De ce are nevoie un bebeluș în primele sale luni de viață? De lapte, somn, dragoste și scutece. Pe măsură ce crește, nevoile rămân cam aceleași, dar se modifică raportul dintre ele. Începe să doarmă mai puțin, să devină mai activ, să pape mai mult și mai divers.
La început, dacă mămica are lapte suficient, copilul va fi alăptat fără a mai fi nevoie de alt tip de hrană. După 4-5 luni, începe diversificarea și mamele trebuie să se împartă între pătuțul în care plânge bebe, baia unde hainele așteaptă să fie puse la spălat și bucătăria unde trebuie să prepare diverse sucuri, supe sau piureuri pentru micuț. Din fericire, astfel de aparate de gătit pentru bebeluși le ușurează foarte mult munca. Cum alegem totuși aparatele de care avem nevoie? Următoarele sfaturi cred că vor fi utile.
1. Alege sterilizatoare pe care să le poți folosi și în faza de diversificare
Întotdeauna biberoanele, tetinele și suzetele au fost sterilizate. Din fericire, în 2017, nu se mai pune problema de sterilizare prin fierbere. Se folosesc sterilizatoarele. Aici eu aș recomanda aparate cât mai complexe care să permită sterilizarea, atât a biberoanelor cu gâtul larg, cât și a celor cu gât îngust, dar să poate fi folosite și mai târziu pentru a igieniza tacâmurile și bolurile pentru bebeluș. De asemenea, ar trebuie să aibă și funcție de oprire automată un sterilizator bun.
Ca să dau un exemplu, mie îmi place mult acest sterilizator electric cu aburi 3 în 1 Philips-AVENT SCF284/03. Este compatibil cu toate tipurile de biberoane și are trei configurații diferite care permit sterilizarea altor lucruri de diferite dimensiuni (pompe de sân, castronele, farfurii, lingurițe).
2. Mizează pe aparate de gătit pentru bebeluși 2 în 1
De ce să cumperi și un blender și un aparat de gătit la aburi, când poți economisi spațiul din bucătărie, timpul de spălat vase și chiar bani investiți, dacă mergi pe varianta unui astfel de aparat de gătit cu aburi și blender SCF870/22 Philips Avent. E super mișto. Pui legumele și cărnița în paharul gradat cu capac și îl fixezi în poziția de gătit la aburi. În câteva minute legumele sunt gătite și tot ce trebuie să faci este să întorci paharul gradat în poziția de blender și să apeși un buton pentru a face piureul în câteva secunde. Fix ca în acest material video.
3. Atenție la materialele din care sunt fabricate aparatele
Dincolo de nume de branduri, prețuri și alte date tehnice, este foarte important ca aceste aparate de gătit pentru bebeluși, în care sterilizăm, gătim sau preparăm un suc de fructe pentru bebeluș, să fie din materiale de calitate. Cel mai important este să alegeți produse care nu au BPA în compoziție. Acesta este un compus pe care multă lume în consideră nociv. Nu sunt studii clare care să-l pună la colț, dar majoritatea pediatrilor recomandă să ne ferim de el. Din fericire, producătorii s-au aliniat la cerințe și majoritatea aparatelor de gătit de generație nouă nu au acest Bisphenol în compoziție.
4. Gătește la temperaturi reduse
Este bine știut că prin fierbere se distrug cea mai mare parte a vitaminelor și nutrienților din alimente. De-asta am înlocuit fiertul în apă cu fierberea la aburi. Pe partea de mâncare gătită (pentru perioada în care se vor găti mâncăruri din ce în ce mai complexe) foarte recomandate sunt aparatele de gătit slow cooker. Se numesc așa pentru că ele gătesc lent la temperatură mai mică. Astfel, hrana este mai sănătoasă și alimentele sunt mai hrănitoare și mai gustoase. La fel, în cazul storcătoarelor de fructe, cele cu presare la rece sunt cele mai indicate. Fructele și legumele sunt presate încet și se obțin sucuri omogene, delicioase și 100% naturale.
Prin urmare, achiziționarea acestor aparate de gătit pentru bebeluși ar fi bine să se facă din timpul sarcinii, când părinții au mai mult timp să se informeze și să caute cele mai bune produse. Sunt aparate de care sigur este nevoie în creșterea copilului. Poate că de un aparat de gătit la aburi te poți lipsi, dar de un sterilizator, de un blender (de orice tip ți se pare mai convenabil) și de un storcător de fructe sigur nu te vei putea lipsi. De ce să alegi în grabă, când poți să alegi ce e mai bun?
Acel sterilizator electric cu aburi il are prietena mea din Suedia. E super smecher aparatul!! Am zis ca asa ceva o sa vreau si eu cand o sa am copil ^_^
Mai, tu ai ceva in plan si nu stii cum sa ne zici? 🙂
Eu nu as recomanda plastice la copil. Pe cat se poate, de evitat si la adulti. Sunt unele sterilizatoare de sticla termic rezistenta, dar dupa o perioada eu am ramas la simpla bagare intr-o oala cu apa clocotind la foc mic la fiecare 2-3-4 sapt, si lasat acolo 1-2 ore pana cand avui iar nevoie.
Pt gatit la aburi ma uit dupa vase de inox suprapuse, cu gauri. Aparatele de copilasi sunt minuscule si se folosesc cateva saptamani/luni, pe cand sistemele de vase de inox suprapuse vor ramane cu anii in folosinta, si pt restul familiei.
La blender vertical – piata abunda. Dar pt copilasi se mai promoveaza si fara blenduit dar inceput cu legume si fructe moi, ce nu e nevoie de blenduiala. Cateva idei ce noi le-am inclus in alimentatia noastra inca de dinainte de nastere si le consider importante, pt ca copilul copie comportamentul parintilor dar si pt ca si hrana mamei si tatalui pre conceptie e importanta:
-iaurt facut in casa
-gratar cu capac (face incinta de abur)
-salate de legume si legume ca atare de sezon, la fiecare masa
-maioneza facuta in casa etc.
Nu, n-am nimic in plan, dar cand va veni momentul, voi lua in considerare si sfaturile tale. E bine sa ai mai multe puncte de vedere.
Foarte bune sfaturi pentru proaspetele mamici, eu am trecut deja prin toate astea.
Cand era Lavy mica nu am avut norocul sa gasesc astfel de aparate….acum e mai simplu…Dar am optat mereu pentru obiectele din sticla…De sterelizat suzete, biberoane…nu am avut…Lavy nu le a primit…noroc ca am avut piept sa i dau….Cu adevarat sfaturi de mare ajutor pentru viitoarele sau proaspetele mamici!Noroc avem de tine Cristina, ca te gandesti merei la toate…
Copii alaptati la san sunt cei mai norocosi si sanatosi.
cum am trecut de curand prin aceste etape, informatiile mi-s foarte proaspete in minte 🙂 pentru fetita mea intotdeauna am ales tot ce a fost mai bun..nu pot zice ca a fost usor, dar cu siguranta pot zice ca a fost o perioada frumoasa
Ei, Doamne! Cate s-au schimbat de cand am avut baiatul mic. Ii fierbeam legumele intr-o oala si le mixam. Acum trebuie sa cumperi o intreaga linie de vesela si vase.
aveai deja mixer? Boierieeee!
Bune sfsturi pentru viitoarele mamici.
Eu am un robot de bucatarie la care pot atasa orice accesoriu. Chiar zilele trecute citeam ca s-au gandit si la un accesoriu care te ajuta sa faci pireuri pentru bebelusi. Deci e in voga!
un robot e bun in orice bucatarie, oricum.
Un sterilizator este indispensabil. Ai nevoie de sterilizator in momentul in care foloseti biberoane, suzete sau alte chestii de genul. In plus, dupa inceperea diversificarii trebuie un aparat de gatit cu aburi pentru ca cateva luni bune el mananca piureuri si totul trebuie facut la aburi
Invat din mers si eu treburile astea, pe masura ce creste nepoata mea.