De când nu m-am mai lăudat eu cu ce gătesc? De mult, de tare mult timp.
În majoritatea weekendurilor, nu prea gătesc să mă dau pe spate. Mai mult friptură cu salată, niște paste, chestii care se prepară rapid și nu necesită teancuri de vase murdărite. Weekendul acesta aștept ceva musafiri, de-ai casei, dar tot musafiri le zicem, și trebuia să ies și eu la raport cu ceva mai consistent. Am executat o ciorbă de burtă, niște pulpe de pui făcute la cuptor, pe pat de sare grunjoasă, acompaniate de câte o porție de legume mexicane, și o delicioasă prăjitură cu Fanta. Cam așa arăta păpica de weekend și vă las mai jos și rețetele.
Chit că nu sunt eu cea mai mare bucătăreasă, astea chiar mi-au ieșit și mă simt în măsură să dau rețete azi.
Ciorba de burtă
Pentru ea aveți nevoie de: 2 kg burtă de vită întreagă (eu iau din Kaufland, nu știu cum se numește firma, dar arată foarte bine și este mult mai bună decât cea congelată sau cea fideluță), 1,5, kg oase de vită, 4-5 cepe mari, 3 morcovi mari, o țelină medie sau o jumătate de țelină mare, 700-800 gr. de smântână cu 12% grăsime, 10 ouă, sare, o căpățână de usturoi, oțet din vin.
Am spălat bine burta și oasele și le-am pus la fiert în apă rece. Unele persoane schimbă această apă după ce spumează. Eu nu am schimbat-o pentru că burta folosită era foarte curată și mirosea bine. Când începe să clocotească, pun capacul și las la fiert măcar 2 ore, la foc micuț. Pe la jumătatea timpului de fierbere, am adăugat și legumele întregi.
Când considerăm că burta este fiartă (atunci când furculița pătrunde ușor în ea), scoatem pe rând burta și oasele într-un castron și legumele în altul. Din legume eu folosesc doar morcovul pentru că nu îmi place să pun morcov călit (și așa este destul de grea ciorba, nu-i mai trebuie și ulei și prăjeală). Dau morcovii prin blender și îi adaug în ciorbă.
De la ouă folosim doar gălbenușurile pe care le mixăm bine cu smântâna și cu puțină sare. Apoi, în acest amestec, începem să adăugăm câte un polonic de ciorbă fierbinte, amestecând rapid cu telul. În acest fel adăugăm mai multe polonice de zeamă pentru a aduce ouăle și smântâna la aproape aceeași temperatură cu ciorba și a nu risca să ni se brânzească atunci când le combinăm. Când aduceți amestecul de smântână și ouă la aceeași temperatură, îl tunați în oala cu ciorbă și amestecați bine cu telul.
Atenție! Asta se face fie cu focul oprit, fie la foc foarte mic, după ce ați scos deja din oală burta, oasele și legumele!
Burta se toacă fideluță și se adaugă în ciorbă. Puteți să mai fierbeți 1-2 minute ciorba, la foc foarte mic. Eu nu o fac pentru că oricum ea este fierbinte și n-au cum să rămână ouăle crude.
Apoi, peste usturoiul bine pisat, adăugați ciorba fierbinte și strecurați zeama aromată cu usturoi în oală. Dacă vă place cu gust intens de usturoi, puteți să-l puneți cu totul în ciorbă, dar nouă nu ne place așa. Se potrivește ciorba de sare și oțet și … cam asta e.
Pulpe de pui pe pat de sare cu garnitură de legume mexicane
Cea mai simplă rețetă pentru mine. Eu iau pulpe întregi pentru rețeta asta. Se folosește sare grunjoasă pentru murături la ea. Se spală pulpele, se scurg, se condimentează cu ce condimente vă plac (FARĂ SARE) și se așează în tavă pe pat de sare. Pentru 4-5 pulpe de pui este suficient un kilogram de sare. Eu pun sarea pe hârtie de copt ca să nu stau să țin tava la înmuiat apoi. Iau sarea cu folia și gata. Pulpele nu au nevoie de sare și nici nu ies prea sărate pentru că trag din tavă doar cât au nevoie. Sarea nu se lipește toată de ele, nu vă faceți griji! Grăsimea scursă din pulpe este absorbită de sare și aceasta se întărește și rămâne toată în tavă. Îmi place mult rețeta asta pentru că pulpele ies fără pic de grăsime, mai bune decât la rotisor. În cuptorul electric, la 200 de grade, fiecare le lasă în funcție de cât de rumenite le vrea.
La garnitură eu folosesc legumele mexicane de la Lidl (pungă verde cu siglă roșie pe care scrie Green Grocer’s). Astea se prepară conform instrucțiunilor de pe pungă, deci nu mai uzez tastatura degeaba.
Prăjitura cu Fanta
Și ea se face destul de repede și de ușor. Aveți nevoie de 6 oua, 160 de grame de zahăr, 8 linguri de ulei, 4-5 linguri de făină, un praf de copt, sare, cacao, 700 de gr. de brânză de vaci, 200 de grame de unt 65% grăsime, 150 de grame de zahăr pudră vanilinat, esență de vanilie, esență de rom, 1l. de Fanta, 2 plicuri de praf de budincă de vanilie.
Pentru blat, mixăm ouăle cu 80 de grame de zahăr. Trebuie mixate bine până își dublează volumul compoziția. Continuăm apoi să mixăm adăugând treptat câte o lingură de ulei. Cernem făina cu praful ce copt și cacaoa și le încorporăm în amestecul de ouă. Nu uităm să punem și un praf de sare și esența de rom. Compoziția se toarnă în tavă, pe hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncins până trece testul scobitorii, apoi scoatem blatul și-l lăsam la răcit.
Pentru stratul de brânză nu aveți altceva de făcut decât să frecați bine untul cu zahărul pudră și să încorporați apoi brânza. Adăugați esența de vanilie și turnați crema de brânză peste blat când acesta s-a răcit foarte bine.
Statul superior nu este altceva decât o budincă de vanilie la prepararea căreia laptele este înlocuit cu sucul de portocale. Aici folosiți instrucțiunile de pe plicul de budincă și cele 80 de grame de zahăr rămas. Când budinca s-a răcorit puțin (nu răcit de tot!), o turnam peste stratul de brânză și nivelăm. Este delicioasă rece această prăjitură. Oricum, trebuie să o lăsați să se așeze peste noapte ca să facă priză straturile între ele.
Voilà! După câteva ore de stat în bucătărie, meniul de weekend este gata. De data asta chiar pot să mă laud că am gătit. Poftă bună și aștept reclamațiile în comentarii.
O ce de bunătăți ai gătit, ai stat oleacă în picioare astăzi, dar a meritat.Te numesc o gospodina desăvârșită.
sarut-mana. Te poftesc la masa.
Mmmmm ce bine arata,eu am facut ciorbita de porc,snitele din piept de pui cu piure si salata verde.
Pofta buna! Maine fac si eu o salata mare proaspata.
Pot sa spun ca esi o bucatareasa de nota 10.
Multumesc.
Fara ciorba de burta si prajitura 😉 . Friptura imi place 🙂 <3
Am retinut. Esti la dieta 😛
Doamne ce bine arata..de ce nu ai zis?? ca azi eram libera..veneam si eu in vizita..de cand am vazut meniul imi saliveaza gura incontinuu
de unde era sa stiu ca esti libera?
Ce bine arata!!!
Vezi ca stiu unde stai si ma infiintez la tine la usa!!!! 😀
Multumim. Te asteptam.
Niste pulpite din alea as vrea si eu 😉
Asa am facut pui intreg, pe sare. E super, super bun!
Prajitura Fanta inca nu am incercat dar cred ca as face-o cu suc de portocale in loc de Fanta. Ar iesi mai gustoasa ma gandesc.
Sa va fie de bine! 🙂
chiar ma mir ca, la cat bucataresti tu, nu ai ajuns la prajitura asta pana acum. Sunt sigura ca iese mai buna cu suc de portocale natural, dar lenea e mare.
Bubulina- gospodina… de ce umblii cu chestii din astea, cu ispite din astea? Ciorba de burta si eu o fac la fel, cu singura deosebire ca eu las usturoiul in ea ca asa imi place, dar daca e ptr. musafiri, indicat e sa fie facuta ca tine. Pulpe pe pat de sare nu am facut niciodata, nu stiu daca voi incerca de teama sa nu fie totusi prea sarate, chiar daca stiu ele cata sare sa-si traga, nu stiu ele cata nevoie am eu. Ptr cei cu restrictie la sare… ma cam tem. Legume mexicane mananc si eu, trase la tigaie, nu stiu care sunt instructiunile si nu le iai din Lidl fiindca e prea departe, iar prajitura cu Fanta, tot am auzit de ea dar nu m-a tentat. A ta arata prea bine ca sa nu ma faca sa citesc reteta si sa constat ca s-ar plia pe papilele mele gustative. A mai ramas ceva??? Vreau si eu din fiecare cate ceva, uite, ma risc si din pulpe sa gust….
Garantat nu sunt sarate. Nu ti-as face rau cu mana mea.
Bravo,bravo, arată foarte bine, să vă fie de bine! ☺
Multumim. Poftim la masa.
Parjitura Fanta o fac foarte des pentru ca este usor de facu si delicioasa. Pe pat de sare eu fac puiul intreg, iar despe ciorba de burta ce sa spun decat ca o ador.
si pui intreg am facut. Imi place ca nu ramane grasimea in pui.
Arata ca un meniu chef! Cred ca nu ti-a mai ramas nimic sa ma ai si la urmatoarea masa. Sa iti mai zic eu de cand n-am mai savurat o ciorba de burta (vreo 3 anisori)? Mult timp a mai trecut.
eu nu dau in vant dupa ciorba de burta, dar sotul meu ar manca in fiecare zi.