de gură (așa pățesc și eu), bea puțină apă dar folosește un pai! În caz că te întrebi ce apă de gură folosesc eu, sunt fan Listerine pentru prospețimea pe care o conferă și medicul stomatolog i-a dat undă verde.
Cam aici mă opresc eu cu lecția despre apa de gură. Sper să nu luați articolul ca pe o dovadă de îngâmfare, să vă gândiți că fac pe deșteapta pe aici. Ideea e că la școală nu ne învață nimeni treburile astea și nici stomatologii, cel puțin cei mai în vârstă, nu se dau de ceasul morții să ne învețe astfel de lucruri. Dacă ar fi făcut-o, n-aș mai fi avut atâtea plombe la anii mei. Sper să vă fie utile sfaturile. Adică, dacă tot dați bănuții pe apă de gură, de ce să nu o folosiți așa cum trebuie ca să aibă efectele așteptate?
Si eu stiu ca nu se foloseste pe termen lung. (cam ca orice chimicala).
Noi luam de la DM ce gasim. Avem perioade fara, perioade cand gingia e sensibila si luam.
Am invatat lectia, multumesc Cristina.
Multumesc pentru vizita.
Eu folosesc rar apa de gura pentru ca nu ii suport mirosul/gustul. Acum am o pasta de dinti cu apa de gura incorporata. Imi place mult si ne impacam bine! Sper sa aiba si rezultate/efect!
uite ca mai aflu ceva. Nu stiam ca existe paste de dinti 2in1 care au si apa de gura in compozitie.
Foarte bune sfaturile. Si utile. Toti facem greseli la inceput dar invatam treptat 😉
listerine e favorita ta, dar eu ma impac cu colgate plax, cea fara alcool. urasc alcoolul ala cu viata mea, imi ia gura foc. dar si colgate face treaba buna, e destul de ok
folosesc si eu Colgate ocazional. Nu am nimic cu ea, dar invatata cu Listerine, Colgate mi se pare slaba.
De cand a aparut pe piata romaneasca folosesc apa de gura Listerine. Nu am folosit niciodata ata dentara, nici nu as sti cum sa o folosesc.
Elena, sa stii ca nu e greu de folosit. gasesti filmultete pe youtube.
Am apa de gura, dar habar nu aveam de toate aceste lucruri.
Hai ca mi-ai dat de gandit serios!
p.s.: imi place faianta din baie 😀
sper ca nu ai stat sa ii iei seama ca e si nelustruita de cateva luni bune.
Eu nu folosesc apa de gura de prea mult timp. Sa zic ca de aproximativ 3 ani. Chiar nu ma gandeam ca cineva ar dilua apa de gura. E ca si cum ai zarzavat si carne pentru o oala de 4 l de ciorba si tu faci 8… ca sa fiu in ton cu „sarea”. Dar in Romania orice e posibil. Cert este ca apa de gura chiar a devenit indispensabila cand vine vorba de igiena orala.
hai ca o punem de ciorba.
folosesc apa de gura si citind sfaturile tale, mi-am dat seama ca o folosesc corect si util
Acum sunt intr-o mica pauza cu apa de gura dar o sa revin la Colgate-ul meu. O tolerez cel mai bine. Si da, eu chiar stiam ca nu trebuie baut apa imediat dupa clatirea cu apa de gura si ca trebuie neaparat folosita musai dupa curatarea corespunzatoare danturii altfel efectul ei este nul.
Super sfaturi, Cristina! O igiena orala completa impune si existenta unei ape de gura extrem de eficace si Listerine mi se pare cea mai buna, dar usor puternica. Eu trebuie s-o diluez putin cu apa, caci altfel simt ca-mi ia gura foc.