Niciodată nu am făcut asta. Absolut niciodată. Nici măcar la începutul-începutului, acum 6-7 ani, când nu știam cu ce se mănâncă un blog sau ce vor sponsorii de la noi. Niciodată nu m-a interesat să citesc articolele altora din competițiile în care intram. Niciodată în timpul competiției, întotdeauna după și doar pe cele câștigătoare (ca să învăț ceva din ele). Pe atunci aș fi avut timp să le citesc, nu asta era problema. Nu am vrut. Și nu o fac nici acum și, dacă mă întrebați pe mine, cei care faceți asta, nu aveți nimic de câștigat ci din contră, pierdeți. Vreți să vă spun de ce nu mă interesează pe mine să știu ce-au scris alții înaintea mea? Sunt mai multe motive pentru care prefer să-mi văd de blog fără să mă uit în stânga și în dreapta.
1. Te pot influența să-ți schimbi abordarea
Când mi se dă o temă, prefer întotdeauna să merg pe prima abordare la care se gândește motorașul meu atunci când află de ea. Dacă m-am gândit la acea abordare, asta e pentru că neuronii mei s-ar descurca cel mai bine în direcția aceea.
Să zicem că avem o campanie despre mere. Eu m-am gândit la mere golden pentru că la alea mă pricep cel mai bine. Știu cum să le aleg pe cele bune, știu rețete cu mere golden. Dacă văd că a scris cineva despre mere verzi, s-ar putea să mă gândesc că nu e ok să scriu despre alea golden, că poate lumea le preferă pe cele verzi. Și, dacă mă puc să scriu despre mere verzi, s-a zis cu articolul meu pentru că mă bag pe un teren unde nu cunosc nimic.
La fel, dacă cineva și-a pornit articolul de la o idee asemănătoare cu a ta, riști să te blochezi și să renunți la ideea ta doar pentru că a folosit-o altul primul. De ce ai face asta? Niciodată nu vei avea două abordări identice. Fiecare blog vine cu altceva.
2. Te pot descuraja
Ce faci dacă dai de niște articole bune? Probabil o să pierzi vreo 2 ore gândindu-te că nu ai cum să scoți ceva mai bun decât competitorii tăi, vei scrie vreo 4 titluri și trei introduceri și apoi vei renunța la a mai participa la campania/concursul acela. Fă-ți o favoare și nu citi nimic înainte! Mergi pe mâna ta, urmează-ți ideile și dezvoltă-le cât de frumos poți tu. Jurizarea este subiectivă și nimeni nu este câștigător înainte de a fi ales de juriu. Ai tot atâtea șanse să câștigi ca orice alt participant.
3. Te poți supraestima
Se poate și invers, să dai peste articole foarte slabe, din punctul tău de vedere, și să ai senzația că tu ești mult peste nivelul a ce s-a scris până în acel moment. O să faci un articol la repezeală, insuficient muncit, cu ideile aruncate și nedezvoltate, doar pentru că vei considera că perspectiva ta e genială și ai un stil și o gramatică mai bună decât ale competitorii tăi. La final unul din ei va câștiga și tu vei pierde. Pentru că ideile au nevoie de muncă și de argumente, nu doar să fie înșirate.
Fiecare cu ochii în foaia lui! Așa ne spuneau la școală și așa am făcut mereu. N-am luat mereu cele mai mari note dar, de multe ori, am avut cea mai bună lucrare. Așa că n-am nici un motiv să nu merg în aceeași direcție și acum, să nu mă intereseze ce-a scris colegul, să mă concentrez pe ce vreau eu să scriu și ce e la mine pe blog.
Mi se pare corect si pertinent tot ceea ce ai spus.
Bravo, bravo, bravo!
Nu pot uita anul in care am participat la superblog si cat de mirati s-au aratat unii cand le-am spus fix aceste lucruri. Pur si simplu eu refuz sa citesc ceea ce scriu altii intr-o competitie pana cand articolul meu nu e gata, verificat de 2-3 ori, cu adaugiri, cu renuntari la ceea ce pare inutil etc. Din exact motivele enumerate de tine…
Frumos articol, cine vrea intelege.
Frumos articol cine vrea intelege.
De obicei nici eu nu le citesc, dar mi se mai întâmplă să calc în străchini! Şi trebuie să recunosc că am picat în capcana punctului 3 mai ales că nu ştiu sigur dacă sunt blogger dar sunt convins că leneş sunt!
Ce bine ca nu am blog,îmi place sa citesc de la alții, sunt oameni și. ..mai puțin oameni.În lumea lor trebuie sa fii puternica, eunu prea…
Pentru a scoate ceva bun pe piaţă, mai trebuie să şi studiezi concurenţa, să-ţi analizezi adversarul, să-i găseşti, de ce nu, puncte vulnerabile care la tine ar putea deveni atuu-uri . Iar eu subscriu total acestei idei. Asta nu înseamnă că îţi trădezi inspiraţia, că îl copiezi, ci că încerci să găseşti cea mai bună variantă de text şi o abordare creativă.
Dintre cele 3 expuse de tine m-am confruntat cu nr. 2. Da, m-am descurajat uneori când am văzut articole bine scrise, cu o idee originală pe care inspiraţia mea de moment nu ar fi putut-o surclasa (în opinia mea subiectivă de la acea oră). Şi atunci, vrând-nevrând, m-am descurajat.
Uneori, mai ales când miza e una mare, merită să mai tragi cu ochiul la articole deja înscrise. Se poate să ai o primă idee, poate banală, evidentă, pe care au exploatat-o majoritatea celor înscrişi. Şi cât de super ţi s-a părut ţie! Am şi un exemplu, la o campanie -sexoasă- în derulare acum pe BA şi la care, din anumite principii legate de blog, nu m-am băgat. Foarte mulţi s-au legat de…acelaşi laitmotiv. Aşa că, e bine să ştii unele lucruri de dinainte.
Fain subiect Cristina. Aproape că am făcut un mini-articol ca replică la cele scrise de tine. Şi câte s-ar mai putea spune.
Să-i apreciem pe cei buni zic, merită să învăţăm de la ei.
Citind articolul tau m-am simtit cu musca pe caciula. Pana in urma cu vreo luna asta faceam, aruncam cate „un ochi” pe celelalte articole si exact cum ai spus si tu: imi schimbam ideea sau de multe ori eu renuntam de tot sa mai scriu gândindu -ma ca nu pot sa am un articol mai bun decat unele din competitie.
multumita tie, ca mi-ai spus toate astea in urma cu ceva timp mi-am invatat lectia si chiar imi e mai bine acum. Pupici.
Auzi? Merele verzi nu sunt golden? Sau merele golden nu sunt verzi? ???
Glumesc. Cum nu prea particip la concursuri, nu știu dacă este bine sau nu sa citești înainte la alții.
Exact. Nici eu nu citesc articolele inainte pt ca imi vine sa iau cate putin din fiecare.
Foarte adevarat ati spus!
Nici mie nu imi place sa ma uit la ce au scris altii, pentru ca intr-un fel tot m-ar influenta. In schimb, cred ca a vedea titlurile celorlalti este de ajutor, deoarece te impiedica sa vii cu aceeasi denumire a articolului si sa nu mai pari original.
Subscriu la ceea ce zici tu! Pe la începuturi am mai făcut greşelile astea, dar acum, de prin 2012, mi-am revenit, şi e foarte bine.
Niciodata nu citesc articolele celorlalti decat dupa ce concursul se termina exact din motivele enumerate mai sus. Cred ca m-as bloca cu totul si nu as mai putea sa insir nici macar 5 cuvinte pentru ca mi-ar pieri tot elanul. Si atunci cu tupeu inainte, nu ma uit nici in stanga, nici in dreapta.
Nu citesc, ba bate gandul, caci sunt curioasa de fel, dar nu am timp. Eu vreau ziua de 48 de ore! 24 nu-mi ajung la cate am de facut.
(am gresit o litera, ,,b” in loc de ,,m” intelegeti voi
Foarte fain si bine pusa problema. Si eu merg pe acelasi principiu si „imi vad de blogul meu” asa cum mentionezi si tu. Mai ales ca e necesar un respect fata de cititorii care aprecaza stilul tau. Cum sa ii dezamagesti abordand dupa modelul altora un subiect?
Hahaha, tare! Și just. Ai dreptate. În plus, #5, a te uita la alții este o expresie a lipsei de încredere în tine. Dacă o să continui așa, o să sfârșești prin a te evalua din prisma opiniei celorlalți despre tine. Ori asta nu e bine. Dacă ai încredere în tine, nu-ți trebuie niciun alt punct de reper. Știi că ești capabil(ă) și poți scrie bine, punct.
Subscriu la cele scrise de tine. Eu nici pe cele castigatoare nu le mai citesc pentru ca am inceput sa imi pese doar de bucatica mea. Inainte le citeam, dar parca nu mai am nici timp si nici rabdare. Prefer sa nu fiu influentata pe viitor. Oricum am inceput sa ii invat pe cei care merita cititi si toti au cam acelsi stil. Articole bine organizate, corect redactate, cu idei bune si bine argumentate.
Si daca tot ai deschis subiectul… o sa iti multumesc iar pentru ca m-ai incurajat sa scriu. Am invatat multe de la tine.
Da, mereu cred că a avea un stil de la care să nu te abați prea mult e absolut necesar cât povestea să-ți fie credibilă chiar dacă, întâmplător ai vreo idee comună cu vreunul dintre cei care scriu pentru vreo temă fixă. Am scris, înainte de a participa la concursuri – deși o fac rar – în cluburi literare, care aveau teme fixe. Nu cred că am semănat vreodata unii cu alții. Rar dacă ni se intersectau ideile. Asta mă face să cred că atunci când oamenii scriu după cum le dictează inima, nu simt nevoia de a-i copia pe alții. Minunat scris!
Mie in pare rau ca nu pot citi toate articolele inainte de a fi premiate ca sa pot vedea daca pronosticul meu e bun. Participa in continuare la concursuri si mult succes!
Nici eu nu am avut niciodata acest obicei, tocmai din cauza punctului 2. Stiu sigur ca as renunta la a scrie un articol daca as vedea unul asemanator pe alt blog, ceea ce mi se pare o prostie avand in vedere timpul pierdut si munca depusa. Fie ca cel mai bun sa castige cei mai multi cititori!
nu stii ca la noi e la moda plagiatul?? ne place sa copiem de la altii? pacat..orice competitie ar trebui sa fie cinstita si fiecare sa castige pe propriile idei.
pe vremea cand mai participam si eu la concursuri de creatie de genul, n-aveam suficienta rabdare sa stau sa citesc nici articolul meu de mai multe ori, d-apoi pe ale altora. sincer, nu ma prea pasioneaza nici in viata de zi cu zi ce face cel de langa mine. fiecare cu ciorba lui, zic!
De vreo doua ori am facut greseala de a citi cateva articole participante inainte sa ma apuc eu de scris. A fost o dezamagire totala pentru ca ajunsesem sa imi fac griji ca nu ma pot ridica la acel nivel si, sub stresul respectiv, n-am mai fost capabila sa scriu mare lucru, ori chiar am abandonat. De atunci nu am mai facut asta. Imi vad de patratica mea, asa cum e ea. :d
Nu m-am inspirat niciodata dupa ce scriu altii. Am mai citit detalii despre tema articolului pe diverse site-uri sa imi pot face idee despre ce sa scriu.
Sa stii ca te pot influenta alte articole si ulterior, dupa ce mai citesc cate un articol castigator imi dau seama ca tema abordata este interesanta
Nici mie nu-mi place sa ma uit pe blogurile altora cand am o „tema” de facut, tocmai din acelasi motiv enuntat de tine la punctul 1: nu vreau sa-mi schimbe ideea, sa mi-o influenteze in vreun fel sau altul si nici sa ma descurajez in cazul in care vad ca a scris si el acelasi lucru. Poate ca la mine va suna mai bine formularea, asadar voi obtine un articol mai bun.
vad ca parerile sunt impartite. Unii colegi prefera sa studieze concurenta.