Acolo unde furnizorii de energie electrică nu au ajuns încă sau alimentarea cu energie este deseori întreruptă, își face apariția un generator electric. Treaba lui este să furnizeze curent electric. Este un sistem foarte complex, prevăzut cu un motor ce poate fi alimentat cu benzină sau motorină, motor care produce energia electrică de care este nevoie. Din foarte multe puncte de vedere, generatoarele de curent diesel, adică cele al căror motor funcționează pe bază de motorină, sunt preferate celor pe benzină. Cele mai importante 4 avantaje pe care le prezintă acest tip de generatoare mi se par următoarele.
Fac față la orice consum
Când vine vorba să-ți cumperi un generator electric bun pentru locuință, dacă alegi calea modelelor pe benzină, căutările vor dura destul de mult. Nu orice generator pe benzină poate satisface nevoile unei gospodării întregi. Unele furnizează curent care ajunge doar pentru alimentarea a 2 becuri, a frigiderului și a unui televizor. Altele au o putere mai mare și fac față mai multor provocări. Trebuie să le iei la analizat model cu model pentru a-l găsi pe cel mai bun.
În schimb, cu un generator diesel monofazat de tipul celor de aici mergi la sigur. Este eficient în orice gospodărie, oricât de mare ar fi consumul de energie electrică.
Sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului
Când vorbim de eficiență, trebuie să facem un raport între ce și cât consumă și ce oferă un generator. Din punctul acesta de vedere, tot generatoarele diesel par a câștiga. Ele au un consum mai mic de combustibil raportat la putere. De exemplu, un generator ca acesta are un randament cu 30% mai mare decât un generator pe benzină cu același consum.
Pentru un utilizator casnic, care folosește generatorul doar în caz de avarie la rețeaua electrică, acest aspect nu este relevant dar, dacă ne gândim la cât de mare este consumul pe șantierele de construcții sau în diverse hale industriale, este un mare avantaj.
Au costuri mai mici de întreținere și durată mai lungă de viață
Faptul că sunt dedicate unei utilizări intensive și pentru producerea unor mari cantități de energie electrică nu înseamnă că generatoarele pe motorină cedează mai repede. Dimpotrivă, ele au o durată de viață mult mai mare și asta fără prea mari costuri de întreținere. Motoarele lor diesel sunt cu aprindere prin compresie, fără scânteie. Nu sunt bujii sau sisteme de aprindere de schimbat periodic. În plus, ele sunt garantate din start de producători pentru un număr mai mare de ore de funcționare.
Modelele pe benzină vor ajunge în service după vreo 3000-4000 de ore de muncă, iar cele pe motorină abia după 11000 de ore.
Pornesc sigur și rapid pe orice vreme
Marii constructori aleg întotdeauna să folosească generatoare diesel pentru că știu din experiență că nu vor avea niciodată cu probleme cu pornirea motorului, nici măcar atunci când afară sunt multe grade cu minus. Motoarele pe benzină dau rateuri de multe ori în astfel de cazuri. La cele pe motorină, dacă se folosește combustibil de calitate (fără urme de apă) și ele (generatoarele) sunt închise în carcase insonorizante, totul merge perfect în orice anotimp.
Cred că, luând în calcul aceste avantaje, este clar că generatoarele diesel sunt cea mai bună soluție pentru consumatorii industriali în primul rând. Deși sunt mai scumpe și mai zgomotoase decât cele pe benzină, chiar și pentru uzul casnic (însemnând o utilizare de mai multe sute de ore pe an, nu situații în care generatorul e de rezervă pentru momentele în care pică rețeaua publică) ele se pot dovedi o alegere mai inspirată, de vreme ce pot produce cantități mari de energie cu un consum mai mic și au durată de viață mai mare.
un generator electric, este bun la casa omului…mai ales iarna…cu iernile astea nu se stie cand vei ramane fara curent si, daca incalzirea locuintei depind de curentul electric…e naspa!:(
Prezent. Centrala nu fucntioneaza cand ENEL ne opreste curentul;
Chiar ieri vorbeau niste doamne, in timp ce asteptam la dentist, despre faptul ca ambele aveau case la iesirea din oras si ca niciuna dintre ele nu dispunea de energie electrica, motiv pentru care le este foarte greu sa vanda casele respective. Mie mi-e greu sa imi imaginez ca mai exista locuinte fara curent, cel putin case d’astea ale oamenilor care au deja si apartament si care poate ar fi putut sa investeasca un pic, in asa fel incat sa le poata vinde si sa-si scoata niste bani. Eu daca as sta la casa as avea inclusiv generator de curent, pentru ca stiu ca iernile sunt destul de capricioase de cand lucram in presa. In Dambovita au fost cateva sate care au ramas fara curent 4 zile. As fi innebunit sa n-am curent 4 zile :O.
Sa vezi cum e la Bucuresti cand, iarna, se ia curentul in fiecare seara. NU intenet, nu tv, nu lumina, nu caldura.
Foarte eficient la casa omului.
Bun, dar în lipsa lui este ok și un UPS.
Pai UPS-ul si produce curent?
Chiar putem spune ca e o svula buna la casa omului)))) Sincera sa fiu chiar mi as lua un asemenea utilaj….acum sa l conving pe print))))
Chiar putem spune ca e o scula buna la casa omului)))) Sincera sa fiu chiar mi as lua un asemenea utilaj….acum sa l conving pe print))))
Da, categoric generator diesel. Cunosc eficienţa…..are fratele o pensiune în zonă de munte unde nu există sursă electrică, şi cu generatorul pe motorină face faţă consumului. Rezistă la funcţionare aproape continuă.
uite ca la pensiuni izolate nu m-am gandit ca e util 😀
Super bun,in special celor ce au cabane la munte sau in sate cu case pe varful dealurilor.
Recomandat in zonele izolate unde nu exista curent electric, dar si acolo unde EON-ul are prostul obicei de a intrerupe furnizarea.
Nu doar EON are probleme 😀
Foarte bun un generator la casa omului.
sau in gradina sau afacerea omului 😛
Haha…..articol de doi lei! Cu link către generatoare de șantier și cu comentarii ca ar fi bun e la casa omului! Oameni buni un generator diesel de șantier face un zgomot mai puternic decât picamerul! Cele rezidențiale funcționează la turație mai mica și sunt insonorizate! Iar motivul ca cel pe benzina e pt doua becuri e ca și cum ai compara un kg de plumb cu un un kg de paie! Cine a scris articolul nu a văzut văzut vreodata un generator în realitate? Pornit?